Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 084
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 765

А реализацията му зависи от различни фактори във времето и пространството и най-вече от собствената воля. Ако си сигурен в себе си и можеш реално да прецениш и овладееш ситуацията, шанса се превръща в реален резултат, колкото и да е  неприемлив за околните или пък да е небогоугоден.
Примерите в живота са безкрайно много.
Да, но безкрайно много са и примерите, в които шанса е на твоя страна, разполагаш с непоколебима воля, а резултата е отрицателен.
Бог за вярващите не е средство за получаване на искани неща, един вид вълшебна пръчица. Ако получиш, каквото желаеш  или не, ти разбираш защо така е станало. Тук съществува елемента на узряването, Бог може да ни даде всичко, но Той е този, който знае това ли е момента, в който наистина се нуждаем от нещото и дали наистина имаме нужда от него. Понякога човек не е в състояние да прецени реално смисъла на желанията си.
Въобще, общуването с Бога е на доста по-високо ниво, от това да изпитваш своята или нечия друга воля. Да общуваш с Бог е преживяване, което те пречиства, прави те по-мъдър, всяка една крачка с Него е крачка по-нагоре, от това което си до момента.

За мен, ако човек не може сам да прецени смисъла на желанията си, значи не само не знае какво иска, но и не може елементарно да разсъждава. Не мога да се съглася, че някой друг трябва да "определя" желанията ми.

Как ще направиш крачка нагоре, след като сам не предприемеш тази крачка?
За какво извисяване става въпрос, след като някой друг ще налага своята воля?

Примерите, в които шансът е на твоя страна и въпреки волята ти резултатът е отрицателен, те учат на мъдрост.
А на каква мъдрост те учи Бог, след като той ще "определя" желанията ми? Какво "преживяване", "пречистване" и "мъдрост" Shocked може да бъде това?

KRIVONDELA
, Няма да имаш онова, за което се молиш, нито можеш да получиш нещо, което искаш. Така е, защото самата ти молба е изявление за липса и когато казваш, че искаш нещо, просто сътворяваш в действителността си точно това изживяване-че искаш.Правилната молитва следователно никога не е молитва на искане, а молитва на благодарност.Когато благодариме предварително на Бога за това, което си избираме да изживееме във нашата действителност, ние всъщност приемаме, че то е вече там и се случва ,следователно, ти ще имаш усещането, че Бог не се разкрива пред теб, защото , ако се разкриваше, ти не би се молил .Благодарността е най-силното изявление към Бога; потвърждение, че даже "преди да сте помолили Аз съм отвърнал."...

Следователно никога недей умолява.!Цени и бъди благодарен!!Опитай!!-Благодарността не може да бъде използвана като средство, с което да манипулира Богa  като инструмент, с който да изиграеме Вселената.
Не можеш да излъжеш себе си. Съзнанието ти знае истината за мислите ти.
 Ако казваш "Благодаря ти, Боже, затова и това", като същевременно си съвсем наясно, че него го няма в настоящата ти действителност, не можеш да очакваш Бог да е по-малко наясно то теб и да ти го сътвори.
Бог знае това, което знаеш ти, а това, което знаеш, се появява като твоя действителност.

""...6ТЕ попита6 как да бъде6 истински благодарен за нещо, което знае6, че го няма?"

-Вяра!!!! "....Ако имаше само зрънце вяра, би могъл да местиш планини. Ще знаеш, че нещо го има, защото...."Аз съм казал, че го има; защото СЪм казал, че дори преди да помолиш, ще съм отвърнал на молбата ти; защото Аз съм казал и съм казвал по всеки възможен начин, чрез всеки учител, който би назовал, че каквото и да избереш, избирайки го в Мое Име, то и ще бъде."...........

-Дали всяка молитва бива 4ута?

-Нито една молитва(а молитвата не е нищо повече от пламенен израз на това, което е ) не остава без отговор. Всяка молитва(всяка мисъл, всяко изявление, всяко чувство) е творческа. В степента, в която горещо се приема за истина, тя ще се прояви и в изживяването ти.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 01:25 от roza66

# 766
Точно така, с една дума, отговорът е самовнушение.
Аз твърдя, че това е възможно да стане благодарение на силната собствена воля, а Вие - че се оставяш на Божията воля.

# 767
Точно така, с една дума, отговорът е самовнушение.
Аз твърдя, че това е възможно да стане благодарение на силната собствена воля, а Вие - че се оставяш на Божията воля.
Ако вярваш, че Бог е някакво всемогъщо същество, което изслушва всички молитви, казва "да" на някои, "не" на други и "може би, но не сега" на останалите, грешиш. Въз основа на какво правило Бог би решавал?
Ако вярваш, че Бог е създателят и този, който взема решенията за всички неща в живота ти, грешиш.
Бог е готов да ти помогне да изживееш живота си, но не по начина, който може би очакваш.
Предназначението на Бога не е да създава или разрушава условията и обстоятелствата в твоя живот. Бог те е сътворил по Свой образ и подобие. Ти си сътворил останалото чрез силата, дадена ти от Бога. Бог е създал жизнения процес и живота такива, каквито ги знаеш. Същевременно ти е дал свободен избор да правиш с живота, каквото пожелаеш.
В този смисъл собствената ти воля за себе си е и Божията воля за тебе.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 00:52 от roza66

# 768
Roza66, радвам се че си се включила пак.Четох много от нещата,които си писала.Не знам дали случайно или не си избрала двете шестици зад името си и какво е значението им/ не се заяждям, просто това в Библията е част от числото на звяра - сатана , което е 666/.
Тово,че си чела много книги от една страна е добре,но от друга не.Защото мила Роза до такава степен нещата са се оплели , че не знаеш къде е истината.Ти казваш , че човек трябва да живее в постоянна хармония/перифразирам/.Хармония с всичко и всички около себе си.Но единствената истинска хармония се получава от това, човек да има истински,лични взаимоотношения с Бог.
С Бога на библията,а не някакъв Бог който се опитваш да го нагласиш към собствените си представи.Бог ясно е изявил Себе Си,чрез Своя син Исус Христос,който дойде на земята в плът , беше разпънат на кръста и възкресен на третия ден от Отца.
Искам да те попитам ти вярваш ли в Исус Христос, в това че Той е Божият Син,втова че беше разпънат и възкресен на третия ден.
Защото това всъщност е основата на Християнството - възкресението на Исус , в чието име ние когато повярваме се спасяваме и в нас започва да живее Святия Дух,който е третото лице на Бог.
Основата на библията се гради на Божието триединство - Отец, Син и Святия Дух.
Молетвата ни към Бог -да тя винаги е чута, но това което се случва в резултат на молитвата е Божията воля за нас , а не това което ние се опитваме да си внушим че е добро за нас и го искаме от Бог.Бог не е изпълнител на желания и капризи , а Личност към която трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект

# 769
Какво значи нормално стечение на обстоятелствата? Нима нещата, които ти са се случвали не са били при нормални обстоятелства? Или искаш да кажеш - при други обстоятелства. Ако е така - не можеш да знаеш при други обстоятелства какво би станало, освен ако не си ясновидка  Wink
Извинете за повторението на думата "обстоятелства"! Blush

Нещата се случват ежедневно и понякога(много често) от нас зависи дали ще имат добър край, или какъвто и да е край. Поне аз така мисля.
Нормално стечение на обстоятелствата означава,че ако направиш нещо е нормално да последва друго т.е. например ако паднеш ако 3-ия етаж, да си счупиш крака.Обстоятелствата са били нормални,но последиците не са били обичайните.
Не, не зависят винаги от нас събитията ,които ни се случват,понякога те независимо какво се опитваме да направиме нямат добър край.От нас  зависи само по какъв начин ще изберем да подходим към тях,въпреки това дали са добри или не.
Ако намекваш нещо за повторенията в предния ми  постинг ,просто не ми работеше нет-а,затова и не съм успяла да ги корегирам.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 09:27 от bori7

# 770
   Имам чувството че говорите за различни неща...Когато човек иска да постигне нещо,няма да му стнигне само вярата и молитвите,вярата със сигурност ще му е необходима,но ако не впрегне и цялата си воля ,нищо не би излязло...И нещата никога не се случват просто така,за това трябват много фактори,човекът,природата,съдбата,късметът,шанса...Нито съм чела библията,нито съм ходила на проповеди,до всичките истини съм стигнала от житейският си опит,и може би целта на библията е била именно тази,да не тъпчем всички по една пътека,а да продължаваме напред...Само че е изпуснат важен фактор-че ние сме хора,хора със своите добри и лоши качества,и едно от лошите качества ни е че не се вслушваме нвъв чужди съвети,не знам от самолюбие ли или от гордост,или просто защото имаме вяра единственно в себе си...Но това е заложено в човека,и е доказано че азът е най силно изразен още от бебе...А иначе-помогни си сам,за да ти помогне и бог...

# 771
  • Ямбол
bori7, нищо не намеквам - просто много пъти употребих думата и след като си прочетох поста не ми хареса повторението, но инак не мога да го кажа, та затова се извиних.
Разбрах какво имаш предвид, но аз приемам за нормално всеки изход при различните обстоятелства. По даденият от теб пример - при едни и същи обстоятелства, ако паднеш от трети етаж са възможни няколко изхода и всички те са нормални за мен, независимо добри или лоши.
Аз разбрах, че ти приемаш добрите изходи като нещо не толкова нормално. Уф, и аз не мога да се изразя точно.

Но единствената истинска хармония се получава от това, човек да има истински,лични взаимоотношения с Бог.
С Бога на библията,а не някакъв Бог който се опитваш да го нагласиш към собствените си представи.
drross, какво значи лични взаимоотношения? За да има взаимоотношения, трябва да са и от двете страни, вашата ми е ясна, но на бог ми е трудно да разбера какви са личните отношения и как се проявяват.
От всички теми пускани на тази тема и от разговорите ми с хора, които твърдят, че вярват в Бог, съм останала с впечатлението, че всеки вярва и го приема бог по различен начин, както и тълкува библията различно. Нормално е и Роза да има различна позиция. След като няма ясни и разбираеми правила и книги, след като този бог не е дошъл при нас да ни каже кой е и за какво се бори(това е шега), то всеки си има изградена различна представа за него, пречупена през собствения си мироглед и усещане.

# 772
Roza66, радвам се че си се включила пак.Четох много от нещата,които си писала.Не знам дали случайно или не си избрала двете шестици зад името си и какво е значението им/ не се заяждям, просто това в Библията е част от числото на звяра - сатана , което е 666/.
Тово,че си чела много книги от една страна е добре,но от друга не.Защото мила Роза до такава степен нещата са се оплели , че не знаеш къде е истината.Ти казваш , че човек трябва да живее в постоянна хармония/перифразирам/.Хармония с всичко и всички около себе си.Но единствената истинска хармония се получава от това, човек да има истински,лични взаимоотношения с Бог.
С Бога на библията,а не някакъв Бог който се опитваш да го нагласиш към собствените си представи.Бог ясно е изявил Себе Си,чрез Своя син Исус Христос,който дойде на земята в плът , беше разпънат на кръста и възкресен на третия ден от Отца.
Искам да те попитам ти вярваш ли в Исус Христос, в това че Той е Божият Син,втова че беше разпънат и възкресен на третия ден.
Защото това всъщност е основата на Християнството - възкресението на Исус , в чието име ние когато повярваме се спасяваме и в нас започва да живее Святия Дух,който е третото лице на Бог.
Молетвата ни към Бог -да тя винаги е чута, но това което се случва в резултат на молитвата е Божията воля за нас , а не това което ние се опитваме да си внушим че е добро за нас и го искаме от Бог.Бог не е изпълнител на желания и капризи , а Личност към която трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект

Да, да и всички, които са 66-ти  набор са родени по Божията воля сатанисти Mr. Green

Имам чувството, че щом с нещо си по-различен от общоприетото  богосмирение - автоманично ставаш богонеугоден.
А тогава Бог, защо е създал различията, и по-конкретно различните хора? 
А явно щом си различен, трябва да плащаш за чуждата грешка. Дори и примерът с Исус, не ми се вижда справедлив и със сигурност не е резултат от висша, разумна, мозъчна дейност!

