Първокласници 2024/2025

• 31 960
  • 757
  •   1
Отговори
# 735
Леле, извинявам се, но не са ли твърде малки за зелено училище? При нас не организират подобни неща толкова рано, чак в трети клас се планира екскурзия.
Но дори и за идеята за трети клас се ужасих, когато  мъжът ми ми разказа, че масово разни деца не си сменяли бельото и дрехите 5 дена и никой не им направил забележка.

При нас, честно казано, чисто академично ситуацията е доста добре. Синът ми подобри темпото за работа, което беше много бавно в началото на годината, добре смята, чете. Почнахме всеки ден вкъщи да наблягаме на писането. Правя му кратички диктовчици от по няколко изречения -- 3,4. И сякаш е по-добре. Но много реве и се опъва. Когато поправя нещо, не иска да трие всичко, а само някой ченгел и тогава става мазня. Наблъсква и букви в края на реда, вместо да почне на новия ред. Другото, което му е трудно , е при немския съществителното е с голяма буква и буквата в началото на изречението е голяма, но това си е трудно, та не ме тревожи толкова. Например, някои по-абстрактни съществителни не можеш да ги пипнеш. Честно казано, по-важен ми е краснпписът, а в нашия случай-четливописът, защото за красота и дума не може да става. Поне спазва редовете, което пак е нещо...
Моят смята доста добре до 20 и се опитвам вече да го почвам със събиране и изваждане на двуцифрени числа. Когато няма преход му е лесно, но при преход му е трудно, особено при изваждането, но общо взето не му остава много. Това ми е важно, защото пазарува сам понякога и искам да си смята парите. Simple Smile)

Браво за Кенгуру-съзтезателчетата, задачите наистина не са лесни за първокласничета! Ние сме още далече от това, не съм го почвала с интересни задачи. Мисля, живот и здраве, от догодина да почнем и ние по-сериозна математика. Засега ми се ще да е добре с базовите неща.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 14:49 от MariyaHris

# 736
Леле, извинявам се, но не са ли твърде малки за зелено училище? При нас не организират подобни неща толкова рано, чак в трети клас се планира екскурзия.
Но дори и за идеята за трети клас се ужасих, когато  мъжът ми ми разказа, че масово разни деца не си сменяли бельото и дрехите 5 дена и никой не им направил забележка.
Ами то за това е пожелателно. Всеки да прецени според детето си дали ще успее да се справи, или е по-добре да изчака.

# 737
  • София
Моето хич не е от самостоятелните, ама такъв хъс и желание изяви, че нямаше как да му откажа 🤣
В крайна сметка, може пък и да ме изненада.Едно е с родителите, друго е като са сами, стягат се.Ще видим 🙂
 Пресен случай как на едно момче му било тръгнало кръв от носа в тоалетната и моят син съвсем хладнокръвно го успокоил и му казал къде да си наложи студено на главата, и през това време викнал учителката.Това мое момче, което вкъщи при вида на кръв типично по мъжки обръща очите. Имам надежда за него, че ще изкара едно зелено училище сам, а после и синьо 😁

MariyaHris , то това с преминаването си е трудно.То не се ли учи по-нагоре?
Почвам да дочувам, че вече има 1 класници, които знаят таблицата за умножение.
Краснопис не знам как се оправя, моето дете няма никакво желание да се постарае.

# 738
Предните две седмици учиха при нас събиране с преминаване.

# 739
И моят хич не е самостоятелен, но аз мисля, че трябва попадне в такава обстановка и да се научи сам да се справя. Гони 8, а при всеки удобен случай - мамо облечи ме, съблечи ме, не мога да се обуя, не мога да си обърна блузата, не мога сам да си измия зъбите, да си обърша заника... Откачам вече. Брат му е  на 3г и сам се обува, даже не ми дава. Та мисля да ходи през май на зеленото. Попадаме в групи, където на зелено училище децата около него ходят от 3 група в детската градина и нямат проблем (бяхме в градина със зелено училище от трета група нагоре). За мен единствения проблем, който ме спира е финансово, просто ми е много. Но сега за май съм го записала, ще ги отделя някак, пък и е малко по-евтино от градинското. Иначе ще имат и лагер на морето, но там ми е съвсем непосилно финансово.
Иначе с математика го занимавам от около 2г, ходеше на едни занимания, а сега съм му изпринтила задачите от минали години на кенгурото и математика без граници и от ноември го мъча с тях Simple Smile Оставям го за малко, но няма да спирам. Стах ме е  да не изпусна нишката сега, че математиката специално изпусне ли се нещо няма наваксване.

