Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 728
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
  • Враца
  • Мнения: 5 650
Ето я рецептата с много бележки от Боряна Василева
Скрит текст:
МУСАКА  без грам излишна течност 😁
Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer се оказа много добър за това:)
работата е там, че уредът има съвсем плоско дъно. и като има плоско дъно без издутина в центъра на основния съд - не му се стичат течностите към по-нискостоящата периферия, а си остават равномерно разпределени по дъното.
и ако човек деглазира правилно, направила съм ви смотанко филмче по понятието (моля, извинете за шума от абсорбатора ми), и ако продуктите бъдат подготвени и подредени съобразително - ето, че става чудна мусака само със сто и шестдесет (160 мл.) вода всичко на всичко за през цялото готвене в 7.6 литровия основен съд на уреда!
и накрая, когато отрязах парче, дъното на съда блесна без грам течност по него, ура Simple Smile
сега... това наистина не е "бърза джаста-праста мусака", внимавах повечко какво и как го правя, но понеже го правих за първи път.
следващия път, след като вече имам понятие и готов план, ще стане съвсем бързичко:)
нямах и достатъчно картофи, така че това стана една мусака с повече месо, отколкото картофи, но пък вкусна. аз ще ви напиша рецептата с колкото картофи трябва да бъде. това няма да промени с нищо начина на приготвяне, нито количеството течност.
и така:
МУСАКА
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 15 мин.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 5+ 12 + 10 = 27мин.
ДОПЪЛНИТЕЛНО ВРЕМЕ за изстиване и стягане 20 мин.
БРОЙ ПОРЦИИ: 5
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 гр. свинско месо за готвене, или кайма
1 кг. картофи
1 глава лук
1 морков
2 домата
2 с.л. консервирани млени домати
2 с.л. олио
1 ч.л краве масло
1 ч.л. черен пипер (по вкус)
1 ч.л. червен пипер
1 и половина ч.л. сол
половин ч.л. ронена чубрица, или по вкус
щипка чили
160 мл. гореща вода
ЗА ЗАЛИВКАТА:
за бешамела -
1 с.л. краве масло
1 ч.л. олио
4 ч.л брашно
половин ч.л. сол
2 яйца
300 мл. прясно мляко
2 с.л. настърган кашкавал (по желание)
ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ:  подходяща купа и подходящ съд за приготвяне на бешамела.
(Ако не ви се занимава с класическата заливка - можете да си направите проста заливка от 300 мл. кисело мляко, 2 равни с.л. брашно, 2 яйца, 1 с.л. олио, половин ч.л. сол, щипка сода и шепа настърган кашкавал, като просто смесите всичко това и залеете мусаката, за да я запечете с него.)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накълцайте месото с много остър нож на кубчета със страна  7 мм максимум. Ако не ви се занимава използвайте половин кг. кайма.
Нарежете лука и моркова на дребно.
Измийте и обелете картофите. Отново измийте картофите и ги нарежете на малки кубчета. Отново измийте добре кубчетата и ги изцедете.
Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) HI и оставете уреда да се загрее добре.
Във вътрешния съд на Instant Pot сложете 2 с.л. олио и нарязаните лук и морков.  Запържете докато лукът стане прозрачен.
Добавете накълцаното месо, или каймата. Разбърквайте и запържвайте докато каймата стане на ситни трохи и промени цвета си, или ако го правите с кълцано месо - докато всичко се запържи добре. Ще ви отнеме към 5 мин.
Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
Прехвърлете съдържанието на основния съд в подходяща голяма купа.
Налейте 60 мл. вода в изпразнения основен съд и го върнете в уреда. Нека всичко по дъното му се разкисне добре, за да го деглазирате след малко:)
В купата със запържените зеленчуци и месо добавете приготвените и изцедени картофи, солта (обърнете внимание - ако използвате готова каймя и тя е солена - преценете колко сол да добавите), червения пипер, черния пипер, чубрицата, чилито и двете лъжици млени домати, и разбъркайте.
Сега деглазирайте основния съд. Наистина се постарайте за това да не остане нищо залепнало по дъното му:) След това изсипете всичко от него в купата при другите неща.
Намажете дъното на изпразнения основен съд с 1 ч.л. краве масло.
Нарежете доматите на 5 мм дебели филийки и застелете дъното с тях.
Налейте внимателно и останалите 100 мл. вода без да пипате, разбърквате и размествате повече нищо.
И сега с една голяма лъжица внимателно преместете заготовката за мусака върху доматите без да притискате. Просто преместете всичко на по-равномерен пласт.
Затворете уреда с капака за готвене под налягане.
Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) за 12 мин.
След края на програмата оставете налягането да спадне естествено за 10 мин. Освободете останалото ръчно, ако има такова.
Отворете капака и заравнете повърхността на мусаката без да притискате много, с някаква подходяща шпатула, или с дъното на лъжица.
Правим това, за да не стърчат после над заливката парченца картофчета:)
Ако все пак видите някаква течност - изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) HI и погответе 3-4 минути, повече няма да е необходимо.
Докато мусаката ви се е готвила под налягане, вие сте направили заливката. Ако сте избрали тя да е класическа, от бешамел, ето как се прави:
- Загрейте подходяща касерола на котлона на средносилен огън.
- Сложете 1 ч. л. олио и 1 с.л.  краве масло.
- Щом се стопят добавете 4 ч.л. брашно и половин ч.л сол. Бъркайте докато брашното стане златисто.
- Дръпнете касеролата от огъня и добавете 300 мл. прясно мляко. бъркайте докато всичко стане гладко, не бива да има бучици.
- Върнете касеролата на огъня и бъркайте докато сосът стане с гъстотата на... гъста боза. Дръпнете го от огъня и го оставете да се поохлади леко. Добавете постепенно леко разбърканите яйца и бъркайте докато всичко стане гладко. Вашият бешамел е готов. След като залеете с него готовата мусака можете да поръсите отгоре една - две супени лъжици ситно настърган кашкавал и да запечете. Моята заливка е без кашкавал.
Ако не ви се занимава с класическата заливка - можете да си направите проста заливка от 300 мл. кисело мляко, 2 равни с.л. брашно, 2 яйца, 1 с.л. олио, половин ч.л. сол и шепа настърган кашкавал, като просто смесите всичко това и залеете мусаката, за да я запечете с него.
Запичането:
Поставете запичащия капак и изберете програмата за печене ROAST, настройте температурата на 200˚С и времето за 10 мин.
След края на програмата изключете уреда, отворете капака и извадете основния съд от него. На мусаката ѝ трябват двайсетина минути, за да поизстине и да се стегне съвсем добре, за да можете да я нарежете и сервирате на красиви порции. Аз моята я нарязах още почти съвсем гореща, от нетърпение да видя дъното на основния съд Simple Smile .

БЕЛЕЖКИ:
Месото се реже по-лесно ако е силно охладено. Не замръзнало, но почти започнало да замръзва. Ястията, които приготвяме обикновено с кайма, стават много по-вкусни, когато са направени с кълцано месо.

Кой е казал, че на Instant Pot непременно му трябва прекалено много течност, за да направи мусака без да я загори? Ха, предайте му от мен, че греши!
аз Heart Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer 😁
Nevena, вярваш ли ми, че не помня това 😊😊

# 271
  • Мнения: 2 026
Много хитро и полезно това с ориза. Откардвам си идеята.
Друго също съм си мислела за мусаката, ама не съм пробвала. Така известното готвене съд в съд. Мусаката даже без вода се слага в огнеупорен съд с по-малък от на съда на МК диаметър, върху решетка, и отдолу чиста вода за вдигане на налягането. Но пък тогава количеството на сготвеното ще стане съответно и по-малко.

wa-wa, записвам си и този метод за мусака. Доста хамалогия по прехвърлянето ми се вижда, но пък за сметка на соте-то за извиране на излишната течност след това ми се вижда доста удачен вариант.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 14:22 от curly sue

# 272
  • Мнения: 1 366
Някой питаше за промоция, сега ми излезе реклама, имат активна кампания от днес на ИП. Про Крисп е около 520 лв.
За мусаката - аз съм без запичащ капак, но с голям уред, та той си иска повече течност, за да вдигне налягане. Но вкъщи я хапват без заливка и не ми е проблем да е по-водниста. Преди да започна да я готвя в Тефал и след това в ИП, мъжът ми не я харесваше приготвена в тенджера под налягане.
Във ФБ групата на ИП има рецепта за мусака на Боряна със 120 или 150 мл вода в голям ИП уред.
Да, аз питах, благодаря! Видях модела, но не съм сигурна дали ми трябва този капак за air fry, а той доста вдига цената. Ти с кой модел си и доволна ли си?

# 273
  • Враца
  • Мнения: 5 650
Аз съм с този - https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro/. Като моят е 7.6 литра. Да, много съм доволна от уреда. Използвам и функцията су вид. Има дръжки, които пречат на купата да се върти и плоско дъно.

