Жестока саморазправа с шофьор заради прегазено дете

• 7 295
  • 114
  •   1
Отговори
# 75
Iris, точно това казвам и аз.

Тесла, всеки трябва да бъде съден еднакво, без значение какво е общественото му положение. А и трябва да се внимава, когато се смекчава присъда заради афект. Утре всички ще станат много афектирани и ще се позовават на тези случаи, за да си оправдават убийствата.

# 76
Цитат
Ако хирургът/полицай и т.н. оставя детето си на произвола, да трябва да е наказан.
Тези трябва за бъдат съдени и заради смъртта на детето.

Те ще бъдат наказани, не само фактическият убиец, но и тълпата, всички които са нанасяли удари по шофьора трябва да бъдат наказани. Предполагам разбира се че не само е наръган шофьора, но и пребит. Едва ли само въпросният дядо е бил нападателя, като се има предвид какво прави психологията на стадното мислене в такива случаи. Понеже не съм гледал новини, от темата научих за случая. Най малкото заради нападение, ако съда прецени че техните удари не са допринесли за смъртта му, което е съмнително че е така. Най малкото са му попречели да излезе, да избяга, да се защити и т.н. Родителите вече не знам по каква линия може да ги осъдят, а и честно казано не мисля че може да ги обвинят. В какво да ги обвинят, че не са внимавали къде им е детето. Трябвало е да гледат да не отиде на улицата, две мнения няма. Не мисля обаче че в правото са предвидени наказания за това, а и не трябва. Че тогава пък всяка майка на която детето и изскочи на улицата трябва да влиза в затвора или да и отнемат детето. Пък аз вчера видях една майка как си изтърва детето и то изскочи на улицата, докато вдигаше изпражнения на кучето си от тротоара. За щастие в малка уличка в центъра на София, където няма коли, а и да се появи се движат толкова бавно че абсурд да се блъсне дете. Трябва да спи шофьора, или да си гледа в телефона.

Цитат
Тесла, всеки трябва да бъде съден еднакво, без значение какво е общественото му положение. А и трябва да се внимава, когато се смекчава присъда заради афект. Утре всички ще станат много афектирани и ще се позовават на тези случаи, за да си оправдават убийствата.

Няма как, защото са редки убийствата под афект. Това е класически случай, но не са често срещани такива случаи. Да речем аз се скарвам със съседа, и го убивам, имаше даже такъв случай, бивш полицай уби психолог след съседски спорове. В случая няма обаче изключителни обстоятелства замъгляващи разсъдъка. Афект не мисля че означава в правото, скарах се с някого, афектиран бях и за това го убих. За убийство под афект трябва да има изключителни обстоятелства за да се приемат като замъгляващи разсъдъка. Да речем като паркирам по невнимание убивам детето на съседа, не виждам че то е легнало долу и си рисува нещо на земята. Той вижда, вместо да се обади на 112, идва и ме убива, с да речем викове, "виж какво направи бе изрод''. Това също е убийство под афект.

# 77
Тесла, ти звучиш като добър юрист. Имаш силни аргументи.
Аз съм юрист, но не работя наказателно право.
Повдигнатото от прокуратурата обеинение може да е подготвено като силно такова, а после в съда да се види какво е възможно/ допустимо като квалификация на деянието.

Следствието ще бъде трудно. Може нарочно да посочват дядото, щото е най-възрастен и има опит в затвора. Кой и как ще докаже кой точно е държал ножа - оръжие на убийството?

Но медиите и всички ние трябва да говорим за повече доверие в институциите, за повече отговорност у всички нас, вкл. и за отглеждането на децата.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 23:17 от Yani277

# 78
И друг път са ми го казвали, че съм си сбъркал професията, трябвало е да стана юрист. Изобщо не съм юрист.

Само с приказки, да бъдем отговорни, да си гледаме децата не става. Аз например съм за много повече правомощия на социалните служби, да се месят много повече в семействата, как се гледат децата. Имам чувството че при нас заради криворазбраните православни ценности, как семейството е свещенно и всичко което става вътре не трябва да се меси държавата, е част от проблема. Разбира се като се посочи това, че социалните служби имат твърде малко правомощия да се месят, как семействата си гледат децата, и най доброто ли за тях правят, веднага обществото скача, а не щем, държавата да ни се меси, да гледа децата облечени ли са, нахранени ли са, ходят ли на училище, имат ли учебници, обувки, чанти, и т.н. ще почнат да ни ги взимат като на запад, за скъсани гащи, въпреки че не ги взимат за това. Другият аргумент, а не щем държавата да има повече правомощия да съблюдава как се гледат децата, защото ще ги използват на нас да ни вземат децата, да ги пратят с влакове за осиновяване в чужбина, а на ромите няма, те са привилигировани. Така че то като обществото не желае държавата да има по голям контрол върху отглеждането на децата в България, няма какво да се направи.

# 79
Случаят е ужасен,но аз виждам от сега как ще оправдаят ромите , които за мен са абсолютно виновни за всичко. Първо,кой нормален човек празнува посред бял ден , работен понеделник Богородица по стар стил! Кой чевръст адвокат го измислили това, щото видите ли били много набожни!И как така никоя жена не наглежда децата,ами като и те пият с мъжете, така . Това че никой не е възпитал децата е ясно,те самите са такива.Толкова за общността която сме си отгледали и отхранили.Абсолютно безотговорни първаци! Сега е ясно ,че всъщност, че дядото поема вината,а нашите институции ще се съгласят и с тази лъжа!

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 23:23 от medlab

# 80
Социалните служби в България не работят. Това е ясно за всеки трезвомислещ човек.

Там са събрани каки и лелки с под 1000 лв заплата, които нито имат, нито са мотивирани  да имат какъвто и да е капацитет.

Аз съм на мнение, че с правилно говорене в обществото се започва. Да не забравяме откъде тръгва това общество и къде се намира. Ние имаме нужда от припомняне и буквално изучаване на основни правила и човешки ценности.

# 81
Убийство под афект повдига много юридически дискусии.

Има ли основателна причина за силен афект? Да, трагична смърт, но при инцидент. Кой може да бъде винен за случайно изкочило на пътя дете? Това е инцидент за 1-2 секунди.

Няма ли съзнание, което поне малко да ограничи афекта?

Силен афект има и при междусъседски скандали, делби на имоти, изневери/ разводи, да се изпотрепем ли?

Големият обществен проблем е липсата на чувство за справедливост и липсата на доверие в институциите. Това е тежка болест. Медиите и всички ние би трябвало да говорим за това.
Наскоро имаше криминален случай, който две седмици поред не слезе от екрана на медиите и дори се наложи да се свика извънредно НС заради него. Какво пречи да се направи пак?

# 82

Има ли основателна причина за силен афект? Да, трагична смърт, но при инцидент. Кой може да бъде винен за случайно изкочило на пътя дете? Това е инцидент за 1-2 секунди.

Силен афект има и при междусъседски скандали, делби на имоти, изневери/ разводи, да се изпотрепем ли?

Големият обществен проблем е липсата на чувство за справедливост и липсата на доверие в институциите. Това е тежка болест. Медиите и всички ние би трябвало да говорим за това.
Наскоро имаше криминален случай, който две седмици поред не слезе от екрана на медиите и дори се наложи да се свика извънредно НС заради него. Какво пречи да се направи пак?

Добре де, как ти се правят провокации за такова нещо? За какво да свикват народното събрание - че едно дете изскочило на улицата и загинало? Щото само ромите празнуват и може да им се изплъзне детето... Или защото един човек е излязъл сутринта за работа и не се е върнал, като преди това по злощастна случайност е погубил дете, нещо, което съсипва живота на човека, макар и да става дума само за едно цигане, за което явно на никой не му пука, защото както тука, така и навсякъде коментарите са за гадните роми, които не само че са си изпуснали цигането, ами убили и човека.

Извършителите се знаят, виновникът ще бъде съден, под афект ли, по непредпазливост ли - ако става въпрос за прерязана артерия смъртта настъпва за минути -  ще иде в зетвора. Явно много хора са убедени, че те ромите не си обичат децата и не им пука особено за детето, ами така просто са се нахвърлили на шофьора, животни.

За какво точно искаш протест конкретно по тоя случай?

# 83
Цитат

Добре де, как ти се правят провокации за такова нещо? За какво да свикват народното събрание - че едно дете изскочило на улицата и загинало? Щото само ромите празнуват и може да им се изплъзне детето... Или защото един човек е излязъл сутринта за работа и не се е върнал, като преди това по злощастна случайност е погубил дете, нещо, което съсипва живота на човека, макар и да става дума само за едно цигане, за което явно на никой не му пука, защото както тука, така и навсякъде коментарите са за гадните роми, които не само че са си изпуснали цигането, ами убили и човека.

