Отговори
# 540
  • столицата
Русалке, аз написаното от теб го разбирам, но в случая детето не е учило немски, а искат в Германия. И затова се запитах защо. Ще коства много усилия и нерви, за да се получи. Не че е невъзможно. Просто дали са обмислили всички "да" и "против".
Иначе като чета тук вашите постове за изучаването на медицина в Германия и сравнявам  със съучениците на дъщеря ми, учещи медицина в Бг, еми доста голяма е разликата в изискванията. Особено ако не гониш успех у нас, а просто взет изпит.

# 541
  • София
Получава се, ако детето иска, а не само родителят. Тук има дама, рядко пише, за жалост, чийто син беше с моите девойки в НЕГ. Следва в Германия дентална медицина като сестра си, която  е била  в АК. Има ли желание, всичко става. Simple Smile

# 542
Има и друга гледна точка. За България даваш една торба пари за частни уроци и ако хипотетично, те приемат да учиш в друг град - плащаш наем, храна, сметки. Ако пък си платено - добавяш още....Отделно проблемите със специализацията. Съмнявам се децата да избират да учат медицина с нагласата да се скатават от ученето. Отделно и позицията на някои] чужди университети спрямо българските, определят избора. Например МУ София

И медицинския факултет в Хале в една и съща класация

# 543
  • София
Други доводи ЗА има конкретно за медицината извън БГ, като за мен лично  сред тях класациите на университет Х и университет У не са чак толкова водещ критерий. Средствата за уроци по биология и химия тук също не са най-важните, понеже  както и да го погледнем, същите, че и повече пари се дават така или иначе за издръжката на студента-медик поне в първите му години навън. Да не говорим, че има и не един случай на  ходили на уроци тук с всичките произтичащи от това разходи, кандидатствали обаче и навън, съответно приети и на двете места.  Дали не са убедени къде искат повече, дали си гарантират резервен вариант или друго - няма значение, понеже въпросните пари са дадени.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 20:44 от пенсионирана русалка

# 544
Благодаря, Русалке!
Последните 3-4 дни чета и търся информация, и колкото повече чета, толкова повече ми се струва невъзможно.
😳
На английски може в Кипър, Италия, май в Малта, сигурно и още някъде. В Нидерландия може на английски  в първия етап само, после  се иска ниво С1 dutch.

Наскоро разбрах за филиал на Румънски университет! в Хамбург, където се преподава на английски (UMCH). Тарифата е около 15000 евро на семестър. Предполагам, че обучението на английски в която и да е неанглоезична държава е платено и струва не малко пари. Можеби само в Нидерландия е по стандартната държавна тарифа. Чувала съм , че тарифите в Кипър също са доста високи. Освен посочените от Русалка държави, медицина на английски се преподава със сигурност и в Хърватия, Латвия, Полша. Предполагам и в други бивши соц.държави. На позната детето учи в Полша. Годишната такса е около 15000 евро. В България също се преподава медицина на английски за чуждестранни граждани, които си заплащат съответните такси. И те , щат-не щат, учат български. Напоследък ми правят впечатление репортажи от Газа с лекари палестинци, които говорят много приличен български. Нормално е изучаването на езика на държавата домакин, все пак студентите ходят на практики в местните болници и следва да могат да разговарят с пациентите.

# 545
Други доводи ЗА има конкретно за медицината извън БГ, като за мен лично  сред тях класациите на университет Х и университет У не са чак толкова водещ критерий. Средствата за уроци по биология и химия тук също не са най-важните, понеже  както и да го погледнем, същите, че и повече пари се дават така или иначе за издръжката на студента-медик поне в първите му години навън. Да не говорим, че има и не един случай на  ходили на уроци тук с всичките произтичащи от това разходи, кандидатствали обаче и навън, съответно приети и на двете места.  Дали не са убедени къде искат повече, дали си гарантират резервен вариант или друго - няма значение, понеже въпросните пари са дадени.
Русалче, затова написах "приет в друг град". Много от децата кандидатстват в няколко университета. Тогава имаш и наем (ако не успееш да получиш общежитие) и допълнителните разходи.

