Жестока саморазправа с шофьор заради прегазено дете

• 7 295
  • 114
  •   1
Отговори
# 60
Убийство под афект повдига много юридически дискусии.

Има ли основателна причина за силен афект? Да, трагична смърт, но при инцидент. Кой може да бъде винен за случайно изкочило на пътя дете? Това е инцидент за 1-2 секунди.

Няма ли съзнание, което поне малко да ограничи афекта?

Силен афект има и при междусъседски скандали, делби на имоти, изневери/ разводи, да се изпотрепем ли?

Големият обществен проблем е липсата на чувство за справедливост и липсата на доверие в институциите. Това е тежка болест. Медиите и всички ние би трябвало да говорим за това.

# 61
  • Другата България
Тесла, пишеш пълни глупости.
Изобщо не си наясно, дори не те дочетох.
Само за инфо - термин олекотяващи вината обстоятелства не съществува в правото. Другото за убийството под афект и че не заслужава тежко наказание дори няма да го коментирам.

# 62
Цитат
Убийство под афект повдига много юридически дискусии.

Има ли основателна причина за силен афект?
Да, трагична смърт, но при инцидент. Кой може да бъде винен за случайно изкочило на пътя дете? Това е инцидент за 1-2 секунди.

Няма ли съзнание, което поне малко да ограничи афекта?

Силен афект има и при междусъседски скандали, делби на имоти, изневери/ разводи, да се изпотрепем ли?

В случая има. То по силен афект от това да ти замъгли съзнанието аз не знам възможен ли е, от това да видиш детето си като премазан труп на асфалта. Има съзнания които ограничават афекта. Аз например не съм способен да извършва убийство на тяхно място. Така мисля, въпреки че не съм попадал, и не дай Боже, в такава ситуация, за която те всъщност носят голяма вина. Единствената вина е тяхна, включително и за смъртта на детето, освен за убийството на шофьора, че са го оставили без надзор. Но това е друга тема. Т.е. предполагам има съзнания които не могат да извършат убийство дори и под състояние на афект, единствено при самозащита, когато инстинкта за оцеляване се задейства. Това не значи че той е неправилен като олекотяващо вината обстоятелство. Заради което ще получат по леки наказания. Ако да речем го бяха отвлекли шофьора, измъчвали и след това убили, примерно, като отмъщение за детето, тогава вече няма как да се определи убийството като под състояние на афект. Афект е точно това, виждат прегазеното дете, губят моментно разсъдак и светкавично убиват шофьора, обезумели от гледката на размазаният труп на детето. Тука няма хладнокръвие и предварителна умисъл, всичко става за секунди, заради афекта, и няма как да бъдат осъдени тежко като за стандартно предумишлено убийство.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 21:07 от Никола Тесла

# 63
Абе да наръгаш някой точно в подбедрицата и да нацелиш артерията, ми изглежда, като доста добре калкулиран замах с ножа.

# 64
  • Другата България
На дядото, който ВЕЧЕ е криминално проявен, е повдигнато обвинение в предумишлено убийство.
Новината е от вчера.
Тъй че всякаква смехотворна логорея и лична интерпретация по случая е напълно излишна.

# 65
  • София
Не е за вярване случилото се. Да ти изскочи (карайки ТИР с невъзможност за спиране и при нормална скорост) малко дете. И докато осъзнаваш ужаса на случилото се, да те убият   Пълен кошмар, който може да се случи на абсолютно всеки.
Горките хора. Каква съдба.

# 66
Отворил вратата на кабината, за да слезе и види какво става , а онези нахълтали и го убили. С нож. Навярно човекът въобще не е имал време да осъзнае какво е направил...

# 67
  • Другата България
Нож с острие 15 сантиметра.
Но разбира се, той случайно е попаднал в дядото, който е криминално проявен, защото същия е бил освен под влияние на алкохол, и под такова на афект. И това разбира се, е “олекотяващо“ обстоятелство, за да няма тежко наказание. Дори аз предлагам да няма никакво наказание, защото човекът е бил афектиран, и е решил просто да следва закона на джунглата и на живеещите в нея примати. Да го пускаме да се връща там, до следващия път, в който затрие някого.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 22:31 от Merri_An

# 68
Цитат
Абе да наръгаш някой точно в подбедрицата и да нацелиш артерията, ми изглежда, като доста добре калкулиран замах с ножа.

