“Мамин син”

• 13 911
  • 215
  •   1
Отговори
# 120
И какво точно е помогнала казармата, освен да научи мъжете как се оправя леглото и се кърпят чорапи? Което извън нея те пак не правят, странно защо.

Какво правила точно казармата:
Когато те оставят в средата на гората с един автомат да пазиш хранилище за боеприпаси, когато ставят на теб на 100човека да осигуриш обяда примерно, да станеш в 6ч фисзарядка да направиш и после 2км да бягаш с пълно бойно снаражение и противогаз. Когато всичко е под режим и ако не си изядеш боба с къгриците ще гладуваш цял ден. Когато имаш учение и войници от звода зависят от теб. Когато козируваш и се подчиняваш на висшестоящи. Когато си наказан и те бутнат в карцера 24. Когато се сблъскаш с простотията и стискаш зъби защото няма друг изход. Да продължавам ли.
Разликата преди и след казармата е огромна. Огромна.
Който не е ходил само той не знае предимствата.
Да се бръснеш със студена вода и да се къпеш със студена вода. Да няма кой да ти даде хапче като си болен и да се оправяш сам. Мислете преди да плюете казармата.

# 121
  • Далечният изток
Кое от всичко това правиш след казармата, в живота, те питат?

# 122
Лъвица, имаш право да не си съгласна. Според мен, такъв мъж не устройва само майката, а и него самия. Не поиска ли човек сам промяната, тя няма да се случи. Ако иска да се откъсне, той трябва да постави границите, не майка му, жена му или някой друг.

А за възпитанието: мога да дам моята гледна точка, но не и да я налагам, като меродавна такава.

# 123
Аз имам една теория.

Ако бащата не присъства много силно в семейството , тоест не покрива нуждите на жената от съпруг и на детето от баща, майката обсебва сина като заместител, а момчета на своя страна се привързва прекалено силно към майката.

Й после мери всички жени в живота си по нея и не може да се откъсне.

Не знам права ли съм или не.

# 124
Две години похапват боб с гъгрици и после цял живот не барват нищо. И аз искам в казарма.

# 125
  • Далечният изток
Може да слага противогаз и да тича, де да го знам.
Или продължава да се бръсне със студена вода...

# 126
  • София
Казармата, през която са минали мъжете от старото поколение ги е научила на дисциплина, оцеляване,  търпение и подчинение на йерархията. Не че от тая работа всички са били "мъже на място" и отговорни с жените и семействата си.
Но от сегашните, които не минават казарма, много от които се отглеждат като деца на мама и тате до 30, стоят безработни, пушат трева по цял ден и играят на електронни игри, съвсем за нищо не стават. Вече няма нито коректив, нито обществен натиск кога да почват работа, да създават семейство и т.н. и много избират да я карат по линията на най-малкото съпротивление и да си живеят като инфантили до когато може. Мамините синчета по дефиниция са разклонение на последните. Когато ситуацията "се сговни" и трябва сами да си поемат отговорнистите, тичат при мама, за да вземе тя решението вместо тях и отново да ги освободи от отговорност.

# 127
  • Варна
Две години похапват боб с гъгрици и после цял живот не барват нищо. И аз искам в казарма.

Това шо не го кажеш на татко ти (ако е бил в казарма, де) Ама го кажи така, с насмешката.
И ако искаш в казармата, няма проблем, можеш и сега.

# 128
Баща ми е пенсиониран военен. На същото мнение е.

# 129
  • Далечният изток
Казармата, през която са минали мъжете от старото поколение ги е научила на дисциплина, оцеляване,  търпение и подчинение на йерархията. Не че от тая работа всички са били "мъже на място" и отговорни с жените и семействата си.
Но от сегашните, които не минават казарма, много от които се отглеждат като деца на мама и тате до 30, стоят безработни, пушат трева по цял ден и играят на електронни игри, съвсем за нищо не стават. Вече няма нито коректив, нито обществен натиск кога да почват работа, да създават семейство и т.н. и много избират да я карат по линията на най-малкото съпротивление и да си живеят като инфантили до когато може. Мамините синчета по дефиниция са разклонение на последните. Когато ситуацията "се сговни" и трябва сами да си поемат отговорнистите, тичат при мама, за да вземе тя решението вместо тях и отново да ги освободи от отговорност.
Както е имало и има дисциплинирани, отговорни и мъже на място, така е имало и има и боклуци. Моето поколение са мъже, които са ходили в казармата. Ами с нищо не са по-различни от поколението на сина ми, които не са ходили в казарма.
Сегашните, които според теб са безработни и пушат трева, щото не са ходили в казарма, всъщност са някакви изключения и въобще не виждам връзката с казармата, след като и ходили в казарма мъже има безработни и наркомани.
Ей това не харесвам в този форум, че се обобщава за мъжеТЕ, за жениТЕ, и някакви изключения се извеждат като правило и после почваме да пишем сто поста как това всъщност са изключенията.

Ами не, момчетата около сина ми учат висше, работят, живеят самостоятелно по квартири, има много в чужбина, някои са семейни, имат и деца. Никога не е имал среда от хайвани, наркомани, безработни... Има и такива, да. Както има и мъже на възраст, които са ходили в казарма, и са пияници, наркомани, безработни, клошари, зарязали жените и децата си и т. н. Темата обаче не е за и против казармата. Ходилите колкото искат да си я величаят, че тя ги е направила хора. Но според мен или си отговорен човек, или не си. Без значение дали си ходил в казарма или само си чувал какво е казарма.
И жени има дисциплинирани и отговорни, как стават такива като не са ходили и не ходят в казарма да питам?!

# 130
Навремето, като имаше казарма, се майтапеха, че като се съберат мъже, започват да говорят за казармата, а като се съберат жени, започват да говорят как са раждали.

И то излиза, че ако казармата е правела момчетата мъже, значи раждането прави момичетата жени? Да бе, да.

На една приятелка брат й като влезе в казарма, стана голяма драма. Беше писал сълзливи писма на майка си, колко е зле, как ще се самоубива... Подлуди си родителите това момче, едвам оцеля там, очевидно казармата не го направи човек.
Нали Мариус Куркински разправяше как е карал казарма... не стана и от него мъж.

Предполагам, че има по-слаби характери - момчета, които не минават през прословутите тийнейджърски бунтове и ако имат властна майка, я ползват за подпиралка. Много удобно за един слабохарактерен човек. Не виждам как казармата ще го направи самостоятелен, след като той там изпълнява команди - както слуша и мама.

# 131
  • София
По принцип родителите са тези, които трябва да учат децата си на ред и диспилина. Ако не им се занимава, е да, ще търсят казармата или нещо подобно.

Напълно съм съгласна с Аида. И мъжът ми, и брат ми, и баща ми, и свекърът ми са били в казарма. Доста сериозни разлики между четиримата имаше.

# 132
  • София
Къде казвам, че казармата създава мъжете. За по-възрастнито
 поколение допринася за някаква дисциплина, но както казах, не всеки е считан за отговорен от жените и семействата си.
Да, има естествено всякакви примери на мъже на 30, и висшисти, и дори семейни, но ми е чудно дали броят на безработните и живеещите при мама и тате е бил винаги толкова висок. Естествено, че на първо място са виновни въпросните мама и тате!
А чувството за отговорност е не само вродено, но се и възпитава.

# 133
От всичко, което съм чувала и знам за казармата, най-силно ме отблъсква и отвращава частта с насилието, извращенията и начините за задоволяване на нагона в различните места. Като се почне от промушващи се през оградата местни общи момичета и се мине през нарочването на някого за "булка" и пак така общото му "използване". За съжаление никога няма да излезе статистика за броя на момчетата, загинали във и заради казармата - самоубийства, "злополуки" и какво ли още не, за да се види за каква грозна картинка става въпрос. Естествено, че като излязат от казармата ще изтикват лошите спомени назад, и няма да разказват на жените, децата и внуците си как са били тормозени. Стига с тия мантри за "великата казарма".

# 134
  • София
Скрит текст:
Къде казвам, че казармата създава мъжете. За по-възрастнито
 поколение допринася за някаква дисциплина, но както казах, не всеки е считан за отговорен от жените и семействата си.
Да, има естествено всякакви примери на мъже на 30, и висшисти, и дори семейни, но ми е чудно дали броят на безработните и
живеещите при мама и тате е бил винаги толкова висок.
Скрит текст:
Естествено, че на първо място са виновни въпросните мама и тате!
А чувството за отговорност е не само вродено, но се и възпитава.
По-висок беше, защото за жилища се чакаше.

А иначе в казармата е имало много извращения, да. Недоумявам как някой може да иска такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт