Жестока саморазправа с шофьор заради прегазено дете

• 7 301
  • 114
  •   1
Отговори
# 45
.....и за хора, които допускат дете да изкочи на пътя.
Независимо от скоростта и вида на МПСто, няма как да предвидиш дали ще ти скочи точно пред гумите.

# 46
На населени места с много ПТП, в зависимост от вида им, може да се поставят огради и прочие. Защо около училищата задължително има такива, ограничаващи изскачането. Да се поставят и на други места, по жп прелези, някои пътища. Знам, че има такъв манталитет, но това е от полза като за живущите, така и за шофьорите. Една проста оградка би спирала малки деца и някои животни. Подобно на колчетата в дефилето. Чак толкова много пари не струва такова нещо. Но е по лесно да се караме помежду си и да се избиваме, вместо институциите да заработят.

# 47
Освен всичко друго големите камиони не виждат какво става близо около тях. Мен ме е блъскал голям самосвал, хем бях с голяма кола (Тойота Авенсис).  Той караше в средна лента, а аз бях в най-дясната, защото след малко щях да завивам на дясно. Той изобщо не ме видя и реши да се престрои в същата дясна лента и направо ме качи на тротоара. Просто ме премести с малко смачкани ламарини, иначе нищо сериозно. И после ми вика "Къде се буташ, ма?". Ми никъде не се бутам, карам си в дясната лента и се готвя за завой за да вляза през портала на един обект. Дойде КАТ, разпитаха ни, написаха му акт, но той до последно не се признаваше за виновен.

# 48
На населени места с много ПТП, в зависимост от вида им, може да се поставят огради и прочие. Защо около училищата задължително има такива, ограничаващи изскачането. Да се поставят и на други места, по жп прелези, някои пътища. Знам, че има такъв манталитет, но това е от полза като за живущите, така и за шофьорите. Една проста оградка би спирала малки деца и някои животни. Подобно на колчетата в дефилето. Чак толкова много пари не струва такова нещо. Но е по лесно да се караме помежду си и да се избиваме, вместо институциите да заработят.

Покрай училища и прелези съм съгласна, ама дай да опашем цялото циганско гето с огради, понеже не си гледат децата..... Не, че съм против де, ама пак ще намерят начин. Ще прескачат, ще я разглобят, ще я предадат на вторични суровини.....

# 49
Тук шофьора няма вина.Карал е с разрешена скорост,не е пред пешеходна пътека.Какво прави само дете на 6 год на пътя?
А родителите както винаги нещо празнуват.
Не казвам че не може да се случи,децата са непредвидими,но за етноса е правило.Никой не ги поглежда,бягат навсякъде и създават опасни ситуации.А пък за саморазправата съм без думи.

# 50
Според правото няма как да се носи наказателна отговорност за притичало дете. Това е миг невнимание, инцидент, грешка.

Евентуално родителите ще носят тежка морална отговорност. Все пак са били близо да улица с оживен трафик.

Правото, поне в България, не дискриминира по етнически признак. Както и Царят наскоро каза по повод случая на дъщеря му, България е правова държава и всички са равни пред закона.

# 51
Здравейте, поводът за темата не е особено приятен и се състои в ето тази "новина":
https://fakti.bg/bulgaria/810875-karvava-vendeta-krai-sungurlare … -razprava-be-ubit
Цитат
6-годишно дете бе блъснато от товарен автомобил в сунгурларското село Прилеп. Момченцето е загинало на място. По информация на БНТ след саморазправа с роднините на детето шофьорът е убит. Инцидентът е станал около 15:30 ч.

На място ще бъдат изпратени сили на жандармерията. От държавното обвинение в Бургас коментираха, че ще бъдат "безкомпромисни към извършителите на убийството".

По първоначални данни детето внезапно пресякло платното за движение, когато 57-годишният шофьор от Аксаково го блъска. Своевременно към мястото на инцидента се отправили близки роднини на момченцето, които празнували в близост.

По думите на спътник на шофьора е започнала саморазправа. Свидетелят успял да избяга и е откаран със случаен транспорт извън с. Прилеп, откъдето успява да сигнализира на тел. 112.

