Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 197
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 245
Здравейте, какво е мнението Ви за прилагането на инжекции триамцинолон по целия скалп за дифузна алопеция ареата? Възможни ли са странични ефекти и какви и какво се очаква след спиране на инжекциите, вярно ли е , че най -вероятно косопада ще се върне в изходна позиция или засили, след като кортикостероида се "изчисти" от организма? Благодаря Ви!

Здравейте,

Кортикостероидните инжекции са един от начините за възстановяване на кръвога алопеция, тъй като подтискат автоимунната реакция, която води до опадане на косата. Ако алопецията е дифузна с повече от 50% засягане, има голям риск да се възстанови опадането на косата след спиране на лечението. Смятам, че е прилагането на триамцинолон по целия скалп, не е добро решение. Страничните ефекти зависят предимно от концентрацията на препарата и броя на сесиите. Може да се появят след 2 апликации, ако се използва концентиран продукт, или да се появят след шест. Важно е да се обсъди това с лекуващия лекар.

Поздрави!
Благодаря за отговора, а какво е лечението на дифузната форма и кога би трябвало да даде видим резултат?  От над месец пия Медр@л, три седмици по 8мг, след което ми увеличиха дозата на 16мг, които също пия вече три седмици, но не виждам ефект, а трябва вече да почна да намалям дозата, така ми казаха, с по 4 мг през около три седмици. Пия и плакенiл от същото време, тъй като ревматолог смята, че имам СЛЕ и косопадът се дължи на него ( имам повишен ама титър, положителни анти рнп/см и гранични анти см), а дерматологът ,когото посещавам е категоричен, че съм с дифузна алопеция ареата и че тв е причината за завишените имунологични показатели. Какво друго мога да направя?

# 1 246
Здравей те имам момиче на 4 години и от известно време се появиха доста ситни пъпчици по ръчичките.  Ходех ме на кожен изписа доста кремове но ефект никакъв.  Каза че било дерматит към животните а ние такива нямаме. Може да приложа и снимки ако е необходимо. Благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 22:34 от Boika Kupenova 737024

# 1 247
Здравейте , докторе ! Събудих се с това петънце под окото . Не боли и не дразни по никакъв начин . Какво може да е ?

# 1 248
Здравейте, д-р Пеев. От два дни по челото и нослето на дъщеря ми (5год.) се появи ситен обрив, възможно ли е да е обвързано с моите хормони, тъй като родих преди седмица или по- скоро е алергична реакция?

# 1 249
Здравейте,д-р Пеев,искам да попитам занимавате ли се с косопад,защото въпросът ми е свързан с него?

# 1 250
Здравейте доктор Пеев. В яслата на дъщеря ми на 2,6 г имаше краста. Дерматоложката за нея и сестра и на 9 м изписа бензол бензоат 30% и за бебето 15%,за мен и мъжа ми хапчета Ивермвктин. Обаче ми каза че се маже от брадичката надолу,а забелязах че дъщерята на две години има няколко корички зад едното ухо,не съм видяла да го чеше тук там се помества и по главата. Не мига да се свържа с докторката а хапчетата дойдоха и трябва да започнем мазането. Мога ли с бензила да я намажа зад ушите и по косата или е по добре да купя серен сапун за ушите и главата а с бензила да мажа от брадичката надолу? Благодаря

# 1 251
Привет
Това пигментно петно как може да бъде премахнато от челото ми? Процедура , която да направя в идващия зимен сезон/ козметика мисля няма да е достатъчна/?

# 1 252
Здравейте д-р Пеев!
Може ли да препоръчате нещо при синини? От две седмици мажа с арника и няма ефект. Има ли нещо друго по-подходящо? Благодаря предварително

# 1 253

Здравейте от вчера ми се появи този обрив по лицето, като вчера беше по слабо изразен, тази сутрин имах и по челото, на какво може да се дължи. Благодаря предварително!!!

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 07:47 от Moderator2

# 1 254
Здравейте,д-р Пеев,искам да попитам какво можете да ми препоръчате,от 3 години съм с косопад,ходила съм на доста дерматолози,гледали са ви скалпа,но причина там не намират,правила съм тези кръвни изследвания но и те са нормални-ПКК,Se,free testosterone,17-OH progesterone,SHBG,Magnesium,Fe, ЖСК,трансферин,ferritin,vitamin D,B12,Folate,Cortisol,TSH,FT4,FT3,TAT,MAT

# 1 255
Здравейте доктор Пеев, синът ми е на 22г и от известно време има ситни пъпчици, мисля че са комедони, вчера е поситил дерматолог и му е било предложено да бъдат почистени с игла. Моля споделете този вариант удачен ли е в неговия случай, прикачвам снимка. Или да ни препоръчате някакво кремче, с което да ги третира.
Скрит текст:

Здравейте,

Почистването с игла няма да реши проблема, по-скоро може да го задълбочи и дори да предизвика белези. Нека дерматологът му изпише терапия. Има много кремове (напр. Скинорен), но е възможно в неговия случай системната терапия да окаже по-добър ефект.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:14 от Рaдост

# 1 256
Скрит текст:
Здравейте, какво е мнението Ви за прилагането на инжекции триамцинолон по целия скалп за дифузна алопеция ареата? Възможни ли са странични ефекти и какви и какво се очаква след спиране на инжекциите, вярно ли е , че най -вероятно косопада ще се върне в изходна позиция или засили, след като кортикостероида се "изчисти" от организма? Благодаря Ви!

Здравейте,

Кортикостероидните инжекции са един от начините за възстановяване на кръвога алопеция, тъй като подтискат автоимунната реакция, която води до опадане на косата. Ако алопецията е дифузна с повече от 50% засягане, има голям риск да се възстанови опадането на косата след спиране на лечението. Смятам, че е прилагането на триамцинолон по целия скалп, не е добро решение. Страничните ефекти зависят предимно от концентрацията на препарата и броя на сесиите. Може да се появят след 2 апликации, ако се използва концентиран продукт, или да се появят след шест. Важно е да се обсъди това с лекуващия лекар.

Поздрави!
Благодаря за отговора, а какво е лечението на дифузната форма и кога би трябвало да даде видим резултат?  От над месец пия Медр@л, три седмици по 8мг, след което ми увеличиха дозата на 16мг, които също пия вече три седмици, но не виждам ефект, а трябва вече да почна да намалям дозата, така ми казаха, с по 4 мг през около три седмици. Пия и плакенiл от същото време, тъй като ревматолог смята, че имам СЛЕ и косопадът се дължи на него ( имам повишен ама титър, положителни анти рнп/см и гранични анти см), а дерматологът ,когото посещавам е категоричен, че съм с дифузна алопеция ареата и че тв е причината за завишените имунологични показатели. Какво друго мога да направя?

Системният лупус е по-сериозното заболяване от алопецията и не е изключено опадането на косата да е свързано с него. Трябва да уточните диагнозата и терапията с ревматолога и да има проследяване от негова страна. Ако нормализирате антителата, е по-вероятно да имате добър резултат с алопецията. Лечението е бавно и налага проследяване.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:15 от Рaдост

# 1 257
Здравей те имам момиче на 4 години и от известно време се появиха доста ситни пъпчици по ръчичките.  Ходех ме на кожен изписа доста кремове но ефект никакъв.  Каза че било дерматит към животните а ние такива нямаме. Може да приложа и снимки ако е необходимо. Благодаря предварително.

Здравейте,

Съветът ми е да посетите отново лекаря, за да смени терапията.

Поздрави!

# 1 258
Здравейте , докторе ! Събудих се с това петънце под окото . Не боли и не дразни по никакъв начин . Какво може да е ?

Здравейте,

Прилича на хематом от травма. Може да го намажете с крем с арника.

Поздрави!

# 1 259
Скрит текст:
Здравейте, д-р Пеев. От два дни по челото и нослето на дъщеря ми (5год.) се появи ситен обрив, възможно ли е да е обвързано с моите хормони, тъй като родих преди седмица или по- скоро е алергична реакция?

Здравейте,

Не разбирам как да е свързано с вашите хормони? Обривът при дъщеря Ви прилича на акне, но това, което мога да кажа по снимка. Възможно е да е и алергичен такъв.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:16 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт