Отговори
# 240
Не знаем от кого трябва да получим документ за регистрация...Момичето е българка, наела студиото безсрочно. Отдава го само за 1 година. Собствениците са предоставили правата за управление на имота на някаква агенция, която знае и е одобрила моя син /устно/.  Само че, агенцията няма да пише договори и да се занимава с преотдаването, защото реално договорът не се прекратява. Така ми каза момичето. Тя също не е наясно. Всичко оставят на нея. Някой от вас ако е имал същия проблем? Моля пишете!
За регистрацията Ви трябва попълнена бланка, че реално сте се нанесли. Ние свалихме нашата от сайта на общината в Аахен https://serviceportal.aachen.de/suche/-/vr-bis-detail/dokument/1 … enstleistung-show.
Предполагам, че на сайта на общината в Мюнхен има подобна. Доколкото си спомням в квадратче трябваше да се отбележи дали попълващият я е собственик на имота или наемател, който го преотдава.
Това се изисква за регистрацията в общината. Иначе, би трябвало да подпишете договор с момичето, което преотдава квартирата.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 18:28 от Christeli

# 241
  • München, Deutschland
Трябва ви договор за унтермийте. По всяка вероятност с агенцията, която го управлява, Щом като тя има правата, няма как да скл. договор с момичето.

# 242
Имаме си първа година студент в Германия. Покрай подготовката се сетих за многоезичен акт за раждане. Необходимен ли е? За какво ви е послужил? За колко време се изважда от общината?

# 243
  • София
За София - една седмица при лично подадено заявление и лично взет  след това готов документ от общината.

# 244
  • тук-там
То е ясно как се вади и къде. Ама и аз се чудя за какво беше. Ще трябва ли и за какво?

# 245
За германския ми студент не е бил нужен. Искаха го при регистрация в общината на другия ми син, струдент в Нидерландия.

# 246
  • München, Deutschland
Имаме си първа година студент в Германия. Покрай подготовката се сетих за многоезичен акт за раждане. Необходимен ли е? За какво ви е послужил? За колко време се изважда от общината?
За последните някъде 13 години никога не ми е трябвал никакъв акт за раждане.

# 247
  • Deutschland/HE
Преди 8г ни беше необходим за регистрация в Общината, нямам спомен за банковата сметка дали беше необходим, но май да. Много по-удобно е от превод и легализации.

# 248
Тази ми е първа година без ученици вкъщи.
На тези, които си имат по- малки деца им желая да им се радват, да прекарват повече време заедно и най-вече да им показват обич. Да, обичаме си ги, но в забързаното ежедневие понякога забравяме да им го покажем.
И честит първи учебен ден скъпи учители. Бъдете мотивирани, защото Вие създавате бъдещето.

# 249
Здравейте,
как става класирането в университетите, че днес водих разговор и нещо се обърках.
Посочваме 4 университета, и чакаме класиране. И после?
Класираме се за 1 или може и за три университета да се класираме?
Доколкото аз разбрах се класираме само в един, примерно втория поред от желаните и автоматично отпадаме от 3ти и 4ти уни. Ако не се запишем в приетия уни-т, чакаме класиране само и единствено вече за този по първо желание. Така ли е или?

# 250
  • На планетата Земя
Няма един отговор на този въпрос. Според избраната специалност и конкретния университет отговорът би бил различен.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 10:33 от Mileto

# 251
Ние вчера пътувахме със сина до Кьолн. Добре, че бяхме с него. Имаше буря и кацнахме на друго летище. Трябваше да кацнем в девет вечерта, а в Кьолн накрая бяхме в четири сутринта. Докато стигнахме квартирата в пет. А съненият хазаин си забрави ключа и всички дружно бяхме пред вратата. Добре, че е първи етаж и през маза, стълба щурмуваха вратата на терасата. Та в пет влязохме. Накрая се смяхме. Е, уникален ден беше. Иначе, днес ще взима студентска книжка, утре община.... Желая късмет и по-малко проблеми. Важното е, че сме живи и здрави.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 15:47 от Maitrix

# 252
  • София
Забравих, Мейтрикс, че сте били  в един полет  с моята девойка и още една нейна състудентка.  Heart

Аз вчера се шашнах, прибрахме се от почивка в последния момент, аахенката си счупи за разкош телефона и айде на сервиз, не можело  друг/нов, че всички приложения й били на този,  оказа се  час преди тръгването за летището и на зъболекар, излетя после за Кьолн сред последните пуснати (overbook-нат е бил полетът и осем-девет пътници са останали на Терминал 2), в същото време другата кацна от Нюрнберг..И аз някак забравих да погледна дали ми е писала, че е кацнала в Кьолн.. Изведнъж видях доста по-късно (ама че  несериозница съм), че са кацнали заради буря в Падерборн. По-късно с рейс са ги превозили до Кьолн, оттам си е взела влака за Аахен и чак в 8 сутринта си беше в общежитието..

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 12:01 от пенсионирана русалка

# 253
  • столицата
Русалке, спестила си си част от притесненията. Полетът на Уиз ли е бил? Как обезщетяват тези, които не са качени? И как ги определят?

# 254
  • София
Русалке, спестила си си част от притесненията. Полетът на Уиз ли е бил? Как обезщетяват тези, които не са качени? И как ги определят?
Не, на Ryan. Но няма особено значение, на 03.09 преживях същото с Wizz. Още по-зле беше даже.  Кацнахме вместо в Дортмунд в Кьолн заради мъгла, 2+  часа  стояхме на затворено в самолета в очакване на рейсче - ту ще ви връщаме в Дортмунд, понеже мъглата се е  разнесла,  ту няма. Отделно ми продадоха на борда блутут слушалки, в  чиято опаковка после се оказа, че го има само кабелчето  Joy

Според мен обезщетяват при overbooking само тези, които са си платили и застраховка. Другите горят. А сигурно не подбират кого да качат, карат до запълване на самолета. Но конкретно за вчера не знам дали е било само това, понеже е сменяна и машината..

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 14:41 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт