Думи и изрази, които използваме неправилно

• 130 042
  • 2 981
  •   3
Отговори
# 2 970
"Хюмне" е малка мъжка чантичка, която се носи на китката 😁

https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%A5%D1%8E%D0%BC%D0%BD%D0%B5

# 2 971
  • София

Хюмнетка е чантичката, хюмне е тоя, дето я носи.

# 2 972
  • някъде по морето

Хюмнетка е чантичката, хюмне е тоя, дето я носи.
Да, да малко съм ги позабравила..😁

# 2 973
  • Варна
Офф, ...Преди бе хюмне, сега е гей.

# 2 974
Хюмнетата се изясниха.
Има и "шемет".

# 2 975
  • Наблизо
А от коя турска дума произлиза това хюмне?

# 2 976
  • София
Думата е алтайска по произход. В български може и да е турцизъм. В ТМ езици, в евенкски хьомне означава слабак, вял, отпуснат човек и също е обида. През турски есе преосмисля като п...ст/хермафродит.

# 2 977
От братовчедките си научих "хюмне" какво означава, тогава още нямаше "хюмнетки".
"Пощелива" - за някой, който иска да опита всичко, което види, може и залче да е, ама трябва.
"Паткан" не съм го чувала, баба живееше в центъра на Варна и там може да не е имало плъхове, но пък имаше една дълбока изба.... Знам ли дали е имало или не.

Забравих да цитирам поста на Черна станция за турските думи, за някои знаех горе-долу че се различават по значение от нашата употреба, но е интересно. За "манафите" и "хюмнетата" - точно по израза "абе я върви да те ш...ат манафите" - значи те са активните в двойката. И да, хюмне е точно за някой дебел, отпуснат, пасивен човек, та и в "другото" е пасивен. Само за "сиктир", значението на български според мен е по-различно - от я върви на м...@ната си, до чиста псувня. Но повечето от тези думи май вече не се употребяват толкова много, явно всяко нещо е с времето си, или има и времево и възрастово разпространение.

# 2 978
Преди малко Кадиев каза "забравИли".

# 2 979
Той обикновено се лигави или се прави на интересен.

# 2 980
Нормално ли е в банката да определят превода в национална валута като валутен?

# 2 981
Нормално ли е в банката да определят превода в национална валута като валутен?
Конкретизирай. Ако превода е в лева и е направен след 01.01.2026 е валутен, защото  националната валута вече не е лев.

Общи условия

Активация на акаунт