Дошлите на място полицейски служители констатирали смъртта на 57-годишния водач. По случая е образувано досъдебно производство. Към момента се извършва оглед и се провеждат процесуално-следствени действия за установяване на причините за смъртта на водача.

До приключване на огледа пътят през Ришкия проход е затворен. Трафикът се пренасочва по обходни маршрути. Регулирането на движението се осъществява от служители на „Пътна полиция“ при Районно управление – Сунгурларе.

Въпросът ми е следният - това може ли да се разгледа като повод за протест и ако да, срещу кого и срещу какво би следвало да бъде насочен той? Срещу убийците на пътя, които карат безнаказано всеки изминал ден? Срещу маргинализираните групи, организирани на етнически принцип, които шетат из провинцията и трепят не по-малко безнаказано? Срещу политиците ни, които нехаят за подобни събития и гледат да си им вървят заплатите? Или най-добре по стар наш обичай да си кротуваме и да оставим нещата да се случат спонтанно?

Според мен не може да се гледа като повод за протест, и въобще никак другояче аз не мога да го погледна, освен като една ужасна трагедия. Жал ми е най-вече за детето, макар и само едно циганче, и за шофьора.

# 52
  • Другата България
Скрит текст:
Според правото няма как да се носи наказателна отговорност за притичало дете. Това е миг невнимание, инцидент, грешка.
Евентуално родителите ще носят тежка морална отговорност. Все пак са били близо да улица с оживен трафик.
Скрит текст:
Правото, поне в България, не дискриминира по етнически признак. Както и Царят наскоро каза по повод случая на дъщеря му, България е правова държава и всички са равни пред закона.
Това е лапсус предполагам?

# 53
https://m.dir.bg/dnes/temida/advokatat-na-shofyora-pomel-yavor-i … e-chast-ot-deloto

Пешеходците са виновни защото са пили чаша вино и не са видяли летящия джигит.

Има ли развитие по случая с княгинята?

# 54
Цитат
Въпросът ми е следният - това може ли да се разгледа като повод за протест и ако да, срещу кого и срещу какво би следвало да бъде насочен той? Срещу убийците на пътя, които карат безнаказано всеки изминал ден? Срещу маргинализираните групи, организирани на етнически принцип, които шетат из провинцията и трепят не по-малко безнаказано? Срещу политиците ни, които нехаят за подобни събития и гледат да си им вървят заплатите? Или най-добре по стар наш обичай да си кротуваме и да оставим нещата да се случат спонтанно?

Много неприятен случай. От тук научавам за него. Повод е за много размисли по него. Първо едва ли шофьора е имал вина, ако не е карал с превишена скорост и не е било на пешеходна пътека. В камион заради височината на кабината, и дребният ръст на детето, ниско долу вероятно изобщо не го е видял. Ако е изскочило в последният момент няма как да го види. Реакцията на родителите и близките на детето които са убили шофьора веднага като отмъщение е разбираема. Под въздействието на възможно най силният афект, който може да има човек гледайки размазаният труп на детето, но не може да бъде оправдана, защото е животинска. Нас това ни отличава от животните, че имаме правила и закони които трябва да се спазват. И които позволяват убийството само при самозащита. Те са постъпили с шофьора все едно са животни подвластни на първичните емоции. И тука въпроса е защо се е стигнало до тук, от гледна точка на това може ли да се простира и за какво в даденият случай.

