Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 381
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 390
Все още не мога да разбера как един Бог който е любов и състрадание  и син Исус които е Божи син искат да ни пратят в "Ада" ? Не виждам логика, за каква любов  става въпрос тогава? Аз го рзбирам в преносен смисъл.Няма място като  Ада И Рая.Всичко се случва Тук,сега и на земята.Ние си създаваме Ада и Рая акао не се движим в хармония с Бога и обратното,Рай ако се движим в хармония с Него.
Не мога да приема Ада като буквално Ад  и място за мъчение.Един Бог създал с любов света не би създал такова място за мъчения за нас. Това би породило страх у хората. Чела съм  че преажадането е било прието в ранното християнство,но премахнатао в последствие че може да застраши "подчинението" на хората на дадаена институция(в случая църкавата) .Ако един народ вярва в преражданиаята,тои ще се чувства свободен понеже знае че му е даден шанс да се поправи в другия живот.Тук му е дадено право на свобода и избор.Но това е  било опасност за църкават,тя  е искала  подчинение...и премахва учението за прераждането,за заблуда на хората,да живеят в страх,че в този си живот  и 4е ако не се "поправят" отиват в Ада....много несправедливо,даже не се дава шанс на човек да "осъзнае" дали е бил в пътя или не.... и горкия ако не се осъзнае то край  за него...не е справедливо.

# 391

А бре човек къде го видя та го написа това нещо.
Казва се, че Той/Бог търпи, защото не иска хората да погинат, а да се покаят, което ще рече, че ако не се покаят няма да бъдат спасени. Заради вас (това са тези които на са се покаяли) и Той ги очаква за да не погинат.
Аз не го разбирам така този стих, че всички ще бъдем спасени без изключение.
Извини ме, ако съм те разбрала погрешно.  
Второто съборно послание на Петра. глава 3 стих 9 .Колко библиии има ?? Нещо не ми харесват тези различия в библиите.Да ти го копирам ли от моята библия да видиш ако не ми вяраваш нещо....??

# 392
   То различия в Библиите няма, но има различен начин на тълкуване.Но по-лошото е , когато нещо е ясно казано, да тръгнем да търсим под вола теле.Ясно ми е , че  не ти допада идеята единствения шанс за покаяние на човека да е в този живот, но е така. И не искаш да има Рай и Ад, но е така.Инъче  излиза, че Бог умишлено заблуждава човечеството .Казано е ясно и точно, повторено е стотици пъти.Исус го потвърждава в притчата за Лазар и богаташа- незнам как я четеш тая Библия.Не те обвинявам, разбирам, че имаш различна гледна точка.Но ако видимо в текста недвусмислено се говори за Рай и Ад, за един живот и една смърт, след която ще има единствено съд (и вечен живот), а не поредица от прераждания; и ако за прераждане никъде не става дума...Какво да заключим? Че Бог е преценил идеално колко време ни е нужно.И ако нещо се случва(неизгодно за нас) ,то е единствено и само по наша вина.В Библията пише:

Исус Навиев 1:8 Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех {Или, постъпваш благоразумно.}†.
  Второзаконие 6:5-9 и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила. Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.
Да ги връзваш за знак на ръката си, и да бъдат като надчелия между очите ти.
И да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си.
  Ако хората го правеха, нещата щяха да бъдат коренно различни.А колко хора живеят  така и учат децата си на това?Разбира се нямам предвид да ги накачулим наистина по челата си-това вече е в преносен смисъл.Много хора са чули, но обръщат гръб.За нечулите, знаем , че Бог ще ги съди с друг аршин-този на съвестта им, за да нямат и те извинение.
  Второзаконие 4:2 Да не притурите нещо на думите, които ви заповядвам, нито да отнемате от тях, за да пазите заповедите на Господа вашия Бог, които ви заповядвам.
  Откровение 22:18-19  Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,
ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.

А в тая книга повече от всякъде се говори за смърт>съд>възкресение>вечен живот.

Относно този автор (М.Нютон), че то има десетки други, които потвърждават противното в книгите си.Така, че , ако човек няма стабилна основа може да се лута до безкрай.

Евреи 9:27-28 И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд,
 така и Христос, като биде принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват.
  Не знам , колко по-ясно трябва да се напише, за да стане ясно.Ти си избрала да не вярваш в това, а в прераждането, защото това ти се струва логично.Никой не ти го оспорва.Аз имах време, в което вярвах, че има Бог, но смятах, че той няма право да иска от нас да го следваме и да му се покоряваме.Смятах, че знам кое е по-добро за мен-така ми изглеждаше логично.И вярвах, че като умра, понеже не го следвам ще остана като една прашинка в космоса и хич не ми пукаше.Обаче какво смятаме аз или ти или някой велик мъдрец ,въобще няма отношение към истината.Тя е една и ако ние не се съобразим с нея, не бог , а ние самите се хвърляме в ада !

# 393
  Хайде и нещо за добро начало на деня от мен  bouquet

Писмо за теб

Трябваше да ти пиша, за да ти кажа колко много те обичам. Вчера те видях да се разхождаш и да се смееш с приятели; надявах се, че ще поискаш да се разхождаш и да си говориш и с Мен. Затова ти нарисувах един залез, за да завърша деня ти и прошепнах хладен бриз, за да те освежа.

ЧАКАХ.......Ти не се обади, но Аз още те ОБИЧАМ! Така Ми се искаше да те докосна снощи, докато те гледах как заспиваше.

Излях лунна светлина върху лицето ти – тя се стичаше по страните ти заедно със сълзите ти. Ти дори не помисли за Мен. А Аз толкова исках да те утеша.

На следващия ден взривих брилянтен изгрев във великолепното утро за теб. Но ти се събуди късно и бързаше за работа....дори не забеляза.

МОЕТО небе се заоблачи и сълзите Ми се стичаха като дъжд. ОБИЧАМ ТЕ!

О, ако можеше да ме чуеш....

АЗ НАИСТИНА ТЕ ОБИЧАМ !

Опитвам се да ти го покажа в тишината на зелената поляна и в синевата на небето. Вятърът нашепва МОЯТА ЛЮБОВ през върховете на дърветата и тя прелива в трептящите багри на цветята. Изстрелвам я в грохота на страхотните водопади и композирам любовни песни за птиците, за да ги пеят за тебе. Стоплям те с МОЯТА слънчева светлина и парфюмирам въздуха с естествени природни ухания....

Любовта МИ към теб е по-голяма от окена и от всяка нужда в сърцето ти. Ако можеше да разбереш колко МНОГО означаваш за Мен!

АЗ УМРЯХ ЗА ТЕБ!

МОЯТ ТАТКО ти изпраща поздрави. Аз искам да Го срещнеш! Той също мисли за теб. Бащите са такива. Моля те, обади ми се по-скоро. Няма значение колко ще се забавиш. Аз ще те чакам, защото те ОБИЧАМ!

С любов:   И С У С  !

# 394
gerik благодаря! Flowers Bouquet

# 395
gerik
Може би трябва да насочим мислите си към по светли неща.  bouquet

Аз обаче моля за отговор:

Господ Иисус Христос, след като извърши нашето спасение чрез смъртта и възкресението Си, в 40-ия ден се възнесе с тялото Си на небето и седна отдясно на Бог Отец.

Bъпрос: Преди това, къде е бил? В смисъл тогава ли става триединството? Преди това само Отец и Св.Дух ли са били? Ако са били "трима" преди каква е ролята на  Исус в  Стария завет?
Там той съществува не е точна думата като предсказение за Месията само.

А в тая книга повече от всякъде се говори за смърт>съд>възкресение>вечен живот.

Човешката ми същност не може да прозре времето между смъртта и съда. Това е много време, през което душата не може да е в летаргия. Пасивността, бездействието не са присъщи на християнството. Рая и ада описани в Библията могат да бъдат тълкувани като места както преди, така и след страшния съд. Два рая и ада не е възможно да има.

Ако ми дадете отговор на тези неща или поне насокакъде да търся информацията ще съм ви благодарна.

# 396
SilLIli,  Медитациите са над 100 вида... Ти си избрала една от тях.Аз  обясних че, чрез медитацията аз(лично) искам да влезна  дълбоко в душата си и да намеря "божестевнното" ...тоест любовта и добраотата, което е в всеки от нас  и да ги използвам за добро.Както искаш го разбирай,няма да споря с..едва ли ще ме разбереш Confused
Розе, аз наистина разбирам, че мотивите са ти добри, това не го оспорвам. Но, знам какъв е корена на това духовно изживяване. Аз спирам да те убеждавам..твой е избора.

# 397
Mama_Nana, сега ще ти отговоря, доколкото съм компетентна.

1/ за триединството.

Христос винаги е бил в триединство с Бог и Св. дух.Той е Словото на Бог, с което е сътворено всичко.При това Словото е личност, то е живо, както започва и евангелирто от Йоан.Просто в един кратък е бил въплатен, за да изпълни спасителния план на Бог.В древните арамейски ръкописи за Словото се говори като за личност и така са го възприемали винаги.Освен това в оригиналния арамейски текст"В началото беше Бог...", думата Бог е  такава , която описва мн. число=3.Те имат такъв способ на изразяване.Това съм го учила в часовете по иврит.

2/ за душата между смъртта и съда.

Ако се сещаш за притчата за Лазар, която Исус разказва.Там оправдания беше в Лоното Авраамаво=Рай, а лошия в пъкъла/което не е място с казан, в който те натиска дявола , както си въобразяват някои:35: /
  В Словото пише още , че когато Исус беше разпънат/ умря/, той отиде да проповядва на духовете в тъмницата, за да се покаят всички от живяли от сътворението до възкресението- т.е. даде се шанс на душите в гроба/шеол, пъкъл,ад/.
Така , че сега има  Рай и Ад.
А след съда ще има:
- място за спасените -->Ново Небе, Нова земя и  Небесния град Ерусалим, където е трона на Бог.Така, че и Рай да му кажеш пак няма да сбъркаш.
- място за дявола , демоните и всеки , който е осъден с тях и не се е покаял от греховете си приживе-->Огненеото езеро, където огъня не угасва и червея не умира, и където няма Божие присъствие.Може и Ад да се нарече.
Но ти давам названията , така както са в Библията.

Последна редакция: чт, 08 фев 2007, 09:17 от gerik

# 398

В Словото пише още , че когато Исус беше разпънат/ умря/, той отиде да проповядва на духовете в тъмницата, за да се покаят всички от живяли от сътворението до възкресението- т.е. даде се шанс на душите в гроба/шеол, пъкъл,ад/.

До тук ясно. Сега тези, които са в рая възможно ли е след съда да не възкръснат.аз разбирам, че те вече са избрани, но ако е така съда за тях се обезсмисля. присъдата е предречена - възкресение Другите в ада имат шанс да се спасят, чрез молитвите на живите от нашия святнадявам се правилно съм го разбрала, но до деня на съда остават в ада и съдбата им се решава в този ден.

Греша ли някъде?

# 399
Сега , това , че грешните в Ада имат шанс да се спасят вследствие молитвите на техните близки е много спорен въпрос.Тази теза се поддържа от православието и се базира на текст от неканонична книга.Един-единствен път грешниците в ада са имали шанс за спасение ,когато Христос лично е слязъл при тях.Ако приемем , че умирайки непокаян, можеш да се надяваш на чужди молитви, това напълно обезмисля спасителната жертва на Христос.

2 Коринтяни 5:9-10 Затова и ревностно се стараем, било у дома или отстранени, да бъдем угодни на Него.
 Защото всички трябва да застанем открити пред Христовото съдилище, за да получи всеки според каквото е правил в тялото, било добро или зло.

За такива спомагателни молитви никъде не се говори, а което е по-важно- нито Христос, нито апостолите дават подобна надежда.
Баба ми така си умря Cry, за нея беше важно, че поп ще я опее, затова редовно ходеше на църква, но не прие Господ в сърцето си.Казваше, че приема всичко като една приказка, митология-така им го разказвали като деца в час по вероучение.
Разбира се пак казвам, моите уважения към Православието, макар, че не проумявам това противоречие, всеки си избира пътя.Ако някой е по-компетентен по въпроса нека  се включи.
[/b][/color]

# 400
gerik

Благодаря за отговорите!  bouquet

Ако приема твоята теза а аз нямам основание да я отхвърля остава ми отворен въпроса Какъв е смисъла от страшния съд за умрелите? Тяхната съдба е решена. Остава да бъдат съдени само живите, живи при второто идване на Исус.

Може да ти стори, че въпросите ми са издребняване, уверявам те не са. Имам много информация в главата, която обаче е неподредена.

