Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 368
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
Синьо ангелче и на теб благодаря,
попрочетох за уредите за бавно готвене, но като че ли за готвене вътре се сещам 3-4-5 неща и не знам дали наистина си заслужава покупката му, ако ще е само за месо и кисело зеле, например.
На мултикукъра имам нещо за бавно готвене, но едва ли в него мога да направя дървено свинско например.
Какво е су вид?

# 406
  • Paris, France
мултикукър с и без налягане (имам такъв с налягане, без налягане не е ли обикновена тенджера?) - МК (мултикукър)без налягане готвят без налягане и пекат тестени и омлети доста по-добре от МК с налягане, защото от клапите им влагата излиза. Течните и мокри теста се получават по-добре в тях. Някои МК без налягане имат функция бъркане и печене на хляб и кекс. В Unold има друга, по-тясна купа с перка отдолу и така измесва тестото и после въздух минава между уреда и купата и прави по-хубава кора отстрани и отгоре. Tefal и още няколко марки имат уреди с перка/бъркалка, която се закача на капака и бърка тесто или полента, ризото, каши, тесто за японското мочи. Уред с налягане с такива екстри не съм видяла, но може и да има. Повечето мултикукъри с налягане са всъщност електрически тенджери с налягане. Истинските мултикукъри с налягане могат да пекат и кекс и хляб, но са рядкост. По правило тези с иноксов съд не пекат директно в купата. Някои МК, както с налягане, така и без, имат истински програми за бавно готвене на ниска температура и отделни, керамични съдове към тях. Обикновено са корейски или японски модифицирани оризоварки. Cuckoo имат такива модели. От западните само Cecotec GM са такива и имат опция съд за бавно готвене, който е от керамика.
крок пот - висока марка уреди за бавно готвене. Синоним на уред за бавно готвене.
инстант пот - марка, започнала с производство на електрически тенджери под налягане. Instant pot вече е синоним за подобен уред. Повечето им уреди нямат функция печене директно в купата.
уред за бавно готвене - уред, който готви на ниска температура продължително време в съд от керамика. Някои имат висока 80-90 и ниска 55-75°С температура, както и таймер и като мине определеното време се изключват и държат ястието топло. Негатив е, че ако трябва да се запържва в началото, трябва да се прави в друг съд и на котлон. Червеният боб трябва да ври поне 10 минути и също се започва другаде и се прехвърля в CP (crock pot)

Отговорите ми са в удебеленото.

Сега да ви кажа как може да си готвите на бавно готвене в абсолютно всеки МК, който има поддържане на храната топла от поне няколко часа. В Cookeo/Cook4me не става, защото тази функция се изключва след час. И така - запържвате каквото трябва, добавяте боба ако готвите боб и избирате 1мин ниско налягане. Пада за 10 мин. Ако не искате налягане, включвате варене за боба (ако е червен). Добавяте всичко останало и включвате "Keep warm" - дръж топло. На моя уред е на 54°. Лягам си и в 11-12 сутринта всичко е мозък. На повечето култури е 64° програмата за поддържане на храната топла и времето трябва да се намали. Пробвайте и кажете как се е получило.

За мене Cecotec Olla GM H deluxe fry е абсолютния мултикукър. Всичко готви и пече, включая на бавно готвене в керамичен съд (докупува се, защото не влиза в обичайната комплектовка).

# 407
Невена, благодаря и на теб за изчерпателния отговор.
Считам, че ми е достатъчно това, което използвам в момента и приключвам с въпросите.
Благодаря още веднъж.

# 408
  • до най-прекрасния мъж
Синьо ангелче и на теб благодаря,
попрочетох за уредите за бавно готвене, но като че ли за готвене вътре се сещам 3-4-5 неща и не знам дали наистина си заслужава покупката му, ако ще е само за месо и кисело зеле, например.
На мултикукъра имам нещо за бавно готвене, но едва ли в него мога да направя дървено свинско например.
Какво е су вид?
Дървено свинско, а и не само свинско, става уникално крехко на бавно готвене. Просто първия път задавате повече време 6-7-8 часа и наблюдавате процеса през час. Колкото и да е дървено, ще стане много добро вътре.
Су вид е готвене във вакуум. Пакетирате месото във вакуум пакет посредством вакуум машинка и го потапяте за определно време в горещата вода в уреда. Не казвам умишлено нито време, нито Т, защото за всяко месо и съответно дебелина времето е различно. Аз така правя шунка. Уредът поддържа определена топлина за определено време и така готви месото. Варя също и мляко на тази функция. Тук мога да споделя - 93°С за 30-40 Мин. Времето се отброява след достигане на Т, така че е еднакво за всяко количество мляко. Вече за колко време ще я достигне, си зависи от това колко е студено млякото и какво количество е. Това е топ функция, защото млякото няма начин да изкипи.
Добавям за Су вид. Чела съм и скоро ще пробвам рецепта за пържоли. Първо се готвят така, после се запечатват с малко масло на тиган. Казват, че стават уникални. Аз ги правя на бавно готвене и месото пада от кокала. Буквално.

# 409
  • Paris, France
Няма да тръгна да пакетирам храна в пластмаса. Яла съм су вид. ОК е, но далече от Уау.

А защо се вари прясното мляко 30 минути на 93°?

Пържолите ги слагам на пара под налягане 15 мин и после запечатва с мазнина в тигана. Мозък стават.

# 410
ХАХАХАХАХХАХА много се разсмях с това дървено свинско, колегите ме изгледаха доста подозрително. ХАХАХАХАХА
Аз имам на тефал Cook4me+ Connect и просто има запичащ капак, не мисля че имам функция за су вид, нито за мляко. За бавното готвене ще го пробвам почивните дни, да видя дали ще направи нещо от дървеното хахахаха

# 411
Невена,благодаря за рецептата, много вкусно звучи Simple Smile
Ако намеря хубаво телешко ще се пробва. У нас за съжаление е малко мисия тая работа но рецептата си я запазих, наумила съм го.
Не ме притеснява малко морков или пък 1 лъжица брашно в цялата тенджера, чак толкова не се пазя, а за такава вкусотия тотално си струват да се сложат.

# 412
  • до най-прекрасния мъж
Всеки според вкуса си. Споделяме опит. И аз не съм мислила, че ще го правя, но ето, правя го. Т.нар. пластмаса е за хранителни цели едно и второ, пакетите за съхранение се различават от тези за сувид. Тоест, изпитани са при температурите, при които се готви месото, а тя е около 80°С. Малко е смешно, да не кажа абсурдно да се сравнява готвене под налягане с бавно готвене или су вид. И под налягане месото става добро, но няма ама абсолютно нищо общо нито със су вид, нито с бавно готвене.
Защо варя мляко за 30 Мин ли? Аз го давам на малко дете и искам да е максимално добре обезопасено. И да не подхващаме темата за млякото и пастьоризацията. Имам доста години опит в сферата на млекодобива и за свое спокойствие предпочитам млякото да е добре обработено преди консумация.

# 413
  • Paris, France
Ако намеря хубаво телешко ще се пробва.

Това е с говеждо, мууууууу 🐂 , не с телешко. Телешкото е меко месо и се готви за двойно по-кратко време 🌞. След час и още половин да спадне налягането ще се е разложило на конци. Говеждо. Да е червено, не розово. Телешкото няма вкус. На въпросното овеждо ако му сложиш повечко сол, издържа 5-6 дни на кухненския плот без да се развали. Същото с козе месо, пуешко гърди.

blue angel, благодаря. На мене ми казваха да държа 1 минута на 75°С, не повече, че изфирясвали витамините. Това за пастьоризация. В Англия пиех сурово и нищо ми нямаше.

# 414
У нас по магазините това дето му викат телешко не е от млади теленца а баш говеждо си е Grinning Иначе изрично пишат от младо теленце и ти съдират още една кожа с цената, това вече е розово месце наистина Grinning

Ще си копирам питането от темата за Инстант Пот, то едва ли да е много различно при различните марки а така по-голям шанс да ми отговори някой скоро. Много тъпо ми стана, неслучайно до сега не съм имала тенджера под налягане, голяма борба със себе си беше докато се наканя да я включа и тая...

Дойде му редът да го пробвам с вода само. До тук добре. Нагласих го на готвене под налягане, 5 минути сложих, включих. Отначало си пише там само On докато загрява. До тук пак добре. В момента в който вдигна налягането и се вдигна поплавъка, тръгна да изпуска пара. Паникьосах се и дръпнах щепсела без даже да отивам до него... цял живот ме е страх от тенджери под налягане, не се сетих дори да погледна какво пишеше на дисплея.
Какво евентуално може аз да не съм направила както трябва?
Ще го изчакам да изстине и ще пробвам пак по-късно, разбира се. Но не ми изглежда наред, гледах уж и клипчета, вдигне ли се поплавъкът и да спре да излиза нещо от него, не се очаква да излиза от другия вентил или както там му се казва, нали?

# 415
natka, спокойно, така изпуска пара. Дори го пише в упътването.
Ще се справиш. 🤗

Сега изчакай да изстине, да спадне налягането и направи отново водния тест.

# 416
Изпуска от поплавъчния клапан отначало, това дето е като метална тръбичка със силиконовата тапичка отдолу. Той като се вдигна нагоре, от там спря.
Другото не е ли да се изпуска от него като вече освобождаваш налягането? Не мислех че е нормално да излиза пара от него докато готви под налягане, нали е затворено докато не го отворя аз? Гледах уж и някакви клипчета, там също не видях такова нещо.
Скрит текст:
Аз че ще се справя, ще се справя, наясно съм че не е рационално да ме е страх от тая тенджера и с малко инат се навих да я включа най-сетне. Ще си свикнем. Но ще я мисля всеки път, имам край мен хора пострадали от тенджери под налягане, знам че тези са много по-обезопасени от старите обикновени тенджери и пак...

# 417
  • Paris, France
Хахахаха. Първо изгонва въздуха и излиза и гореща пара. Когато набере достатъчно енергия, клапата се затваря и излиза нещо като лек дим или абсолютно нищо ако има двоен капак и технология за връщане на парата.

Включи го веднага за да не изстива и да не губиш енергия! И чакай да покаже минутите! Засечки за колко време я вдига с даденото количество.

Да, от правилния клапан излиза. Другият, големия е защитен. Всичко е наред и с 10 защото нищо няма да се случи. Споко. С тебе сме и стискаме палци. 💃

# 418
Това казвам - първо си излизаше от това малкото, това ясно че така си прави. Вдигна се то и от там спря. Изписка, явно да си каже че почва вече баш готвене и след секунда се чу съскането и видях облака пара отгоре. Ей това не ми се видя нормално хич, не трябва ли да е така само като вече аз изпускам парата?

# 419
Невена, в България от памтивека на говеждото се казва телешко. Без значение бащата, дядото или телето е.
И няма нищо общо с истинското говеждо или телешко във Франция Smirk

Общи условия

Активация на акаунт