Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 311
  • 1 277
  •   3
Отговори
# 1 230
Здравейте доктор Пеев! От около година дъщеря ми има проблем с кожата около едното око. Зачервена, суха, груба. Типичните признаци на атопичен дерматит. Ползваме само подходяща козметика за такъв вид кожа. Спрели сме най- често срещаните алергени( мляко, яйца, глутен), но ефект няма. Какво ще ни препоръчате?

Здравейте,

Посетили ли сте дерматолог ? Това състояние трябва освен да се лекува и да се проследява.

Поздрави!

# 1 231
Здравейте, от тази сетрин дъщеря ми има на три места по единия крак ситен обрив сърбящ. Какво може да е?

# 1 232
Здравейте имам два дерматофиброма от какво се получават как може да не излизат повече

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 13:53 от Moderator (AnMary)

# 1 233
Здравейте, д-р Пеев!
Преди много години, още 2013 г. гинеколог ми изписа кондилин за премахване на генитални брадавици, но каза да мажа и в аналната област, защото и там имало. Само че не видях да има там, не знам какво е видял изобщо, но направих глупостта да мазна с кондилина върху здрава кожа в областта на ануса. От този ден започнаха проблемите-сърбеж, смъдене, горене, след тоалетна се обостря всичко това. И така вече толкова много години. Ходих по проктолози и дерматолози, един път ми казаха че е контактен дерматит, друг път фисура, дерматологът пък нищо не видя(само чрез външен оглед). Аз се само преглеждам с огледало и виждам разранявания, които не са едни и същи всеки път, тоест появяват се по навътре и по навън в аналната област, понякога има и малка фисура наистина, но после зараства, а разраняванията се появяват другаде и така се въртя в омагьосан кръг. Мазах с какво ли не през годините, основно за фисури, минаваше от някои мазила за известно време и после пак наново... Единия проктолог ми беше изписал Дактакорт, но изобщо не помогна. Все повече ми се затвърждава усещането, че е дерматит, екзема или нещо такова, а малките фисури са следствие, а не първопричина. При какъв лекар трябва да отида и има ли изобщо лек, според Вас?

# 1 234
Здравейте, какво е мнението Ви за прилагането на инжекции триамцинолон по целия скалп за дифузна алопеция ареата? Възможни ли са странични ефекти и какви и какво се очаква след спиране на инжекциите, вярно ли е , че най -вероятно косопада ще се върне в изходна позиция или засили, след като кортикостероида се "изчисти" от организма? Благодаря Ви!

# 1 235
Здравейте, изведнъж ми излезнаха тези пъпки по гърба, започнаха и по ръцете. Не ме сърбят, нищо не усещам. Каква може да е причината?

# 1 236
Здравейте имам голям проблем а часът ми за дерматолог в моя град е за след седмица,дотогава ще умра от сърбеж. Пт известно време си ме сърби тялото,но преди няколко дни се изринах адски много по корема,седалището там са най много. Другото което ми направи впечатление е за едни мехурчета на два пръста на едната ръка. Сърби ме почти постоянно цялото тяло-гърди,корем,меката част на бедрата,ръцете също на меката част дори врата. Гледах за крастата,но не намирам такива пътечки,още декември месец бях ходила за един сърбящ обрив по краката и част от седалището та ми казаха фоликулит. Имате ли някакво предположение от снимките какво може да е и евентуално да ми кажете дали мога поне да се мажа с нещо за облекчаване на сърбежа до реалния преглед.

# 1 237
Скрит текст:
Здравейте, от тази сетрин дъщеря ми има на три места по единия крак ситен обрив сърбящ. Какво може да е?

Здравейте,

Възможно е да е дерматит, но е трудно да се определи от снимката.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:31 от Рaдост

# 1 238
Здравейте имам два дерматофиброма от какво се получават как може да не излизат повече

Здравейте,

Дермарофибромите са специфична реакция на кожата към възпаления като ухапване от насекоми, враснали косми или малки ранички. В този смисъл, ако се пазите от всички тези фактори, няма да се появяват. Още не е напълно ясно защо се появяват и при всички ли ухапвания може да се развият. За момента няма конкретни профилактични мерки, освен тези, за които казах.  

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:32 от Рaдост

# 1 239
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев!
Преди много години, още 2013 г. гинеколог ми изписа кондилин за премахване на генитални брадавици, но каза да мажа и в аналната област, защото и там имало. Само че не видях да има там, не знам какво е видял изобщо, но направих глупостта да мазна с кондилина върху здрава кожа в областта на ануса. От този ден започнаха проблемите-сърбеж, смъдене, горене, след тоалетна се обостря всичко това. И така вече толкова много години. Ходих по проктолози и дерматолози, един път ми казаха че е контактен дерматит, друг път фисура, дерматологът пък нищо не видя(само чрез външен оглед). Аз се само преглеждам с огледало и виждам разранявания, които не са едни и същи всеки път, тоест появяват се по навътре и по навън в аналната област, понякога има и малка фисура наистина, но после зараства, а разраняванията се появяват другаде и така се въртя в омагьосан кръг. Мазах с какво ли не през годините, основно за фисури, минаваше от някои мазила за известно време и после пак наново... Единия проктолог ми беше изписал Дактакорт, но изобщо не помогна. Все повече ми се затвърждава усещането, че е дерматит, екзема или нещо такова, а малките фисури са следствие, а не първопричина. При какъв лекар трябва да отида и има ли изобщо лек, според Вас?