Извършителите се знаят, виновникът ще бъде съден, под афект ли, по непредпазливост ли - ако става въпрос за прерязана артерия смъртта настъпва за минути -  ще иде в зетвора. Явно много хора са убедени, че те ромите не си обичат децата и не им пука особено за детето, ами така просто са се нахвърлили на шофьора, животни.

Защото виждам известен двоен стандарт в публичната работа с подобни случаи. Самият акт на саморазправата е опасен прецедент и индикатор, че се търсят алтернативни закони и алтернативно правосъдие на официално обявените. Не знам как бих постъпил на мястото на циганите, не знам как бих постъпил на мястото на шофьора, който е загубил живота си, спазвайки буквата на разпоредбите. В интернет обаче вече се въртят едни смущаващи коментари от сорта на бягство от местопроизшествието, ако се стигне до такъв инцидент. Наказанието на убийците няма да реши проблема, а ще го отложи във времето. Именно там някъде трябва да бъдат изтъкнати мотиви за протест. Лично аз бих протестирал срещу липсата на законно лично оръжие за самозащита у най-потърпевшата прослойка - пенсионерите в провинцията.

# 84
...
Правото, поне в България, не дискриминира по етнически признак. Както и Царят наскоро каза по повод случая на дъщеря му, България е правова държава и всички са равни пред закона.
Царя, който всичко  което успя да докопа и да си присвои , го направи много правово и използвайки властта си . Не строяха ли синовете му магистралите ? И изобщо всичко е толкова правово, че само който не се е докопал до нещо, не го е награбил .
И по повод предходното ти мнение чувството на безправие не е ком. , а пост. ком. и мутренски синдром. Стрелят се из Парк Витоша??? И не можели да хванат никого ???
И не можели да оправят пътищата и да ги изнесат извън населените места? Сърбите как изкараха за няколко години целия път Ниш-Градина извън всички населени места през които минаваше по идеална магистрала, тунели, виадукти и сега не представлява опасност за никого и всички са спокойни ?

# 85
Скрит текст:
Цитат

Извършителите се знаят, виновникът ще бъде съден, под афект ли, по непредпазливост ли - ако става въпрос за прерязана артерия смъртта настъпва за минути -  ще иде в зетвора. Явно много хора са убедени, че те ромите не си обичат децата и не им пука особено за детето, ами така просто са се нахвърлили на шофьора, животни.

Защото виждам известен двоен стандарт в публичната работа с подобни случаи. Самият акт на саморазправата е опасен прецедент и индикатор, че се търсят алтернативни закони и алтернативно правосъдие на официално обявените. Не знам как бих постъпил на мястото на циганите, не знам как бих постъпил на мястото на шофьора, който е загубил живота си, спазвайки буквата на разпоредбите. В интернет обаче вече се въртят едни смущаващи коментари от сорта на бягство от местопроизшествието, ако се стигне до такъв инцидент. Наказанието на убийците няма да реши проблема, а ще го отложи във времето. Именно там някъде трябва да бъдат изтъкнати мотиви за протест. Л
Лично аз бих протестирал срещу липсата на законно лично оръжие за самозащита у най-потърпевшата прослойка - пенсионерите в провинцията.

Не съм чула да има забрана за  пенсионерите в провинцията да имат законно лично оръжие за самозащита.

Винаги може да има инцидент, който да подтикне някого към саморазправа. Плюй си в пазвата и не търси под вола теле.

# 86
Да, ако се накажат по-строго, защото са цигани, може да звучи като дискриминация, но от друга страна такова поведение е рецидив при циганите, докато при българите изобщо липсва. Имам предвид цяла тумба да се нахвърля да отмъщава и даже да бие полицаи.

# 87
Как по-строго? Наказват се според закона. Ама защо, ако българин е получил по-малко? Ами защото дядото е криминално проявен. Родителите са проявили престъпна небрежност. Има си начини, ако искаш да предадеш правилното послание. А посланието, важно е да се отбележи , всъщност не е циганите на сапун, а е България е правова държава и подобно поведение няма да се разминава безнаказано.

# 88
Да, лелките са виновни, ние сме виновни, всички са виновни ... а тежък и натоварен  път с товарни камиони
 да минават през малки села ... може. И там няма повод за действие. Оградки макс? Глупости.

# 89
Принципно пътищата не минават през населени места, а покрай тях.

Общи условия

Активация на акаунт