Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 058
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 810
Ето какво съм чела аз:

Гласът й не се чувал в празни и шумни разговори; тя била кротка и мълчалива; най-голяма радост за нея било четенето на свещените книги.
нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е от род в род за ония, които Му се боят."
Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!".............

Аха,какви свещенни книги е чела тя?? newsm78 Н е ли чела само библията,а как така е чела и други духовни книги...а сега де?? И то се казва "книги...в множественно число",а библията е само една.А тук някои се опитаха да убеждават мен и други че няма друга истинска книга освен библията...и че четенето на други книги е грешно понятие.Ама вие сами си противоречите и се оплетохте съвсем. Mr. Green 

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 00:25 от roza66

# 811
"Зачеване, описано като "непорочно" и от "девица" както това се казва за зачеването на Христос в Библията, е най-лесно обяснимо от гледна точка на сегашната наука, в сравнение с други чудеса, описани в Светите писания."

Така по-ясно ли се изразявам?

Как мислиш, мога ли да ти опиша подробно механизма на зачеване на Христос чрез евентуалните възможности на "слезлия върху Мария" Свети Дух.
Как точно й е направил Силният това, което й е направил?
Може би, ако Библията беше наръчник по генно инженерство, нещата щяха да са по-ясни, обаче тя е била предназначена за хора, които са раждали в обори и не са имали много научни институти, биохимични лаборатории в училищата или университетите и т.н.
Може би затова не са се впускали в подробности в разказите си за чудесата.
Днес дори в 5 реда информация от научно-популярните рубрики на който щеш всекидневник ще се постараят да ти го обяснят по-прецизно.
Ей онзи ден - пишат за лекарството против рак, което очакват да получат от генно модифицирани яйца на кокошки. То ти разказват за въвеждането на вирус в яйцето на кокошката. То ти обясняват как наблюдават петлетата от първото поколение на въпросната кокошка. Пък как избират от тях само тези с променените гени и после следят тяхното поколение...
И това - само в пет реда весникарска дописка.
Ама в Библията не е така.
Странно ли ти се вижда?
А ако се споменаваше за някое чудо, което Христос е сътворил с ДНК-компютър например. Изчислил е да кажем пред няколко селяни нещо за отрицателно време.
Как точно трябваше да го опишат "правилно" в Библията?
С изреждане на участъците ДНК, които се използват във въпросните компютри и с точното позоваване на основно свойство на ДНК, че четирите химични основи, които участват в строежа на киселината – аденин (А), тимин (Т), цитозин (Ц) и гуанин (Г), имат естествена склонност да се свързват помежду си в точно определени двойки, образувайки ДНК спиралата.

Изобщо не е необходимо Мария да зачева инвитро.
Но пък и не е невъзможно да се инплантира в която и да е жена дори от 21 век готова оплодена яйцеклетка без дори да разбере какво точно й се случва.
Това "чудо" е било напълно по силите на която и да е цивилизация, достигнала поне на нашето съвременно ниво.
Пък как точно е станало можем да разберем само, ако във вселената наистина се съхранява информация за всяка секунда от живота на земята (като холограма, като друг вид"филмиране" или съхранение на последователности или каквото там се сетиш).
И ние някой ден успеем да я "видим".
Това на мен също ми звучи напълно реално, ама не знам дали да ти признавам, че пак ще искаш да ти го доказвам в детайли.

# 812
  • Ямбол
разликата между наука и религия представена в блок-схема
От поредното ми ровичкане на това попаднах и ми хареса.

Холограма, най-после те разбрах. Peace Хванах се за думичката "научно" и реших, че най-после някой ще ме светне как се е появил Христос. При всички методи на непорочно зачеване ми е ясно как е възможно да стане, но точно за Христос имам голяма питанка, все пак при зачеването освен яйцеклетка трябва и сперматозоид, а Мария не казва от къде го е получила.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 00:41 от Lilqna

# 813
.....Молетвата ни към Бог -да тя винаги е чута, но това което се случва в резултат на молитвата е Божията воля за нас , а не това което ние се опитваме да си внушим че е добро за нас и го искаме от Бог.Бог не е изпълнител на желания и капризи , а Личност към която трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект
[/quote]

.... Бог е личност?...хмммм Христос е бил личност,но Бог е в сърцето,Бог е енргия,Бог е хармония,Бог е добротата,Бог е любов,Бог е навсякъде...БОГ не е личност....
Дори самият Христос е казал на учениците се когато го поптали да им покаже Отца им...тои им  казал "Не мога да во го покажа понеже Той е в Мен и Извън мен"...за каква личност говорим тук! Thinking
Би ли ми разяснила как една личност би могла да бъде хем вътре в теб  хем вънка? Че неща не ми стана ясно това дето си го написала горе...не че се заяждам,ама искам разяснения.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 00:57 от roza66

# 814
Лили, не виждам защо толкова държиш точно на сперматозоида и яйщеклетката.
Те са за улеснение на човечеството.
Само форма на придвижване са – като лодката в морето и каручката на сушата.
Важното е в двете хромозоми във всяка от тези отделни клетки.
Спомняш си от 8 клас.
Там са последователностите на ДНК, в които е закодирано всичко.
Значи, ако имаме една готова вече първоначална клетка, в нея ще си има всичко като матрица.
Достатъчно е само да можеш да я подреждаш по „правилния” според теб начин и да получиш предварително поръчан от теб организъм и личност (ако душата зависи от биологичната организация на тялото).
Това е, което човекът днес си мисли, че може вече да прави.
Значи човек с готова матрична информация дори още днес има известни основания да се изживява като полубог.
„Полу” – защото той взема информацията заедно с клетката наготово и само я модифицира.
Божественото е синтезът на такава молекула от нищото, от небиологична материя.
Но това е друга тема.
Идеята ми е, че чудото с Дева Мария, щом е направено от Бог, би могло да бъде както подреждане (преподреждане) на информация в една единствена първоначална клетка, така  би могло да представлява и създаване (възникване) на тази информация чрез синтезиране на жива материя от нежива съвсем извън човешкия организъм. И чак след това – вмъкване на тази организирана в биомолекули информация у жената.

Всички „велики чудеса” на днешния човек са като мачкане на пластилин и правенето на разни фигурки. Но защото си има пластилин наготово. Не той го е създал този пластилин.
Божественото чудо е в сътворението, а не в модифицирането.
В заключение – приказният начин, по който са описани нещата със зачеването на Дева Мария е толкова обобщен, че някой еретик би могъл спокойно да твърди, че то е било по силите дори на научна работничка от някой днешен институт по генетика със съответната апаратура. Нарочно казвам „работничка”, да не почнат пак спекулации.

# 815
разликата между наука и религия представена в блок-схема
От поредното ми ровичкане на това попаднах и ми хареса.

Холограма, най-после те разбрах. Peace Хванах се за думичката "научно" и реших, че най-после някой ще ме светне как се е появил Христос. При всички методи на непорочно зачеване ми е ясно как е възможно да стане, но точно за Христос имам голяма питанка, все пак при зачеването освен яйцеклетка трябва и сперматозоид, а Мария не казва от къде го е получила.

http://www.bgradio.net/news/story/7386/

Ето по-този начин  Wink
Със сигурност, това няма как да стане от само себе си преди повече от 2000г.

Това не означава, че Дева Мария е заченала необяснимо.
По-скоро Дева Мария означава Дъщерята на Ева Мария, но някой си е съкратил и съчинил притчата за непорочното зачатие, естествено съвсем умишлено.

Според мен, Мария е била бременна преди се срещне с Йосиф, и ако е така, то зачатието й е повече от порочно според тогавашните разбирания. Но, явно Йосиф я е обичал и не е бил с предразсъдъци. След като Исус става значима личност, историята за зачеването му е трябвало да бъде неопетнена и изчистена от всякакви съмнения относно произхода му, изглежда това е била причината да се измисли тази притча с "непорочното зачатие".

Възниква въпросът, защо след като е безгрешен, Бог е създал първо Адам, а логично би бил в състояние да сътвори човешкият род само с Ева и "непорочно зачатие"?  Mr. Green

# 816
Да, ама по този начин няма как да се създаде ембрион от мъжки пол.
Така че, май отпада.

Ето далеч по-старата предистория на този експеримент:

"...Дългогодишните експерименти на биолози от Масачузетския технологичен институт наскоро  (през 2005 г. - б.м.) се увенчаха с успех: те получиха пълноценни ембриони от неоплодени яйцеклетки при 28 от 77 женски макаци.
Изследователите създадоха вещество, стимулиращо делението на яйцеклетките, в резултат от което са се формирали зародиши.
Ако от ембрионите се родят здрави маймунчета, следващите "опитни зайчета" ще са представителки на нежния пол при хомо сапиенс.
В началото на септември (по-миналата година - б.м.) научният екип обяви, че търси доброволки за аналогични експерименти. Засега напливът е огромен - интерес проявяват предимно дами, които не могат да имат деца, и лесбийки.
Новият метод за "копиране" обаче има съществен недостатък - кой знае защо той създава само същества от женски пол. Излиза, че той не е използван в случая с Дева Мария...
Активните посегателства върху правото на мъжете да участват в зачеването започнаха още в края на миналия век. Биолози и лекари от Института за репродукция и развитие към университета в австралийския град Монак успяха да оплодят самки на морски таралежи и жаби с помощта на специални химични вещества.
В началото на 2000 г. японски и корейски учени за първи път в света създадоха зародиши на бозайник (мишка), елиминирайки участието на сперматозоидите. За разлика от клонирането, при което съответната яйцеклетка се лишава от хромозомите си, в този случай генетичният апарат на яйцеклетката бе съхранен. В резултат от това ембрионите разполагаха с уникален набор гени. Новородените мишлета обаче бяха доста болнави и скоропостижно починаха.
Подобни опити имаше и през 2002 г. в чикагския Институт по репродуктивна генетика. Целта на научния екип бе да се кръстосат хромозомите на две жени, вследствие на което да се появи дете,  наследило гените на родителките. Резултатът обаче беше плачевен..."

# 817
Purvo iskam da se izvinia 4e pisha na latinitsa...ako niakoi moje da mi dade programa, koaito moga da svalia za da ne vi mu4a s tei bukvi Simple Smile
Temata dosta e zadulbo4ena ve4e, no iskam da spodelia i az moeto mnenie..
Do predi7-8 godini ne viarvah, po to4no ne izpitvah nujda da viarvam v Bog...roditelite mi me krustiha v pravoslavnata tsurkva,ot strah dane stana "sektantka",a tam popa dori ne me popita dali viarvam v Bog ili dali znam koi e Jesus....nikoga ne se zamisliah za tezi vuprosi dokato predi niakolko godini, maika mi po4ina i az izvednuj izpitah goliam"duhoven glad"..hiliadi vuprosa zapo4naha da me mu4at...zashto se slu4vat loshi neshta i t.n ...i v edin moment osuznah 4e ne triabva da obviniavam naikoi ili neshto a da razbera zashto e taka...togava za purvi put zapo4nah da se molia...togava sresthnah hora, koito mi pomognaha da poviarvam v Bog, pone za men...Sega moga da kaja 4e viarvam v Bog, v suzdavaneto na sveta,v rajdaneto ,jivota i vuzkresenieto na Isus....Ne e nujno vinagi da namirame nau4no dokazatelstva za neshtata... triabva da viarvame(tova e i definitsiata na dumata, da viarvash v neshto 4e e istina ,bez da moje da go vidish)..ako vidim ili naikoi ni dokaje(koeto moje da si e samo edna teoria), tova shte ni nakarali da viarvame pove4e? Hodia po4ti vsiaka nedelia na tsurkva, dava mi sili da moga da se psravia s idnata sedmitsa, pomaga mi da sum po-dobra, po-duhovna...4eta Svetite pisania i drugi religiozni knigi...Na muja mi izu4avaneto na religia mu e hobi...govorim 4esto da tezi neshta....Toi vinagi kazva, 4e Bog e suzdal Religiata, no horata sa ia korumpirali...izkrivili za sobsvtena polza...taka sa se poiavili mnogo religii..no Bog e edin! Viarvam kakvo pishe v "Bitie"4e Bog e suzdal sveta... i sled tova 4e ni e suzdal po svoi obraz i podobie...koeto ni pravi vsi4ki Bojii 4eda!

