Не мога да развивам теории по въпроса, не съм филолог. Но и не съм сигурна, че обяснението е просто "равняваме се по неграмотните". Най-малкото масовото образование е новост, в продължение на много векове грамотността изобщо е била привилегия на един малък елит, в който едва ли е било проблем да се поддържа стерилност. Предполагам, че говоримият език се променя постоянно според нуждите на хората, а по-устойчитите книжовни правила и традиции търпят по-сериозна промяна с всеки следващ голям "скок" в общата писмовност (ако има такава дума) - някога в книгопечатането, сега в дигиталния свят и т.н. Някои реформи дори се налагат по чисто политически причини. Не знам, само си разсъждавам.
Мекането и мен ме дразни, но повече го приемам за досаден паразитен навик, отколкото опасност за граматиката. Не мисля, че ще го официализират. Cool cat, мисля, че под "мекане" имаме предвид широката употреба на "говориме, правиме, ходиме", не мекото произношение в Източна България. Поне аз за това си мисля де, дано не говорим за различни неща.