С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 101
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Е, сватба е имало, макар не в този ресторант, нищо им няма. На всичките. Сбъркали, поправили се.

# 436
Момичето е било на около 20, напрежението му е дошло в повече. Не казвам, че е разумна постъпка да избяга така, но в крайна сметка с младежа са се намерили, уточнили, плеснали с ръце и се прегърнали Simple Smile Проблемът със свекървата е, че реално не е имало никакви индикации, че сватбата се отменя. Това тя го е решила на своя глава и без да го обсъди с никого, дори с мъжа си. Както някой по-нагоре каза - не е имала търпение да се разбутат нещата Simple Smile Не случайно споменах кога се развива действието - когато комуникацията, особено по селата, е била много зле. Девойката заминала, младежът заминал - спокойно е можела да изчака няколко дни, да има някаква развръзка, преди да предприема каквото и да е. Защото последствията са им стрували доста време, пари и нерви.

Е, сватба е имало, макар не в този ресторант, нищо им няма. На всичките. Сбъркали, поправили се.
Така е. И макар че по време на събитията са били всички на ръба на нервна криза, според свекърва ми, която е много близка с тогавашната булка, сега го разказват като забавна случка. Времето има това свойство да превръща  понякога големи недоразумения в смешки.
А и смятам, че независимо кой плаща (защото все още има родители, за които това не е задължение, а сами искат и дават парите с удоволствие), една сватба трябва да е такава, каквато я искат младоженците. Това е техен личен празник и житейско събитие и нищо не променя този факт, дори това, че родители са дали пари за сватба.

Това едва ли има трезвомислещ човек, който да го оспори. Хубавото е, че всички сватби, на които сме ходили през последните години, са точно такива - свежи, модерни, стилни. Аз съм оптимист Hands Plus1

# 437
Това, че тогава свекървата е дала пари, не означава, че може да се разпорежда с организацията и още повече да отменя сватби. За такова нещо се пита. Защото много вероятно е и нейната да е платена от техните родители, просто масово така се е процедирало. Хубаво е, че си го припомнят като смешка, аз съм злопаметна и бих я намразила за цял живот Grinning

# 438
Е тя младоженката е отменила сватбата, все пак. Или поне така пише във първия пост. На един не му издържали нервите и отменил сватбата, на другия не му издържали нервите и си прибрал капарото и колелото се е завъртяло.

# 439
Е тя младоженката е отменила сватбата, все пак. Или поне така пише във първия пост. На един не му издържали нервите и отменил сватбата, на другия не му издържали нервите и си прибрал капарото и колелото се е завъртяло.

Именно. Булката избягала през девет села в десето и свекървата си е действала с отмяната на сватбата. Нормално. Сигурно и аз бих в такъв случай.

# 440
Лютиче, даже пише, че е тропнала с краче и е отменила сватбата преди да избяга.

# 441
Боботоо, не знам кой набор си, но едно време не се чакаше да станеш самостоятелен за да се жениш.
Защото сега можеш да си спиш с някого и без сватба.
А тогава в по-малките населени места като те хванат, че има нещо джиджи биджи и колективът, комсомолският секретар и родителите правят годежа. Няма искам да завърша, да почна работа, да си платя аз сватбата.
Пък няма какво да се лъжем, били сме млади всички, хормоните не се съобразяват с това имаш ли вече висше образование и колко пари имаш в банката.
А иначе в този случай, свекървата се е очаквало да е по-разумна от 20 годишно момиче и с повече опит. Тя си отговаря за собствените действия, а младоженката само за нейните.
Освен това едно време ресторантите бяха държавни и правилата за връщане на капаро са били съвсем различни, не е било така лесно да го загубиш. Също така много трудно се запазваше такъв ресторант. Аз съм от село, в близкия град имаше само един такъв ресторант и аз на сватба там не съм била, защото то има 50 седмици, значи стотина сватби, ами правеха си ги хора от сой. Началник пощи, партийни секретари, началници предприятия, магазинерки в ГУМа, началник складове, топливо...
Значи свекървата е имала връзки и е можела да задържи малко нещата, ама тя сто процента се е обидила, че някаква провинциалистка не ще най-хубавото гардже т.е. нейното и е направила напук. Не че толкова парите от капарото са били в опасност от загубване.
Факт е, че не се е допитала до мъжа си и другите роднини, т.е. знаела е, че не постъпва правилно, но ей така го е направила напук.
И на кого е направила напук - най-вече на себе си, защото явно за нея е било най-важно там да бъде сватбата. Иначе нямаше да го урежда, че и да плаща капарото.
Волът като рие пръстта, тя пада на собствения му гръб. Wink

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 10:40 от Opossum

# 442
Най-интересно на мен ми е как са протекли в последствие отношенията снаха-свекърва?

# 443

И аз щях да си прибера капарото, ай да си гледат работата , ще бягат за глупости и ще се връщат, значи не са за женене. Като станат разумни хора, тогава.

# 444
Най-интересно на мен ми е как са протекли в последствие отношенията снаха-свекърва?
Ще попитам в неделя. Имам представа за живота на семейството като цяло, но конкретно за отношенията със свекървата нищо не знам, освен че е починала.

# 445
  • при късмета
Сещам се за голямата роля на Парцалев в "Два диоптъра далекогледство". Като го гледаш на забавен филм е смешно, ама тогавашните филми бяха резюме на реда, строя, наложените норми и манталитета наложен от тях в ежедневието. Оженили се младите и без родители и сватба и той горкия търси адвокат да ги разведе бързо, че да се оженят на датата, която са определили и платили родители.
Не беше проблема, че родители плащат, беше си норма, лошото беше, че в тези норми влизаше "страната на мъжа командва", както е отбелязано. Видно е, че 2 поколения след това, днешните свекърви някак не искат да признаят това за отживелица и си търсят правата по тази норма. Виж, за плащането много бързо са приели новата. Темата е показателна

# 446
Тъкмо това щях да кажа, за плащането бързо са приели новите норми Grinning

# 447

Мда,ама акъл не им пречи да дават, че и да се налагат.... 🤣🤣

# 448
  • при късмета
  И хич не вярвам, че ресторантите - тогава единици в София и за които са чакали и запазвали месеци напред, биха се съгласили да чакат някоя булка да се наумува и налудува. 
А ти къде прочете, че от ресторанта са били запознати с подробности, че да вземат отношение за булката?

То не е само за плащането, като гледам. Запазили са си "правата" по старите норми, но всички задължения са отживелица. Много удобно.

# 449
А ти защо реши, че плащането е било след сватбата. Подробностите за булката надали са ги интересували, но да се внесе цялата сума и то в определен срок със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт