Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 432
  • 755
  •   2
Отговори
# 390
  • Мнения: 24 721
Т.е. имаш един мултикукър който ти върши добра работа и искаш още един или ще го заменяш с комбинирания и ще махаш стария? Ако вече имах един и можех да го запазя, сигурно щях да клоня повече към отделен еърфраер, че да е и той както си трябва.

# 391
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 693
От старите електрически тенджери си ползвам тавата за питки, само в нея ги правя. Това, още една тава и една форма за кекс са ми останали от баба и си ги ползвам с удоволствие.

# 392
  • Мнения: 24 721
Те са страхотни за печене наистина, супер се изпича всичко в тях. И при майка ми са само форми за кекс и евентуално ако аз съм там някоя питка или козунак, че другите тия неща само ги ядат (ако направя). В друга тава не става същото, дори и пак такава стара алуминиева. Откак се помня това са форми за печене, в много по-късна възраст разбрах че и за друго служели Grinning Аз капаците им не ги бях виждала.

Моето нещо ме изненада днес, мислех че ще го почакам по-дълго. Довечера ще го подготвя поне да е измито и евентуално ще го тествам с вода, пък не се знае кога ще го и пробвам за готвене. Предполагах че ще имам повече време да планирам нещо, че и да почета да знам какво да очаквам. Те пък много експедитивни. Пристига момъкът от Спиди днес и аз го посрещам да си взема една малка пратка, не бях обърнала внимание че две съобщения имам от тях. Нашият - Мадам, този кашон и той е за теб Grinning

# 393
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Честито, natka! 💐 Със здраве да си го ползваш, дълго да ти служи и да си много доволна от всички яйца, мръвки и зеленчуци, които сготвяте заедно!

Изчети инструкциите първо! Важно е вътрешният съд да е идеално чист и сух преди да го сложиш, особено от външната страна. След като са чисти и изсушени, слагаш вътре, наливал 2.5л вода, лимонов сок, може кората на един лимон и слагаш на най-високото налягане 5 минути. Може направо цял лимон. Така ще се ориентираш за колко време завира и вдига налягане, защото почва да отмерва минутите чак като вдигне налягането. Чакаш да спадне само и така се ориентираш за реалното време, в което готви манджата. Има 10-20 минути докато вдигне налягане и още 10-20 докато го свали. Ако се запържва преди готвене и се налее гореща вода или бульон, времето да го вдигне е 4-5 минутки. Зависи и от количеството храна.

Това на първо време.

Питаше защо човек, който има мултикукър ще купува друг. Филипс са максимум 5л и нейният може би няма опция налягане. Пече добре, прави разкошен мармалад, но няма налягане. В миналото повечето бяха без налягане.

Бягам.

# 394
  • Мнения: 24 721
Абе първоначалния тест пише за 5 минути да се пусне колкото да го видя че всичко е ОК. Чак с лимони няма да го мариновам май. Подробно са описали де, како се и очаква.
А то колко бързо ще се загрее зависи и колко е студено това дето слагам все пак. За сега го изкъпах хубаво което може да му се разглоби там по капака и вентилите и ще си почиваме и двамата Grinning

# 395
  • Мнения: 3 948
Тавите на въпросните едновремешни електрически тенджери бяха от алуминий, който е изключително вреден за хранителни цели. Те заради това толкова добре се изпичаха ястията в тези тенджери, въпреки че реотаните бяха само в капаците отгоре - защото алуминият много добре поема и отдава топлина. Навремето не бяха известни вредите от алуминия и той много се ползваше за всякакви тавички, тенджери, тигани.

# 396
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Имам няколко тави от алуминий, останали ми от мама. Няма нещо, което да не изпекат идеално. Ползвам си ги и ще си ги ползвам. Единствено спазвам правилото да изваждам веднага храната от тях, ако има киселина (домати) в нея. А също и за печива ползвам хартия за печене. Не съм убедена, че новите покрития са по-добри.

# 397
  • Мнения: 3 948
Е, разбира се, всеки сам си ги решава тези работи. И аз за себе си съм ги решила. От баба имах доста такива алуминиеви съдове - тя ги предпочиташе и готвеше чудни манджи в тях. Почина на 60г. от рак на стомаха, Бог да я прости. Не твърдя, че това е била причината, но все пак ... остана да ме гложди нещо. Изхвърлих ги съдовете без никакъв сантимент.
Тези теории, че като се извади бързо храната няма проблеми, може и да важат, но за сегашните тави, дето ги правят от алуминиеви сплави. Старите съдове бяха от чист алуминий, който е изключително мек. При всяко остъргване на тавата, примерно с шпатула, за да се извади нещо запечено, се остъргват парченца и попадат в храната. И въобще не са някакви нищожни количества. Последно бях видяла такива по крем карамела, който беше направила свекърва ми. Тя го правеше в едни древни алуминиеви чашки и ги остъргваше много старателно с нож, за да изкара кремчетата. Та като ни го сервира, буквално се виждаха малки парченца метал по крема. Накарах я да ги изхвърли и й купих стъклени чашки. Не се съпротивляваше, защото и тя ги видя парченцата от алуминия.

# 398
  • Мнения: 24 721
Има стоманени чашки, иначе и аз избягвам без хартия да пека, а едно време са пекли всякак в алуминиевите. На моите взех стоманени, че не се чупят ако ще да ги събаряш и изпускаш Grinning

# 399
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Рецептата за говеждо във винен сос:

1кг богато на жили говеждо, от плешка или врат, нарязано на кубчета 2×2 или 3×3см, оставено поне 1 час на стайна температура.

500г малки, обикновени, кафяви гъбки (печурки), измити и избърсани, цели.

2-3 нарязани на 2см шайби моркови. Може и без тях, (natka 🐖

250-500 мл червено, сладко вино от тип бургундско или божоле, но става със всякакво червено, даже порто или пелин. За порто намалявате количеството наполовина.

1 вързан букет подправки, може увит в марля. Съдържа няколко стръка магданоз, 3-4 стръка мащерка, 3 дафинови листа, може стрък розмарин.

8-10 малки главички лук от тип шалот, избелели, цели.

5 зърна черен пипер, вързани в марлята. Може и смлян на вкус ако нямате или не ви се занимава с вързване.

1 супена лъжица с връх леко препечено брашно или 1 равна нишесте, размити със студена вода. Не става без тях, natka ☹.

Около литър бульон от говежди кости или вода. За повече вкус може да добавите 1-2 кубчета Knorr говеждо ако нямате бульон, но може и без тях.

Сол поне 2 чаени лъжички, но може и без нея ако не е желателна.

3-4 супени лъжици олио без мирис. Слънчогледово рафинирано или от рапица, примерно.

Включвате програма за пържене за 30 мин. Наливате олиото. Като светне, че е  загрята мазнината, слагате месото и пържите бъркайки. Като се изпари водата, добавяте лука и бъркате. Да не се пържи до кафяво, а само да си пусне сока. Добавяте морковите и бъркате 1 минута, добавяте гъбите и разбърквате. ОК е да има сок вътре от гъбите. Не е нужно да остане на мазнина. Добавяте виното и бъркате да се изпари алкохола, че може да направи пожар ако е много и се загрее. Слагате в средата, покрит, букета с подправки, солта, черния пипер и да са покрити с месо. Добавяте горещия бульон, така че всичко да е покрито, защото ще е нужен за соса.

Спирате програмата, затваряте капака и клапата и избирате 50 мин за кубчета месо 2×2 или 60 минути за кубчета 3×3, най-високото налягане. След края чакате да падне налягането, което е още 20-30 мин.

Размивате нишестето или брашното със студена вода така, че да няма никакви бучки. Отваряте капака като падне налягането, с черпак вадите от горещия бульон и бавно добавяте в сместа от вода и брашно, бъркайки. Около 1 черпак се слага. Включвате програма Sauter, Fry, Boil или каквато имате за варене на силен огън без капак. Изсипвате брашняната смес с непрекъснато бъркане и като заври с балони, чакате 2-3 мин да се сгъсти.

Сервирате с ориз, картофено пюре или пюре от карфиол за natka.

При следващо готвене може да увеличите количеството брашно или да го намалите ако искате друга консистенция на соса. Повече брашно = по-гъст сос.

Съветвам да сложите по-малко вино. Запалвала ми се е експрес тенджера в миналото от следване на рецептата за обикновена тенджера, в която изливат само вино, около 750мл. 250 сладко вино дава добър вкус. 

natka, сладкото вино не съдържа захар. Друго е веществото, което дава сладостта.

А за алуминия - не ползвам, защото не може да се мие в миялна, а мразя да мия на ръка. Едва ли е по-вреден от тефлоните. Ракът на стомаха се предизвиква в 95% от случаите от бактерията хеликобактер.

Пека в стъкло или силикон, също неръждаема стомана.

# 400
  • Мнения: 1 137
Има ли време и желание някой от вас да ми обясни разликите между следните уреди:
мултикукър с и без налягане (имам такъв с налягане, без налягане не е ли обикновена тенджера?)
крок пот
инстант пот
уред за бавно готвене
Може и да съм изтървала нещо. До скоро мислих, че има еър фраер и мултикукър, но то имало още доста неща. Гледам някои потребители пишат, че имат по 3-4 уреда, не вярвам да са едни и същи.

# 401
  • Враца
  • Мнения: 5 648
Крок пот в повечето случаи май са само за бавно готвене. Скоро опитах храна приготвена в такъв и беше фантастично вкусна. За съжаление за мен с огромна разлика от сготвено на такава функция в мултикукър. Готви на ниска температура, като вътрешния съд е керамичен.
Мултикукър под налягане е като тенджера такава да, а тези под налягане са като тенджери под налягане, но с повече защити и повече функции разбира - за су вид, бавно готвене, за кисело мляко. И готвят по-скусно то тенджера под налягане. Поне за мен от личен опит.  Комбинираните добавят и еър фрайър към всичко това. С два капака са.

Аз лично използвам 2 различни модела само мултикукър под налягане и един отделен фрайър. Тази комбинация ме устройва. Не винаги работят двата, но имат неща, които в единия се получават по-добре, в другия не. И доза чист мързел - едната купа се мие в съдомиялна Simple Smile

# 402
  • Мнения: 1 137
Скрит текст:
Крок пот в повечето случаи май са само за бавно готвене. Скоро опитах храна приготвена в такъв и беше фантастично вкусна. За съжаление за мен с огромна разлика от сготвено на такава функция в мултикукър. Готви на ниска температура, като вътрешния съд е керамичен.
Мултикукър под налягане е като тенджера такава да, а тези под налягане са като тенджери под налягане, но с повече защити и повече функции разбира - за су вид, бавно готвене, за кисело мляко. И готвят по-скусно то тенджера под налягане. Поне за мен от личен опит.  Комбинираните добавят и еър фрайър към всичко това. С два капака са.

Аз лично използвам 2 различни модела само мултикукър под налягане и един отделен фрайър. Тази комбинация ме устройва. Не винаги работят двата, но имат неща, които в единия се получават по-добре, в другия не. И доза чист мързел - едната купа се мие в съдомиялна Simple Smile
Благодаря ти много, аз също използвам еър фраер и мултикукър под налягане със запичащ капак от съвсем скоро и се чудя да не пропусна нещо друго, готвещо почти само и вкусно при това.

# 403
  • Враца
  • Мнения: 5 648
Скрит текст:
Крок пот в повечето случаи май са само за бавно готвене. Скоро опитах храна приготвена в такъв и беше фантастично вкусна. За съжаление за мен с огромна разлика от сготвено на такава функция в мултикукър. Готви на ниска температура, като вътрешния съд е керамичен.
Мултикукър под налягане е като тенджера такава да, а тези под налягане са като тенджери под налягане, но с повече защити и повече функции разбира - за су вид, бавно готвене, за кисело мляко. И готвят по-скусно то тенджера под налягане. Поне за мен от личен опит.  Комбинираните добавят и еър фрайър към всичко това. С два капака са.

Аз лично използвам 2 различни модела само мултикукър под налягане и един отделен фрайър. Тази комбинация ме устройва. Не винаги работят двата, но имат неща, които в единия се получават по-добре, в другия не. И доза чист мързел - едната купа се мие в съдомиялна Simple Smile
Благодаря ти много, аз също използвам еър фраер и мултикукър под налягане със запичащ капак от съвсем скоро и се чудя да не пропусна нещо друго, готвещо почти само и вкусно при това.
Да си призная много ми се иска уред за бавно готвене, но истински, с керамичен съд. Спира ме само липсата на място Sad. И мнението на ММ, че имам достатъчно уреди.

# 404
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Едва ли алуминият е проблем и би довел до сериозни заболявания. Има далеч по-опасни неща из въздуха и водата, както и в храната.
Тате почина на почти 80, мама на почти 82, баба и дядо също. По-скоро нещата не са така еднопластови.
За разликата между уредите:
Слоу кукър готви само бавно, няма други възможности.
Крок пот не съм виждала на живо или аз не помня, но ако е керамика, нормално да готви по-вкусно. Мисля, че и той е за бавно готвене.
Мултикукър готви по различни начини, затова е мулти - бавно, су вид, на пара, под налягане и т.н според марката и възможностите на самия уред. Мултикукър без налягане си е обикновена тенджера с електронно управление. Аз не бих взела без налягане.
Инстант пот е бранд, който има под шапката си различни видове мултикукъри, еърфрайери, комбинирани кукъри и други домакински уреди.

Общи условия

Активация на акаунт