Отговори
# 570
  • На планетата Земя
В ETH ваканцията между двата семестъра е дълга. Започват отново втората седмица на февруари.

# 571
  • тук-там
И при нас е дълга, но започва в края на Февруари.

# 572
Този Рундфунк от коя дата се начислява? От датата на регистрацията в общината ли?
Да, мисля, че от месеца, в който е регистрирана в общината. Моята се регистрира с онлайн формуляра на страницата на Рундфунка https://www.rundfunkbeitrag.de/meldedaten/
Става за 5 минути регистрацията. Плащането може да е всеки месец на 15то число, на тримесечие 1/1, 1/4,1/7 и 1/10, на полугодие 1/1 и 1/7 и еднократно на 1/1. Може са се плаща или с превод, или със СЕПА.

# 573
  • София
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако темата в коментирана! Нямах възможност да изчета темите назад...
Имаме специфичен казус.
Дъщеря ми е студентка в Нидерландия, последна година магистратура. В тази връзка в момента е на платен стаж в Германия, Хайделберг, с продължителност 8 месеца. Подписала е Internship contract, стажът е в German Cancer Research Centre. Няма други трудови доходи, нито трудов договор в Германия. В момента е осигурена здравно единствено в България, като студентка, и разполага с ЕЗОК.
Видях на първа страница в тази тема, че работещите студенти са задължени да се осигуряват здравно.
Колебанията ни са дали в нейния случай трябва да го прави?

Според хора от администрацията на място, ЕЗОК е достатъчен за нея.

Благодаря!

# 574
  • София
ЕЗОК е достатъчен за нея. Доверете се на хората от администрацията.

# 575
  • София
Дами, помните ли, когато  споменах преди седмица, че онова луксозно шампанско, за което говори GD, дъщеря ми може би скоро ще го отвори и консумира в ДОБРА компания?Laughing Погрижих се да подсигуря втората част от това тогавашно все още предположение. Те като няма да си идват, Германия ме зове. Стройна организация спретнах за отрицателно време, билетите са вече купени и чакам с нетърпение тези 10 дни. Simple Smile

Веднъж като навлезе в декември човек,  не му изглежда вече толкова далечен хубавият момент на срещата, била тя тук или там Heart.

И поздрав  за всички от Коледния базар в Нюрнберг:

Тук (в София конкретно) е близо 15 градуса, в  Бавария е леденото царство май като гледам разни снимки от Мюнхен с много натрупал сняг.

Последна редакция: сб, 02 дек 2023, 17:00 от пенсионирана русалка

# 576
  • столицата
До Мюнхен са отменени полети дори.
А във Виена тихо се сипе белият сняг

# 577
  • тук-там
Снощи спряха автобуси и влакове и в Улм. Истинска зима!
Русалка, желая ти приказна среща с девойките на немска земя! Да се насладиш на коледните базари!

# 578
Ах, Русалка, времето и мястото са добре подбрани. Пожелавам чудни емоции.
В Мюнхен е ...снежен Ад. Дори метрото е спряло. Красиво и непроходимо.
Помня миналата Коледа и НГ. В града беше пролет. Нека вали, само на 20 ти да се спре , че да може моето пиле да долети .

# 579
Да, в Мюнхен е снежна приказка, ама да не излизаш от вкъщи 🙂 Явно не само в България не могат да се справят със снегопочистването. Улиците били непроходими.

# 580
Във Виена, синко каза, и в Прага ( аз съм тук) е същото.
В Прага снеговалежът не е нормален. Но всичко вече се заледи днес. Хвърлят едни камъчета дребни. Вчера вървях по пътя…
Прага

Виена

# 581
# 582
  • София
Ммммм, много красиво!!! Но наистина да гледаш от прозореца.
В Карлсруе имало половин сантиметър сняг и се стопил за 1 час.

# 583
  • тук-там
И в Улм е снежна приказка. Сутринта беше -14 Simple Smile

# 584
  • На планетата Земя
Ooo, колко сняг във Виена! Имам ходене тази седмица, дали ще е останал да ме чака?

Общи условия

Активация на акаунт