Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 738
  • 759
  •   1
Отговори
# 255
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 143
Моя ИП го взех Септември, преди 2г. Тогава имаше много хубава промоция.
Не го ползвам активно, но съм доволна от уреда. Мусаката съм я правила за 3 минути, като предварително съм задушила каймата. Но всеки си има метод Wink

# 256
  • Мнения: 1 183
А колко вода слагате на мусаката? Да покрива дъното на купата? Или повече?

Аз нямам запичащ капак и ще я прехвърля в тава после, във фурната да се запече със заливката. Но ме притеснява да не ми остане много водна мусаката. Купата ми е 8 литрова.

# 257
  • Мнения: 859
Здравейте! Аз така и не успях да направя мусака в мултикукър. Моят е Тефал под налягане, но ако не е твърде много водата, то дава грешка и се изключва. Така мусаката остава твърде водна и после дори и 20 минути да запичам с капака пак има много течност. Налага се да отливам и си губи смисъла.

# 258
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
Кукърът ми е 5 литров. За мусака от 750г картофи и 500г запържена кайма, 2-3 супени лъжици доматено пюре, половин стрък целина, половин чушка и морков слагам около 200-350г вода. Зеленчуците също пускат и ако добавя 1 патладжан на кубчета слагам 200 мл вода максимум. Ако не се запържва каймата и се добавят доста смелени воднисти зеленчуци, то 100мл е предостатъчно. Никога не ми дава грешка за липса на вода. В упътването би трябвало да пише колко вода трябва да се сложи минимално.

Ако е проблем малкото вода, идея е мусаката да се сложи в купа-решетка, така че водата да не достига до манджата и ако остане, да остане под купата. Има такива купи (големи и дълбоки сита) за всякакъв размер кукъри. Нещо такова:

  https://www.amazon.fr/cuisson-inoxydable-Accessoires-Compatible-autocuiseurs/dp/B07H97YKQS/ref=pd_aw_sbs_m_sccl_16/260-2200835-8225567?pd_rd_w=E26Mh&content-id=amzn1.sym.9497e392-d88a-4f47-a8e1-9ce639a4ffbe&pf_rd_p=9497e392-d88a-4f47-a8e1-9ce639a4ffbe&pf_rd_r=90B1C0N9475A12YBT656&pd_rd_wg=1riGZ&pd_rd_r=6da8712e-db10-4cf0-b95f-4a0f67a33071&pd_rd_i=B07H97YKQS&psc=1

Много е удобно и за ориз, че направо го мия вътре. Много трудно се мие и не бих го ползвала ако не разполагах със съдомиялна.

Има и с по-големи дупки, които лесно се мият, но не стават за ориз и от тях изпадат малки парченца храна.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 15:20 от Nevena Virolan

# 259
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Около 200-250 мл вода слагам аз. Става перфектна, нито суха, нито водниста. Аз я правя с 300-350 гр кайма и около килограм картофи. Ако сложа и тиквичка или пресен домат, може и 150-200 мл да стигнат. После си я заливам направо в кукъра и си я запичам с капака. Става идеална в един съд. Ако ще прехвърлям и омазвам сто съда, ще си направя директно във фурната.

# 260
  • Мнения: 2 026
ИП загаря с малко вода. Не знам как са другите с незалепвищи съдове, но ИП е със стоманен и при малко вода на дъното става кора и писка на загоряло.
Решението е, след готвенето да сепусне за 10-15 минути на соте да изври излишното и после заливка и запичане.

# 261
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
Става идеална в един съд. Ако ще прехвърлям и омазвам сто съда, ще си направя директно във фурната.

По принцип не слагам заливка, защото децата не я обичат. Когато, обаче имам гости, които обичат заливка, вадя част от мусаката в тава и заливам. Досадно е, да. Благородно ти завиждам за възможността да я готвиш в един съд.

А не бих я правила директно в тава за да не държа прозореца отворен зимата, да не става гореща кухнята лятото и да не вмирисвам апартамента. По същата причина слагам винаги много, много малко вода, така че да не се налага да включвам на отворен капак за да извира.

За ИП има и съдове с покритие, така че да не остава загоряла кора на дъното. Всъщност пак загаря, но по-малко. Покритието не е хубаво в сравнение с Cookeo и Olla GM H

# 262
  • Мнения: 2 680
Невена, напиши, моля те, модела на Cookeo или дай линк. Превъртях видеото, но не се ориентирах.

# 263
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
Покритието на купите на всички модели на Cookeo и Cook4me е страхотно. Моята купа е със същото покритие и даже дъното и е същото. Не е мръднала вече 12г и половина.

