Думи и изрази, които използваме неправилно

• 133 112
  • 3 064
  •   1
Отговори
# 2 790
Филолозите не само не са по-малко логично мислещи от инженерите,

Де да беше така, нямаше да има толкова объркани и нелогични неща в езика Simple Smile
Това не прави филолозите по-малко логично мислещи, просто логиката е друга, а и няма как езикът да се подреди в колонки и формули. Ще повторя клишето, че езикът е жив организъм, който непрекъснато се развива, понякога по свои собствени правила. Нищо чудно след 20 г. половината неща, които знаем сега по определен начин, тогава да са съвсем различни, ако например масовата употреба ги наложи.

А за неправилна употреба се сетих за думи, които изразяват някакво крайно състояние, емоция или отношение, но често допълнително се подсилват с употребата на "много" например. Говоря за думи като "отвратителен", "ужасен", "прекрасен", "прелестен" и т.н. "Много прекрасен", "много ужасен" не звучат добре точно защото тези думи са си достатъчно силни. Не мисля, че има някакво правило, по-скоро е по усет.
Както и "доста" не върви добре с всички думи – "доста отвратителен".

# 2 791
  • София
Или "най-оптимален"

# 2 792
Правилно ли е да се каже "по него време"? Или е правилно "по негоВО време"?

# 2 793
По него време е диалектно. Употребява се в смисъл на по това време. Аз гледах телевизия, а по него време тя четеше. А по негово време значи по времето, през което е живял някой. По негово време / някой цар, например/ България
процъфтявала.

# 2 794
  • София
По него време не е по неговото време, а е в същото време, в това време.

Deaf, постоянно се чудя дали изобщо общуваш с реални хора или просто имаш особено чувство за хумор.

# 2 795
  • София
Освен "по това време", диалектната форма "по него време", може да замества и "по онова време", "в ония времена". Зависи от това, какъв е контекстът на изречението.

# 2 796
Да. Пак си използвам примера с царя. По него време /времето през което е царувал/ България процъфтявала. Но е диалектно. Мен много ме дразни.

# 2 797
О, аз съм чувала и "него ден". Вкъщи понякога се шегуваме с този израз.

# 2 798
ръкоплещим! Вместо ръкопляскаме. Yum От един форум.

От статия на Теодора Димова:

"неправдоподобно наивни"

Опитвам се да разбера смисълът на това словосъчетание,но не мога?

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 11:01 от deaf

# 2 799
По него време не е по неговото време, а е в същото време, в това време.

Deaf, постоянно се чудя дали изобщо общуваш с реални хора или просто имаш особено чувство за хумор.

Седи, седи, па току му хрумне някоя такава провокация. Често се засилвам да пиша, но като видя кой пита се отказвам.

# 2 800
  • Варна
Той, миличкият, е неправдоподобно провокативен.

# 2 801
  • Пловдив
Понякога му се получава доста добре. Sunglasses

# 2 802
  • София
Едно към едно с 9-годишно дете. Нито повече, нито по-малко.

# 2 803
Едно към едно с 9-годишно дете. Нито повече, нито по-малко.
Ако говорим за deaf, според мен става дума за AI или акаунт от който пишат група от хора, които се забавляват с писането на абсурдизми.

# 2 804
Помните ли как погрешно превеждахме песента на Скорпиънс "BLACKOUT" като "Черните вън"? Joy Даже накрая на песента "чувахме" как изхвърлят черните през прозореца. Yum

Общи условия

Активация на акаунт