# 818

http://www.kredor.com/lat2bg/Default.aspx
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4823.0

Дано ти свършат работа.    bouquet

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 09:22 от Mama_Nana

# 819
  • Ямбол
В статията, която KRIVONDELA е пуснала пише: "Стимулирайки неоплодена яйцеклетка, изследователите успели да постигнат нейното деление подобно на пълноценен човешки ембрион." - Това не е човешки ембрион и от него човек не може да стане. Само са накарали клетката да се дели, а дали ще стигне до органи - не се казва.

benson10, Bulgarian Phonetic - избери си някоя от програмките и си я изтегли. Аз ползвам първата от страницата.

# 820
Добро можеш да правиш и без да вярваш в Бог  Grinning
Да се твърди обратното е инсинуация спрямо хората, които по убеждения са атеисти, но с добри намерения и дела.

Кривонделка, ти приемаш доброто като заложено в човека и край. Ами и злото е в човека и много често той го вижда като добро. Има една пословица "Пътя към ада е заслан с добри намерения." Човек сам трудно би могъл да се справи. За теб вероятно е още по трудно да приемеш, че има сила, по-велика от човека, която го води към доброто и го пази от злото.
Разбира се, всеки сам прави избора.  bouquet

# 821
Мили хора,вадиха се цитати от библията,какво ли не...и пак не можахте да убедите невярвашите в това че има Бог! И няма да ги убедите! А библията,те ако искат да си я четят могат и сами,достатъчно зрели хора са тук всички.Цитататите от боблията няма да убедят невраващите както виждате а обратно....о6те повече ги обърквате.Всеки човек си има свое право.Насаждането на мисълта че едни са в верния път а други не,че едните са добрите а другите лоши...гресници и т.н.няма да помогне.. Прилича ми на "раздаване на павосъдие..."

Тогава какво предлагаш? Може би да сложим край на темата? Права си, че няма да убедим вярващите, но се води дискусия и всеки се включва и си изказва мнението. Какво лошо има в това? Аз не видях тук някой да съди някого - просто си изясняваме основни понятия, които са в основата на нашата вяра. Поне моята цел, включвайки се в темата, е не да осъждам другите, които не вярват, а да обясня как ги разбирам нещата - в този смисъл и кое според мен е правилно и кое не, но не визирам никого конкретно и не съдя никого. Кой ти е казал лично на теб - ти си обречена, ти няма да се спасиш? Няма такова нещо. Но ако самата ти го приемаш лично - това си е твой проблем. Защо реагираш толкова остро?

[quote author=roza66 link=topic=158530.msg3291768#msg3291768
Аха,какви свещенни книги е чела тя?? newsm78 Н е ли чела само библията,а как така е чела и други духовни книги...а сега де?? И то се казва "книги...в множественно число",а библията е само една.А тук някои се опитаха да убеждават мен и други че няма друга истинска книга освен библията...и че четенето на други книги е грешно понятие.Ама вие сами си противоречите и се оплетохте съвсем. Mr. Green 
[/quote]

Въобще не сме се оплели, драга Роза. Какво според теб означава думата "Библия"? Ако не знаеш, аз ще ти кажа: Библия е гръцка дума. Преведена на български, тя значи "книги". Библията съдържа много книги - 77 на брой. Те са написани от много автори, живели в различни времена. Първият писател е Моисей, живял около 1500 години до Рождество Христово. Последният писател е св. Йоан Богослов, доживял около 100 години след Рождество Христово. И тъй в тоя промеждутък от време, обхващащ около 1600 години, е произрязло Свещеното Писание. Надявам се, че ти стана ясно. Дева Мария е чела свещените книги, които днес са част от Библията, която ние познаваме.

