Женени заради детето

• 15 721
  • 420
  •   1
Отговори
# 105
ChatGPT винаги отговаря йезуитски и политически коректно на всичко.
Има си статистика, вика провери си я. Ето, аз я проверих - 80/20 родителските права се присъждат на майките.
А казвате, че в развитите държави било 50/50. Е, Америка не е ли от развитите?

# 106
ChatGPT винаги отговаря йезуитски и политически коректно на всичко.
Има си статистика, вика провери си я. Ето, аз я проверих - 80/20 родителските права се присъждат на майките.
А казвате, че в развитите държави било 50/50. Е, Америка не е ли от развитите?

Няма как да знаем колко дистоверна и от кои щати и за каво точно, за коя година/ кои години е статистиката.

Повече доверие имам на Open AI, отколкото на неясни източници и обхват на Гугъл.

Във всеки случай, в развитите страни не се седи на патриархална правна уредба от 49-50 г.

# 107
Алглоритъмът на ИИ е интуитивен математически. Хубаво е да се види откъде са тези данни като източник, защото той само съчетава текст по зададен програмиран модел.

# 108
Е как да не знаем - от статистическата служба на САЩ. Бюрото по преброяване Това ако не ти е достоверно...
От 12.9 милиона самотни родители с присъдени права, 10.3 милиона (80%) са жени. За третия пол не казват, но последните точни данни са от 2018, тогава май половете все още бяха само два.

# 109
Е как да не знаем - от статистическата служба на САЩ. Бюрото по преброяване Това ако не ти е достоверно...
От 12.9 милиона самотни родители с присъдени права, 10.3 милиона (80%) са жени. За третия пол не казват, но последните точни данни са от 2018, тогава май половете все още бяха само два.

Ами не знаем, защото първият отговор на Гугъл по темата е друг, а не този, който ти избираш да цитираш:

https://www.justgreatlawyers.com/legal-guides/child-custody-stat … .1%25%20in%202018.
On the national average, a female parent is granted around 65% of custody time, whereas a male parent receives around 35%. However, in recent years, more fathers have become custodial parents, with the percentage increasing from 16% in 1994 to 20.1% in 2018.

# 110
Аз не мисля, че някой има против бащите да получават род. права. Ако бащата е читав, а майката зле /алкохоличка, наркоманка/. Но реалността е, че повечето бащи не са читави, че да им оставят деца за отглеждане 24/7. Пък и повечето деца ще изберат мама като опозиция на тати. За еднополови двойки не знам как работи системата, ама за хетеросексуални, в повечето случаи, избират мама. Самите деца, имам предвид. Защото дори и двегодишното знае, че мама може всичко, а тати.... ем той тати лежи на дивана .. кво има да се обсъжда..
Пп. Да добавя, за мъжете,които не се асоциират с "тати лежи на дивана", с вас никоя няма да се разведе, споко.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 19:31 от maiathebee

# 111
Да, по-лесно е да обвиним съда в дискриминация и жените в инсинуации, отколкото да признаем, че или бащите доброволно оставят майката като отглеждащ родител, или просто не ги бива.

# 112
Никой не обвинява никого.

Децата са общи и като са правени, са правени от двама. Просто в България правната уредба е остаряла и патриархална. Откъсната е от разбиранията за равенство между половете, пазарни, свободни отношения и т.н.
В Западна Европа упражняването на родителските орава по презумпция е 50:50 при равни други условия. Няма презумпция, че някой не е читав, ако не е болен, с увреждания и т.н.

# 113
Една жена трябва да има деца, когато може сама да ги финансира. Това ми е било житейски принцип, който не ме е подвел.

# 114
  • Далечният изток
Никой не обвинява никого.

Децата са общи и като са правени, са правени от двама. Просто в България правната уредба е остаряла и патриархална. Откъсната е от разбиранията за равенство между половете, пазарни, свободни отношения и т.н.
В Западна Европа упражняването на родителските орава по презумпция е 50:50 при равни други условия. Няма презумпция, че някой не е читав, ако не е болен, с увреждания и т.н.

Изобщо не е така. Има тълкувателни решения, може да прочетете и практика на съда защо децата се дават преимуществено на майките. Майчината грижа не може да я замени никой, нито баща, нито баба, нито дядо. Да не се лъжем, но масово, когато детето е три дни при бащата, то се отглежда от баба...

# 115
  • Melmak
Добре, де, нека се съгласим, че децата масово ги отглеждат майките, след раздялата на родителите. А колко майки са съгласни бащата да бъде отглеждащия родител? Не мисля, че много биха били съгласни на това.

Аида е права, майчината грижа е незаменима. Особено малко дете не знам как биха го присъдили на бащата (изключваме ситуацията с луда, болна, алкохоличка майка).

# 116
Бившия ми има 2 деца, които вижда 2 уикенда в месеца.
Все се жалва, че би искал да ги гледа той… но няма как, защото работи, училището им е далече, няма как да стои все с тях, да ги взима, да ги храни, да пишат домашни …

Е да, майката обаче някак си успява.

# 117
Около мен имам много добри примери на разделени родители, детето живее с майката, но далеч не се вижда с баща си 2 пъти в месеца. Напротив, всяка седмица, отделно бащата има ангажимент за взимане/водене на училище, дори да е от/до дома на майката, както и лекар ако се наложи или друг ангажимент. Много майки го раздават доминиращ родител и наистина детето расте с представата, че бащата е един мъж, който живее вкъщи, но няма ангажимент по детето. Такова дете момче, няма да бъде по-различен възрастен баща. Моделът мама и баба да се бутат и коментират как тате не може да свърши еди какво си, също е много разпространен. Та, комплексни са нещата. Моя близка, когато отива на фризьор например, вика майка си да гледа детето, нищо, че мъжа й си е у дома. Репликата е "той няма да се справи", то като ти повтарят така, едва ли гориш от желание да се справяш. Разбира се, това не изключва мъжете, които просто не им се занимава. Но едни достатъчно разумни мъж и жена могат да бъдат равноправни в грижите, дори и разведени.

# 118
След като едната грижа е незаменима по подразбиране (презумпция), то автоматично това означава неравенство между половете.

Т.е. има определени социални роли на половете и това е. Т.е. жената трябва да е майка и домакиня, а мъжът да работи и "носи" прехраната.

Докато това е така, няма как да има равенство между половете. В съвременния свят подобна ситуация естествено нагнетява напрежението между половете, тъй като дава много възможности за манипулация на единия пол.

Точно тези проблеми, според мен, са в основата и на домашното насилие. То се корени именно в масовия патриархален (старомоден) начин на мислене и у двата пола.

# 119
Равенство не означава еднаквост. Да, равни сме по права и задължения, но като биологични роли сме различни. И едното не изключва другото.

Общи условия

Активация на акаунт