# 401
Упс, съвсем съм укюрувяла значи, вече ми трябват очила JoyПоправих се Embarassed

Последна редакция: чт, 08 фев 2007, 12:48 от gerik

# 402
.Направих го  като "защитна реакция",понеже ти доста агресивно ме нападаше с няколко е-маиала,особенно  като написа че "би трябвало да давам ризата си на другите" вместо да"си медитирам за себе си" се вбесих...та оттам се тръгна.Беше някак си злобно и с упреци към мен....приех го лично
Исках да покажа че не съм някоя изродка и че и аз правя каквото мога за доброто на други хора.Колкото мога.....

Розе, Розе, нищо не си разбрала какво съм искала да ти кажа! Никъде в постовете ми няма злоба! Това което исках да  кажа е:
1. Че стандарта на хората за добро и стандарта на Бог (Библията ) са различни.
2. Че всички хора са грешни и ровейки в душата си никога няма да намериш добро!
3. Стандарта на Библията за добро е толкова висок, че никой не може да го достигне!
4. Можем да бъдем добри само с помоща на Святия Дух.
5. Не можем да простим със собствените си сили, за това ни трябва сила от Бога!
6. Нашите грехове не могат да се заличат с добри дела!!!!!!!!!!! Защото "Заплата за греха е смърт!"
7. Исках да ти кажа, че цитатите които даваш са си просто философия, която не може да бъде начин на живот!!!! Защото ние хората сме лоши и търсейки нещо добро в душите си просто се заблуждаваме. Единствения стандарт за добро и зло е написан в Библията и ако започнем да се оглеждаме в нея "като в огледало", няма да се намерим при добрите...
8.Казваш, че медитацията ти е вид молитва, следващия път казваш, че търсиш доброто в душата си...Двете неща много си противоречат....Защото молитвата е да поставиш погледа си и фокуса си на Бог, а самовглъбението поставя фокуса на твоето "Аз".

А нещото което мен ме вбесява е когато се говорят глупости за Исус Христос! Хубаво вярваш в кармата, прераждането, ок. Не мешай там Христос, защото Той няма място с окулта.
Този Бог който е описан в Библията, ни обича такива каквито сме преди ние изобщо да сме го потърсили, и дойде сам да ни спасява, защото знае, че ние със собствени усилия не можем да го направим! Другите Богове си стоят на високо и чакат ти да правиш неща, за да заслужиш любовта им и да достигнеш до тях!! Там е разликата!!

Какво е Рай? Той не е тук на земята. Рай е това  в което е бил Адам в едно постоянно присъствие на Бог, днес вярващите можем само да предвкусим това което ще бъде на Небето.
Какво е Ад? Абсолютното отсъствие на Бог. Абсолютна самота...
Ада не може да е на земята, защото тук в момента е Святия Дух, т.е. Бог присъства тук. Но при второто идване на Христос, когато ще вземе тези които вярват в Него, Бог ще се вдигне от земята и ще настане Голямата скръб!

Защо, казваш добрия Бог ще наказва хората които обича?
Защото този Бог освен Милостив, Дълготърпелив, Любящ, Грижовен, Той е и МНОГО СПРАВЕДЛИВ!

Точно толкова справедлив, колкото и любящ!

Сега да не намериш пак злоба в изказването ми, просто изказвам мнение!    bouquet

# 403

До тук ясно. Сега тези, които са в рая възможно ли е след съда да не възкръснат.аз разбирам, че те вече са избрани, но ако е така съда за тях се обезсмисля. присъдата е предречена - възкресение Другите в ада имат шанс да се спасят, чрез молитвите на живите от нашия святнадявам се правилно съм го разбрала, но до деня на съда остават в ада и съдбата им се решава в този ден.

Греша ли някъде?
Грешиш само в едно, всички ще бъдем съдени в деня на Големия съд. Тези които са приели жертвата на Христос ще отидат в Рая, тези които не са в Ада, тези които не са чували за Христос, според "закона написан в сърцата им"(Римляни 2 гл.)
Аз лично не виждам какво е значението за времето на съда, защото дали ще бъдем съдени веднага като умрем или в деня на Големия съд, все една ще е присъдата....
Не искам да споря.     bouquet

А за да няма разминавания с моята и твоята Библия може всеки да сравнява различните преводи, оригинали и на други езици в bibliata.com , могат да се търсят цитати по думи. Различните преводи не са правени, за да се смени смисъла, а да се осъвремени езика.

# 404
Имам eдин въпрос, къде "чакат" умрелите които са умряли много преди нас докато дойде деня на Големият съд?

Общи условия

Активация на акаунт