Какво го е предизвикало, неглижиране на деца, и за мен истерията която се създава от медиите с убийците на пътя. Тази медийна истерия която всеки ден я гледа българина по медиите, също според мен е една от причините. Ние превърнахме шофьорите в някакви чудовища с тази истерия, които могат да бъдат убивани с вина и без вина за всеки инцидент, дори и да е фатален. Като всеки ден емисиите започват с бълване на новини кой е загинал на пътя. А то не може да няма загинали. Каквито и закони да приемеш, а последните са наистина неадекватни, и грам няма да намалят войната по пътищата, ние трябва да размерем едно. За да няма загинали на пътя, трябва просто да забраним автомобилите. И когато го разберем, че не може всеки ден да няма някой загинал на пътя, просто защото има автомобили които се движат по пътищата, белким медиите спрат всеки ден да започват емисиите си с къде е станала тежка катастрофа. Защото то винаги някъде ще стане каквото и да направиш. Кому е нужна тази истерия, защо медиите трябва винаги да започват с нея. Кому е полезна тая информация кой къде е загинал на пътя. Ако е нямаше тая истерия с убийците на пътя, шофьора можеше и да е жив. Не казвам разбира се че не трябва да се следи пътната обстановка, загиналите, къде са опасните участъци, къде има концентрация на ПТП, това е работа на института за пътна безопасност и разни държавни структури, за да подобряват пътната безопасност. Но защо трябва новините всеки ден да започват с новината днес стана катастрофа еди къде си. Е като има такава истерия с убийците на пътя заради медиите, е нормално да почне вече и животинската истерия срещу убийците на пътя в отговор. Това е нейният плод.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 20:00 от Никола Тесла

# 55
Скрит текст:
Скрит текст:
Това е лапсус предполагам?

Който е виновен за самоуправството/ саморазправата, разбира се, че ще носи наказателна отговорност. Засега информациите са, че това е дядото.

# 56
Бащата, дядото и вуйчото на загиналото дете са нахлули в кабината на камиона, докато шофьора се опитвал да излезе. Дядото го намушкал с нож с 15 см острие в подбедрицата, засегната е артерия и е починал от кръвозагуба . Така казаха снощи в репортажите по БТВ и БНТ. Близките на детето казаха, че всичко е станало много бързо и въобще не са разбрали, че шофьора е намушкан и е починал. Предполагаха дори, че може да е умрял от ....страх.

# 57
Значи злощастните обстоятелства стават още повече.
Просто ужасна история.

# 58
Бащата, дядото и вуйчото на загиналото дете са нахлули в кабината на камиона, докато шофьора се опитвал да излезе. Дядото го намушкал с нож с 15 см острие в подбедрицата, засегната е артерия и е починал от кръвозагуба . Така казаха снощи в репортажите по БТВ и БНТ. Близките на детето казаха, че всичко е станало много бързо и въобще не са разбрали, че шофьора е намушкан и е починал. Предполагаха дори, че може да е умрял от ....страх.

Аз тука не им вярвам на близките на детето. За да бъде заколен човек до степен да умре, то ще има гигантска локва кръв. Все пак в тялото има 5 литра. Не е нужно всички да изтекът навънка, ама поне едно 2, 3 литра трябва да са извън тялото за да умреш от кръвозагуба. Ако греша някой който разбира от медицина да ме поправи. Това просто е защитната теза на близките на детето, които се опитват да изкарат убийството като някакъв инцидент, дето никой не е разбрал какво е станало. А то няма и нужда. Така или иначе за убийство като това под състояние на много силен афект няма как съда да даде тежки наказания. Та от защитни тези няма и нужда. Ще даде по леки предвидени в закона, защото има олекотяващи вината обстоятелства. И аз не бих разкритикувал съда, защото пък вероятно част от обществото ще ревне, ама защо така леко ги наказват, защото са роми и т.н. стимулират се саморазправите и отнемането на върховенството на държавата в правораздаването. Да де, ама не можеш по един и същи начин да наказваш предумишлено убийство, с убийство извършено под афект, защото са различни деяния. В случая аз мога да ги разбера близките на детето, без разбира се в никакъв случай ни най малко да ги оправдавам. Но такова убийство извършено под тежък афект мога да го разбера, за разлика от предумишлените хладнокръвни убийства, поради най различни мотиви. В случая убийството няма мотив, то е под афект.

# 59
Преразказах какво казаха в репортажите на двете телевизии. Близките на детето повтаряха само, че нищо не са видели и нищо не са разбрали. Това за ножа и засегнатата артерия го каза репортера. Говориха и други хора, не обърнах внимание какви длъжности, но бяха категорични, че смъртта е вследствие на кръвозагуба.

Общи условия

Активация на акаунт