Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 691
  • 849
  •   1
Отговори
# 120
  • Blondeville
Ако е решила, няма смисъл да се спори. Аз не разбрах колко е голямо детето, но ако детето е на 5/6, може спокойно да си тръгне с по-големите в първи клас.

Изпуснахме тази опция или по-скоро се отказахме от нея. На 6 е, но е роден януари, т.е. след четири месеца става на 7.

Приятели с детенце, родено януари 2017 го записаха в 1-и клас тази година в ДУ, съвсем си му е добре, не му е рано. То реално е месец по-малко от сина ми, който е декември 2016. А защо не го записахте поне ПУК в училище? На тази възраст и с тези знания не виждам какво ще прави в детска градина още една година. При всички умения на детето, късно сте се сетили да търсите опции Wink

# 121
Не го записахме основно, защото върви малко по-нисък и слаб като килограми от набора си. Още в първи клас доста се млатят и преценихме, че по - доре да е от най-големите вместо да е от най-малките.

Относно подготвителните групи, тъй като и досега 104-то е основният вариант, там няма подготвителна група. Вариантът беше да го запишем на такава в друго училище, където после няма да продължи и не ни беше ОК две поредни години да минава през адаптации.

Към днешна дата, продължава със забавната математика и пак ще ходи на нея с набор 2016, защото с неговия е безсмислено да ходи.

# 122
Аз само да попитам, защо цялото това обсъждане е в темата за ЧУ?
Детето е в държавно и се пита дали да се запише в горен клас пак в държавно.

Значи хем не сте го записали в ПУК в училище, което доказано е по-адекватното за деца, които вървят напред в развитието си, а сега търсите точно същото? Ако смятате, че не е било подходящо записването, защото се бият....какво точно се промени, че в момента си говорим за вариант детето да учи с предния набор?

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 10:40 от Fancy

# 123
Не, питането беше за такова нещо в частно като алтернатива на ходенето в държавно.

Промени се мнението на майка му, която вече съжалява, че не сме го записали за тази учебна година.

Явно няма или не е ОК този вариант, така че дискусията приключи.

# 124
Ако и тази година покаже по-бързо развитие просто търсете добро ЧУ, в което вървят по-бързо и по-задълбочено от темповете в добрите държавни. И му запълнете деня след училище с адекватни и любими занимания.

Примерът, който дадохте с Монтесори училище във Варна е смешен. В Монтесори подобен тип деца могат и две години напред да се запишат. Въпросът е накрая тези деца дали наистина са напред спрямо набора си? Wink Или е било просто маркетингов трик на училището. Да не говорим, че във Варна до сега не сме чули за топ ЧУ, че да се равняваме по тях.

Просто намерете училище, в което ще бъде сред равни деца. Повярвайте, може да се окаже, че в класа му в някое добро ЧУ той не е най-добре справящия се. Wink

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 10:46 от Fancy

# 125
Преди години и аз бях пред дилемата дали детето да прескочи един клас - от втори направо да отиде в четвърти. Тогава ходехме по психолози, невролози и подобни заради проблеми в училище, основно с дисциплината, та всички специалисти бяха на мнение, че детето ще се справи интелектуално, но емоционално няма да му се получи. Просто то не е готово за общуване с по-големи и интересите му все още подхождат по-скоро на дете на 5 години, отколкото на дете на 9 години.

С днешна дата и скочили в пубертета, който се очертава бурен, изобщо не съжалявам, че не прескочи клас. Въпросът не е само да ти щрака мозъкът. И други неща са важни.

Съседското дете прескочи един клас и определено майката не е ок. Казва, че няма приятели в класа, а в междучасията играе винаги с децата от стария си клас. То не изглежда да страда от това, но при моя син би било трагедия да няма приятели в класа.

# 126
Ако и тази година покаже по-бързо развитие просто търсете добро ЧУ, в което вървят по-бързо и по-задълбочено от темповете в добрите държавни. И му запълнете деня след училище с адекватни и любими занимания.

Примерът, който дадохте с Монтесори училище във Варна е смешен. В Монтесори подобен тип деца могат и две години напред да се запишат. Въпросът е накрая тези деца дали наистина са напред спрямо набора си? Wink Или е било просто маркетингов трик на училището. Да не говорим, че във Варна до сега не сме чули за топ ЧУ, че да се равняваме по тях.

Просто намерете училище, в което ще бъде сред равни деца. Повярвайте, може да се окаже, че в класа му в някое добро ЧУ той не е най-добре справящия се. Wink

Примерът с Монтесори дадох заради това, че имаме информация покрай племенницата, чиито родители са доста взискателни по отношение на образованието и крайно негативно настроена е майката към държавните училища. Реално няма около нас друго дете, от което да черпим информация.

Иначе, той в групата си не е единственият, дръпнал в развитието си. Има още 1-2 деца, но и те останаха така че няма да му е съвсем скучно.

# 127
Да, не са академични май, даже имаха учебни занятия през цялото лято, което ме учуди.

# 128
  • Blondeville
Не го записахме основно, защото върви малко по-нисък и слаб като килограми от набора си. Още в първи клас доста се млатят и преценихме, че по - доре да е от най-големите вместо да е от най-малките

Синът ми е 16 кг първи клас, върви с набора си Joy А това с “млатенето” още от първи клас може би не стои на дневен ред в ЧУ, предполагам и в много ДУ, където взимат адекватни мерки.

# 129
Е аз записах моето година по-рано, понеже стърчеше и ми се струваше схватливо. Оценявам го като едно от най-тъпите неща, които съм правила. Най-малкото, пак стърчи:)).

# 130
  • София
...
Промени се мнението на майка му, която вече съжалява, че не сме го записали за тази учебна година.
...
И аз да се включа, чисто по мъжки - тук е зародено кучето. Явно вие не сте съгласен, но майката натиска. Моят подход в случай на разногласие е "Жената каза, ние решихме", защото е по-лесно. Вашият ми хареса повече - дано убедите съпругата си да прочете изписаното в темата след въпроса ви изписано от дамите, които са единодушни ( и моето мнение също съвпада, но като мъж не е меродавно Simple Smile) И успех в убеждаването вкъщи.

Между другото, и аз водих тази битка и беше успешно - малкият тръгна на 7 години първи клас Simple Smile

# 131
Много й влияе сестра й, която постоянно повтаря, че детето не е за обикновено училище, сякаш отглеждам вкъщи Айнщайн или Нютон. Пак сестра й е с детето във варненското училище, но аз ще се наложа, защото аз се занимавам постоянно с образованието. Дотук успешно го направих с дъщерята, мисля че и със сина ще се справя. Лесно е да даваш идеи като не си в джаза.

Мегжду другото, добре че е БГ Мама. Във ФБ групите на бащите можеш да получиш много ценна информация, но не и за образование.

# 132
Много й влияе сестра й, която постоянно повтаря, че детето не е за обикновено училище, сякаш отглеждам вкъщи Айнщайн или Нютон. Пак сестра й е с детето във варненското училище, но аз ще се наложа, защото аз се занимавам постоянно с образованието. Дотук успешно го направих с дъщерята, мисля че и със сина ще се справя. Лесно е да даваш идеи като не си в джаза.
Можеш да разчиташ на нас за подкрепа 🍀

# 133
  • при него
Le Vert, понеже не е по темата, ако искате пишете ми на лични, мога да Ви разкажа, защо си преместих детето от 104-то.

# 134
  • София
Рано, или късно всички ще се научат да четат, пишат и смятат. Детето ходи ли на детска градина, общува ли свободно с връстници, има ли социални умения? Всичките ми познати без едно семейство, които си записаха децата една година по-рано на училище, са съжалявали. Имаше разлика в емоционалното им развитие.
Даже да не е учител по математика - състезания и книжки бол.
Аз тръгнах на 6 г. в клас, в който децата започнаха да навършват 8 г. малко след 15 септември, а аз навърших 7 г. в деня, в който ни връчиха сертификатите за завършен 1. клас. Тръгнах, защото пишех и четях - книжки, на глас и наум. До края на 1 клас другите и аз вече четяхме почти еднакво.
Нагоре до 7. клас много от тях че изпревариха в едно или друго, нормално развитие на близо 40 деца.
Не съм имала проблеми, но има разлика за емоционалното развитие, тя нервната система е на друго ниво. Просто неща, които за някой на 8 са щракване с пръсти, за някой на 6 изискват бая напъване. Не че няма позитиви в това, но е добре да се има предвид, че негативите в повечето ситуации натежават повече от позитивите.

Общи условия

Активация на акаунт