Отговори
# 600
  • столицата
Аз пък днес купих билета за връщане след празниците. Днес ми изглеждат по-ниски цените на Райън. Още, обаче, не съм й казала, че излита в 6.20ч сутринта.Но пък ще изпусне само една лекция.

# 601
И моето момиче се прибира другата събота. Поне десетина деца си идват с полета от Кьолн. Нямам търпение вече Simple Smile

# 602
На сина полета е на 14- ти от Кьолн, но ще остане в София до събота да се види с приятели и после ще се прибере. Ще си е вкъщи до 12-ти януари и ще имаме доста време заедно. Повече чакам щерката, че не сме се виждали от май месец. Тя от шотландско се прибира началото на януари, та на мен тогава ще ми е Коледа и Нова година. Относно сина в Кьолн, много си харесва програмата и обучението, ентусиазиран и щастлив е. Всички вече сме в очакване. Да изживеем едни споделени празници- това желая на всички в групата. Живи и здрави.

# 603
Много обичам летищата в частта им с пристигащите. Особено по празниците е толкова мило и вълнуващо. Посрещачите чакат с нетърпение, после всички се прегръщат и целуват. Спомням си последния път една възрастна дама посрещаше децата и внуците си, два малки русокоси бонбона, плака и ги прегръща, чак беше коленичила на земята за да ги държи в прегръдките си. Simple Smile Щастливо  очакване на всички и прекрасни, споделени празници Simple Smile

# 604
  • Пловдив
Приветче!
Моето дете продължава да се бори с бюрокрацията в Германия. Миналият петък си е направил адресна регистрация и в понеделник е ходил в банката за откриване на сметка, дали му час за четвъртък, но в четвъртък му казали, че искат някакъв данъчен номер, явно трябва да получи немски, но след като още нямал немски, можел и български. Хубаво де, ама в България това е ЕГН, имам чувството, че влизаме пак в някакъв Параграф 22. Някой да има идея какво точно искат?

Има срок до 15.12. да подаде в общежитието немска сметка за директен дебит на наема, за да му удължат договора за стаята Sad

# 605
  • София
Приветче!
 Някой да има идея какво точно искат?

Има срок до 15.12. да подаде в общежитието немска сметка за директен дебит на наема, за да му удължат договора за стаята Sad

Sobald Sie sich beim Einwohnermeldeamt gemeldet haben, sollten Sie automatisch vom BZSt Ihre Steuer-Identifikationsnummer per Post erhalten

Става дума за 11-цифрен  данъчен идентификационен номер, който остава за цял живот непроменен. Немците го получават  още в бебешка възраст, чужденците - по пощата след адресна регистрация.

# 606
  • Пловдив

Sobald Sie sich beim Einwohnermeldeamt gemeldet haben, sollten Sie automatisch vom BZSt Ihre Steuer-Identifikationsnummer per Post erhalten

Става дума за 11-цифрен  данъчен идентификационен номер, който остава за цял живот непроменен. Немците го получават  още в бебешка възраст, чужденците - по пощата след адресна регистрация.

А горе-долу в какъв срок, Русалче?

# 607
  • София
Между 2 и 4 седмици СЛЕД адресната регистрация

# 608
  • Deutschland/HE
Да опита в друга банка. Преди години ние си открихме сметките без да имаме дан. номер. Регистрирахме се в кметството и влязохме в банката отсреща, за да си открием сметка.
Със сметка в Револют не става ли? При нея би трябвало да може да се осъществи директен дебит. Сметката е в литовска банка (ако не бъркам, но със сигурност не е в БГ банка) и те нямат проблем с това.
След като си получи данъчния номер, ще си открие сметка в немска банка и ще я подаде в общежитието. Има и разни онлайн немски банки, но не знам какви са техните изисквания. Преди 3 години в ИНГ банк (ДиБа)не искаха данъчен номер, но не съм на 100%, откриването беше през интернет, а не в клон.

# 609
  • София
Литовска компания е Paysera,  Револют е  май британска. Simple Smile Но  точно Револют е вариант в случая май, няколко души назад, ако не се лъжа,  са споделяли, че децата им нямат немска сметка, а само Револют. Проблем имаше май само с онази еднократна помощ от 200 евро.

# 610
  • Deutschland/HE
Русалка, номера на сметката ми в Револют започва с LT. Явно няма да има проблем с директния дебит. Дано да се справи детето.
Много интересно защо толкова са го забавили с адресната регистрация.

# 611
В Дойчебанк не са искали данъчен номер на сина ми.

# 612
  • София
Здравейте мами,

Аз съм стар потребител в бг мама но от няколко години не съм била активна във форума и съответно натрупах голямо количество въпросителни относно бъдещи стъпки за образованието на децата ми. Надявам се, че ще може да ми помогнете със съвети и напътствияпо конкретно за дъщеря ми, която завършва тази учебна година СМГ с немск. Тя през лятото взе Даф и иска да учи математика или приложна математика в Германия. Набелязала си е следните университети там:
Аахен
Бон
Щутгард
Тум Мюнхен
Манхайм
Евентуално Дюселдорф

Гледала е някакви класации по предмета (колкото и субективни да са, нямаме друго мерило към момента), но от тук нататък изобщо нямам представа какви са стъпките.

Ще бъда много благодарна да се включите със съвети дали тези унита са добра селекция конкретно за математически профил, има ли и други които пропускаме, съвет или идея за тяхната приоритизация от финансова гл. точка, от гл. точка достъп до общежития, натоварване, програми на обучение сегрегация и пр.и изобщо всичко, което се сетите.
П.с. ако ме греша, приема навсякъде в Германия е на база документи, няма изпити, нали?

Благодаря ви мили мами предварително за всички съвети.Hug

# 613
  • София
Приветче!
Моето дете продължава да се бори с бюрокрацията в Германия. Миналият петък си е направил адресна регистрация и в понеделник е ходил в банката за откриване на сметка, дали му час за четвъртък, но в четвъртък му казали, че искат някакъв данъчен номер, явно трябва да получи немски, но след като още нямал немски, можел и български. Хубаво де, ама в България това е ЕГН, имам чувството, че влизаме пак в някакъв Параграф 22. Някой да има идея какво точно искат?

Здравей, не се притеснявай за наема никак - като нямат сметка просто пращат мейл със сметка, по която да се преведат парите. Това го правих 2 поредни месеца. И номер ще пратят на сина ти , ще си отвори сметка. На моят син му сменяха термина в банката 2 пъти. Някакси и той и аз свикнахме, че не всичко в Германия е "точно" Smile
А иначе моят син се прибира на 23 дек, само да е живот и здраве! Много му харесва специалността в Карлсруе. Има много за учене, но това не го демотивира по никакъв начин. Харесва си преподаватали и колеги, харесва предметите. Дано така да продължи. Все още не си знае датите на изпитите, само на 1 мисля през април.
Много е хубаво като чета как децата се справят и са избрали вярната посока. Heart

# 614
Звездица, ние миналата година (12 клас) си направихме една зимна разходка до Германия. Посетихме за по два дни всеки три от градовете с желаните университети. След бала детето ходи само до четвъртия. Сред тях има и част от вашите.
Радвам се, че го направихме, защото така взе по-лесно решение как да направи подредбата си при кандидатстването.
Ако искаш, ми пиши за подробности.

Общи условия

Активация на акаунт