# 773
Не съществуват свръх хора! Кривондела, доста съм чела психология...
[/b]!!![/color]

Само с четене на психология няма да опознаеш хората и не можеш да правиш генерални изводи за човешкото поведение.
Нещастните случаи са следствие от стечение на обстоятелствата, а не на разумна мисловна дейност, пък била тя и Божия.
Няма нищо лошо в това да си максималист и да се гордееш с такова постижение на волята.
Всичко друго е манипулиране и насаждане на комплекси в името на нечия кауза. Simple Smile

Кривондела, ако си чела преди моите постове по темата, щеше да разбереш, че не само чета психология, а работата с хора е постоянното ми занимание. Така, че хората на които съм служила могат да бъдат добра представетелна извадка от човечеството...
 Това което исках да обясня, е , че колкото и да е добър, човек никога не е безгрешен! Никога не знаем кога ще си тръгнем от този свят, така, че сега е времето да се покаем за греховете си!
А хората приемат за манипулиране всяко нещо което не им оттърва....

# 774
bori7, ......
Но единствената истинска хармония се получава от това, човек да има истински,лични взаимоотношения с Бог.
С Бога на библията,а не някакъв Бог който се опитваш да го нагласиш към собствените си представи.
drross, какво значи лични взаимоотношения? За да има взаимоотношения, трябва да са и от двете страни, вашата ми е ясна, но на бог ми е трудно да разбера какви са личните отношения и как се проявяват.
От всички теми пускани на тази тема и от разговорите ми с хора, които твърдят, че вярват в Бог, съм останала с впечатлението, че всеки вярва и го приема бог по различен начин, както и тълкува библията различно. Нормално е и Роза да има различна позиция. След като няма ясни и разбираеми правила и книги, след като този бог не е дошъл при нас да ни каже кой е и за какво се бори(това е шега), то всеки си има изградена различна представа за него, пречупена през собствения си мироглед и усещане.

Интересно, точно в последните две теми християните имат едно и също разбиране за Бог и едно и също тълкуване на Библията. Напротив Бог дойде при нас и ни каза кой е и какъв е, чрез Синът си. Казал го  е много точно и ясно. Правилата са много ясни и книги има.

# 775
Никой ли не иска да предположи, че човек и всичко живо е плод на математическа наука, информатика, програмиране, генно инженерство...
Човешкото тяло със сигурност е кодирано и програмирано до последната клетка.
Безсмъртието на физическото тяло теоретично е напълно възможно на земята – крайността на деленето на клетките е строго заявена в генома, „опашките” на двойната спирала се разплитат и скъсяват веригата със всяко делене с напълно откровената цел да бъдат изчерпани изцяло след 50-55 деления и да се достигне края – точно като фитила на свещ, която изгаря.
Това в никакъв случай не може да е случайно. Въпросът е – това дърво на познанието и забранения плод – дали те също са имали генетична информация. Дали с нарушаването на божата забрана да не вкусва от този плод, човек сам не си е причинил първата си генна мутация и сам е презакодирал генетичната си информация.
Но всичко това се отнася до телесната същност на човек. До материалната форма на съществуването му.
Другото е мисълта му, духовната същност.
Тя има ли връзка с генетичния код? Или наистина е съвсем самостоятелна съставка на човешката личност? А генетичната информация е само за биологична организация на материалното тяло.
Не ви ли интересува какво е успяла да установе досега науката за човешкия мозък, за начина на мислене, на помнене...
Не са ли ви интересни различните научни хипотези за природата на съня, за интуицията, за изживяванията при клинична смърт – дали хората, които са били „на границата” описват някакви халюцинации или наистина може да им се вярва, че са усетили съществуването на душата си извън тялото...
Това „неприлични” мисли ли са за един вярващ?

# 776
Здравеи, и добре до6ла !Да три 6 са на звяра,но при мен са само две!! При маите  това е знака на мъдроста...за което научих по-късно.А иначе това е рожденната ми година 1966.Е сега вече всички разбраха.Опитах се да се регитрирам поне 10 пъти, все неуспе6но.Първо с истинското си име,беше заето,после с какво ли не,но накрая  сложих годинта си на раждане и се регистрирах успешно.
Благодаря ти за съветите за книгите.  bouquetМисля че знам много добре какво да чета и какво не.Не вярвам в религиите,те а създадени от хората.Вярвам само единственно в Бог.Религиите разделят  и объркват и настройват хората един сре6ту друг а единственно Бог ги обединява. А както писах ,Бог за мене не е бил "нещо" кеото изпълнява желаният ми.Бог винаги е бил в сърцето ми!И аз знам че контатктувам с Него чрез сърцето си Heart Eyes

# 777
  • Ямбол
migito, аз Исус не съм го виждала, а ти?
Тук пишат много малко хора. Но е имало теми в друг подфорум и там отговорите са много различни, от рода на: вярвам в нещо като сила; вярвам на бог, но не и на църквата и библията; вярвам по свой си начин; вярвам умерено и т.н.

