Отговори
# 375
  • София
Да се включа и аз с новини от Карлсруе. Оставихме младежа, настанен в стая в общежитието. Регистрира се в общината. От понеделник започна O-phase - както и останалите обясниха - стреснали са ги в началото - изгонили един , на който му звъннал телефона, изгонили един закъснял, започнали да изпитват...... Но после се оказало, че са подставени лица GrinningGrinning След това ги разделили на групи и отишли в парка на двореца за опознаване и бирен купон.  Вчера имали среща с БГ студентската общност, вечерта излизали. Имали са и събрание на съквартирантите в общежитието, запознали са се, разпределили са си задълженията.
За общежитието да спомена - стаята е 15 квадрата, дадоха ни я чиста, обзаведохме я. Кухнята в началото ме стресира, но после я видях изчистена и подредена. Имат си перални и сушилни, място за велосипеди. Има студенти от различни специалности и националности.
Искам да благодаря на майките, които ми писаха на лично съобщение и ми дадоха много полезна информация! Flowers HibiscusFlowers Hibiscus Успех на всички студенти!

# 376
  • тук-там
За картата за транспорт - моята я поръча с револютската сметка, но още не я е получила. Не са и изтеглили пари от сметката. Така че не знаем дали да я чака. Колко време отне при вас и кога изтеглиха парите за първия месец?

# 377
Дъщеря ми я заяви с револют на 07.10 и я е получила преди 2-3 дни. Но денят на заявката е събота, не знам дали се брои.

# 378
  • München, Deutschland
Ама тя е онлайн, в апп. Аз нищо не съм получавала по пощата, това с картата по пощата беше преди години...

# 379
  • тук-там
В приложение е. Но пращат по елекронната поща.Обаче видях, че е поръчала за от 01.11 и всъщност е рано.

# 380
  • София
За картата за транспорт - моята я поръча с револютската сметка, но още не я е получила. Не са и изтеглили пари от сметката. Така че не знаем дали да я чака. Колко време отне при вас и кога изтеглиха парите за първия месец?
А няма ли възможност за едногодишна карта? В Баден Вюртемберг промотират такава за студенти - 365 Е за година като от 1 декември 2023 може да пътува из цяла Германия.

# 381
  • тук-там
Добра възможност! Но тя вече е заявила другата. Не знам дали ще има възможност първата година да обикаля Германия, така или иначе …

# 382

Вие за кои карти за транспорт говорите? В таксата за унито в Аахен беше включена и цената на Семестер-тикета. Платихме еднократно с банков превод. За втория семестър ще е пак така, няма месечни плащания. Картата трябваше да дойде по пощата, но понеже името й още не беше на звънеца, я върнали, та трябваше да ходи да си я взима от транспортната компания. Но можеби във всяка провинция е различно.

# 383
  • София
Да,различно е по провинции, различно беше и преди. В Аахен, тоест в NRW,  си карат по старата схема с включения за цялата провинция  транспорт (+малко Белгия и малко Нидерландия) в  заплатената към унито такса. Hе съм питала девойката, но предполагам, че билетът не покрива цяла Германия. В Баден Вюртемберг май има 3 варианта - първият е  досущ като преди с докупуване на билет над семестъртикета, като въпросният САМО за  студентите 1 семестър е  безплатен, подарък е.  В следващите семестри се плаща. Вторият вариант е  намаленият  49-евров билет на цената за студенти, който е  заявила дъщерята на mtz, третият е упоменатият от Стаси  годишен и най-вероятно избран от сина й. Дъщеря ми е  с четвъртия от 3 възможни Joy , при който е едновременно и шофьор, и пътник..Laughing  Бавария пък тотално  отмени старата схема с Zusatzticket над базовия и  студентите са с 29-евровия на месец. И т.н по провинции..И все пак си мисля (без да съм сигурна), че абсолютно всеки със студентски статут може да заяви този билет от 29 евро навреме, ако иска примерно следващия месец да кръстосва из Германия, а пък  в неговата провинция е избрал  примерно друго (или пък  въобще не е  избирал).

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 17:50 от пенсионирана русалка

# 384
  • Deutschland/HE
Русалка, на наши приятели едната дъщеря е в Аахен и каза, че за да пътува из цяла Германия си купува за 29евро  допълнителен месечен тикет (това е някакъв студентски вариант на 49евро тикет). Така гостува на сестра си в Манхайм.

П.П. Този 49евро тикет ще е само до 31-ви декември, след това може би ще бъде 69евро тикет.

П.П.2 Днес сутринта по радиото съобщиха, че се очакват стачки на Deutsche Bahn преди Коледа. Децата да го имат предвид като планират връщанията.

# 385
  • София
Така и предположих, colibri Simple Smile  Даже си допълних горния пост преди да прочета твоя. Хаха, същата отсечка  като моите изминават и упоменатите от теб сестри при гостувания, при нас има и още една в добавка.

И, да, 29-евровият е студентският вариант на 49-евровия.

ПП Упоменатото гостуване даже в момента е факт, ама в обратната посока, М -> А.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 18:07 от пенсионирана русалка

# 386
  • München, Deutschland
Сефте всички транспортни компании да стачкуват баш преди Коледа...Не им ли стана неудобно... 🤐

# 387
*kalimbi*, дала съм грешна информация - не може да банкира, понеже не е получил последното писмо, което съдържа кодовете. Ако иска - трябва да отиде до банката (като предварително си запише час) за да получи кода.

# 388
Сефте всички транспортни компании да стачкуват баш преди Коледа...Не им ли стана неудобно... 🤐

Не знам как не им става неудобно и от постоянното покачване на цените при едновременно все по-западащо обслужване. Аз имам карта за намаления, защото преди пътувах много, но с поредното вдигане на тарифата, миналта седмица пратих кюндигунг. Отстъпките вече не си струват, имайки предвид, че ми се налага да давам спестената сума за таксита , защото връзката на влака за пореден път в последния момент е отпаднала Simple Smile

# 389
  • София
Грант Simple Smile, липсваш, включвай се чат-пат.
Днес принципно си говорих с една форумка, майка на бъдещ студент в  Германия, не ми повярва жената много-много, че съвсем не са толкова точни и коректни немците..Транспортът  е показател, бозата с куриерите също, напоследък видно и комуникацията с някои унита..

Общи условия

Активация на акаунт