Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 111 039
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 975
  • Велико Търново
Здравейте, д-р Пеев!
На синът ми преди две седмици се появи обрив - няколко от обривите са по-големи и издължени с лющеща се кожа, а други само червени петънца с размери около 3-5 мм. В началото бяха по малко, но напоследък се увеличиха. Няма сърбеж. Личния лекар ни предписа да мажем с Тридерм, като предположи, че са обриви от домашни любимци, които ние нямаме. Мазахме около седмица, но не се повлия обривът и ни изпрати на кожен лекар. Днес го посетихме и той сложи диагноза Розов лишей като ни изписа еднократно кортикостероидна инжекция Дипрофос, която не ми се ще да му се постави. В интернет пространството чета, че ако е розов лишей би трябвало да отмине без лечение. Бихте ли ме посъветвали какво да правим?
Благодаря!

# 976
Здравейте! От много време имах враснал косъм на точно едно и също място на пубиса след депилация с бръснач. Обработвайки с Акне аут или салицилова киселина, пъпката изсъхваше и падаше. Преди няколко месеца бях на 1 единствена процедура лазерна епилация и няколко пъти у дома ползвах фотоепилатор. Така наречения врасъл косъм се влоши, кожата отгоре се удебели и зачерви. Междувременно разбрах, че съм бременна и спрях лазерните и фото процедури като депилирах само с бръснач. Кожата върху предполагаемия врасъл косъм продължи да се удебелява и образува нещо като качулка от кожа със сищия цвят като на останалата част от пубиса. Имаше леко набраздена повърхност сякаш карфиол. От време на време бръснейки зоната я разкървавявам без да искам и в момента е тъмно червена, отделяща се от останалата кожа и има вид точно на генитална брадавица от което съм ужасно притеснена с оглед на бременността ми. От години съм с един и същ постоянен и моногамен партньор, не ползвахме никакви предпазни средства, а от както съм бременна не правим секс. Моля Ви посъветвайте ме как да я лекувам и опасна ли е за бебето.
Скрит текст:
Притеснявам се че е била брадавица и преди да забременея но от промените в имунитета след забременяванено се е развила, докато преди със спирт и механично съм я отстранявала от повърхността в зародиш. Има ли лечение подходящо за бременни и най вече опасна ли е за плода защото толкова страхотии прочетох на тема HPV..
 В дополнение имам Streptococcus agalactiae и обилно бяло течение което лекуваме само с Лактажин вагинално 20 дни по 1 и хигиена с пяна Гинексид. Благодаря Ви!

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 11:34 от MayGodBless

# 977
Здравейте, наскоро забелязах това на ръката , мисля че имаше нещо като пъпчица но сега малко е пораснало. Дали е някакъв вид папилом или брадавица?

# 978
Здравейте доктор Пеев! Моля за съвет. Кожата ми винаги е била чувствителна, но напоследък е много суха, зачервена, и се появяват като ранички. Мажа се с линола фет, но не мога да разбера псориазис ли е, лишеи или екзема? Благодаря!

# 979
Здравейте, интересуват ме методите за обезкисмяване и тяхната безопасност.
1. Лазарната епилация на брадичка може ли да има негативен ефект върху щитовидната жлеза?
2. Фотоепилацията с уредите на Philips след каква възраст са допустими и може ли да има негативен ефект върху подрастващи на 16г.
3. Кой от двата уреда препоръчвате като по-безопасен и по-ефективен - Фотоепилацията или лазерна епилация?
Благодаря!

# 980
Здравейте, д-р Пеев!
На синът ми преди две седмици се появи обрив - няколко от обривите са по-големи и издължени с лющеща се кожа, а други само червени петънца с размери около 3-5 мм. В началото бяха по малко, но напоследък се увеличиха. Няма сърбеж. Личния лекар ни предписа да мажем с Тридерм, като предположи, че са обриви от домашни любимци, които ние нямаме. Мазахме около седмица, но не се повлия обривът и ни изпрати на кожен лекар. Днес го посетихме и той сложи диагноза Розов лишей като ни изписа еднократно кортикостероидна инжекция Дипрофос, която не ми се ще да му се постави. В интернет пространството чета, че ако е розов лишей би трябвало да отмине без лечение. Бихте ли ме посъветвали какво да правим?
Благодаря!