Холограма, математиката и информатиката са ми специалност и да, човешкото тяло много прилича на програма, която обаче има нужда от обновяване(ъпдейтване), че доста грешки взе да дава.
Интересни са ми всякакви теми, за които човечеството все още няма отговори и затова гради хипотези, а други дават отговор с бог. За мен клинична смърт няма, или си мъртъв, без право на връщане, или си жив, но не го показваш, т.е. някой орган не работи, но други работят. А за преживяванията, когато си в безсъзнание има едни много хубави обяснения и в предната тема бях дала линк за тях, ако искаш ще го изровя пак.

# 778
Никой ли не иска да предположи, че човек и всичко живо е плод на математическа наука, информатика, програмиране, генно инженерство...
Човешкото тяло със сигурност е кодирано и програмирано до последната клетка.
Безсмъртието на физическото тяло теоретично е напълно възможно на земята – крайността на деленето на клетките е строго заявена в генома, „опашките” на двойната спирала се разплитат и скъсяват веригата със всяко делене с напълно откровената цел да бъдат изчерпани изцяло след 50-55 деления и да се достигне края – точно като фитила на свещ, която изгаря.
Това в никакъв случай не може да е случайно. Въпросът е – това дърво на познанието и забранения плод – дали те също са имали генетична информация. Дали с нарушаването на божата забрана да не вкусва от този плод, човек сам не си е причинил първата си генна мутация и сам е презакодирал генетичната си информация.
Но всичко това се отнася до телесната същност на човек. До материалната форма на съществуването му.
Другото е мисълта му, духовната същност.
Тя има ли връзка с генетичния код? Или наистина е съвсем самостоятелна съставка на човешката личност? А генетичната информация е само за биологична организация на материалното тяло.
Не ви ли интересува какво е успяла да установе досега науката за човешкия мозък, за начина на мислене, на помнене...
Не са ли ви интересни различните научни хипотези за природата на съня, за интуицията, за изживяванията при клинична смърт – дали хората, които са били „на границата” описват някакви халюцинации или наистина може да им се вярва, че са усетили съществуването на душата си извън тялото...
Това „неприлични” мисли ли са за един вярващ?

Холограма, здравеи  Simple SmileТова е точно така като си писала.Аз съм напълно съгласна с теб, и това вьобще не са неприлични мисли на вярващ, а напротив.Начина ти на мислене е  мъдрост! Хора които задълбават  библията ,та библията...никога не биха разбрали тази"мъдрост" за която ти пише6.А тези неща съ6тествуват и това е факт.Макар и някои тук да го отрекът.Дали обаче някои се замислят върху това?
Някои по-долу писа...помогни си сам та да ти помогне и Бог! Точно така...не можем да си седим и да чакаме Бог да "ни помага" и Христос "да идва и да ни спасява"...нали трябва да се развиваме,да се учим...когато го въравим нагоре, тогава Бог е с нас и ни помага в пътя КОИТО СМЕ ПОЕЛИ!Само с 4етене на библията не става.Дела трябва да има.....

# 779
Холограма, математиката и информатиката са ми специалност и да, човешкото тяло много прилича на програма, която обаче има нужда от обновяване(ъпдейтване), че доста грешки взе да дава.

Ами ние два пъти сме "ъпгрейтвани" - от безсмъртни в смъртни и втория път да живеем 120 години. В Библията го пише.Днес генетиката е доказала, че сме програмирани да живеем поне 120 г., като не значи след 70 да сме само живи, а се запазва и жизнеността на индивида. Нищо чудно и да сме  "ъпдейтвани" няколко пъти. Изчезнали развити цивилизации - съществува вероятност да са били  "програмирани" по друг начин да гледат и виждат света.

Въпроса обаче е дали само с  "ъпдейтване" може да се реши проблема, дали не сме я докарили до там, че да не подлежим и на "ъпгрейтване" ами сме направо за ликвидиране.

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 14:41 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт