Отговори
# 90
  • На планетата Земя
Явявам се молба, като едновременно с това стискам палци Фани и син скоро да приключат победоносно с АОК сагата: може ли някоя добра душа да ми изпрати подробен примерен текст за пълномощно? Много, много благодаря!

# 91
  • София
Имам спомен, Милето, че Санака беше пускала в темата ви за 12 клас  или на някоя от холандските майки в  нея на лични..Дано не греша.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:23 от пенсионирана русалка

# 92
  • Варна
Уж а АОК приключихме. Получи потвърждение , че са пратили в университета и на адрес ще му пратят документ за това. А сайта на университета има технически проблем и ме може да се записва.

# 93
  • тук-там
И аз съм кандидат за пълномощно.
Фани, моята дъщеря им звъня много пъти и им пуска напомнителни мейли. В крайна сметка получи потвърждение, че АОК се е свързал с уни. За всеки случай препрати потвърждението на уни.

# 94
И аз съм на опашката за пълномощно 🙂  Предполагам трябва да включва НАП, банка, ЕЗОК? А не е ли по-лесно да имат КЕП?

# 95
Аз съм от "холандската" тема с пълномощното Simple Smile Ако не са ви изпратили, мога да пусна.

# 96
  • На планетата Земя
СЛ, различни неща са: с КЕП можеш да проверяваш, плащаш и прочие онлайн. Но не можеш да отидеш в НАП от името на студента, да представиш преведено уверението, че е учащ, с което да отпадне задължението да внася здравно-осигурителни вноски. Не можеш също да поискаш издаване на нова ЕЗОК (предполагам), не можеш

Намерих следния текст за пълномощно (Червенокоска, това е, нали?):

Скрит текст:
П Ъ Л Н О М О Щ Н О

Подписаният  ………………,  ЕГН: …………., лична карта № ……………, изд. на ……………..г. от МВР-…………, с постоянен адрес: ………………
УПЪЛНОМОЩАВАМ:
        ………………,  ЕГН: …………., лична карта № ……………, изд. на ……………..г. от МВР-…………, с постоянен адрес: ………………
със следните права:
Да ме представлява изцяло - в защита моите права и законни интереси, пред всички държавни, административни, финансови, данъчни и контролни органи, пред Кмет и Общинските служби на всички Общини, вкл. Община Бургас, пред Областния управител, МВР, КАТ, НОИ, РУСО, НАП, НЗОК, ТЕЛК, НЕЛК, Агенция по вписванията,  ДАИ, Митници, пред всички физически и юридически лица и други - неупомeнати, като сключва, променя и прекратява всякакви договори; подава, попълва и получава всякакви документи, вкл. удостоверения, да прави и получава от мое име всякакви плащания.
      Да ме представлява пред Общини, НОИ, РУСО и Агенция за социално подпомагане във връзка с реализиране на осигурителните ми и социални права, като подава и получава всякакви молби, заявления, удостоверения и други документи, получава полагащи ми се парични помощи, обезщетения, помощни средства и други. Във връзка с превеждане на паричната помощ по банков път от службите за социално подпомагане да открие на мое име банкова сметка в ИНВЕСТБАНК или друга банка, като има право да се разпорежда с тази сметка, като тегли неограничено суми, както и да закрие сметката. Да подава молби за издаване или преиздаване на дебитна карта към сметката и да получава картата, заедно с ПИН-кода – вместо мен.
         Да ме представлява пред Български пощи и куриерски фирми, като получава пощенски записи, колетни пратки и т.н., като се подписва - вместо мен;
         Да ме представлява пред всички банки в страната, вкл. ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК и ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА, като се разпорежда неограничено с всички сметки и депозити на мое име - да тегли и внася суми в брой, превежда и нарежда неограничено суми, да открива и закрива сметки и депозити, да прекратява депозити предсрочно, да подава молби за издаване или подновяване на дебитни и кредитни карти и получава готовите карти, заедно с ПИН-кода към тях. Да ме представлява, относно подписани с банките договори за кредити, като прави плащания, погасява предсрочно задължения, подписва анекси и споразумения за предоговаряне и преструктуриране на кредитите, като подписва всички документи – вместо мен. Да подава, получава и подписва документи за електронно банкиране, като получава пароли и кодове, както и устройства. Да попълва и подписва декларации за произход на средствата по ЗМИП.
       Да ме представлява пред ВиК, Енергоснабдяване, Топлофикация, ЕВН, А1 България, Йеттел, Виваком, други мобилни оператори и всички експлоатационни дружества, като сключва, променя и прекратява договори по негова преценка, подава молби и заявления, получава всякакви документи, прехвърля партиди, и се подписва навсякъде - вместо мен.
        Да ме представлява пред съдилищата в страната, пред съдебни изпълнители, да завежда и води дела, да сключва съдебни спогодби, да преупълномощава адвокат/и - пред всички инстанции- до окончателно приключване на делата, както и пред съответните страни по делото, като получава съдебни книжа, да получава заверени копия от документи, а също пред органите на Прокуратурата, Следствието и Нотариуси – като подава, получава и подписва документи; Да заявява и получава от мое име свидетелство за съдимост и други удостоверения.
         Да управлява собствените ми имоти, да сключва и прекратява договори за наем или аренда, като получава плащанията – вместо мен. Да се снабдява с всякакви документи за имотите- скици, схеми, данъчни оценки, преписи от нотариални актове и др. документи за собственост, удостоверение и т.н. Да декларира доходи и заплаща данъци в НАП.
          Да ме представлява пред Нотариус, като подписва договори за покупка, продажба, замяна, дарение на всички мои МПС-та, като прави и получава плащания и се подписва навсякъде - вместо мен. Да представлява пред КАТ за пререгистрация и пред застрахователи - за сключване на застраховки и изплащане на обезщетения по щети. Да управлява в страната и чужбина всички МПС-та  на мое име. Да спира, пуска в движение и бракува всякакви МПС. Да подава и получава всякакви документи в КАТ, вкл. актове, наказателни постановления, да заплаща глоби и такси.
         Да ме представлява пред всички учебни заведения в страната и чужбина, вкл.  в Нидерландия, като подава, получава и подписва всякакви документи – дипломи, удостоверения, молби и т.н.
         Да ме представлява пред МВР – подава заявления за идване на всякакви документи – лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС и да ги получава.
        Да ме представлява пред ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА за издаване на европейска здравноосигурителна карта, да подаде заявление и да я получи.
       Упълномощеният има право да договаря сам със себе си и да преупълномощава и други лица по пълномощие.
       Настоящото пълномощно е безсрочно и при съмнение следва да се тълкува разширително -в полза на упълномощеното лице.   
                                                      УПЪЛНОМОЩИТЕЛ:

# 97
  • София
И аз съм на опашката за пълномощно 🙂  Предполагам трябва да включва НАП, банка, ЕЗОК? А не е ли по-лесно да имат КЕП?

В НАП конкретно не искат пълномощно, поне в София, чела съм за някои други градове, че искат. А за ЕЗОК ги накарайте да ви оставят едно копие на личната карта с надпис "Вярно с оригинала" и техен подпис. С него и с попълнен от ваше име формуляр за ЕЗОК ще ви приемат документите за ЕЗОК на детето в ПИБ. После, ако е спешно, ще намерите начин само как да я пуснете към Германия по куриер, по човек или т.н. А за банките - не знам в момента как е,  но преди няколко години  Уникредит Булбанк приемаше само тяхно пълномощно..Вече не знам, понеже моите си закриха бг сметките и са само с немски.

Червенокоска, извинявай,  частично съм запомнила явно  Heart

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:44 от пенсионирана русалка

# 98
С дъщеря ми така сме направили, тя си извади КЕП и ако трябва нещо тук да се върши аз го подавам от нейно име с КЕП Wink

# 99
  • На планетата Земя
В НАП за представяне на документа от университа не искат пълномощно? На мен това ми е май най-основната причина, поради която бих го правила.

# 100
Да, писа на този мейл , и на други. От другия му отговориха и му пратиха някаккъв формуляр за попълване.  Дано studenten- service реагират бързо. А изпращат ли уведомление, че са изпратили информацията към университета?
То по големия проблем е , че не може да се запише в сайта на университета, появява се някаква грешка, писа им мейли, говори с тях, имали много запитвания да чака.  От събота се мъчи, не става. В къщи е като война.

Офф, като Ви чета, си припомням и нашите критични ситуации със записването, ама се оправят нещата. Кураж и упоритост се изискват. Да продължава да им звъни. Иначе, след поредния разговор с АОК, ни казаха, че всичко е пратено на университета по електронен път и толкоз. Получихме потвърждение на хартия по пощата едва десетина дни след крайния срок за записване. Но при нас университетът също си следеше нещата и в деня, когато изтичаше крайният срок, пратиха имейл на дъщеря ми, че още не са й потвърдени здравно-осигурителните права. Десет минути по-късно пуснаха ймейл, че са получили инфото от АОК и че всичко е наред.

# 101
Ще ви пусна, което имам. В някои клонове на НАП си искат пълномощното - поне при нас някои майки писаха (аз подавам в НАП на Цариградско шосе и не искат, но винаги го нося). А извън София си е направо задължително. Всеки може да си го допълни както реши.
С КЕП/ПИК не може да се подаде писмото от университета - трябва да се занесе лично.

ПЪЛНОМОЩНО

Долуподписаната ………………………………………………., ЕГН ………………………….., л.к. …………………, издадена от МВР – …………………, постоянен адрес: ……………………………………..
Упълномощавам:
………………………………………………., ЕГН ……………………………….., л.к. ……………………………….., издадена от МВР – ……………….., с постоянен адрес: ……………………………………….
За следното:
1.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Български пощи“ ЕАД за получаване и изпращане на документални и други видове пратки, вкл. парични записи;
2.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национална агенция по приходите“ и нейните подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително данъчна и осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НАП чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
3.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национален осигурителен институт“ и неговите подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НОИ чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
4.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Националната здравно осигурителна каса" и районните здравно осигурителни каси като подава и получава информация, удостоверения и документи;
5.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички куриерски служби на територията на Република България за подаване и получаване на всякакъв вид пратки и суми;
6.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Министерство на вътрешните работи и неговите подразделения, като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
7.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред общинските администрации на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
8.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Районните, Окръжните, Градските, Окръжните, Административните и всякакъв вид съдилища като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
9.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред нотариусите, регистрирани на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
10.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред ‚Агенция митници“ за подаване и получаване на всякакъв вид документи и пратки;
11.   Да ме представлява и подписва с подписа си ………..(банка – за всяка банка се прави отделен ред и се упоменава всяка сметка).................... и всички нейни клонове на територията на Република България по откритата на мое име разплащателна сметка с IBAN .................................... като внася и тегли суми без ограничение на размера, да извършва преводи; да попълва всички необходими документи; да подава и получава документи и банкови извлечения, служебни бележки и други; да извършва всички банкови операции, включително преводи в чужбина без ограничение на размера, вида на валутата и сроковете, да получава банкови карти и пинове/кодове за тях;
12.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички други институции и фирми, неупоменати по-горе като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;

Настоящото пълномощно не се ограничава със срок и има сила до неговото оттегляне по законоустановения ред.

Гр. София                     Упълномощител:
..........................                           /................................................./

# 102
  • София
В НАП за представяне на документа от университа не искат пълномощно? На мен това ми е май най-основната причина, поради която бих го правила.

Определено не искат при нас  ( на 6 септември), пускала съм и аз, и някоя от девойките за другите две, и баба им,  и баща им..Laughing
А толкова хора  у нас нямат пълномощно..Wink

Но сега, понеже  ви е ново, се притеснявате..По-нататък и самите деца като си дойдат, отскачат до НАП и им оправят нещата със задна дата, ако родител не се е  задействал (какъвто е моят случай, понеже за три преди бях изпълнителна, сега само за  едно се мотая)

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:46 от пенсионирана русалка

# 103
Ще ви пусна, което имам. В някои клонове на НАП си искат пълномощното - поне при нас някои майки писаха (аз подавам в НАП на Цариградско шосе и не искат, но винаги го нося). А извън София си е направо задължително. Всеки може да си го допълни както реши.
С КЕП/ПИК не може да се подаде писмото от университета - трябва да се занесе лично.

ПЪЛНОМОЩНО

Долуподписаната ………………………………………………., ЕГН ………………………….., л.к. …………………, издадена от МВР – …………………, постоянен адрес: ……………………………………..
Упълномощавам:
………………………………………………., ЕГН ……………………………….., л.к. ……………………………….., издадена от МВР – ……………….., с постоянен адрес: ……………………………………….
За следното:
1.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Български пощи“ ЕАД за получаване и изпращане на документални и други видове пратки, вкл. парични записи;
2.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национална агенция по приходите“ и нейните подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително данъчна и осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НАП чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
3.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национален осигурителен институт“ и неговите подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НОИ чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
4.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Националната здравно осигурителна каса" и районните здравно осигурителни каси като подава и получава информация, удостоверения и документи;
5.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички куриерски служби на територията на Република България за подаване и получаване на всякакъв вид пратки и суми;
6.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Министерство на вътрешните работи и неговите подразделения, като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
7.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред общинските администрации на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
8.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Районните, Окръжните, Градските, Окръжните, Административните и всякакъв вид съдилища като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
9.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред нотариусите, регистрирани на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
10.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред ‚Агенция митници“ за подаване и получаване на всякакъв вид документи и пратки;
11.   Да ме представлява и подписва с подписа си ………..(банка – за всяка банка се прави отделен ред и се упоменава всяка сметка).................... и всички нейни клонове на територията на Република България по откритата на мое име разплащателна сметка с IBAN .................................... като внася и тегли суми без ограничение на размера, да извършва преводи; да попълва всички необходими документи; да подава и получава документи и банкови извлечения, служебни бележки и други; да извършва всички банкови операции, включително преводи в чужбина без ограничение на размера, вида на валутата и сроковете, да получава банкови карти и пинове/кодове за тях;
12.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички други институции и фирми, неупоменати по-горе като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;

Настоящото пълномощно не се ограничава със срок и има сила до неговото оттегляне по законоустановения ред.

Гр. София                     Упълномощител:
..........................                           /................................................./

Точно в НАП подавам с КЕП, писмото от университета, преведено (пробвахме с английска версия, но пак искаха превод), изпращам го на имейла на съответната НАП по адресна регистрация и подписвам имейла с КЕП-а на дъщеря ми.

# 104
  • На планетата Земя
Червенокоска, благодаря!

О, Юлика, чудесна информация! Дъщеря ми има 3 годишен КЕП, с който еднократно декларира и после плати юли месец. Ще го ползваме тогава и ние така, ако сега не остане време за пълномощното.

Общи условия

Активация на акаунт