Отговори
# 630
  • Варна
Това с интернета ни е много болна тема. Младежа е в жилище на студентенверк, скъпо и без интернет. Казват му къде точно да отиде да сключи договор, има само оптика . И 70 евро инсталация, 70 евро рутер, 8 евро наем на месец за някакво оптично устройство. 6м. по 20 евро, останалите по 43 евро, договор за 2 години. Сега се мъчи с един мобилен интернет, но няма да стане с него. Щерката идва тук и ще бъде в апартамент , в който няма интернет. И решихме да сключим договор- 10лв. инсталация, 6м. по 1лв, после по 16 лв.- оптика с двойно по висока скорост от колкото в Германия, пак за 2 години.
А иначе моите деца са с карти от Алди, знам че младежа купува допълнително интернет.

# 631
Дъщеря ми и съквартирантките й си взеха LTE от О2. Рутер със сим карта, без такса за инсталация. За 100 MbpS плащат по 33 евро на месец, в които влиза и наем на рутер. От втората година таксата е малко по-висока. Но тя и скоростта им е висока, защото са трима души. Иначе имаше и по-евтини оферти.

# 632
  • Варна
Той трябва да сключи  договор с определен оператор, това е по договор. Сега е с мобилен рутер, но първия месец интернета свърши за 2 седмици, зареди пак, след 2 седмици пак свърши, 2 дни нямаше и се появи без да зарежда нищо. Сега има, но не се знае до кога. След нова година ще мисли.

# 633
Това с интернета ни е много болна тема. Младежа е в жилище на студентенверк, скъпо и без интернет. Казват му къде точно да отиде да сключи договор, има само оптика . И 70 евро инсталация, 70 евро рутер, 8 евро наем на месец за някакво оптично устройство. 6м. по 20 евро, останалите по 43 евро, договор за 2 години. Сега се мъчи с един мобилен интернет, но няма да стане с него. Щерката идва тук и ще бъде в апартамент , в който няма интернет. И решихме да сключим договор- 10лв. инсталация, 6м. по 1лв, после по 16 лв.- оптика с двойно по висока скорост от колкото в Германия, пак за 2 години.
А иначе моите деца са с карти от Алди, знам че младежа купува допълнително интернет.
Да провери в https://www.check24.de/internet/, дъщеря ми от тук много изгодно сключи договор за интернет. За първите две години де, сега мисля, че си е на нормална тарифа. Все и казвам да си прекрати договора и пак от тук да сключи, но не иска

# 634
Няма как дълго време да се ползва БГ карта в ЕС Simple Smile Дъщеря ми си взе немски номер още на 5.- 6. месец.

# 635
В немската карта има ли включени безплатни разговори до ЕС? Дъщеря ми говори основно с нас в България и с приятели с бг номера в Германия. Искам да избегна вариант, в който ще доплащам, ако говори от бг карта и същевременно да плащам и немска карта.

# 636
Съгласна съм с Елиас.
СЛ, когато се прибере дъщеря ти за Коледа, трябва да изговори повече минути в БГ, отколкото е говорила в Германия за да не я таксуват следващите 3 месеца по тарифи за роуминг.
Синът ми е с договор към Отело. Имат студентски планове. Зависи колко интернет ползва. Може да сключи договор за по-малко и ако не ѝ стига да увеличи.
В общежитието има 70 ГБ, а мобилния е 22 ГБ. Към момента му стига.
Редактирах. СЛ, няма, само с немски номера. С БГ номер е скъпо. Говорим по месинджър, вайбър....

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 18:33 от totony

# 637
  • тук-там
И моята е само с бг карта. Не си е взела немска. Но явно ще трябва. Ние с ММ си караме с бг и “несправедливата” тарифа. Но ще натиснем студентката да си вземе немска карта заради интернета. Немска сметка има, но и сбъркаха името на картата, та още не я ползва. Утре са и първите изпити по физика и химия. Доста съм изненадана от факта, че има два изпита в 1 ден. От 18 до 20 ч.
Радвам се, че се оживи темата с нови кандидат-студенти. Тази година доминираха медиците, следващата май ще е по-шарена Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 19:28 от mtz

# 638
mtz, стискам палци. Първият път е най-страшно, после разбират какво се иска от тях. Предполагам, че това са т. нар. атестации?
Моят миналата седмица си получи кодовете за достъп за онлайн банкирането. Време беше - три месеца.

# 639
  • София
mtz, успех на девойката утре! Simple Smile

Аз съм много доволна,  видях в рамките на тази седмица една спокойна, ведра, усмихната,  взела успешно изпитите си за тази календарна година девойка  (следващият е през януари),  която и с приятели се видя, и с мен се помота, и си поспа, похапна това, което там няма време да си направи, че даже, макар и лежерно, успя да поработи над докторската си работа, понеже в деня след прибирането в Аахен има среща с ръководителя си. Сега след този заряд  доста по-лесно ще минат оставащите  10+ дни до паркирането ми в Германия. А и съм облагодетелствана  в отделните ми чатове с всяка да ми показват коя какво е купила за Коледа за останалите. Нищо не упоменавам обаче, понеже тук разни  "агенти"-студенти четат и ще докладват как псевдо "селебритито" (още ме напушва смях , като се сетя) проваля изненади.

ПП: Попаднах на това ново стихотворение на  Недялко Йорданов за бабите, дядовците и техните внуци в чужбина Simple Smile

Скрит текст:
ДО КОГАТО МОЖЕМ

Има си момчето собствена квартира
Вечер сам самичък в нея се прибира.
Там му е леглото... Там му е хладилника.
Смартфона зарежда... Той му е будилника.
Първокурсник вече..... Моментално става.
Хваща си  метрото... И не закъснява.
Лекции...   Последни в дните декемврийски.
Спортен мениджмънт... И всичко на английски.
Даже не е сложил ни веднъж балтона.
Топъл е сезона... Там  във Барселона.
Новата година... Първата ваканция...
Колко е до София... Тричасова дистанция.
Чакат на летището... Само тези двама:
Тати във колата... На волана  – Мама.
Кака вече бачка... Вечно няма време.
Тука... във България... С Лондонски проблеми.
Някаква световна отговорна  фирма.
Все пак ще са заедно... Всичките четирма.
Чакаме ги с баба им... Дядо им се мръщи.
Чак в неделя смятат да ни дойдат вкъщи.
Супа с гъби... Баница... Пармезан.. спагети...
Хапват и потеглят... Винаги заети...
......................................................................
Няма как, любима... Пак сме си самички.
Хайде да се хванем здраво за ръчички.
Хайде да забравим всички календари.
Заедно сме още... Никак не сме стари!
Хайде да опитаме да не се тревожим.
Докога, например?.. До когато можем...

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 08:16 от пенсионирана русалка

# 640
  • Стара Загора
Относно темата за справедливото ползване, бях питала една позната, работеща за български мобилен оператор преди да замине за Австрия дъщеря ми този септември и тя ме посъветва да прави възможно най-голямо потребление на минути и мегабайти, докато все още е на територията на България. Така по-сериозната им консумация навън се приемала за "справедлива" после. Тя е там с бг картата си, която има неограничени минути за БГ и 30ГБ данни за ЕС. Засега и стигат и не е получавала известия от мобилния оператор.

# 641
  • София
mtz, как  са минали първите два изпита на девойката? Wink

Моята бъдеща лекарка днес си замина обратно, та малко ми се скапа настроението, макар че съвсем скоро ще се видим всички пак. Но пък голямата девойка ми го оправи с няколко много позитивни новини накуп от днес, една от които адски много я радва нея самата, оттам разбираемо и мен. Ако нещата се получат в близко бъдеще, ще споделя. Ако ли не,  ще продължава по лъвски (не че вярвам толкова в зодиите) да си преследва упорито мечтата.

А третата ме разби с идеите си. В чата ми вика, измислила съм нещо яко и си се кефя .Stuck Out Tongue Closed Eyes  Свикнала била да си готви сама в своя си кухненски бокс  на спокойствие и не се чувствала съвсем комфортно в кухня на WG с 14-15 души. Та за Бъдни вечер щяла да сготви нещата предишния ден в нейната си кухня и с колата да придвижи себе си и манджите в посока Аахен. Щели да бъдат нечетен брой, да, но не 7 или 9, все пак нямала толкова време и нерви..Laughing Всеки с радостите и драмите си. Била заредила много изгодно цял резервоар и сега щяла да изпробва качеството на дизела, хаха,  с отиване  до огромния Кауфланд в Хайделберг.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 19:38 от пенсионирана русалка

# 642
  • тук-там
Ей, Русалче, хубаво, че споделяш с нас хубавите и цветни емоции с твоите девойки! Богата си ти с тях!
Аз също съм превъзбудена - чакам девойката тази вечер късно. Ще си дойде за уикенда, за да сподели с мама нейните 2x25 утре. Вълнувам се и си чакам момичето.
Сподели, че изпитите са били по-трудни от предишни години, не смее да прогнозира. Ще чакаме резултатите. Те имат по 2 изпита за всяка дисциплина на семестър. И средно от 2-та трябва да изкарат 60%.

# 643
Относно темата за справедливото ползване, бях питала една позната, работеща за български мобилен оператор преди да замине за Австрия дъщеря ми този септември и тя ме посъветва да прави възможно най-голямо потребление на минути и мегабайти, докато все още е на територията на България. Така по-сериозната им консумация навън се приемала за "справедлива" после. Тя е там с бг картата си, която има неограничени минути за БГ и 30ГБ данни за ЕС. Засега и стигат и не е получавала известия от мобилния оператор.
Моят младеж се прибира сега за 3 седмици и се надявам да му “нулират” брояча.
Иначе на мен след 3 месеца ми изпратиха любезно съобщение, че почват да ми таксуват мегабайтите. Спрях мобилните данни.
Интересно дали след 2 седмици в БГ ще има разлика…

# 644
За времето, през което е в България, трябва да направи потребление малко повече, отколкото в чужбина. Така ми обясниха от мобилния оператор. Гледат преобладаващото потребление. Айде, мобилните данни могат да се наваксат, но разговорите - абсурд според мен.

Общи условия

Активация на акаунт