Cookeo не бих си купила, защото няма програма за печене на кекс, но купата си я бива, че и дръжки има и много лесно се вади. Моята също има дръжки.

Тази е купата и става за всички Cookeo, Cookeo + на Мулинекс и Cook4me на Tefal и Krups.

https://www.amazon.fr/Moulinex-XA605011-Cuve-Cookeo-Liters/dp/B0 … 1724939878&sr=8-1

# 264
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
ИП загаря с малко вода. Не знам как са другите с незалепвищи съдове, но ИП е със стоманен и при малко вода на дъното става кора и писка на загоряло.
Решението е, след готвенето да сепусне за 10-15 минути на соте да изври излишното и после заливка и запичане.
Точно с ИП съм. За две години интензивна употреба никога не ми е правил кора или да загори. Като се деглазира много хубаво преди да се сложат картофите и водата и да се затвори, няма абсолютно никакъв проблем. Вдига си без проблем налягане и направо сипвам заливката, като я отворя след варенето. Два пъти ми се е налагало да извира след налягането. Първият път, защото сложих много вода и след това, когато сложих доста тиквичка.
Точно, за да избегна тефлоновото покритие и възможността да видя уреда във физически магазин, взех точно този ИП.

# 265
  • Мнения: 2 026
А, и аз съм с ИП, и аз говоря от опит. В групите точно този проблем с мусаката се обсъжда доста често. Деглазирам си.
С малко вода ми загаря, с много - става твърде воднисто. Поне 250 ml слагам, и като си пуснат и зеленчиците, и доматите, и става супесто.
Хванах ѝ цаката с извиране след това Simple Smile

# 266
  • Враца
  • Мнения: 5 650
Някой питаше за промоция, сега ми излезе реклама, имат активна кампания от днес на ИП. Про Крисп е около 520 лв.
За мусаката - аз съм без запичащ капак, но с голям уред, та той си иска повече течност, за да вдигне налягане. Но вкъщи я хапват без заливка и не ми е проблем да е по-водниста. Преди да започна да я готвя в Тефал и след това в ИП, мъжът ми не я харесваше приготвена в тенджера под налягане.
Във ФБ групата на ИП има рецепта за мусака на Боряна със 120 или 150 мл вода в голям ИП уред.

# 267
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
А, и аз съм с ИП, и аз говоря от опит. В групите точно този проблем с мусаката се обсъжда доста често. Деглазирам си.
С малко вода ми загаря, с много - става твърде воднисто. Поне 250 ml слагам, и като си пуснат и зеленчиците, и доматите, и става супесто.
Хванах ѝ цаката с извиране след това Simple Smile
Пробвай да извариш доматите предварително. Тоест, след като запържиш каймата, лука и другите зеленчуци, да сложиш домата при тях да им изври водата.
Боряна е с уред с плоско дъно, май е с Про. По принцип той работи с по-малко вода. Може да пробваш и на ниско налягане.

# 268
  • Мнения: 2 026
С Про съм.

Вече нищо няма да променям, по този начин става супер за нашия вкус. Изпробвах какво ли не, така става и споделям опит, ако на някого е от полза, супер. Но с проба-грешка стават нещата. Не си го давам за нищо ИП Simple Smile

В Ултимейд (май така е моделът), който е по-нисък и по-широк, май нямат толкова проблем с мусаката и загарянето, но пък имат други, с падане на налягането, отваряне на капака.
Скрит текст:

# 269
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
...има рецепта за мусака на Боряна със 120 или 150 мл вода в голям ИП уред.

Може ли рецептата, че нямам Facebook? 💐 Благодаря. И пак ти благодаря, че преди 12.5г ме натисна да купя кукъра 🌞❤❤.

Още един трик за ястия в кукъри, които изискват повече вода за да вдигат налягане - над мусаката или ястието, което готвите, поставяте в бамбуково сито малко ориз, който постепенно изпива водата, която иначе остава на дъното. Става и с други зърнени, които поемат вода. Някои видове ориз трябва да се накиснат предварително за да не остават сурови, но за басмати, жасминов, кръгъл японски е достатъчно да се измият и накиснат около 10-15 минутки. Чашка ориз изпива чашка вода, долу горе. Става и със жито, едър булгур. Булгурът е добре да се омазни за да не слепва. После се ползват в салата или като гарнитура. Ако не са готови след като мусаката е готова, изсипвате в огнеупорна купа или някаква, която става за микровълнова, добавяте 1-2 супени лъжици вода, покривате с чиния (която става за микровълнова), слагате за 2, 3 или 5 минути в микровълновата на 500-600W и чакате още 5 до 15 минути да омекнат зърната на пара от акумулираната топлина.

Общи условия

Активация на акаунт