Думи и изрази, които използваме неправилно

• 125 564
  • 2 867
  •   1
Отговори
# 2 760
И контролните цифри не звучат добре, защото са си точно числа, ако правилно разбирам примера.

# 2 761
Абсолютна новост е за мен че цифра било "сума, сбор".
Никога от никого не съм чувала нищо подобно.
Примерът в речника не го доказва. По-скоро илюстрира, че в разговорния език, жаргонът "цифра" се ползва със смисъл на "голямо число".
Но "сума" и "голямо число" са абсолютно различни неща. Сумата може да е много малко число, а може и да е нула.

Никой не казва "цифрата на 2 и 2 е 4".   Или "цифрата от ъглите на един триъгълник е 180 градуса"
Joy

# 2 762
  • Пловдив
"Контролно число" бих казала и аз, да. "Цифри" - по-скоро като обобщение, тип "да разгледаме цифрите", "цифрите сочат друго", в такива ситуации, като синоним на числени данни или подобно. Но може и в смисъл сбор да се е срещала думата някога.

# 2 763
Филолозите не само не са по-малко логично мислещи от инженерите,

Де да беше така, нямаше да има толкова объркани и нелогични неща в езика Simple Smile

# 2 764
"Контролно число" бих казала и аз, да. "Цифри" - по-скоро като обобщение, тип "да разгледаме цифрите", "цифрите сочат друго", в такива ситуации, като синоним на числени данни или подобно. Но може и в смисъл сбор да се е срещала думата някога.

Които знаем за какво става дума, знаем че е "контролна сума".
Примерът беше даден не в контекста число-цифра а в контекста цифра-сума. Hands Plus1

# 2 765
  • Пловдив
Ами не, има и понятие контролно число. За тези, които знаем за какво става дума, контролно число е отразено например в последната цифра на ЕГН и е резултат по формула (не я знам точно), не сбор.Едноцифрено число е.

# 2 766
Ако е едноцифрено спокойно може да е и "контролна цифра".

# 2 767
  • Пловдив
Не ме кефи, щото се има предвид стойността, не цифрата като знак. Nerd
Иначе и цифра го наричат.

# 2 768
Да, защото едновременно е и стойност (число), и цифра (знак).

# 2 769
  • София
"Тази снимка, дали се е случила?" - преди малко го чух от уникалните водещи по btv.

# 2 770
Това случване се превърна в такъв паразит, че... Чудя се само дали хората, които постоянно случват нещата, са малоумни, или просто не мислят, когато говорят.

# 2 771
"Случвай! Сбъдвай! Усмихвай!" и производните са ми в топ 3 на най-неприятни пожелания.

# 2 772
  • Glasgow
И любимото ми "Бъди!"
какво изобщо значи това 😅🤷🏻‍♀️

# 2 773
Мен ме дразни "това ме докосна".

# 2 774
Това случване се превърна в такъв паразит, че... Чудя се само дали хората, които постоянно случват нещата, са малоумни,

Любимото ми беше, когато трябваше някакъв мост ли, магистрала ли беше, да се случи.

Общи условия

Активация на акаунт