Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 693
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
  • София
При мултикукърите обемът означава колко храна може да се готви или общият обем?
Все още нямам мултукукър, използвам тенджера под налягане и мисля да се ъпгрейдна. За щастие се отказах от купуване на безсмислен миксер, така че място имам. Въпросът е, ако готвя максимум 3л храна, един 3 литров кукър дали ми е достатъчен? Сега проверих тенджерата под налягане - 3л са до марката за ниво, а аз често не стигам дотам. И още нещо, мога ли да напълня съда на кукъра с нарязано зеле, например, и така да го сложа да се готви - то сляга и остава на 1/4 от височината мах? Така правя с тенджерата под налягане и нямам проблем.
Най-простия Инстант Пот заглеждам, защото не ми трябват особени екстри. Още един въпрос, може ли готвеното да остане почти на сухо - имам предвид, че е стомана, не незалепващо? Аз в тенджерата го правя, но понякога загаря. За по-гъсти ястия го искам, не за супи. За пържене и печене имам 2 еърфраера, дори 3, ако се брои една халогенна фурна.

Update: догато се чудех, видях в Технополис Дуо Нова 5.7 за 180лв и циганската ми душа не издържа на далаверата и го поръча. Дори да е голям, свършено е вече. 

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 16:10 от Silver cloud

# 286
  • Paris, France
Честит мултикукър, Silver cloud. Дълго и безупречно да ви служи! Много хубав уред е и капакът се мие в миялна.

Общият обем на купата означават дадените литри В 5.7л купа може да се сготви около 3-4 литра храна, не повече.

Може да се пълни почти до горе, но не с вода и не със зърна, които увеличават обема си. Суров ориз + вода трябва да заема не повече от половината съд.

Със зеле може да се напълни догоре, но така, че да не запушва клапата. Не трябва да допира капака.

Може готвенето да остане на сухо, разбира се. Оризът точно сух остава. Сърмите ми стават с 1см или 2 сос. Не покривам догоре с вода. Нареждам, натискам с чиния и наливам 2 чаши вода на чаша ориз. Мусаката остава суха. Слагам 200-400мл вода.

А ако ти е голям, винаги можеш да го върнеш или смениш. Има го и в 3л вариант.

# 287
  • София
Мерси, Невена. Щом даденият обем е общият, значи 5.7 ми е подходящ, 3л ще е само за едно готвене, а аз обичам да готвя за 2 дена.
Сигурна съм, че има повече възможности от обикновена тенджера под налягане. Радвам се, че направих място за мултикукър, защото мислех да взема още един еърфраер.

# 288
Супите в МК,под налягане ли се горвят? Днес пробвах с пилешка.Ама,първо сварих под налягане месото,после задуших зеленчуците,сложих месото и готвих във вакуум.След това отново на сотиране,понеже сложих фидето/в моя случай бяха начупени талиателе,щото се оказа,че нямам друго/ Получи се,ама беше голямо сновене между програмите.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 19:38 от red soul

# 289
Аз ползвам сварено месо и слагам месо,зеленчуци и фиде заедно още в началото и пускам за 7-8 минути под налягане . Накрая заради застройката го оставям да клокне за минута-две за да не остава сурово яйцето

# 290
  • Paris, France
Зависи от супата. Супа почти не готвя. Аз бих запържила месото със зеленчуците и бих ги пуснала заедно под налягане. Като са готови, отварям, пускам фидето и разбърквам добре. Затварям капака и от горещата течност фидето  се сготвя. Докато разлея по купите, то се е сготвило.

Когато зеленчуци се готвят под налягане заедно, се режат различно в зависимост от времето, което изискват. Картофите на едри кубчета, а морковите на дребно и стават за еднакво време.

Ако рецептата изисква повече от едно междинно отваряне на капака, просто ползвам друг уред или тенджера на котлона.

Leona, не се ли разварява за 7 минути фидето?

В супа не слагам фиде. Него го запичам на сух тиган или във фурна и после го намокрям и готвя на пара. Сервирам като кускус или ориз, под месо и/или зеленчуци.

# 291
  • до най-прекрасния мъж
Фиде слагам винаги когато супата е готова. Постоява под капак за 10-тина мин и е готово. Ако бързам, включвам Соте за кратко. Месото си варя предварително, защото ако го сложа със зеленчуците, остава сурово, а те се преваряват. Само супа топчета готвя всичко заедно, но в нея слагам лук и морков, които са готови по същото време, когато и топчетата.

# 292
Невена,понякога купувам едно супер тънко фиде, което пускам със застройката и се сварява докато тя се охлади. Понякога пък ползвам от възможно най-дебелото фиде за да не се разварява в супата,но като се замисля повече ползвам ориз или орзо които стават идеално сготвени за това време.

# 293
Благодаря! Дъщеря ми не обича от тънкото фиде,ние също.Слагам често и по-дебели начупени спагети Харесваме много и с орзо😊

# 294
  • София
Здравейте. Нова съм в темата и сигурно е много кратно писано  , но искам съвет какъв мултикукър да си взема под налягане или не. Гледам модели на Инстант пот или Нинджа. Чудя се наистина ли стават ястията бързо лесно и вкусно . Не искам да имам поредния уред в къщи , който ще стои в шкафа. Искам нещо, което готви бързо защото обикновено съм уморена след работа, а в къщи всички са гладни по това време. Благодаря ви.
Каква е разликата между под налягане и обикновената?

# 295
Уред без налягане е като обикновена тенджера, само че с опцията да се спира сама.
Аз се сдобих с моя кукър защото мъжа ми беше решил да ми купи ,но понеже нищо не разбира беше взел някакъв Тефал без налягане. Още същият ден преди изобщо да го разопаковам,го върнах в магазина и доплатих за тефал с налягане. От тогава вече година и половина работи всеки ден ,понякога и по няколко пъти и изобщо не ползвам котлони Grinning

# 296
  • Dublin
Здравейте. Нова съм в темата и сигурно е много кратно писано  , но искам съвет какъв мултикукър да си взема под налягане или не. Гледам модели на Инстант пот или Нинджа. Чудя се наистина ли стават ястията бързо лесно и вкусно . Не искам да имам поредния уред в къщи , който ще стои в шкафа. Искам нещо, което готви бързо защото обикновено съм уморена след работа, а в къщи всички са гладни по това време. Благодаря ви.
Каква е разликата между под налягане и обикновената?
С опция под налягане със сигурност.
Аз си взех Нинджа Фууди Смарт Лид 11 в 1 и се родих.Силно препоръчвам.

# 297
Вече и аз мога да препоръчам Нинджа с вакуум капак.Аз търсех задължително с вакуум.Както са ти писали,другото си е обикновена тенджера.
Имам го от дни и се чудя защо не съм го взела по-рано.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 13:24 от red soul

# 298
  • София
Мога ли да стерилизирам буркани в инстант пота? Имам предвид с малко вода на дъното, на пара под налягане? И колко високи могат да бъдат бурканите? Искам да направя конфитюр. В ИП се събират 6 малки бурканчета, като по-високите стигат до 1.5см под горния ръб. Но и малките бурканчета ако се покрият с вода, ще отиде над чертата за максимално ниво.

# 299
Конфитюр не се стерилизира.
Сипваш го горещ в затоплени бурканчета (за твое успокоение) и обръщаш бурканчетата.

Общи условия

Активация на акаунт