# 274
  • Paris, France
  • Мнения: 17 658
Ако не сте сигурни, че ще ползвате капака за air fry или вече имате обособен airfryer, но бихте искали да запичате мусака или гювеч директно в кукъра и ще купувате кукър от 5-6л, Cecotec имат халогенен капак за под 40лв, който идеално запича отгоре, даже и мусака, но и пече пиле, сладкиши, кюфтета и всичко, което пече халогенната фурна. Става за всички 6 литрови мултикукъри. 

https://cecotec.es/es/ollas-gm/cabezal-de-horno


Nevena, вярваш ли ми, че не помня това 😊😊

Вярвам 🌞. Обърках ти псевдонима с този на wafi. Извинявам се за което 💐. Добре, че беше тя тогава. Мноооооооого благодаря за рецептата. ❤❤❤💐💐. Ще се пробва с кълцано месо. Моите я обичат с говежда кайма.

Аз пробвах веднъж да нагоре в мусака pot in pot, в друг съд. Причината беше, че бях сама с децата и готвих половин доза, а трябваше да варя козе месо за кускус за гости. Не се хареса на децата. Седеше като правена в микровълнова, една блудкава, такава и с даже повече вода, отколкото като я готвя в кукъра, а вода не сложих. Притеснявах се да не се развали, че месото го готвих 45 минути под налягане + 30 мин или 25 да падне. Картофите бяха доста ал денте и твърдички.

Нямам успех и с ориза по този начин и седи твърд. По-мек ми се получава в сито на пара.

# 275
  • Варна
  • Мнения: 636
Здравейте, можете ли да ми препоръчате най-добрия мултикукер?
Искам да може всичко и лесно да се почиства. Благодаря Simple Smile

# 276
  • Мнения: 2 680
Здравейте, можете ли да ми препоръчате най-добрия мултикукер?
Искам да може всичко и лесно да се почиства. Благодаря Simple Smile

Най-добрите са различни за всеки. Аз харесвам Инстант пот най-вече заради материала на купата. Всичко, без запичащ капак, се мие и в миялна.

# 277
  • Paris, France
  • Мнения: 17 658
Здравейте, можете ли да ми препоръчате най-добрия мултикукер?
Искам да може всичко и лесно да се почиства. Благодаря Simple Smile

Най-добър във всичко няма. Един е добър за манджи, но не прави добре малко количество ориз, друг прави идеален ориз, но не пече добре или никак не пече.

От голямо значение е обема. Малък обем = по-бързо готвене, но не събира всичко и няма много функции. Големият обем ако е с широко дъно, вдига налягане бързо, но пък не прави добре малки количества супа и ориз.

За мене топ са:

1. Cecotec olla gm h deluxe fry. Всичко без капака за фрай и външния капак за налягане се мие в съдомиялна или лесно на ръка. Съдът е с много добро покритие. Винаги има резервни съдове, части и аксесоари. Недостатъците са, че купата няма дръжки и за мене това, че програмите се избират с въртящо се копче, което след време износва механизма там, където има механично триене и трябва да се сменя. 6 литра и пече кекс и хляб направо в купата, та е идеална и за път.

Има модел без капак за фрай, за който може да се купи халогенен капак, който съм показала в предишния си пост. Cecotec olla GM H deluxe е моделът

GM H също са добри, но екранът не е толкова хубав и не теглят.

Май няма упътване на български, но има на испански, френски, английски и не е проблем.

Втората, без капак за фрай бих избрала сега.

2. Ninja foodi 14 in 1 или 15 in 1 моделите. Един капак и за налягане се дърпа ръчка и не се сменя капак. Обемисти са и заемат доста място на плота. Капакът не е много лесен за чистене, но всички за фрай са подобни.

3. Instant pot в обем, който ви устройва. Не всички имат капак за печене, но всеки халогенен става за запичане. Оригиналните купи са инокс, но има тефлонирани допълнително.

4. Продаваните в Русия модели на Moulinex Cookeo. Страхотна купа с дръжки и имат програми за печене на кекс, но малко го прегарят. Има и капак в някои пакети, който може и отделно да се купи. Този:

https://www.amazon.fr/Moulinex-croustillantes-programmes-automat … e717&gad_source=1

Халогенният капак на Cecotec също пасва. За съжаление в Европа нямат печене на долен реотан и затова не бих си я купила.

Успех.

# 278
  • Мнения: 5 623
Здравейте😊От няколко дни имам МК и се чудя защо съм чакала до сега.Все още се напасваме,ама има много ентусиазъм у мен😊
Сефтето го направих с любимото ми- домати с ориз.И по-добър съм яла😊 Следващия път ше го разбъркам,преди да сложа капака за вакуум.😊 Вчера правих царевица на пара и после я запекох на грил, така я обичам Стана чудна Правих тичвички за салатата.На въздушно пържене.Не бяха лоши,но трябва да ги разбърквам.В косорито се въртят сами.Днес пробвах с патладжани и домати.Сотирах лук и доматен сок,после сложих патладжаните и пуснах вакуум за 10 мин Супер ми се получи

# 279
  • Paris, France
  • Мнения: 17 658
red soul, Честито и със здраве дълго да си го ползвате и много вкусотии да ви сготви! Един от най-добрите е показания, макар и не във всичко. На 9в1 или 11в1 ми прилича.

