Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 36 985
  • 795
  •   1
Отговори
# 780
  • София
  • Мнения: 2 143
Много се извинявам, ако не е по темата, но ви следя с интерес. Много искам да имам уред мултикукър. Колебая се, да закупя ли мултикукъра от лидэл на силвъркрест или към нещо по-модерно да се ориентирам.
Силвъркрест мултикукърът изобщо не е лош. Зависи каква му е цената, защото за под 200лв, а понякога дори по-малко, може да се намери Инстант пот например. Особено в Амазон, но дори и тук.
Ако под по-модерни имаш предвид комбинираните, това вече е по-различно, а и цените отиват стремглаво нагоре.
Ако не търсиш налягане, има един много модерен в момента: Ninja PossibleCooker. Сложила съм го в списък, но толкова съм се оляла с уреди, че може и да не стигна до него.

# 781
  • Paris, France
  • Мнения: 17 710
Колебая се, да закупя ли мултикукъра от лидэл на силвъркрест или към нещо по-модерно да се ориентирам.
Кой мултикукър на Lidl, че имат няколко? На Silvercrest мултикукърите не пекат кекс директно в купата, защото е от инокс. Ако търсите просто програмитруема тенджера под налягане, която и да държи храната топла, предишният модел е бомба, че и с 3 години гаранция и гаранционното обслужване на Lidl е желязно, нова над това на по-скъпи и известни марки. Ако искате избор на температури и печене на долен реотан, не е за вас, но за всичко друго не е по-лош от подобни уреди. Аз даже щях да си го купувам като резерва като го пуснаха за 20€ миналата година, но до обед ги бяха разграбили. 80€ не бих дала за него, защото срещу 10€ отгоре мига да купя Cecotec GM deluxe, която пече кекс, изобщо не залепя покритието, има избор на температури до 200° и възможност да купя съд от инокс. Ако го намерите за 40 до 90 лева нов, в Луд и, не се колебайте! Говоря за стария, този:

За новия нямам отзиви и не съм го виждала. Имам предвид този:
https://www.lidl.fr/p/silvercrest-autocuiseur-electrique/p100391408

Негативи на стария може да са, че капакът не се мие в миялна, няма вътрешен капак, гумата малко трудно се сваля, купата се върти като откачена като се разбърква, но последното го има и при повечето модели без дръжки.
Ето сравнение, което не е в негова полза, но ако си направите труда да изберете по-кратко време и да натриев дъното с чесън, резултатът е подобен на другите два уреда.
 


Ето сравнение с Cookeo, със замерване на консумирана енергия и разликите във време, които може да достигнат 3-4 минути:


Във видеото при изпускането на пара от супа от Silvercrest започва да излиза течност, за което е виновен тестващият. В книжката ясно си пише да не се изпуска пара при силно пълен с течност уред. Аз бих сложила 10 или 15 мин по-кратко време и бих изчакала налягането да падне само, което е около 30 мин при много пълен съд.


Ето го как пече с капака Extra crisp на Cookeo:

# 782
  • Варна
  • Мнения: 2 060
Имам кукър на Филипс, не помня дали и веднъж съм го ползвала, намира се и тенджера под налагане, не съм и фен / на съседи навремето гръмна и си ме е страх/ и още неща купувани от мъж ми и порасналите деца. Та ви чета дано им намеря приложение и добия мерак.

# 783
  • Paris, France
  • Мнения: 17 710
В момента в магазините на Carrefour има оферта за мултикукър Medek. 40€ струва и ви ги връщат всичките на картата на магазина.

https://www.carrefour.fr/p/multicuiseur-medlbf10-medek-3700902207244

Нямат го в наличност в магазините им, особено малките. Поръчвате в интернет и избирате най-близкия магазин от веригата им, в който да го доставят.

Моделът има налягане, програми без налягане като печене на кекс и хляб, пържене, ферментация (кисело мляко), май и бавно готвене. Има избор на време и 2 степени налягане 40kPa и 70kPa. Има отложен старт до 24ч и държи храната топла. 6 литров, 1200W, с тенджерка без дръжки с прилично покритие, с поставка за пара, чашка и лъжица за ориз и черпак. Има вътрешен капак. Парата се изпуска само ръчно и копчето е в средата на завинтващата се дръжка на капака и далече от клапата. Капакът може да се закачи за дръжката на уреда като е отворен. Отзад има отделение за събиране на разтеклата се вода. Ето как пече кекс:



Може да му се докупи капак за air fry. Cecotec tapa doradora и Cookeo Crisp стават за него. Намира се и втора купа в Temu.

Частите не се мият в миялна ☹.

Идеален втори уред или уред за студент, който няма много място. Същият уред, но с различно разположени програми и функции се продава в Русия под южнокорейската марка Hyundai. Много ми харесва. Ето я ако отваряте руски сайтове:
https://hyundai-electronics.com.ru/catalog/item/hyundai-HYMC-2407-1682573/
Може да си свалите упътването на руски и да видите програмите и времената.

Тук миналата година доста студенти си я накупиха заради връщането на парите и са доволни. По нищо не отстъпва на по-високи марки. Във възторг съм от всичко, видяно от нея. Ето и отзив:

https://irecommend.ru/content/22-programmy-semi-stupenchataya-si … ekhnologii-su-vid

И сега почвам да се чудя да купя ли една като резерва. Нямаме място и ще трябва да я складирам на балкона (неостъклен), в мазето, в другия апартамент или у съседите. Това ако не ме изгонят барабар с нея.

# 784
  • Мнения: 289
Дами, влязох във фаза реално да си ползвам кукъра. Smiley Споделете, моля ви, имаме ли тема за рецепти, нещо не откривам...

# 785
  • софия
  • Мнения: 30 918
Чата ми дава най-хубавите рецепти.

# 786
  • Paris, France
  • Мнения: 17 710
Мисля, че съм виждала тема с рецепти, но никога нищо не съм правила от там.

Всяка рецепта за тенджера под налягане става за мултикукър. Разбира се, всеки мултикукър си има особености, но няма рецепта за тенджера под налягане, която да не е станала в мултикукъра.

Тонове рецепти има за Instant pot и Cookeo. Пишете името на рецептата + Instant pot и 100% намира нещо.

Важно е да се знае, че никога не се слага толкова вода, колкото в тенджера и даже тенджера под налягане за да не намерите супа като отворите тенджерата.

Ако искате, кажете кой е уредът ви, какво желаете да готвите и ще ви дадем приблизителните времена.

# 787
  • Мнения: 289
Да си обсъждаме имам предвид, не че няма идеи онлайн Simple Smile) Тъкмо ми се получи върховна вечеря, да взема да споделя, да се похваля Smiley (или да се посмея на себе си, както когато юрнах 2 литра течност и от вентила излезе фонтан по масата, пода и стените Joy)

Снощи правих говеждо с лук, печурки, сушени манатарки, вино и подправки, след запечатването оставих за 30 мин под налягане, стана феноменално! Като винен кебап (малко по-различна му беше идеята, де, ама нищо Smile)
Да, с течността още напасвам. Рецептата уж беше адаптирана за мултикукър, ама написали 750 мл вино... Сложих половината и пак му е една идея в повече - в случая не е фрапантно, защото оризът като гарнитура "обра" малко. Ще видя колко течност ще остане, като хапнем месото и гъбите, но може би ще сваря леща с остатъка.

Но за да съм справедлива, според рецептата след 25 минути готвене под налягане имаше време за досготвяне и досгъстяване с брашно - 10-15 минути. Което при мен не се случи - първо, нямаше кой да го чака, затова поначало увеличих с 5 минутки времето за готвене, бяхме прегладнели; и второ, пробвах, но чисто технически не се получи, просто не започна да върви времето на кукъра - нито на "Къкрене", нито на "Запечатване". Пробвах да затворя капака, веднага искаше да го отворя. Не пробвах да го изключа от контакта и да го пусна пак обаче, може би така е щяло да стане.

Утре вечер мисля да правя чили кон карне Blush В приложението на Тефал има такава рецепта с 10 минутки под налягане.

Май ще се оглеждам и за криспи капака (Tefal Cook4me имам), искам да мога да си направя ребра и да ги запека...

# 788
  • Мнения: 24 796
Тия къкрене и запечатване дето са за готвене без капак, предполагам че са като програмите за сортиране на моя инстант пот. Времето започва да тече след достигане на температурата, а не просто след включване, не се отказвай а пробвай пак.
За течността си е нормално да е на чорба щом си пропуснала този етап - то хем не се е редуцирало, хем и няма брашното за сгъстяване. Със сигурност пак е било вкусно, но не с консистенцията от рецептата.

# 789
  • Paris, France
  • Мнения: 17 710
Проблемът с излизането на течността в случая не е от многото вода, а от многото алкохол. На мене веднъж ми се запали 6 литровата тенджера под налягане от няма и половин бутилка вино. Алкохолът е лесно запалим, а когато се сложи в много големи количества, не може да се изпари част от него, дърпа и водата, кондензират заедно в затворения съд и става много, много опасно.

Когато рецептата за обикновена тенджера е с много алкохол, примерно бутилка вино, целта е алкохолът да направи месото крехко и ароматно. Огромната част ще се изпари. В херметически тенджера това се постига с много, много по-малко алкохол, около половин до 3/4 чаша, защото голяма част от алкохола и ароматите остават вътре поради херметизирането. Част от алкохола е задължително да се остави да се изпари на отворен капак. Запържва се, налива се виното и се стърже с дървена лъжица за да се отдели залегналото по дъното на програма пържене, която е на висока температура. Изчаква се 5 минутки и тогава може да се долее вода, но може и да не се долее. В обикновена тенджера месото трябва да се покрие с вода, но в експрес тенджера се сготвя от горещата пара, която няма как да се изпари и е нужна само толкова вода, колкото да направи налягане. За моя уред това са 200мл.

