Жестока саморазправа с шофьор заради прегазено дете

• 7 289
  • 114
  •   1
Отговори
# 90
Принципно пътищата не минават през населени места, а покрай тях.
Да ... ей така е Rolling Eyes Бягство от реалността ?

# 91
Скрит текст:
Цитат
Убийство под афект повдига много юридически дискусии.

Има ли основателна причина за силен афект? Да, трагична смърт, но при инцидент. Кой може да бъде винен за случайно изкочило на пътя дете? Това е инцидент за 1-2 секунди.

Няма ли съзнание, което поне малко да ограничи афекта?

Силен афект има и при междусъседски скандали, делби на имоти, изневери/ разводи, да се изпотрепем ли?

Големият обществен проблем е липсата на чувство за справедливост и липсата на доверие в институциите. Това е тежка болест. Медиите и всички ние би трябвало да говорим за това.
Наскоро имаше криминален случай, който две седмици поред не слезе от екрана на медиите и дори се наложи да се свика извънредно НС заради него. Какво пречи да се направи пак?

Добре де, как ти се правят провокации за такова нещо? За какво да свикват народното събрание - че едно дете изскочило на улицата и загинало? Щото само ромите празнуват и може да им се изплъзне детето... Или защото един човек е излязъл сутринта за работа и не се е върнал, като преди това по злощастна случайност е погубил дете, нещо, което съсипва живота на човека, макар и да става дума само за едно цигане, за което явно на никой не му пука, защото както тука, така и навсякъде коментарите са за гадните роми, които не само че са си изпуснали цигането, ами убили и човека.

Извършителите се знаят, виновникът ще бъде съден, под афект ли, по непредпазливост ли - ако става въпрос за прерязана артерия смъртта настъпва за минути -  ще иде в зетвора. Явно много хора са убедени, че те ромите не си обичат децата и не им пука особено за детето, ами така просто са се нахвърлили на шофьора, животни.

За какво точно искаш протест конкретно по тоя случай?
Защото виждам известен двоен стандарт в публичната работа с подобни случаи. Самият акт на саморазправата е опасен прецедент и индикатор, че се търсят алтернативни закони и алтернативно правосъдие на официално обявените. Не знам как бих постъпил на мястото на циганите, не знам как бих постъпил на мястото на шофьора, който е загубил живота си, спазвайки буквата на разпоредбите. В интернет обаче вече се въртят едни смущаващи коментари от сорта на бягство от местопроизшествието, ако се стигне до такъв инцидент. Наказанието на убийците няма да реши проблема, а ще го отложи във времето. Именно там някъде трябва да бъдат изтъкнати мотиви за протест. Л
Лично аз бих протестирал срещу липсата на законно лично оръжие за самозащита у най-потърпевшата прослойка - пенсионерите в провинцията.

Не съм чула да има забрана за  пенсионерите в провинцията да имат законно лично оръжие за самозащита.

Винаги може да има инцидент, който да подтикне някого към саморазправа. Плюй си в пазвата и не търси под вола теле.
А дали тези хора имат възможността да си позволят такава мярка? Търсенето на теле под вола го започнаха други, аз само вървя по каналния ред, по утъпканата пътека, така да се каже.

# 92
Аз съм в България и пътувам междуградско. Ти не. Ако има нещо именно циганско (пък и българско, ако става дума) току до пътя, то е вдигнато след като пътят се е появил.

# 93
Как по-строго? Наказват се според закона. Ама защо, ако българин е получил по-малко? Ами защото дядото е криминално проявен. Родителите са проявили престъпна небрежност. Има си начини, ако искаш да предадеш правилното послание. А посланието, важно е да се отбележи , всъщност не е циганите на сапун, а е България е правова държава и подобно поведение няма да се разминава безнаказано.

Точно това предложих и в първия си пост - да се започне политика на нулева толерантност към деянията, не към етноса. Пък ако се случи 90% от наказаните да са от етноса - случайност ще е Simple Smile И да се наказват всички провинения - кое по-голямо, кое по- малко, а ако се противят полицията да използва силови методи.

Не и ако селата се развиват край пътя. Няма да го местят, нали? Пък и най-често няма къде да го местят.

# 94
Именно, и аз това казвам за пътя. Няма да преместят пътя, така че отговорност кой лочи ракия до пътя, вместо да си гледа децата, не е еднозначно на шофьорите, особено ако последните спазват всички предписания за движение в участъка.

# 95
  • Варна
Стига де, конкретно в този случай къде да изместят пътя? Това е проход, хора, проход! Прекаран е, където може. За последния месец минавах три пъти отиване и връщане Айтоския проход. И там има села, даже 2-3 доколкото видях. И баш през тях минава движението. Защото няма откъде другаде.

# 96
Именно, и аз това казвам за пътя. Няма да преместят пътя, така че отговорност кой лочи ракия до пътя, вместо да си гледа децата, не е еднозначно на шофьорите, особено ако последните спазват всички предписания за движение в участъка.

