Отговори
# 645
  • столицата
Моето дете ползва много Вайбър за разговори, а тъй като в общежитието и в унито имат свободен интернет, ползването не е проблем. Така могат да заобиколят "нормалното" потребление на бг операторите.

# 646
  • София
Моето дете ползва много Вайбър за разговори, а тъй като в общежитието и в унито имат свободен интернет, ползването не е проблем. Така могат да заобиколят "нормалното" потребление на бг операторите.
И при сина ми е такова положението - безплатен нет в университета и в общежитието. И е доста добър. Но следя темата, защото и на него са му пратили от Виваком съобщение както са споделили по-нагоре майките. От месец си говорим, че ще си купи AlDI talk например, но все още не е успял.

# 647
Нашият първокурсник е с карта на Лидл доколкото знам. Но ние говорим рядко, веднъж седмично по 5, максимум 10 минути. Чакам 23-ти, когато се прибира, дано всичко да е наред...Каза, че и тук ще учи, защото януари имали изпит за допускане до изпит Simple Smile

# 648
С и без Вайбър разговори - пак пишат….
Ще разберем след НГ Simple Smile

# 649
  • София
Дъщеря ми от снощи си има  гостенка  за  12 дни от САЩ. Познават се и са много близки (но само виртуално) от близо 10 години, съдбата ги срещна вчера за първи път на живо.

mtz, по повод един стар разговор - не само нискотарифните авиокомпании са несериозни.  И Луфтханза не е това, което беше.  Момичето е летяло с прекачване, във Франкфурт се оказало, че й  няма единият куфар. Забавяне, изпускане на удобното ICE, разправии, докато се разберат  куфарът да бъде изпратен на  адрес в друг град, не във Франкфурт, прибиране по нощите.  Но това не им е помрачило на девойките настроението. Днес вече са на път за Мюнхен, в частност към Нимфенбург. Дъщеря ми е украсила дразнещо червената кухня коледно, явно е купила и опаковала и подаръците, спретнала е и амбициозна програма за периода, започваща с баварската столица днес и утре.  Ще си тръгне американката и ще се  окажем ние там, та и аз организирам нещата с подаръците с голям ентусиазъм. Heart  Понеже ще засечем и американката за два дни, та купувам подаръци не за 3, а за 4 девойки. Всъщност за 5, понеже съквартирантката й я няма, ама все пак си е  предоставило момичето стаята за ползване. Където 3, там и 5... Simple Smile Иначе дъщеря ми получи най-желания подарък предколедно, та каквото и да й вземем, ще бледнее сигурно. Не е материален,  в бъдеще евентуално може и да стане, но е сбъдната мечта. Heart
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 09:34 от пенсионирана русалка

# 650
  • тук-там
Клейм към Луфтханза за багажа и пазаруване за тяхна сметка - покриват на 100% хигиенни и козметика и 50% дрехи, ако касовите бележки са от датата на липсващ багаж и си в дестинация, където не се водиш по адресна регистрация. Много пъти сме го правили. Плащат си като попове Луфтханза.

# 651
  • София
Клейм към Луфтханза за багажа и пазаруване за тяхна сметка - покриват на 100% хигиенни и козметика и 50% дрехи, ако касовите бележки са от датата на липсващ багаж и си в дестинация, където не се водиш по адресна регистрация. Много пъти сме го правили. Плащат си като попове Луфтханза.
Да, това е ясно, те са се оправили. Въпросът е, че все по- често се случват подобни неразбории и с големи авиокомпании. Момичето е   с два куфара, единият  е стигнал, единият не. А и  е нямало да възстановят примерно билета за изпуснатото ICE, доколкото разбрах. Това на самата американка са казали. Но дъщеря ми й  обяснила, че няма значение влакът конкретно (освен късното прибиране), защото е купила превантивно  flex билети, ако примерно самолетът кацне със закъснение или стане нещо друго.. Такъв билет дава право да се качиш и в друг влак.

# 652
  • тук-там
На мен ми се е случвало много пъти да не ми пристигне багажа. Дори само при един полет от Мюнхен. И Луфтханза не са това, което бяха. Особено от ковид насам. Но пък не искам да знам лоу коста как оцеляват и на цената на какви компромиси.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 16:13 от mtz

# 653
Русалке, колко майчино щастие лъха от поста ти, за сбъднатата мечта на дъщеря ти! Чак е заразна радостта ти! Страхотно, поздравления! Simple Smile Пожелавам си много скоро да усетя и аз същото чувство Simple Smile

# 654
Ех какви чудесни настроения и тревоги.. Коледни !

За ЛХ потвърждавам, до сега не съм имала грам проблеми с възстановяване на средства. Дори и при връщане у дома възстановяват определена сума.
Дори преди 2 седмици като кацнах в Сф ми беше ясно, че багажът няма да дойде, аз дори тичах за прехвърлянето. В Сф ме чакаше СМС на телефона с линк за регистрация на рекламация за забавен багаж.

Но това са рисковете. Трябва да си готов.

Успешно прибиране на децата! Моето пожела да му сменя билета и вече си е у дома преди мен дори! Изненада баща си Simple Smile

# 655
  • тук-там
Моята студентка ми изправи косите - сменила якето си и се прибра в Улм без ключове за общежитието. Взела ми една спирала, но ключовете си забравила. Приоритети?! На какво съм научила това 19-годишното, което все още си носи ключовете в джоба на якето - се питам и си отговарям сама, но отговорът никак не ми харесва …

# 656
  • София
mtz, ako това те успокоява - и до ден днешен като тръгнат моите ( а не са на 19 Wink ) оттук натам, всеки път ги питам на прага на вратата - лични документи,  телефон, карта/пари и ключ имате ли? Всичко друго и да го забравят, белята  е малка. И винаги се мусят на този въпрос, но сори, абонирани са за него. Не може ли да говори девойката с хаусмейстера да й отвори, а  вие експресно да пуснете по куриер ключа? Макар че сега се сещам, че тя е във ВГ и е по-добре да  не се допитва въобще до хаусмайстера и сама да  се набутва в шамарите, ден -два, докато стигне ключът, ще й отварят  просто съквартирантите.. Дишай спокойно Simple Smile

Скрит текст:
Петя, да, зад тази нейна мечта стои упорит труд и усилия за самоусъвършенстване в свободното й време от някъде 9 клас в училище, та до днес, които нямат нищо общо с учене и работа. И когато прецениш в хода на този процес, че вече имаш какво да предложиш  и съответните хора оценят направеното, щастието е наистина огромно. Аз принципно съм ако не песимистка, то поне реалистка и винаги гледах да я приземявам  лекичко (или не  съвсем лекичко), че да не остане твърде разочарована от куп откази, понеже не вярвах, че е възможно да стане нещо. Давах й примери с този и онзи...  "Дъртото" магаре обаче опроверга моите съмнения и споделяйки с мен в чата, се разрева от радост  Heart

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 20:32 от пенсионирана русалка

# 657
Здравейте, мами! Да се запиша накрая и аз в тази тема - синът ми е 11 клас в 91 НЕГ лайстунг и догодина предстои кандидатстване. Насочил се е към инжинерна специалност в германия или друга немскоговоряща страна. За Германия гледаме ТУМ, Аахен, Карлсруе и може би Щутгард. За съжаление малко инфо намирам за кандидатстване за инженерни специалности - повечето са медицина. Та приемам съвети всякакви. Например той твърди че каква точно му е дипломата няма значение защото унитата приемали всеки, който подаде документи и после 50% отпадали от самосебе си. Вярно ли е това?

# 658
  • София
Ми, да, общо взето е вярно за инженерните специалности, а и не само..Тук-таме може да има събеседване,  да се вземат предвид отделни оценки от дипломата, да е нужно уверение за практика, но няма нужда дипломата да е максимална или дори  близка до такава.Процентът отпадащи нагоре е доста  голям и за това е правилно ориентиран синът Ви.Фунията е широка на входа, да, но адски бързо се стеснява нагоре.

# 659
  • София
Здравейте, мами! Да се запиша накрая и аз в тази тема - синът ми е 11 клас в 91 НЕГ лайстунг и догодина предстои кандидатстване. Насочил се е към инжинерна специалност в германия или друга немскоговоряща страна. За Германия гледаме ТУМ, Аахен, Карлсруе и може би Щутгард. За съжаление малко инфо намирам за кандидатстване за инженерни специалности - повечето са медицина. Та приемам съвети всякакви. Например той твърди че каква точно му е дипломата няма значение защото унитата приемали всеки, който подаде документи и после 50% отпадали от самосебе си. Вярно ли е това?
Зависи от специалността,за която ще кандидатства.За някои има събеседване,за други не.Има специалности,за  които дипломата вероятно има значение и други,за които не толкова.
Дали приемат абсолютно всички,независимо от дипломата не мога да кажа.Синът ми беше с висока диплома и съответните сертификати за владеене на езика.Но е вярно,че много отпадат впоследствие.Той ми е казвал,че от неговата специалност /Електротехника и информационни технологии/, примерно 1/3 са отпаднали след първи или втори курс.Не е от актуалните специалности,няма събеседване,но е трудна и тежка.

Общи условия

Активация на акаунт