Когато готвя ястие с такъв сос, слагам около 200мл вода след виното, объркване всичко, така че да е било потопено във винения сос и затварям капака. След като е готово, разбърквам малко брашно със студена вода, отварям и слагам на пържене за да ври бурно, избутва месото така, че да мога да изгорена сос, сипвам горещ сос в камата с брашно за да се темперира и да не стане на буци и сипвам бавно, бъркайки. Като клокне и поври 4-5 минути е готово.

Също не трябва да се ползва метода с очакване на месото в брашното предварително, защото гъстата каша залепва и гори до черно на дъното. 2 пъти съм си затваряла тенджерата под налягане.

А с два или 3 литра бульон без алкохол нищо не излиза от клапата, гарантирам.

И както писах - не редуцирам (течността да изври). Слагам толкова течност, колкото искам да има като отворя. Много малко ако сложа водни зеленчуци, защото и те пускат вода и никаква ако готвя спанак, защото той е 90% вода.

# 790
  • Мнения: 289
Добър аргумент за изпаряването на виното, много логично, а не се бях сетила. В случая имах общо 350 мл течност, но само 200 реално бяха вино, имах и 150 вода. (По рецепта бяха 750 вино плюс 200 вода.) Благодаря, че отдели време да напишеш всичко!

natka, благодаря и на теб, ще пробвам пак с последващо къкрене след готвене под налягане, но ми се струва, че въобще не вървеше процесът по загряване. Те са два последователни - първо загрява и няма таймер, после има само таймер.

Иначе в случая с излизането на течността беше чиста вода, варих воденички - доста сериозно количество, съответно с 2 литра вода... ужас беше Grinning Ама ми беше първият и единствен фал.

А тази рецепта за пиле с кисело зеле струва ли ви се добра и ако искам да прибавя ориз, какво би трябвало да променя?

# 791
  • Paris, France
  • Мнения: 17 710
Оризът го измивам много, много добре, търкайки между пръстите, за да не залепва, в поне 5-6 води. Вадя го с цедката и оставям да се оцени много добре, че иначе лепне по съда и ръцете. Когато се отделя от цедката като го хвърлям вътре, както се пържи в уок, прехвърлям в съд и оказвам с мазнина ако няма да го запържвам. Добавям около половин чашка зелев сок на чашка сух ориз ако искам ястието на мазнина. Цяла чаша ако искам и сос. Избирам максимално налягане, 1 минута и чакам да падне само, което в моя уред отнема половин час.

Пилето не е нужно да се запържва ако ще се пече и с капак. Направо ще се разпаднат парчетата. Това не е цяло пиле. Бих наредила парчетата върху зелето и ориза и като падне налягането само, бих запекла с капака 5-10 минути, колкото пилето да има кора.

Ако ползвате кафяв ориз, ще е нужно да се накисне за поне 12ч, защото иначе няма да се сготви за същото време. Няма нужда да се мие 5 или 10 пъти. Веднъж или 2 пъти е достатъчно. Той не залепва.

Аз избирам максималн

# 792
  • Мнения: 677
Здравейте!
Преди години имах мултикукър Филипс, но спрях да го ползвам и го подарих. Основно готвих в него супи и яхнии и ми беше удобен , че всъщност храната се готвеше докато ние бяхме навън. За печене и за всичко друго си ползвах печката.
Онзи ден приятелка ми похвали нейния Филипс с функция под налягане., каза, че й пести много време. Отново ми влезна мухата в главата да си купя и аз, тъй- като напоследък не смогвам с времето.
Разгледах няколко модела и се колебая между МУЛТИКУКЪР PHILIPS HD2151/40 и
Мултикукър Tefal CY855830 EPC Cook4me +Connect.
Ще помоля за насока кой да избера. Отново не мисля нито да пържа в него, нито да запичам. Искам да сложа всички продукти и да се сготвят по- бързо или да го включа и да готви докато съм на работа.

# 793
  • Мнения: 16 954
Филипса не познавам, но този Тефар да. Едно голямо не за него. Писала съм назад. Виж този https://www.tefal.bg/p/%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%8 … icious/7211419498

# 794
  • София
  • Мнения: 2 143
Candy-Girl, за тези цели аз ползвам Инстант Пот от най-простите модели. Моят е Дуо 60, което е 5.7л, неръдаем съд. Купих го евтино, но сега погледнах в Амазон го има за 66€.
Филипса има неоправдано съотношение цена/качество, по мое мнение. Сирос ти обясни за Тефала. Досега не съм срещнала оплакване от мултикукърите на Инстант Пот, така че няма да сбъркаш.

Общи условия

Активация на акаунт