Здравейте,

Възможно е да е розов лишей. В тези случаи не препоръчвам да правите инжекция. Обикновено отшумява до месец и половина. Хидратирайте кожата адекватно и не ги дразнете с груби материи. Ако до месец не се подобри, потърсете консултация с дерматолог.

Поздрави!

# 981
Здравейте! От много време имах враснал косъм на точно едно и също място на пубиса след депилация с бръснач. Обработвайки с Акне аут или салицилова киселина, пъпката изсъхваше и падаше. Преди няколко месеца бях на 1 единствена процедура лазерна епилация и няколко пъти у дома ползвах фотоепилатор. Така наречения врасъл косъм се влоши, кожата отгоре се удебели и зачерви. Междувременно разбрах, че съм бременна и спрях лазерните и фото процедури като депилирах само с бръснач. Кожата върху предполагаемия врасъл косъм продължи да се удебелява и образува нещо като качулка от кожа със сищия цвят като на останалата част от пубиса. Имаше леко набраздена повърхност сякаш карфиол. От време на време бръснейки зоната я разкървавявам без да искам и в момента е тъмно червена, отделяща се от останалата кожа и има вид точно на генитална брадавица от което съм ужасно притеснена с оглед на бременността ми. От години съм с един и същ постоянен и моногамен партньор, не ползвахме никакви предпазни средства, а от както съм бременна не правим секс. Моля Ви посъветвайте ме как да я лекувам и опасна ли е за бебето.
Скрит текст:
Притеснявам се че е била брадавица и преди да забременея но от промените в имунитета след забременяванено се е развила, докато преди със спирт и механично съм я отстранявала от повърхността в зародиш. Има ли лечение подходящо за бременни и най вече опасна ли е за плода защото толкова страхотии прочетох на тема HPV..
 В дополнение имам Streptococcus agalactiae и обилно бяло течение което лекуваме само с Лактажин вагинално 20 дни по 1 и хигиена с пяна Гинексид. Благодаря Ви!

Здравейте,

Заразяването на плода с HPV може да стане в случай че има контакт на бебето с вирусна брадавица в хода на родилните пътища при раждането. Във вашия случай такава опасност няма. Тази брадавица може да се премахне с течен азот или лазер, което не представлява риск за бременността Ви.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 12:29 от Рaдост

# 982
Здравейте, наскоро забелязах това на ръката , мисля че имаше нещо като пъпчица но сега малко е пораснало. Дали е някакъв вид папилом или брадавица?

Здравейте,

Ако желаете да се диагностицира, трябва да запишете час при дерматолог.

Поздрави!

# 983
Здравейте доктор Пеев! Моля за съвет. Кожата ми винаги е била чувствителна, но напоследък е много суха, зачервена, и се появяват като ранички. Мажа се с линола фет, но не мога да разбера псориазис ли е, лишеи или екзема? Благодаря!

Здравейте,

Състоянието, което показвате, налага консултация с дерматолог. Линола фет може да не е най-подходящият продукт.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 12:29 от Рaдост

# 984
Здравейте, интересуват ме методите за обезкисмяване и тяхната безопасност.
1. Лазарната епилация на брадичка може ли да има негативен ефект върху щитовидната жлеза?
2. Фотоепилацията с уредите на Philips след каква възраст са допустими и може ли да има негативен ефект върху подрастващи на 16г.
3. Кой от двата уреда препоръчвате като по-безопасен и по-ефективен - Фотоепилацията или лазерна епилация?
Благодаря!

Здравейте,

Благодаря за въпроса! Нещо различно от консултации по снимки Simple Smile
1. Всички изброени методи нямат риск за въдействие върху щитовидната жлеза, а само върху кожата и то до ниво дерма, тоест 2-3 мм. Над жлезата има мускули и мастна тъкан. Практически лъчите няма как да проникнат толкова дълбоко.
2. Домашните фотоепилатори имат ролята да намалят растежа на космите. Не се очаква негативен ефект по тялото, но предвид непостоянството в хормоналния статус в тази възраст резултатите може да са незадоволителни. Не съветвам да се ползват за лице, тъй като работят с доста по-слаба енергия от професионалните апарати и може да се отключи парадоксален космен растеж.
3. Лазерната епилация с професионален медицински лазер. Има точно определена дължина на вълната, която цели меланина в космения фоликул. Достатъчно мощност и дълбочина на проникване. Фотоепилацията също може да е ефективна, но има много повече ограничения.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 12:30 от Рaдост

# 985
  • Пловдив
И аз с подобен въпрос...
Може ли да се доверя на процедури с лазер относно белези от акне, ако не са правени от дерматолог, а мед.специалист или както се води?

# 986
Здравейте, доктор Пеев! Имам един проблем, който е загадка за всички лекари в околността. От сигурно вече 5 - 6 години имам отзад на тила, в косата, малка област, която си стои зачервена, понякога повече, понякога по - малко. Сърби ме от време на време, лющи се от време на време,  забелязала съм, че се възпалява повече единствено и само когато косата ми е вече мръсна и за миене. По други места на тялото нямам такива неща. Обиколила съм всички дерматолози в нашия и съседните градове. Диагнозата - екзема, себореен дерматит, псориазис. Едно от тези трите, но кое, никой не знае. Лечението - кремове, мазила, шампоани, предимно все с кортикостероиди.  Докато мажа с такива минава донякъде, не нацяло. В момента в който спра, всичко наново почва. Аз вече съм си свикнала и си живея с него, но проблема е, че от известно време имам проблеми с костите и ставите. И ревматолога ми предполага, че ако това петно на врата ми е псориазис, може да се касае за псориатичен артрит. И е изумен, че никой дерматолог не може да разбере какво е. Чудих се дали да ви направя и изпратя снимка, но е логично, че по снимка едва ли ще добиете представа какво е точно. Какво бихте ме посъветвали да направя, как да разбера какво е това, най - вече заради проблема с костите и ставите, но и не само, защото едва ли е нормално и полезно да си го отглеждам и да не го лекувам? Посъветваха ме за биопсия, но нямам възможност да пътувам до София за да я направя, а при нас май няма такъв лекар, който да я направи, защото било на трудно място, в косата. Наистина ли също така тази процедура не се поема от здравната каса? Има ли начин без биопсия да се разбере дали е псориазис? Благодаря ви предварително.

# 987
Здравейте Д-р Пеев! Simple Smile Имам косопад от около 3 години, изследвала съм доста хормони и всичко е в норма. Единствено общ протейн е близко до минималната стойност, но приемам всеки ден почти протейн. Би ли било възможно организма ми да не може да обработва протейн? По време на бременността косопада спря за около 6 месеца, но сега пак започна с пълна сила придружен с лек сърбящ скалп.Имам ИР и СПКЯ. Има ли възможност да е от тези две заболявания, ако мога да ги нареча така. Много благодаря предварително за отговора! Simple Smile

# 988
Здравейте отново, д-р Пеев! Бях Ви писала за проблема с дисхидрозата, как ми изписаха бетафузин и се оправих, след което пак се появи. Преди няколко дни положението пак много се влоши и ходих при друг дерматолог. Оказа се, че освен дисхидроза се е развила и гъбична и бактериална инфекция. Така ми каза докторката само чрез оглед на ръката. Но аз това не го знаех, мислех че е от екземата, а и първият дерматолог не ми каза нищо по този въпрос, въпреки че и тогава положението не беше много по-различно. Та, изписа ми бани с лайка, мазане с дипрогента, една инжекция и едни хапчета. В снимка добавям какви са точно. Но от цялата работа след четене и консултация с чат gpt реших да пробвам само с мазане дали няма да има подобрение. Посетих дерматолог на 4 март, днес вече са минали четири дни и нещата уж бързо се оправят. Но съм сигурна, че спра ли мазането пак ще се влошат. Не мога да правя едно и също и да очаквам различен резултат. Предния път си купих CeraVe, който ми препоръчахте, но въпреки мазането с него, пак се появи проблема. Какво бихте ме посъветвал, има ли оправяне и то трайно?
Прилагам снимки от деня на прегледа-4 март и от днес-8 март:

# 989
Здравейте! В напреднал етап на инвитро процедури съм и заради хормоналните стимулации цялото ми лице е пълно с пъпчици тип "менструално акне". С какво мога да олекотя този процес? Нещо, което е подходящо за измиване на лицето, за мазане?

Общи условия

Активация на акаунт