Здравейте,

По описание вероятно става въпрос за перианален дерматит, който сте се убедил, че е много упорит. Лекарят, който може да помогне, е дерматолог, но е добре да се изключат и други причини като хемороиди или някои разстройства със стомаха или червата, които може да поддържат дерматита.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:33 от Рaдост

# 1 240
Здравейте, какво е мнението Ви за прилагането на инжекции триамцинолон по целия скалп за дифузна алопеция ареата? Възможни ли са странични ефекти и какви и какво се очаква след спиране на инжекциите, вярно ли е , че най -вероятно косопада ще се върне в изходна позиция или засили, след като кортикостероида се "изчисти" от организма? Благодаря Ви!

Здравейте,

Кортикостероидните инжекции са един от начините за възстановяване на кръгова алопеция, тъй като потискат автоимунната реакция, която води до опадане на косата. Ако алопецията е дифузна, с повече от 50% засягане, има голям риск да се възстанови опадането на косата след спиране на лечението. Смятам, че е прилагането на триамцинолон по целия скалп не е добро решение. Страничните ефекти зависят предимно от концентрацията на препарата и броя на сесиите. Може да се появят след 2 апликации, ако се използва концентриран продукт, или да се появят след шест. Важно е да се обсъди това с лекуващия лекар.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:34 от Рaдост

# 1 241
Скрит текст:
Здравейте, изведнъж ми излезнаха тези пъпки по гърба, започнаха и по ръцете. Не ме сърбят, нищо не усещам. Каква може да е причината?

Здравейте,

Няма да как да Ви кажа по снимката. Може да направите консултация, ако имате притеснение.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:34 от Рaдост

# 1 242
Скрит текст:
Здравейте имам голям проблем а часът ми за дерматолог в моя град е за след седмица,дотогава ще умра от сърбеж. Пт известно време си ме сърби тялото,но преди няколко дни се изринах адски много по корема,седалището там са най много. Другото което ми направи впечатление е за едни мехурчета на два пръста на едната ръка. Сърби ме почти постоянно цялото тяло-гърди,корем,меката част на бедрата,ръцете също на меката част дори врата. Гледах за крастата,но не намирам такива пътечки,още декември месец бях ходила за един сърбящ обрив по краката и част от седалището та ми казаха фоликулит. Имате ли някакво предположение от снимките какво може да е и евентуално да ми кажете дали мога поне да се мажа с нещо за облекчаване на сърбежа до реалния преглед.

Здравейте,

Не изключвам вероятността да е краста. Тези каналчета се виждат много трудно с просто око. Около Вас има ли хора с подобни оплаквания? Трябва да Ви види дерматолог възможно най-скоро или започнете лечение с наличните неща от аптеката, за да видите дали ще се облекчи.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:35 от Рaдост

# 1 243
Здравейте доктор Пеев, синът ми е на 22г и от известно време има ситни пъпчици, мисля че са комедони, вчера е поситил дерматолог и му е било предложено да бъдат почистени с игла. Моля споделете този вариант удачен ли е в неговия случай, прикачвам снимка. Или да ни препоръчате някакво кремче, с което да ги третира.
Скрит текст:

# 1 244
Скрит текст:

Здравейте,

Не изключвам вероятността да е краста. Тези каналчета се виждат много трудно с просто око. Около вас има ли хора с подобни оплаквания? Трябва да ви види дерматолог възможно най-скоро или започнете лечение с наличните неща от аптеката, за да видите дали ще се облекчи.

Поздрави!
Здравейте,благодаря за бързия отговор. Първо започна при зълвата началото на годината,тя ходи на алерголог и от изследванията и излязоха доста алергии към прах,соя и още много. Май,юни дъщеря ми сега на 2г6м беше цялата във пъпки и много се чешеше,нея заведох на дерматолог и тя каза себорея и дерматит. Лошото е че периода съвпадна и със сдобиването ни с един малък питбул и мислех да не е от козината на кучето. Сега тя почти няма пъпки,мъжът ми и той по едно време започна да се чеше,но не навсякъде,последна бях аз бях започнала да пия ксизал и да се мажа с фенистил но го правих само три дни,сърбежът беше понамалял,и вече миналата седмица от нищото започна адски сърбеж и се изринах така много,те нямат чак толкова и такива пъпки. Щерката се чеше отвреме навреме. Снощи преди да легна си намазах корема обилно с фенистил и мога да кажа,че почти не ме сърби,до днес след като се докоснах до ръба на един шкаф и пак започна лек сърбеж. В моя град записването на час е поне с месец по рано,а моят час е чак за 4ти септември. Не смея да пия противоалергични да не замажа нещо положението,понеже има някаква вероятност и да е от тънката козина на кучето. И преди сме имали кучета,но са били със съвсем различен вид косъм,та ще се побъркам докато разбера с точност какво е. Дерматолога тук под микроскоп ли трябва да погледне или някакви изследвания? Много благодаря. Поздрави!

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 13:48 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт