Отговори
# 555
  • София
Голямо затишие тук..
Студентите учат, та пушек се вдига, майките не ги закачат много-много и затова няма какво ново да споделят Laughing

# 556
  • тук-там
Позна! Нещо с първокурсниците настана затишие. Аз лично не знам какво става в детайли. Не е като в самото начало.

# 557
Moя син  учи, конструира ,   готви се  за сноуборд уикенд в Алпите, поработва. Общо взето живее си младежкия живот. На шега на майтап захвана пета година в Германия.   На Нова Година ще работи у благородническо семейство в Австрия. Шегуваме се, че ще отваря Моет. Само здрави да са. Всичко друго се нарежда

# 558
Снощи се чухме с първокурсника, за пръв път от седмица. Не му се говореше много, каза, че от три месеца сякаш живее отново един и същи ден. Много има да учи, понякога му отнемало осем часа да си направи домашните и да си научи за следващия ден Rolling Eyes Учи през нощта, ляга си почти всяка вечер в 3-4 часа.

# 559
  • София
Шегуваме се, че ще отваря Моет.

Вие у вас се шегувате, ама моята девойка реално не само ще го отвори, ами и вероятно ще го пие в  най-скоро време  с добра компания - подарък й  е Simple Smile

Скрит текст:
Иха, отдавна не  се бяха събирали и трите едновременно в дълъг видеочат с мен, много добре ми дойде Heart

Браво на ученолюбивите зайци!

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 22:55 от пенсионирана русалка

# 560
  • София
Няколко екскурзии до избрани от вас градове в Германия с медицински университети биха могли да я накарат да размисли и да намери мотивация за изучаване на немски Simple Smile

Страхотна идея!!! Изобщо нямаше да се сетя!
Сърдечно благодаря!

# 561
Голямо затишие тук..
Студентите учат, та пушек се вдига, майките не ги закачат много-много и затова няма какво ново да споделят Laughing

Мдаа. От толкова учене леко не обърнахме внимание, че пристигнало някакво си писмо за някаква си такса за някаква си телевизия 🙄

# 562
  • София
Рундфунк ...
Ако се води  самостоятелно домакинство, ще си го плаща сама (иначе във WG-та си разпределят сумата). Можеше май на месец, на тримесечие, на 6 месеца - както самата тя определи. Пак е със SEPA.

# 563
Рундфунк ...
Ако се води  самостоятелно домакинство, ще си го плаща сама (иначе във WG-та си разпределят сумата). Можеше май на месец, на тримесечие, на 6 месеца - както самата тя определи. Пак е със SEPA.

Да, същото. За първи път след август пак се стресирах. Че и напомняне пратили... Дано не й начислят глоба за закъснението.
Но честно казано се изумих, че има такова нещо. Едно време нашите плащаха такса радио и телевизия. Нямах представа, че и в Германия има такава и то до ден днешен.. Надявам се да не пратят фактура и за ергенски данък 😅

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 01:25 от Christeli

# 564
  • София
Учат, пишат домашни, от сутрин до вечер са в унито или в библиотеката. Засега на младежа му харесва, пише от време на време, по-често със сестра си Grinning Чуваме се 1 път в сдмицата.

Рундфунк ...
Ако се води  самостоятелно домакинство, ще си го плаща сама (иначе във WG-та си разпределят сумата). Можеше май на месец, на тримесечие, на 6 месеца - както самата тя определи. Пак е със SEPA.
В общежитието също го плаща 1 човек - отговорника на етажа, останалите му превеждат парите. Братовчедка ми, която живее там каза, че за радиото в служебната й кола се плащал този данък дори Rolling Eyes

# 565
Този Рундфунк от коя дата се начислява? От датата на регистрацията в общината ли? Дъщеря ми и съквартирантките й също са получили писма, но още се мотаят с плащането. Знам, че една от трите трябва да се регистрира за тази такса, а другите две да подадат заявление, че живеят с нея в едно домакинство. Но се чудя дали те сами преценяват от коя дата е дължима таксата. 55 евро е за три месеца, така пише в писмото.

# 566
Явно е "сезона на Рундфунка". И моя син получи писмо, че дължи, "служебно е назначен за отговорник". Старият е напуснал общежитието, сега го издирва да му даде номера, с който е регистрирано жилището (обясни ми нещо такова).
Миналата седмица получи последното писмо от банката (след напомняне) и вече има и онлайн банкиране.

# 567
  • На планетата Земя
Привет от цюрихските земи. Момичето ми е много заето и много вдъхновено. Редуват се лекции, упражнения, работа до късно вечер в ателието, посещение на различни места в града и извън него и разглеждане на обекти. Справя се чудесно с всички задачи и от учебно, и от битово естество, впечатлена съм и спокойна за нея.
Този уикенд беше с приятели на традиционния над 100 годишен Polyball на университета, страхотно са се забавлявали.

Похвали ми се и с коледния кът, който си е спретнала в стаята. Christmas Tree

Скрит текст:

# 568
  • столицата
Имам същата елхичка вкъщи Simple Smile
Супер, че децата се адаптират и справят. Така и ние сме по-спокойни. Аз още не съм купила обратния билет от Бг към Виена след  Нова година, а цените растат. Но нямам яснота за датата или поне периода.

# 569
  • тук-там
И аз не съм взела билет за 07.01 и цените в момента са в небесата.

Общи условия

Активация на акаунт