Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 446
  • 755
  •   2
Отговори
# 375
# 376
  • Paris, France
Аз бих взела Нинджата заради по-широкото дъно и това, че е леко по-бърза. Другите също са хубави, но функцията air fry не е сила на Instant pot.

# 377
На Инстант Пот виж и на техния сайт цените, техните намаления също са в момента.
На техните комбинирани едно не ми харесва,  такъв не съм имала но поне като ги гледам.
Обемът храна който можеш да приготвиш в кошница за еърфрай навряна в тенджерата е много по-малък отколкото ще сготвиш в самата тенджера. Т.е. от двете минимум едното няма да е "правилният" размер за вашето домакинство а ще е компромис. Ако можеш иди примерно в Техномаркет или другаде където ги продават и хубаво ги виж на живо, особено кошницата за еърфраер колко събира. Че там основно дъното ти е полезната площ, не го пълниш като тенджера. Тая кошница ще се окаже с диаметър като на може би 3 литров еърфраер или айде 3 и половина. Не че пак няма хич да си свършии работа но доста неща ще трябва на 2-3 пъти в него и вече не е толкова бързо и мързеливо. Имала съм малък фраер, подарих го с кеф.

Щом цената не ти е фактор, аз бих си взела два уреда и да ми пасват и двата. Изкушават комбинираните заради мястото, но и това не е баш така защото капакът за еърфрай си е обемист и иска място и той, то колкото още един уред но наполовина високо. Спестяваш място за половин уред, а готвиш с компромис с години после... Хубаво си прецени кое ти е по-важно за твоята кухня и семейство.

# 378
  • Mediterraneo
Спестяваш място за половин уред, а готвиш с компромис с години после... Хубаво си прецени кое ти е по-важно за твоята кухня и семейство.

Не мисля, че готвя с компромиси. Пестя място за цял уред, не за половин, капакът на фраера си стои на кукъра, в шкафа с капаците е прибран този за основното готвене.

# 379
В шкафа пак място трябва да му намериш... а около мен някакси си го представяха че заема мястото за един уред на плота и това е, не си пълниш кухнята с повече. Зависи и с кое готвиш повече, кое ще ти стои прибрано и кое не. Някои и самия инстант пот държат прибран а не постоянно на плота, тогава вече си е голям фактор това.
Компромис имах предвид че събира по-малко в тая кошница а това не всеки се сеща отначало, вижда просто голямата тенджера. Ако ти стига този обем - значи супер. В доста кухни би се оказал малък и да трябва да зареждат 2-3 пъти за да се наядат всички, всеки си знае за у тях. Но трябва да се види че да няма изненади.
Понеже поръчах Инстант Пот, та гледах изрично размерите на техния съд - на 5,7 литровия стоманената тенджера вътре е с диаметър 22см мисля. Значи кошницата за еърфрай дето влиза в такъв размер мултикукър ще е с още по-малък диаметър... примерно 20 но не повече. Ако готвиш за повече от 1-2 души според мен си е  компромиш такъв размер. Имала съм горе-долу толкова голям еърфраер, дори само за мен ме беше яд че не е по-голям да ми е по-удобно.

# 380
  • Paris, France
Да, на Ninja тенджерата с по-добри габарити за air fry, защото е ниска и с голям диаметър. Това не е позитив за готвене с малко или без течност, варене на ориз, но си събира цяло средно пиле без никакъв проблем. Също вдига по-бързо налягане. Дъното е поне 28см в диаметър, но може и 30 да е. Питайте в сайта!

Тук много студенти имат 6 литрови мултикукъри с капак за air fry и си им стигат. Даже и за 7-8 човека пекат храна, но не наведнъж.

natka, връщаме се от Лидл и вече месец има прословутия мултикукъри, който даже има копче за изпускане на парата за да не се изгори човек. Иноксова тенджера. Снимах ти го да си изплакнеш окото.

Даже има дръжка кашончето и много лесно се носи с една ръка:

# 381
Ами радвам се ама тук не им е ред Grinning Не се сещам у нас на каква цена са били, че някой път ценообразуването тук е странно, да не кажа друга дума.

За не наведнъж - разбира се, стига човек да не го бърка. И аз съм зареждала моя малкия по няколко пъти но ако трябва всеки път така и то отива на кино предимството му че готви бързо. Както казах - аз това нарекох компромис най-вече.
Приятел си купи комбиниран Инстант Пот тия дни, дебнеше намаленията и той. Ами, понеже не искаше малка кошница за фраер, си купи 8 литров... Сам е и той, не ми е много ясно какви ще ги готви в тая огромна тенджера за един човек, ама кошницата да била по-голяма - той е ходил да си ги види на място а не го е купил онлайн. За ориз мисля че си има оризоварка отделно, но пак огромно ми се види за един човек. Затова писах че от на двете размерите обикновено единият не е баш подходящ, то и няма как, съответно си избираш кое ти е по-важно като искаш 2в1.
Във всяко домакинство е различно, може пък и да ги устройва хората, но трябва да се вземат предвид тия неща и да се решава спрямо тях.
Ако човек не го бъркат нито бюджет, нито място - най-добре един голям комбо мултикукър и един отделен еърфраер, ако е там въпросът Grinning Но сравнително малко домакинства са дето и двете не ги бъркат.

# 382
Основният плюс на капака за еърфрай на инстант пот е, че можеш да запечеш храната, която си готвил преди това  с капака под налягане, без да прехвъряш в разни съдове. Кошницата за еърфрай за мен е просто допълнителен бонус и обемът й не трябва да бъде водещ мотив в избора на уред. В обикновените мултикукъри се готви само течна храна, а на много от ястията значително се подобрява вкусът като се запекат малко допълнително - например пълнени чушки, сърми, кисело зеле с месо. Вкъщи например месото не го обичат сухо печено, а го предпочитат с някакъв сос - съответно не го пека в кошницата за еърфрай, а го готвя в основната тенджера и накрая запичам. Задушавам го първо с вино или бира, гъби, лук, подправки, накрая го намазвам с малко масло и го запичам с другия капак. Така става сочно печено с много хубав сос. Без  запичането пак си е вкусно, но става повече като манджурляк, отколкото като печено. Кошницата за еърфрай почти не съм я ползвала.
Иначе ако искаме да готвим големи количества печена храна, никакъв еърфрайър не може да се конкурира с една хубава конвекторна фурна, още повече, че еърфрайърите са трудни за почистване, а модерните фурни са с пиролиза, хидролиза или разни покрития, улесняващи максимално почистването.

# 383
Вярно е това, просто много хора си мислят че - ей го, имам два уреда, няма да си купувам еърфраер отделно и ще мога същото да правя.
А това с някоя яхнийка да запечеш си е класика - не знам помниш ли едновремешните електрически тенджери, аз съм достатъчно дърта да ги помня. Точно яхния ставаше супер вкусна в това нещо. Майка ми сега държи само съда че пече в него, капакът никой не го е виждал и не знае къде е.

# 384
То млади в тоя форум май не останаха. Много добре ги помня електрическите тенджери. Майка ми правеше в нея печено пиле с бирен сос - официалното ни ястие за гости. Ставаше и за сладкиши, и за какво ли не - универсална машина.

# 385
Едновремешните мултикукъри Grinning Много успешни си бяха, като за тогава.
Абе готвене да пада.
Ще видим с моя като пристигне какви ще ги надиплям, подозирам че отначало ще има поне няколко пюрета които не са планирани като такива... никога не съм готвила под налягане Grinning

# 386
  • Paris, France
Едновремешните мултикукъри Grinning Много успешни си бяха, като за тогава.

.....и за сега 🌞. Леки са и лесно преносими и не потребяват много ток. Все още са популярни с хора, които живеят, почиват или пътуват с каравани. 2 или 4 литрова е 200 или 400W максимум и не дърпа много ампери от батерията. Някои карат с тях на самопроизведен ток от слънчеви панели или вятърни турбини над колата.

И ние имахме - алуминиева, с навит горен реотан с бели бакелитени или керамични мъниста, нанизани на него. Диаметър 40 или 45см беше. Супер вити баници печеше. Мисля, че беше българско производство.

В Англия им викат "Чешка фурна", защото са се произвеждали от чешка фирма през 1950те - Remoska. Remoska все още ги произвежда. Вече са тефлонирани. Има за някои модели капак-херметик с клапа. Много им е висока цената за литража и възможностите в сравнение с нашите уреди, но ако човек търси лек уред и да не дърпа много ток са бомба 👍👍👍.

https://www.remoska.co.uk/

https://www.remoska.eu/en/remoska-tria

Налягането на тази от втория линк е ниско. Бях видяла и капак за високо.

Идеята е прекрасна, мисля.

Радвам се, че още има живи същества, които ги помнят и имат. Ние вече нямаме.

natka, ще помагаме с рецепти. За говеждо във винен сос искаш ли?

# 387
Невена, аз искам рецепта за говеждо във винен сос.

# 388
Добре звучи, благодаря, пращай на лични да не спамим тук че тая тема май не е за рецепти.
На днешно време едновремешните електрически тенджери по-трудно ще се класират, виж сега какви екстри обсъждаме, че някои като мен даже им се и мръщят че не са достатъчно добри Grinning
Майка ми в нейните ел тенджери не е готвила никога, 2 имаше подарени от сватбата още, ползва само съда за печене, чуден е за питки и прочие, че и за кекс. Но баба ми си ползваше нейната и по предназначение, бившата ми свекърва също вадеше това чудо специално за яхния. Ами различно си ставаше спрямо просто задушена. След години специално си търсих обикновена тенджера без пластмаси на дръжките, за да мога яхнията да си я довърша във фурната и да става подобна. Сега са го измислили на готово да съчетава двете Grinning

# 389
  • sofia
Благодаря ви за съдействието!
Още се колебая, но клоня повече към нинджата, само едно ме притеснява в нея, че реотаните са голи, ако се ползва под налягане, или поне аз никъде не видях да има някакъв капак като на ultimate. Ходих да ги гледам на живо два дни подред. Много ревюта гледах.
Аз имам мултикукър на Филипс от първите, ами чудесен е. Купих после един делимано, но не съм доволна от него.

Общи условия

Активация на акаунт