# 822
MaДСНе реагирам остро мила,а пиша с добри 4увства...как може да кажеш че реагирам остро?Пак съдиш по писането и няма как да  виждаш в момента  израза на лицето ми.  Mr. GreenИзказвам мнение,а ти защо го приемаш лично...и се засягаш? Simple Smile Съдите и о6те как,нима не си разбрала?Да не споменавам имена.Мен ме съдиха за това че чета много книги, и че съм постигнала хармония.Опитват се да" ме убедят" мен самата че не е възможно да постигна хармония след като не чета библията а други книги...и тем подобни.
Била съм окултистка,сектантка и каква ли не...ти как мислиш 4е това не е ли съдене ....Правят се кардинални изводи за даден 4овек...Или се"опитват" да  вкарат в "правия" път според техните разбирания...а те не разбират че аз отдавна съм намерила Бог ...за себе си.И съм друг човек благодарение на "прозренията" до които стигнах.
Предлагам всеки да си каже мнение,а не "да убеждава" другите в правотата си....и кои  греши и кои е прав...разбираш ли.Не може да съдим другите ,а ако искаш да убедиш невярва6ите...то повярваи ми...с цитати от библията няма да можеш.Трябва да се пише без"да се насжада" ко е е "правилно" и кое  не
За теб "правилното" е  едно а за втори друго,за трети пък съвсем друго...Един истински вярвя6т не би реагирал по този на4ин.Може би има друг начин по които хората да се накарат да се замислят върхо твоите доводи, изложи ги,даи факти  и може би другите  да се убедят в тях,но нека го достигнат сами...но това е деликатен процес.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 11:55 от roza66

# 823
Цитат на: Маги ДС link=topic=158530.msg3292643#msg3292643 date=1172391791
  Дева Мария е чела свещените книги, които днес са част от Библията, която ние познаваме....   
. Аз сега  искам да ти  задам въпрос...Ти била ли си там  при Дева Мария 4е да знае6 какви книги е 4ела тогава.Абе как така с такава сигурност знае6 тези не6та....не бих посмяла да твърдя подобно не6то.Със сигурност ако е била библията  щяха да го "упоменат" че е чела "библията" а нe свещенни книги ...така че не би могла да знаеш със сигурност все пак...нали?

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 11:59 от roza66

# 824
 Естественно е един християнин да дава цитати от библията,защото за него това е словото на неговия Бог.А чрез нея той опознава личността,на този, в когото вярва. Всички останали книги са книги с информация.
 Няма как да е упоменато,че Мария е чела библията,защото тя не е съществувала в този си вид,в който е сега.Тогава е бил само сборникът от книги,който сега наричаме стар завет.А откъде да сме сигурни какви свещенни книги е чела тя?Ами  била е еврейка и то доста ревностна за тяхната си религия,а на братовчедка и мъжът и е бил юдейски свещеник(бащата на Йоан Кръстител) .
 Много интерсна дискусия се е оформила относно темата около зачатието на Исус Христос.Прочетеното ме наведе на мисълта,че при него Бог ,може би,дори не е използувал яйцеклетката на Мария,а тя е била просто носител на ембриона.От където изниква и друг въпрос,защо Бог е решил точно по този начин да изяви сина си на света.Защо Исус е трябвало 1-во  да бъде бебе,да порастне и да чака 30 години ,за да покаже на света кой е той всъщност?Защо Бог не е избрал друг план според,който Исус да се появи например направо на 30 години? А отговорите им могат  допълнително да ни убедят в съвършенния Му план и огромната Му любов към човечеството.
 roza66,не мисля,че някой те осъжда-просто не бива да се отъждествяваш като християнка,защото някои от твърденията,които защитаваш са противоположни на идеите залегнали в библията. 

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 15:29 от bori7

Общи условия

Активация на акаунт