ДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 48 234
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • София
За кандидастващите в България избора на ПП е без значение. Така, че тези деца, които са на ясно, че ще учат тук въобще да не се притесняват какво да изберат. Може би ще е по - добре да изберат по - лесни предмети, за да изкарат отлични оценки, тъй като много университетите взимат предвид оценките от 11 и 12 клас.

# 661
  • В светлината на слънцето
И аз съм излизала с дете с декларация само на бг, когато трябваше да ходят по разни състезания. Искали са ми единствено копие и то на нашата граница при излизане. Но това беше преди много време, та със сигурност има промени.
Наборът нищо не е казал за профилите. Те имат 4: два задължителни и два избираеми. Задължителните са немски и английски. Избираемите ги е решил вече: бел и история. Само да не вържат историята с някой предмет, който не го вълнува. За право и аз така знам: учи се в страната, в която ще се практикува.

# 662
  • На морето!
Дъщеря ми често пътува извън БГ без нас, с школата по танци, всички деца пътуват с нотариално заверени декларации по образец, на български + международен паспорт.

# 663
  • София
Често пътуваме само двете с дъщеря ми в чужбина, на нашата граница давам оригинал на нот. заверена декларация от баща й + копие, както и копие от акт за раждане, защото сме с различни фамилии. Може би затова 1-2 пъти на излизане от чужбина към БГ са се опитвали да ми искат документ, че съм майката на детето - тя е бяла, руса, синеока, аз - не съвсем Joy, та явно предизвиквам съмнения, давам им тази декларация на бълг. и им казвам, че нямам на друг език, обикновено бързо се отказват и ни пускат.

# 664
  • На морето!
Различни са пълномощните.  Моята дъщеря има такова (по образец на МВнР), че може да пътува сама без придружител.

# 665
  • София-Младост
При нас пуснаха заявления за НВО по чужд език. То ще им е изпит, заедно с устен такъв за вход в ДСД паралелка.
Скрит текст:
При нас за явяване на ДСД още не били избистрили критериите, казаха на родителската. Можело да е оценката от класната за втори срок в 10 клас.....
Предложиха трето НВО по език (АЕ или НЕ), но моят не е сред желаещите. Питам, някой от децата в класа подаде ли заявление за трето НВО (срокът изтече) - "ние не си говорим за такива неща!"
Imp

П.П.
за избора на профил моят много се влияе от учителите, които ще ги водят.
Повечето са така.При нас даже бяха молили г-жата по немски да направи профил, защото я харесват...Луда работа, но са си абсолютно прави.
Нали юни е срокът за избор на тези профили, ии бъркам? Питах синът, той каза, че щели да имат разговор с класния на тази теза.

# 666
  • Пловдив
Да, до края на годината ни казаха.
Моят, понеже харесва госпожата по физика от 9 клас ( с господина в 10 не се харесват), иска да записва физика, но профил физика нямало да има в нашата ЕГ.

# 667
  • В центъра на моретата
При нас  точно затова ще ги искат сега заявленията, за да преценят за кои предмети ще има достатъчно желаещи и съответно учители. Не всички учители преподават в профили. Предполагам това ще бъдат предварителни заявления, за да разберат нагласите какви са.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 09:31 от zaek

# 668
  • Пловдив
На последната ни родителска миналата седмица направо ни ги обявиха профилите кои ще са за 11 и 12 клас.
Изобщо не чух вариант "ако има достатъчно заявления...." за някой от предметите.
Иначе, да - не всички учители преподават профилиращ предмет. В нашата ЕГ, примерно, разбрах, че по история (това, казва наборът, също му е вариант, защото му било интересно, а и му харесваше учителката от 9 клас) - се "въртят" всички учители, разделяйки си предмета на модули през двете години.

# 669
Ей, привет, момичета! Hug Много се радвам, че сте подхванали темата за профилите, защото и в "нашето" училище или поне в класа на младежа няма много яснота. Той е сигурен, че единият му профилиращ предмет ще е история, но все още се колебае за втория (не че се знае какви комбинации ще има). Чудехме се, ако реши да кандидатства право дали е задължително втория му предмет да е БЕЛ, но доколкото се ориентирам от коментарите ви, май няма значение...или бъркам? Thinking Така или иначе той обяснява, че предпочита европеистика или политология, а за тях май наистина е без значение. Иначе, дългосрочният му план е готов - искал да работи в европейските институции, за да присъедини Молдова към ЕС...SatisfiedSatisfiedSatisfied
В училище вървят добре нещата - мисля, че вече са аклиматизирани и се чувстват на мястото си. Той беше на областен кръг на олимпиада по история в неделя, но като го знам, че нищо не чете не тая големи надежди да се разходим до Русе - там ще е националния кръг. Wink Само приятели още няма, но предвид факта, че така функционира през последните 4-ри години, засега не виждам признаци на страдание по темата.
Надявам се, че сте добре и вече имате весели планове за предстоящите почивни дни! Wine Glass

# 670
Марини, пожелавам ви да стигнете до Русе, и се обадете за кафе 😉

# 671
  • София
Нали юни е срокът за избор на тези профили, ии бъркам? Питах синът, той каза, че щели да имат разговор с класния на тази теза.
Преди две години в Първа АЕГ подаваха заявленията до края на март.

# 672
Да, до края на годината ни казаха.
Моят, понеже харесва госпожата по физика от 9 клас ( с господина в 10 не се харесват), иска да записва физика, но профил физика нямало да има в нашата ЕГ.

Коя е тази ЕГ , ако не е тайна?

# 673
  • Пловдив
ЕГ Пловдив

# 674
  • Варна
Влизам да си похваля училището на детето Simple Smile Може да е веднъж на високосна година, но точно днес изгряха с изключително полезна презентация, която ни изпратиха в Школо. Вътре обяснено ясно, кратко и с прости примери какво нещо са профилите, за какво служат, какви могат да бъдат, с какво да се съобразят децата като ги избират, как ще им изглежда дипломата, какви са сроковете... абе слънце! Много, много съм доволна от този ход на ръководството и нямаше как да не споделя. Чувствам се вече доста по-информирана и спокойна Simple Smile Ще имаме среща в средата на март за доизясняване, а групите по ПП ще се обявят до края на май (вероятно това са стандартни срокове).

Общи условия

Активация на акаунт