Е то с 15 сантиметров нож, общо взето има малко места по тялото по които може да влезе острието и да не предизвика потенциално смъртоносни последици. За да бъда разбран правилно подчертавам отново, специално за Мери Ан, че изобщо не защитавам тълпата роми убийци в случая, та няма смисъл да ме нападаш непрекъснато. Просто казвам какво мисля, че ще отсъди съда накрая и защо аз лично няма да го разкритикувам. Защото има различни видове убийства и те не могат да се наказват по един и същи начин по никой закон, на никоя държава. Говоря за съда, не какво ще иска и за какво ще се бори прокуратурата. Тя е длъжна да се бори като държавно обвинение за най тежки наказания по всяко дело. Но никъде по света не се наказват всички видове убийства по един и същи начин. Иначе в закона нямаше да пише от еди колко си години до живот примерно, както е за убийство ама се оставя много широк диапазон. А щеше да се знае, убийство ли си направил, доживотен затвор. И няма даже нужда от дело, на което да се защитават утежняващи вината обстоятелства от обвинителя, или олекотяващи от защитата. Та да бъда разбран правилно, понеже явно не съм.

# 69
Да, но не от всяка рана ще издъхнеш за броени минути... Изобщо, самият факт, че го е убил с нож, а не с голи ръце, изхвърля "афект" като възможност.

# 70
На тези тълпи всичко им е в състояние на афект. Като ги погледнеш на криво могат да те пребият. Направо да ги оправдаваме за всичко.
При положение, че са нападнали човека, докато е излизал, изобщо отишли ли са до детето, за да видят какво е състоянието му? Първото, което би направил нормален родител, е това. През това време шофьорът би излязъл.

# 71
Цитат
Да, но не от всяка рана ще издъхнеш за броени минути... Изобщо, самият факт, че го е убил с нож, а не с голи ръце, изхвърля "афект" като възможност.

Тука прависти трябва да се изкажат. Аз не съм сигурен че афекта в съда се гледа в зависимост от начина на убийство. От значение мисля единствено че е емоционалното състояние на извършителя/извършителите. Да, ако нямаше нож под ръка, въпросният криминално проявен дядо, щеше да хване някой камък и шанса на шофьора да оцелее е по голям. Но не знам изобщо в практиката на съда дали извън емоционалното състояние се гледа начина на убийство, когато се определя убийството дали е под състояние на афект. Със сигурност ако го бяха отвлекли шофьора и го бяха убили по късно, а не на момента, не може да бъде определено като убийство под афект по никакъв случай. Афекта, в който губиш моментно разсъдак поради изключителни обстоятелства каквито има в случая, не може да продължи повече от няколко минути. И преди да нападаме съда защо изобщо има в правото такова нещо като убийство под афект, заради което се дават по леки наказания за убийство, да си представим една друга хипотеза.

В същата ситуация, тираджия, да си представим че е 60 годишен ром, даже криминално проявен примерно с регистрации за кражби, осъждан и прочие, блъска и убива дете, без вина, не на пешеходна пътека, не с превишена скорост, и т.н. Бащата, хирург, полицай, учител или научен работник, изобщо полезен член на обществото, му пада пердето и убива веднага при саморазправа тираджията виждайки размазаният труп на детето си. Ще зовем ли и за него да бъде отнемено в правото убийството под афект позволяващо по леко наказание. Защото закона трябва да третира еднакво всички. Нали се разбира защо го казвам това. Изобщо не е за да вкарвам някакви политически линии за дискриминация на ромите и прочие неща. Нито пък да защитавам тълпи роми убийци. А просто че правото е такова каквото е, за да е максимално справедливо, заради голямата картина. Защото днеска шофьора е този, а тълпата убийци роми са тези, утре обаче ще са други, та затова е важна голямата картина, като се разсъждава кое е правилно и не в правото.

# 72
Ако хирургът/полицай и т.н. оставя детето си на произвола, да, трябва да е наказан.
Тези трябва за бъдат съдени и заради смъртта на детето.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 07:56 от ala.bala

# 73

От прерязана бедрена артерия точно за минути ще издъхнеш.

Преди години простреляха в бедрото един мъж в близост до нас, за минути умря.

# 74
  • Другата България
Никого не нападам, пиша си мнението кратко и ясно, и съм една от многото и тук, и в интернет пространството, които мислят по този начин.
И съм доволна, че подобни глупости като написаните фермани тук не срещам никъде, надявам се прокуратура и съд да си свършат работата бързо, и въпросния подчертавам отново - ВЕЧЕ криминално проявен да влезе в затвора за много дълъг период, защо не и доживот. Надявам се, но не го вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт