Думи и изрази, които използваме неправилно

• 134 171
  • 3 087
  •   1
Отговори
# 2 610
Ето в читанката какво пише, уж прилагателно, ама неизменяемо и само в съчетание с човек:

"м., само ед. Разг.
1. Твърдоглавие, безсмислено упорство. Гладна е, но от инат не яде. Инатът не му позволява да се извини.
2. Като прил., неизм. Който е твърдоглав, безсмислено упорит. Няма да се съгласи, той е инат човек. Инат човек е, и да е виновен, няма да си признае.
• Правя на инат. — Правя нарочно, без причина или смисъл.
• Продавам инати. — Проявявам инат."

# 2 611
  • Пловдив
Не е казано, че е само в съчетание с човек. И с всяко друго съществително съчетано (магаре, котка или неодушевен предмет), ще излезе неизменяемо прилагателно като изброените шик, секси и т.н.

"Той е много инат" - прилагателно, "той е голям инат" - съществително. Wink

# 2 612
Неизменяемо, значи не се изменя по род и число - само инат е, не ината, което се коментираше дали е правилно.

# 2 613
  • Пловдив
Никъде не съм писала друго. Писах по-напред, че не бих го смятала дори за неизменяемо прилагателно, камо ли за изменяемо. Щом БАН го признава за неизменяемо, ОК.
Инат жена, инат котка, инат магаре според това е правилно.

# 2 614
Мисля, че още отначало беше ясно, че не е правилно, дадох линкове още в първия си пост.

Друга дума – "палè" (ср.р.), използвана вместо правилното "палет" (м.р.), съответно правилната бройна форма е "два палета", мн.ч. "много палети", а не "две палета, много палета". В хартиения "Официален речник на българския език" като равностоен дублет е дадена и "палета " (ж.р.), но но в онлайн версията на Берон са я премахнали и са оставили само "палет".
Скрит текст:
https://beron.mon.bg/leksema/bb0727e6693b2339646809b8e759e3f6

# 2 615
  • Пловдив
Да уточним все пак - "ината жена" не е правилно, но "(много) инат жена" е правилно, нали?

Неизменяем не значи допустим за употреба само с думи от мъжки род като "човек".

# 2 616
От статия:

"...бродещи птици"

Правилно ли е да се наричат "бродещи",птици които образуват масови полети в ята,създавайки уникални вихри в небето?

# 2 617
„Инато дете“ не сте ли чували? Simple Smile
Чувала съм да се използват инат, -а, -о, -и като прилагателни.

# 2 618
  • Пловдив
По-горе си пише всичко: чували сме; неправилно е.

# 2 619
В последно време чух и за европалет.
Разликата била, че е по-качествен и стандартизиран по размери от нашенския си палет.
Simple Smile

Мисля, че още отначало беше ясно, че не е правилно, дадох линкове още в първия си пост.

Друга дума – "палè" (ср.р.), използвана вместо правилното "палет" (м.р.), съответно правилната бройна форма е "два палета", мн.ч. "много палети", а не "две палета, много палета". В хартиения "Официален речник на българския език" като равностоен дублет е дадена и "палета " (ж.р.), но но в онлайн версията на Берон са я премахнали и са оставили само "палет".
Скрит текст:
https://beron.mon.bg/leksema/bb0727e6693b2339646809b8e759e3f6

# 2 620
  • Варна
,,...Предния първия звънец обикновено правя основно пролетно почистване."

# 2 621
  • София
Вероятно е преди първия звънец и може би живеят в Южна Корея, където учебната година започва напролет. Simple Smile

# 2 622
За пореден път ме учудва иначе доста масовата употреба на "неоправдан" вместо "онеправдан", и то от иначе грамотни хора. Наистина не знам на какво се дължи, думите са толкова различни като значение, за мен е просто абсурдно да бъдат заменени. Дори не звучат еднакво, ударенията са на различни места. Това е едно от най-големите ми недоумения, наистина Rolling Eyes

Цитат
Аман от Мирела - вечно неоправдана, вечно ѝ завиждат, вечно реве, все за нещо милата, горката, гаджета, младост, тоалети....ох.

# 2 623
  • Пловдив
Ударенията и двете са на последната сричка според мен, с другото съм съгласна.

# 2 624
Ударенията и двете са на последната сричка според мен, с другото съм съгласна.
Да, ударенията на са на последната сричка, но интонирането е съвсем различно. Произнесете ги на глас, и ще видите, че има сериозна разлика.

Общи условия

Активация на акаунт