Не би трябвало отговорността ИЗОБЩО да е на шофьорите ако карат според знаците и дете изскочи рязко на пътя. Трябва да е като с влаковете - там машинистите не носят отговорност ако бутнат човек или кола.

# 97
Престъпна небрежност в правен смисъл в случая няма, настъпили са негативни последици за жертвата - дете.

Случай с притичало за секунда дете... няма квалификация в правото. Това е жесток инцидент, може би се дефинира като грешка.

Темата за пътищата през и покрай населените места е много важна. Това не е въпрос за 1 ден или даже за няколко години. Това е отражение на развитието на страната след краха на соца. Бърз граждански оборот, въвеждане на пазарни механизми, но сива икономика, не се плащат данъци, не се спазват общите правила. Оттам - няма пари за общини и институции, в тях работят все по-некомпетентни и несъвестни хора, няма планиране, няма нормални обществени поръчки, няма нормален контрол на камиони и автобуси.
Да, нещата зависят от нас - да сме по-малко мошеници.

# 98
Какво общо има имагинерното неплащане на данъци точно с това?? А и по целия свят държавните администрации са с голям щат, за сметка на това зле платени. Освен военните министерства, те навсякъде са с хубав бюджет, относително (нерядко и абсолютно) високи заплати и допълнителни екстри.

# 99
Връзката е следната:

1. За да има нормален път в или покрай населено място трябва да има добро урбанистично планиране на база на анализ на развитието на населеното място и трафика през/ покрай него.
2. За да стане т. 1 трябва да работят компетентни и добре мотивирани хора, трудно податливи на корупция.
3. За да се финансира планиране и изграждане (напр. на нов/ ремонтиран път или каквито и да е съоръжения) са нужни средства в държавния и общинкия бюдет.
4. Трябва по-малко да искаме и очакваме да ни се дължи, а да мислим какво ние можем да направим и какво ние дължим на съседите, общината, държавата, живота.
5. Би трябвало по-малко да се вайкаме и да цъкаме с език на чужди трагични случаи и да се заблуждаваме, че на нас няма да се случи, а по-добре би било активно да действаме и да подобряваме първо себе си, нашите семейства, после квартала, работата си и т.н.

# 100
А пътят там кога е правен, не съм запозната?

# 101
Аз съм в България и пътувам междуградско. Ти не. Ако има нещо именно циганско (пък и българско, ако става дума) току до пътя, то е вдигнато след като пътят се е появил.

За международен търговски път с тежки камиони се ползва предишен междуградски път, който минава през селата . И то почти на всякъде из България. Ако искаха да ползват пътищата за такава цел, трябваше да ги изнесат извън, но това е . Ползват и прибират парите. За останалите няма да мислят.

Нарцùса аз пътувам доста из България и не само. Такава свинщина като тук и печалбарство наготово няма другаде.
Стига де, конкретно в този случай къде да изместят пътя? Това е проход, хора, проход! Прекаран е, където може. За последния месец минавах три пъти отиване и връщане Айтоския проход. И там има села, даже 2-3 доколкото видях. И баш през тях минава движението. Защото няма откъде другаде.

Не е вярно, че няма къде другаде. Преди да построят магистралата до Правец и виадукта при Витиня къде минаваше пътя?

А сърбите как успяха? И то без европейски проекти, пари на кг. ... които у нас не знам къде отиват, но лукс вили се строят край София и къде ли не ... всеки западняк може да завиди.
https://money.bg/macro/sarbiya-puska-magistralata-do-balgariya.html
Старият път, който се ползваше е двулентов, тесен, с много завои и 12 тунела и минаваше през доста малки населени места .

# 102
Пътя е с наклон точно при влизане в тази посока в  селото, т. е камиона се спускал.
Прохода е ужасен и опасен по принцип/ натоварен, преминаващ през много населени места, разбит./
Орките са от така наречените Градешки/ дървосекачи от Градец/, самонастанили се в изоставена къща/ даже май била общинска/държавна и даже с години си живеят там.
А за страха от закона - за тях затвора сигурно е като хотел, доста от тях живеят без документи, има такива и без ЕГН, нямат домове, нямат имущество, нямат доходи, нямат нищо. Единственото, с което могат да бъдат застрашени е бой, но както знаем боят не е разрешен на полицията.
Друг момент е, че кръвта на човека е изтекла, докато дойде полиция и линейка./Сунгурларе е на около 20 км. ,но като се има в предвид, че има един патрул и една линейка за 30 населени места./
За какво да протестираме - за това че онези от жълтите павета живеят в паралелна реалност с българския народ. Че докато те се кланят на европейските ценности и пишат програми, планове и концепции в Бг действителността е въпрос на оцеляване.

# 103
  • София
Шофьора е карал с 15 км. в час.

# 104
Реалността и действителността сами си я правим. Никой не ни дължи нищо и не ни е виновен.
Ако не беше Европа, всички роми щяха да са в България и по улиците, с техните методи и почини.
Без Европа щяхме да сме по-зле от Северна Македония и Албания и на една черга с Киргизстан и Таджикистан.

Общи условия

Активация на акаунт