Думи и изрази, които използваме неправилно

• 121 893
  • 2 749
  •   1
Отговори
# 285
Много, много ти си нахитрял, защото  бой скоро не си ял.

# 286
  • Далечният изток
Ами да, само някакъв виц ми дава Гугъл с нахитрял.

# 287
# 288
  • Далечният изток
Какво ми даваш?
За хитрее никой не спори.

# 289
Е, то не е ли все едно, само в друга форма?

Иначе според Гугъл е "захитрял", което за мен е непознато, ама езикът се развива.

# 290
А ползване на думата кафе вместо кафене , пример: чакам те в кафето . Звучи ми чакам те в чашката  ,но масово така се използва. Не обичам и джезБе,вместо джезве,и доВрама ,вместо дограма .

# 291
А ползване на думата кафе вместо кафене , пример: чакам те в кафето . Звучи ми чакам те в чашката  ,но масово така се използва. Не обичам и джезБе,вместо джезве,и доВрама ,вместо дограма .

Това не е въпрос на обичане, а са си грешки отвсякъде.

А "Кафе" се казва по цял Свят, дошло е и тук.

# 292
  • Далечният изток
Е как, захитрял е думата.

# 293
Нямам си (на) представа.

# 294
  • София
много ме е жал
свиди ми, свиди му... и върхът е - много ми е свиди (не е пропусната буква при писане, чувала съм го нееднократно в речта)

# 295
Ох, сещам се за "израз", използването на който очевидно е честа практика, въпреки че на мен ми е много чудно как мозъка на човек би могъл да го роди Grinning Много ме е "истрах", вместо Много ме е страх. Просто като видя "истрах" и... Grinning

# 296
А правилно ли е мнохо ме е страх, всичко го ползваме, но мисля ,че не е правилно, много се страхувам трябва според мен да се каже .Както и масовото обръщение  на майка  към детето, кажи мамо, яж мамо, така излиза ,че детето е с име мамо. Къдрав ни е езика и словореда Simple Smile

# 297
"Мамо" към дете за мен е съкратено от "мамино", старая се да не го използвам, но ми е миличко и ми идва отвътре. Реално всичко, различно от името на детето като обръщение е еднакво "неправилно" - зайче, пиле, принцеса, юнак и т.н. Имаше цяла тема за мамосване и използване на множествено число.

Думата, която се използва грешно най-често, поне според мен, е думата "трябва". Страшно много ме обърква за контекста на разговора, когато се използва вместо "искам".

И нещо, което, може да е споменато (проспах няколко страници) - да стане неговото, на неговото, на неговата и т.н. Не мога да разбера граматически как правилно да се съчетаят думите. Всичко освен "да стане моята" в смисъл на изпуснато "според моята воля" или да речем "моето желание" за мен е абсолютно грешно и съизмеримо с "напредвид". Може и да съм в грешка, но това "на" изобщо не ми се струва на място.

# 298
А правилно ли е мнохо ме е страх, всичко го ползваме, но мисля ,че не е правилно, много се страхувам трябва според мен да се каже .Както и масовото обръщение  на майка  към детето, кажи мамо, яж мамо, така излиза ,че детето е с име мамо. Къдрав ни е езика и словореда Simple Smile

Аз така се обръщах към детето (вече е на 22) и към кучето и на български, че и на английски, като искам да ги поглезя, а мъжът ми гледаше с пълно неразбиране (англоезичен е). “Защо и казваш така?” Ами така! По български маниер! Но и той свикна….

# 299
А за нарендано нещо да кажете? Sunglasses
И това ли се използва?
Офффффф

Общи условия

Активация на акаунт