# 546
  • София
Да, но дори и така  да е, като теглиш чертата,  разходите вероятно ще са същите като тези за следване навън. И тогава този фактор олеква като значимост. На база видяното покрай дъщеря ми , чутото от следващи/завършили медицина тук в  последните години и прочетеното във форума лично аз  (без да обвързвам никого с мнението си, затова няма и да кажа какви са) виждам други доводи ЗА следването навън, по-важни от рейтинга на някой университет и от разходите за следване/живеене. Последните особено са нещо много субективно, дали си тук или там няма значение, може да живееш и с по-ограничена сума месечно, може и със значително  по-голяма от коментираната като средна.

# 547
Да, но дори и така  да е, като теглиш чертата,  разходите вероятно ще са същите като тези за следване навън. И тогава този фактор олеква като значимост. На база видяното покрай дъщеря ми , чутото от следващи/завършили медицина тук в  последните години и прочетеното във форума лично аз  (без да обвързвам никого с мнението си, затова няма и да кажа какви са) виждам други доводи ЗА следването навън, по-важни от рейтинга на някой университет и от разходите за следване/живеене. Последните особено са нещо много субективно, дали си тук или там няма значение, може да живееш и с по-ограничена сума месечно, може и със значително  по-голяма от коментираната като средна.
Да, ние пишем за едно и също. Не споменавам в коментарите си това, което съм чула или чела за обучението в България, защото е субективно. Това, което споделям, са моите "сметки", освен това, преди около 2г имаше много статии,  за проблемите със специализацията. Което според мен е по-значим проблем, определелящ избора.

# 548
  • тук-там
На мен ми се струва, че базата също е от значение. Униклиниките в Германия са къде по-добре оборудвани. Да не говорим за добрите преповадатели, които следва да са и презентатори, и вдъхновители.

# 549
Привет на всички.
Доставихме и ние момичето в Мюнхен. Чувства се добре. Откъм настаняване нещата са чудесни. Свърши работата с регистрацията в общината. За картата за транспорт револют сметката свърши работа. Текат разни опознавателни дейности в кампуса. Мина първото парти за първокурсници-според нея било средна работа, много немска музика непозната за нея. Смях се защото ми каза-оффф, много съм уморена от говоренето на немски, ужасен език, не съм говорила толкова през годините в гимназията.

Привет! Какво ще учи в Мюнхен?

# 550
  • София
На мен ми се струва, че базата също е от значение. Униклиниките в Германия са къде по-добре оборудвани. Да не говорим за добрите преповадатели, които следва да са и презентатори, и вдъхновители.
И това, да. Пускала съм и преди снимки от студентската симулационна дентална лаборатория на RWTH,  създадена още през 2012..
Скрит текст:

Такава има и за медицината.

# 551
  • София
Благодаря, за представената информация, относно медицина на английски език в други държави.
Мен конкретно ме интересуваше в Германия дали има обучение на аглийски, защото считам, че това е държавата, с най-много "за", за изучаване на медицина. Не искам да налагам мнение, това подчертавам е моя преценка.
Разбира се, трябва човек да има познания по езика, но за медицината трябва да се владее на много високо ниво немски език, доколкото бях насочена тук от темата, се държи и изпит. За това проучвах дали има възможност на английски език.
Благодаря, за изчерпателните отговори!
Русалка Flowers Rose
Има време, за госпожицата ми да научи езика, ако започне от сега - все пак е 9 клас, стига да има желание Smile
Желанието за изучаване на немски липсва...., така че трябва да се преориентира, за съжаление.

# 552
  • столицата
Няколко екскурзии до избрани от вас градове в Германия с медицински университети биха могли да я накарат да размисли и да намери мотивация за изучаване на немски Simple Smile

# 553
Подкрепям за екскурзиите - преди 5 години правихме обиколка из Германия, дъщеря ми страшно хареса Хамбург и Берлин. А тя винаги, където и да отиде намира кусур и е вечно “не, не е моето”. Сега е в Хамбург и е много щастлива. Казва, че това е нейното място. Може и да размисли, но е факт, че от целия им клас само тя и още един младеж са в Германия, даже в един университет, по-голямата част в Нидерландия. Хем паралелка с немски бяха.

# 554
  • столицата
А моето така се влюби във Виена и сега учи там. Именно от личен опит дадох съвета.
А наше познато дете стартира с немския някъде 9-10 клас, взе си С1 и сега учи медицина в Германия. Така, че е възможно. Въпрос на мотивация.

Общи условия

Активация на акаунт