“Мамин син”

• 13 909
  • 215
  •   1
Отговори
# 135
Аз имам една теория.

Ако бащата не присъства много силно в семейството , тоест не покрива нуждите на жената от съпруг и на детето от баща, майката обсебва сина като заместител, а момчета на своя страна се привързва прекалено силно към майката.

Й после мери всички жени в живота си по нея и не може да се откъсне.

Не знам права ли съм или не.
Съвсем си права, точно така е. Чисто психологически приемаш за авторитетна фигурата на майката. Тя се е грижила за теб, когато баща ти го е нямало, а това е трябвало и двамата да го правят. Майката се превръща в жертва на характера на бащата и се извисява в очите на сина си, който я държи на пиадестал.

# 136
В България това сбъркано мислене си се развива на воля. Когато бившият ми мъж заведе дело за права над децата, някаква социална работничка излезе и каза, че като съм се омъжила повторно, аз съм била отнела на големия си син (тогава на 14 години) правото му да бъде вече той мъжът в нашия дом. Щом бащата вече не живеел вкъщи, мъжът у дома следвало да е тийнейджъра. Това не е майтап.

# 137
Това, ако е казано от човек, завършил психология, предполагам, не говори добре за него изобщо.

# 138
Не знам, беше социална работничка, млада, около 30-те. Каза го много уверено, явно си го го вярваше.

# 139
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
В България това сбъркано мислене си се развива на воля. Когато бившият ми мъж заведе дело за права над децата, някаква социална работничка излезе и каза, че като съм се омъжила повторно, аз съм била отнела на големия си син (тогава на 14 години) правото му да бъде вече той мъжът в нашия дом. Щом бащата вече не живеел вкъщи, мъжът у дома следвало да е тийнейджъра. Това не е майтап.
Свекървата на гости, хлапето на 3, баща му заминава командировка... Тя към малкия - "Сега ти си мъжа в къщата", аз се изхилих "Значи добре сме загазили!", тя малко понакъдри устничките, но нищо не каза Grinning

# 140
Кое от всичко това правиш след казармата, в живота, те питат?
Остави. Не знам какво е това идеализиране на ранното ставане и държането на калашник точно в казармата. Дисциплината си я спазва всяка жена, а да стреляш с калашник преди 6-7 години струваше 120 лв, сега може да е по-скъпо.

# 141
Аз съм стреляла с Калашник, не ме направи мъж обаче.
Ех!

# 142
  • София
Лъвица, имаш право да не си съгласна. Според мен, такъв мъж не устройва само майката, а и него самия. Не поиска ли човек сам промяната, тя няма да се случи. Ако иска да се откъсне, той трябва да постави границите, не майка му, жена му или някой друг.

А за възпитанието: мога да дам моята гледна точка, но не и да я налагам, като меродавна такава.

Разбира се, че устройва и него, тук съм на същото мнение. И да, той трябва да постави границите, но понякога обработката го е направила леко безпомощен за неща, които други хора правят много по-лесно. Изобщо, нещата са много навързани, причините са следствия и следствията - причини. Участниците в схемата не се изчерпват с мама, не се изчерпват с готованкото, не се изчерпват с абдикиралия баща, или с жената, готова да чака синковецът да се промени. Всеки си игре ролята. И колкото повече учатници в схемата, толкова по-трудно е нейното разпадане.

# 143
За съжаление никога няма да излезе статистика за броя на момчетата, загинали във и заради казармата - самоубийства, "злополуки" и какво ли още не, за да се види за каква грозна картинка става въпрос.
Ако наистина някъде има такава статистика, то много вероятно е сегашните цифри за самоубийства, дрога, катастрофи и убйства да се окажат по-високи от времената на казармата.

# 144
  • София
Всъщност сега смъртните случаи от катастрофи са много по-малко.

# 145
Сигурно щото днес не карат шофьорските курсове в казармата.

# 146
  • София
Не знам кое е малко, само дето всеки ден пълнят новините с убити по пътищата. Не знам и каква връзка има казармата или нейната липса с нескопосаните шофьори.
Едно е сигурно, и затова не е виновна маминка. Въобще тия мъже виновни ли са за нещо вече?

# 147
  • Далечният изток
Ти кажи. В твоите постове изкарваш за всичко жените виновни и отговорни.

# 148
  • София
Не всички. Само майките, които добре влизат в ролята си на "мама квачка" и дондуркат синчетата и до 50+ с идеята после ролите да се сменят и да си живеят до живот с тях.

# 149
  • Бургас
Преди години имах един колега, най-типичния "мамин син", даже по- скоро "мамин любим". Класически неразрешен Едипов комплекс и емоционален инцес с майката. Бащата никога не е присъствал. Синът в зряла възраст вече успешно го замества като партньор - момчето не е делило любовта на мама с никого, а мама го е обичала повече от всичко.  Живееше с майка си и я обгрижваше от - до -пазаруване,  водеше я на екскурзии и тн. Всеки ден по време на работа й звънеше да я чуе. / започваше с - "Гълъбче, как си?" първоначално мислех, че говори на някое гадже, но гаджетата, не че нямаше съвсем, но минаваха и заминаваха / все женени или такива с деца, дето няма да му се бъркат в другата връзка/. Жал ми е сега за него, майка му почина, той се пенсионира, живее сам и нещастен.

Общи условия

Активация на акаунт