Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 504
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
А, тази тема някакси не съм я видяла, може би защото до последно се чудех за марката и търсех между по-евтините. Благодаря
Това за парата не ми е много ясно, понеже и под налягане не съм готвила до сега.

# 361
  • Paris, France
Нашият е с покритие. Купата е 5л, досущ като тази на Cookeo/Cook4me, която е малко по-висока, защото е 6л и има по-големи дръжки. На 12.5г е и по купата няма нито една драскотина, при положение, че редовно я мия в миялна.

За мене функцията печене е важна. Като се хранех кето си правех дебели монети със зеленчуци и суфлета също, но такава функция имат много малко уреди и всичките идват с купи с покритие.

Да, на 2/3 се пълни максимално, до половината ако се слагат зърнени, които се надуват. Примерно ориз + вода трябва да са на 1/2 от височината. Същото с боб ако не е киснат.

С месо, зеленчуци като цвекло, тиквички, спанак, патладжан, картофи можеш да я напълниш буквално до горе, стига водата да е на дъното. Редовно пълня до горе, като гледам да не препречва клапата лисвам 200-300мл вода и парата сготвя неполятото с вода.

Хубав модел е IP, но не бих си го купила заради това, че не пече.

5.7л купа от неръждаема стомана има мултикукъра на Lidl. Прави същото като IP, но има желязна гаранция за 3 години. На предпоследната промоция го имаше за 20€. Не бяха останали. Ако имаше, щях да го взема за резерва. По абсолютно същия начин готви. Само капакът му не се мие в миялна. Има го сега за 75€, които не бих дала за уред, който не пече. Много е тихичък.

На Silvercrest парата се изпуска с копче, което е настрани от клапата и няма опасност да се изгориш.

Имаше и един на Aobosi в Amazon с купа от инокс и закачен капак, но вече го няма.

Ако имаш тенджера под налягане - може да минеш и без него ако не държиш да държи храната топла. 

Аз пара рядко изпускам. Моят си я изпуска сам, но избирам по-кратко време и оставям налягането да падне само. Така се пести и енергия.

Цената на IP кърти. Наистина ми се вижда много скъп.

Ако цената е проблем, вземи Silvercrest! В сайтовете за втора употреба редовно има нови, в гаранция, неизползвани и даже неотваряни за 30-40€.

Не се хвърляй на първия!

# 362
Този в Лидл не съм го засичала никъде, а и у нас Лидл не работят с доставка... за човек без кола става егати мисията, в момента не живея близо до Лидл и затова и ходя рядко. А и като ги знам, хич не съм убедена че тук биха го пуснали на такава цена, нещо не ми се вярва.
Цената му наистина не ме радва особено, заради което се спрях и на най-базовия модел. Очаква се утре да е с едни поне 25% надолу, че у нас всеки си заплюва някаква дата по това време на годината и си я кръщава Черен петък Grinning Техният е утре, както се оказва, та излиза и че нямам много време да го мисля.
Функция за печене не търся, използвам си еърфраера много активно.
Интересуваше ме като е базов модел, дали му липсва нещо за което да ме е яд, по-скъпите им модели ме отблъскват с цена, доста при това.

# 363
  • Paris, France
185 лева за базовия IP също ми се виждат много и цената ме отблъсква, освен че купата няма дръжки, не пече.

Я разгледай сайтовете за втора употреба! Особено след Нова година са заляти с нови уреди на половин цена. Може и да има Silvercrest и IP.

Аз харесвам повече Olla GM H deluxe, но вече не продават купи от неръждаема стомана за нея. Има много програми, парата се изпуска с друго копче и също тегли продуктите. Подобна е като цена. Преди 6 месеца я бяха намалили на 70€. Тази:

https://www.amazon.fr/Cecotec-Casserole-Programmable-Capacit%C3% … gad_source=1&th=1

Не ми излиза в немския амазон, защото не доставят до Франция. До България я доставят. Виж утре каква ще и е цената!

Не е тежък мултикукъра. Купувала съм няколко и съм ги влачила пеша 2 километра. Свалям чувала от пазарската количка, слагам кашона и го вързвам с връв за рамката. Ако нямам връв, влача внимателно. Все ще намериш някой с кола да ти помогне.

# 364
Не искам да купувам втора употреба, не е удачно и да чакам евентуално някога да се наканят да го пуснат за продажба в Лидл техния пък. В случая ще е подарък от друг човек, но трябва да си го избера аз и да е скоро. Е, не очаквах че ще хукнат чак толкова рано и те с черния петък но вече нищо не ме учудва. Това не зависи от мен така че няма какво да го мисля.
Не знам как е при теб, но тук такива уреди в Лидл не се предлагат постоянно а са на кампаниен принцип. Продават се само когато ги има в дадената седмица, което не е често. С всичките им домакински уреди е така. Т.е. никаква идея кога и дали ще го уцеля техния. Повечето неща минават по 2 до 3 пъти в годината, някои и по-рядко, че и не зареждат по много бройки в магазин. Та там... не се знае знае ли се.
Заглеждах някакви други по-евтини, но те са всичките с алуминиева купа с незалепващо покритие, каквото аз не искам. На фона на 100-100 и малко за такъв, 170-180 за Инстант Пот вече почват да ми звучат малко по-приемливо Grinning По-скъпите им модели вече ми звучат неприемливо, заради което и попитах дали на този "му има нещо" или му липсва нещо съществено спрямо тях. Огромен брой програми не ми е привлекателен, досегашният ми опит е че на всякакви уреди предимно ги игнорирам и ми е все тая много ли са или само няколко.

# 365
  • Paris, France
Навсякъде в Лидл е едно и също - пускат ги 2-3 пъти годишно и понякога се изчерпват още в ранна сутрин, а друг път седят кашони по 3 седмици. Когато го пуснаха за 20€ беше изчерпан като отидох в 12 на обяд в деня, в който започна промоцията. Сега го пуснаха за 74€ и вече 3 седмици още има кашони. Доста кухненска техника имам от Лидл и още нищо тяхно не се е развалило. Само са много шумни миксерите, пасаторите, блендера . Мултикукърът е тихичък.

Щом си му навита на IP, вземете го! Не търсиш печене и тогава този е екстра. Единственият кусур, който му намирам е липсата на дръжки на купата, но не е болка за умиралка.

Това е като тенджера под налягане. Прави твърдите меса на мозък. Всичко става много вкусно.

А печенето в мултикукър е различно от това във фрайър. Мултикукърът пече отдолу нагоре. Суфлетата се повдигат невероятно. Всичко има хубава долна и странична кора.

А Лидл имат доставка ако поръчаш от сайта им. Платена е повечето време, освен като има промоция, но я има.

# 366
  • София
Аз скоро проучвах и купих Инстант пот мултикукър 5.7л. Намерих го в Технополис за 179лв и реших, че цената е изгодна. Не че не са overprice-нати, но така е с марковите неща. Иначе много обичам да купувам фейк марки, от които съм много доволна, но в момента съм в режим известни марки.
Но може да се дебне в амазон по черния петък дали няма да изскочи нещо по-изгодно. Аз за първи път дебна промоции за черния петък и ще видя дали е истина или измама.

# 367
  • Враца
Базовият Тефал ми се стори на 100 лв на черен петък в Технополис.
В Техномаркет и други Тефали бяха доста намалени.

# 368
Базовият Тефал ми се стори на 100 лв на черен петък в Технополис.
В Техномаркет и други Тефали бяха доста намалени.
Така е, но съм наумила че не искам с покритие. Иначе имат около тази цена.
Такова ми е готвенето че основно за някаква супа и от сорта ще се ползва, примерно. За повечето неща всъщност предпочитам еърфраера - аз се изхранвам основно нисковъглехидратно, така че готвя месо (обикновено изпечено месо или кюфтета) и предимно салата е отстрани, за това тенджери не се искат. Кексове, сладкиши или споменатите суфлета пък грам не ме вълнуват дали и как биха станали, защото такива не правя и не ям. Та всеки според нуждите си, аз и затова прецених че съвсем базов модел би ми вършил работа.
Но пък мисълта за метален черпак върху незалепващото покритие нещо не ми стои добре... а пластмасови ненавиждам и не използвам. Та затова толкова драпам за стоманен съд.
Инстант Пот Дуо който бях заплюла и беше обявен че ще го намалят... намалили са само този от 3 литра Grinning
Дуо Изи е намален и се опитвам сега да преценя дали ме устройва той, че е още по-базов. Сотирането е само 2 степени вместо 2 при Дуо, налягането е само 1 степен а при Дуо мисля че бяха 2, ще му се почудя още малко май.

# 369
  • Paris, France
Суфлето си е кето като не се сложи захар. Белтъците се разбиват отделно на сняг и се смесват с изцедено мляко, творог, жълтъците, подправки, може зеленчуци. Идеално ми е за извън дома.

Може ли линк към Duo easy? Не се сещам кой е.

По-добре е да има поне 2 степени налягане и така не вадиш пара. Моят има 5 степени. 3 биха ми били достатъчни.

Дай да ги видим двата, та да купуваш и да се кротваш с мръвките 😆🤣😻 !

# 370
То може да е идеално, ама аз като не търся да ям такова все тая, то всякакви кето печива има и те също не ме вълнуват Grinning
https://instantpot.bg/produkt/duo/?attribute_pa_vmestimost=5-7l този бях харесала първоначално, беше изброен в тези които ще намалят но се излигавиха нещо и намалиха само мъничкия, че и не с много.
https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-duo-easy/ този заглеждам вместо него, че него са намалили и също е базов модел. Като се знам, аз и при готови програми пак предпочитам аз да си ръчкам и нагласям кое колко да е.

# 371
  • Paris, France
И аз обичам да си нагласям това-онова, но моят няма избор на температури и пак съм доволна.

При втория показан не ми харесва въртящото се копче. Развалят се бързо. На микровълновата ми, която няма 8 години, вече се развали. Не ми пречи, защото като натисна веднъж, тръгва за 30 секунди и като натисна 20 пъти, стават 10 минути, а аз за повече от 2 минути рядко я ползвам. Поправимо е, но си е разправия.

Има и ниско налягане на програма яйца и ориз ако ти потрябва, но не можеш да го избираш ръчно. За мене не е проблем липсата на ръчни настройки.

Хубаво е, че вътре има силикон и тенджерата не се върти като запържваш. Също изпускането на пара е по-приятно.

Другата е ОК за сам човек. 1.5л супа е предостатъчно, мисля. Няма за влизат цял език от говедо от 1.5 кила, цели ребра. Дори и да бях сама, пак бих взела поне 5л за да събирам повече на пара, че като се сложи и поставката, съвсем намалява мястото. Ако вече имах друг кукър, бих взела този.

Долу горе са еднакви. Аз бих взела големия ако нямах друг и живеех сама, защото там може и много, но и малко. Няма да е добър за малко количество ориз, но ти такъв не готвиш.

# 372
3 литровия изобщо не го разглеждам, то хем ще ми заема място, хем само малки неща мога да събера вътре. Че аз дори някакви зеленчуци на пара ако реша да сложа, те колко ще са?
Супа пък познай за литър и половина дали ще хвана да правя Grinning Аз такова не ям за първо и след това основно, нито пък ям с хляб и прочие, супа ям за да се наям с нея и това ми е цялото хранене. Значи 2 порцийки... 3 ако не съм много гладна. А и супи и яхнии с месо са дори по-вкусни като са на 1-2 дни, там даже предпочитам да сготвя повече дори само за себе си.
Малко идва просто, няма смисъл, по-големият размер ще е при всяко положение.
Оризът, както стана ясно, хич не ме вълнува че нямало да стане малко количество. Ориз не съм готвила с години и не смятам че точно ей сега ще почна Grinning

Такова дето се върти съм имала на други уреди, по много години са ми карали и нямам забележки. Май не съм имала случай точно това да се развали. То дори не е механична "врътка" да се "счупи" нещо по нея ами ти го въртиш а един оптичен сензор отчита колко си го мръднала.
За тези които предлагаше ти да видя от Лидл, ми се струва че като сложа и цената да стигне до мен ако го поръчам онлайн и тя ще стане близка до този на Инстант Пот на сегашната му цена. А там с гаранцията става сложно, мисля че няма как да го дам тук в Лидл ако се наложи а трябва да им го пращам откъдето е купен. Та малко това че има 3 години гаранция... Аз искам да си опростя живота, не да си го усложня Grinning Само затова застанах на  контра за тая опция, иначе техни уреди имам и харесвам и аз и бих имала опцията предвид.

# 373
  • Paris, France
Аз искам да си опростя живота, не да си го усложня

Прекрасно. Значи Duo Easy. Той си идва с името. Пожелавам ти късмет с уреда и вкусотии.

# 374
Поръчах го, ще го чакам тия дни по Коледа сигурно Joy По това време с всички намаления и прочие доставките отнемат безобразно време, освен че и те бавно си обработват тоновете поръчки.

Общи условия

Активация на акаунт