Отговори
# 330
  • тук-там
Кандидатстването е централизирано за всички уни - представете си кандидатстването след 7 клас. Важна ви е подредбата на уни и ви класират там, където ви стигне бала. Описала съм назад процеса подробно. Четете назад в темите и ще ви се изясни доста.

# 331
Дъщеря ми не може да се сдобие със студентска карта за транспорт в Мюнхен. Още на 24.09 подаде онлайн заявление. Има някакъв срок за проверка. През това време й изпратиха някакъв баркод, с който може да пътува. Днес получи отказ и вероятно този баркод вече не е валиден. Казват й, че банката, от която плаща, не поддържа СЕПА. Което не е така. Бившата Райфайзен е. Сметката е на баща й, левова. Тя още няма немска сметка, в процес е. Имате ли представа какъв може да бъде проблемът? Дали е в това, че сметката не е еврова? И още трима нейни приятели, с които е там, имат същия проблем

# 332
  • тук-там
С немска банкова сметка или с револют. Поне това са наблюденията на моята дъщеря покрай други около нея.

# 333
  • София
Имате ли представа какъв може да бъде проблемът? Дали е в това, че сметката не е еврова? И още трима нейни приятели, с които е там, имат същия проблем
Tоест са заплатили въпросните 29 Евро от бг левови сметки и въпреки това имат отказ след т.н  Berechtigungsprüfung (еligibility check)? Не би трябвало да има никакво значение дали сметката е бг, дали е левова/еврова и т.н.. Да не  би заявлението за билета да е със СЕПА мандат, тоест да  са дали децата сметка, от която с директен дебит след минаването  на проверката  транспортното дружество, MVG  в случая, да си  получи парите? Ако е  така, това е друго, директен дебит при  нашите банки няма, коментирахме го неколкократно назад.. Ако е такъв случаят, решението е  немска сметка. Но малко ме съмнява за билет да са искали това. За наем, за нет, за ток,  за фитнес по договор, да, ама за  билет...Този месец може да искам билет, а  другия - не. Но пък тогава не виждам  какъв е проблемът, при това явно не при един първокурсник.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 17:39 от пенсионирана русалка

# 334
  • тук-там
За онлайн заявлението дават сметка. И следва да си проверят дали са изтеглени парите. От немска сметка и револют сметка става. Първо изписва, че трябва да проверят сметката, после пращат писмо с потвърждение.

# 335
  • София
Сметка дават. И следва да си проверят дали са изтеглени парите. От немска сметка и револют сметка става.
Затова попитах горе дали става дума за директен дебит. От наша сметка НЕ могат да ги изтеглят, независимо каква е -левова, еврова, в бившата Райфайзенбанк или другаде... Simple Smile
Просто малко се учудих, че искат да е така за билет. Все пак най-често директният дебит се ползва при периодични плащания, каквито за студентите са наемът,  Рундфунк, нет, фитнес и т.н....

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 17:48 от пенсионирана русалка

# 336
  • тук-там
Правят всеки месец директен дебит за 1 година.

# 337
  • София
Правят всеки месец директен дебит за 1 година.
Това е малко странно..Ако съм студент и идния семестър замина по Еразъм или подобна програма на другия край на света, за какво ми е 29-евровият билет в тези месеци? Не  е ли по-логично да си го купувам тогава, когато  го искам/трябва ми?

# 338
  • Deutschland/HE
Не може от българска сметка директен дебит. Това се пише във всяка тема. Трябва немска сметка или Револют (за него не съм 100% сигурна).
Ако 29евро тикет е като 49 евровия, но за студенти, то можеш да го откажеш до 10то чило на предния месец. До 10ти октомври пускаш отказ и за ноември няма да ти изтеглят парите.

# 339
  • София
Не може от българска сметка директен дебит. Това се пише във всяка тема. Трябва немска сметка или Револют (за него не съм 100% сигурна).
Ако 29евро тикет е като 49 евровия, но за студенти, то можеш да го откажеш до 10то чило на предния месец. До 10ти октомври пускаш отказ и за ноември няма да ти изтеглят парите.
Така вече е съвсем логично. Simple Smile

# 340
Нямам идея дали става въпрос за директен дебит, но явно е така. Иначе няма логика всички да имат отказ. Парите не са изтеглени. Малко ме объркаха с обяснението, че банката не поддържа СЕПА. Ще чака немската си сметка. Или ще опита с револют. Немският аналог на ЦГМ има ли физически офис? Да пита на място.

# 341
  • тук-там
С револют сметката става. Изпробвано вече от няколко човека.

# 342
  • Deutschland/HE
Тези билети 29/49евро,  юни месец бяха само онлайн и не можеха да се купят от офисите на Дойчебан, само чрез приложението. Сега може и да има промяна.
Според позната може да се купи такъв билет с българска кредитна карта и всеки  месец да взема от там парите. Но това не е SEPA.

# 343
  • тук-там
И аз за онлайн коментирам.

# 344
  • München, Deutschland
Масово всичко се плаща със СЕПА, поне такива месечни плащания, а също и в 90% от случаите и при интернет покупки (когато не са с кредитна карта или пейпал). Та вероятно в българската сметка е проблемът.

Общи условия

Активация на акаунт