За да станат добре доматите с ориз, трябва да правиш поне 8 порции. Дъното на Ninja е широко и затова. Ориз се готви добре в съд с тясно дъно.

Не бих цапала кукъра за царевица. Виждам, че имаш газови котлони, вероятно и фурна с грил. 3 кочана ги слагам в чиния, наливам 20мл вода за да направи пара и 5-6 минути в микровълнова на 800W. После или на газовия котлон ги обгарям, или под грила. Така не мия купи, рафтове и капаци.

Оатладжаните са трепач. Много апетитно изглеждат.

# 280
  • Мнения: 5 623
Много благодаря,Невена!🌻
9 в 1 е.
Благодаря и за съветите, следващите пъти ше опитам по тях.Нямам МВ,това е Косорито.Царевиците станаха много бързо така

# 281
  • Paris, France
  • Мнения: 17 658
И аз правя царевицата в кукъра като е са повече от 3-4 кочана. Моите деца не я обичат на пара, а само на грил, та затова не го ползвам вече за нея.

А защо не ти хареса оризът? Домати с ориз никой у нас не обича, но съм сготвила ориз със зеленчуци и си става идеално. По-малко вода слагам, чакам налягането да падне само и ако го искам на звънца, винаги мия, план на поне 3-4 пъти и оцеждам. Така не слепва.

# 282
  • Мнения: 1 514
Red Soul,моля за рецептата с патладжаните и доматения сос Hug

# 283
  • Мнения: 5 623
Red Soul,моля за рецептата с патладжаните и доматения сос Hug
Здравей,аз имам машинката от 4 дни и все още се уча.Сотирах нарязан на едро лук с малко олио,в което има сушени домати/може и нормално,просто аз обичам силния вкус н сушените домати/Добавих и домати на кубчета.През това време си почистих малките патладжани Направих им  цепнатини от всички страни,в които сложих скилидки чесън.После пуснах всичко това за 10 мин.на вакуум.Подправките ми са-сол,черен,червен пипер и дафинов лист.
Невена,аз обичам ориза да ми е суров в средата.Само аз си го ям така😊 На котлон съм му спец.На МК се развари за моя вкус.
И предполагам,че ентусиазма ми е досаден,но ми е нов😂,та   Днес готвих пилешко филе с картофи,за около 15 мин Детето св върна от училище и си пииска граховата супа,която бях обещала от миналата седмица.Тя е и едно от трите неща,които обичаме от холандската кухня😊.Стана за 30 мин!!
Наистина,не знам защи чак сега си купих тая джаджа.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 22:16 от red soul

# 284
  • Paris, France
  • Мнения: 17 658
Ние обичаме ориза мек, но на зрънца и леко жилав ако е жасминов. Готвим предимно жасминов, чат пат басмати и понякога малко количество ризото. Също готвим лепкав ориз за моши и японски за суши. Единствено в ризото го правя ал денте, но той си е такъв сорт, арборио. Ползвам го и в сърми. Всеки ориз си има чалъм. С какъв сорт правиш доматите с ориз и на каква програма? Също е много важно миеш ли го, киснеш ли го във вода и колко вода слагаш. В тенджера под налягане винаги се слага по-малко вода, отколкото в обикновена тенджера или на котлона. Налягането трябва да е минималното възможно и избираш една или две минути, не повече. Оставяш го да падне само, но ако количеството е голямо, има събрана много енергия и налягането пада бавно.

След 12 години ползване на 5 литров мултикукър с налягане - вече в него правя само сърмите, големи количества ориз за суши и моши, рядко бирияни и пилаф, кафяв ориз и GABA помъкнал кафяв ориз и това е. Бели жасминов и басмати за гарнитура, които се ядат у нас поне 2-3 пъти седмично правя на газовия котлон, какъвто и ти имаш, гледам.

Ако е само ориз - става добре в сито на пара. Не можеш да го развариш и да искаш. Мога да ти кажа как става. С доматите, обаче, става сложно. 

Не е за всичко добър мултикукъра. Идеален е за неща, които стават бавно - твърди меса, големи парчета месо, бобови, ей такива. В твоя става и всичко, което става във airfryer.

И off - много ми хареса лака за нокти на палеца, който се вижда на снимката. Напомня ми IBD Mogul и Gelish Inner vixen.

Общи условия

Активация на акаунт