# 740
Моето хич не е от самостоятелните, ама такъв хъс и желание изяви, че нямаше как да му откажа 🤣
В крайна сметка, може пък и да ме изненада.Едно е с родителите, друго е като са сами, стягат се.Ще видим 🙂
 Пресен случай как на едно момче му било тръгнало кръв от носа в тоалетната и моят син съвсем хладнокръвно го успокоил и му казал къде да си наложи студено на главата, и през това време викнал учителката.Това мое момче, което вкъщи при вида на кръв типично по мъжки обръща очите. Имам надежда за него, че ще изкара едно зелено училище сам, а после и синьо 😁

MariyaHris , то това с преминаването си е трудно.То не се ли учи по-нагоре?
Почвам да дочувам, че вече има 1 класници, които знаят таблицата за умножение.
Краснопис не знам как се оправя, моето дете няма никакво желание да се постарае.
Твоят син е показал завидно самообладание и разсъдливост в критичен момент. Все пак здравето и безопасността (неговата и на съученик) е най-важното. 
О, аз никога не бих отказала екскурзия на детето си, защото воят ще е голям. Това много би ударило и по самочувствието, моят е със самочувствие, че е мега голям и самостоятелен и не искам да го смачквам.

Моят държи сам да се къпе и облича и тн, обаче не винаги го прави като хората Simple Smile) Но се заключва и няма как да му повлияя. Обаче си го представям, как не си сменя гащите, примерно, а си обува старите или ходи с къси панталони, тениска и сандали, независимо от атмосферните условия. То аз всеки ден му настоявам да сменя бельо и тениска и ми се противи, а понякога лъже, че си е измил зъбите вече Simple Smile)) А откакто стана март, всяка сутрин се пробва с късите панталонки. Simple Smile) За удряне и пострадване нямам идея как ще реагира, това даже не съм го и мислила, честно. Нямам опит, в който да се е удрял сериозно. Но пък му е било зле в училище и не е казвал на учителката, че му е лошо.

Та заради това се радвам, че засега нямаме Simple Smile))

под "преминаване" нямам предвид с тире, а имам предвид като почне едно изречение, ако няма място, просто да почне следващата дума на нов ред. Тоест, да прецени разстоянието и да не наблъсква. Понякога даже пише буквите една върху друга, за да вмести, вместо просто да почне думата на нов ред...не знам защо.
Моят се старае за кратко с четливописа (отново не ми се изкривява пръстът да напиша "краснопис") и после пак по своему. Честно казано, се чете, но буквите са разкрачени, големи, грозни. Най-ужасно е като поправя нещо и прави мазня.

Има деца, които знаят таблицата за умножение, но при моя не виждам смисъл сега, по-важно ми е добре да смята до 100, а после и леко умножение и деление ще му въведа. Тук между другото леко им въвеждат умножение и деление интуитивно в края на годината, децата да си го изведат.

_диди_  а какви задачи решавате вкъщи? Как го готвиш? На какви занимания ходи детето от 2 г? Ние засега основно сме се фокусирвали върху език, логопеди и тн., заради многото езици, с които расте детето и проблемите му с концентрация и тн., както и спортове/музика, ама ще го почвам с математика от втори клас, защото си е важно, какт ти казваш. 

п.с. ако имаш предвид преминаване при събиране и изваждане, сега го учат при нас, моят е добре до 20, но над 20 му е трудно при изваждането с преминаване, но това вече не е за първи клас, а от мен. Просто принципът е един и същ и не виждам защо да може да сметне 17-9 а не 37-19, примерно Simple Smile)

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 09:57 от MariyaHris

# 741
  • София
Това е пренасяне не преминаване.

# 742
Да, да, права си!

# 743
И пренасят с тире. Дори, ако не се лъжа, по диктовките им отнемат точки, ако не е пренесено правилно.

# 744
MariyaHris, решава от предишните години на математика без граници и кенгурото (свалих и разпечатах от нета). 6-7 години назад, есенен, зимен, пролетен кръг..има достатъчно материал
Бях го записала на ментална аритметика - ходеше 2 години (на 5 и 6), но там са просто сметки, без логически задачи (извън правилата на смятане), каквито са по състезанията. Всъщост моят син започна 1 клас, като можеше да смята до 1000 грубо (събиране и изваждане , с преминаване + част от таблицата за умножение, всичко това си е курса на менталната). Остана му част от таблицата и умножение и деление, но бях му обещала са спре като почне училище и ми описка всичко да не ходи.
Иначе преди училище познаваше буквите и пишеше прости неща печатно, но не можеше да чете. С българския разчитам изцяло на учителката, през годината у нас съм му правила само 2-3 диктовки.

# 745
Наборчето ще ги водят на екскурзия с 1 нощувка. Мисля, че като за първи път е отлично решение за всички участници - ученици, учители и родители. Вълнува се покрай всички битовизми - дали ще можел да си пусне водата в банята, с кой куфар ще пътува, какви дрехи ще си взима, къде щели да спят и ядат Simple Smile Аз пък се притеснявам дали ще слушат и няма да вършат щуротии, но като им гледам програмата, ще са доста натоварени и изморени вечерта.

С ученето няма проблеми, смята, опитва се да учи таблицата за умножение. По български пише почти без грешки, бърка обичайните думи, (онзи ден надписваше направена от него картичка за РД на съученичка - твой съОченик), учат ги да пренасят на диктовките. Иска ми се да пише по-красиво и прибрано, но това да му е проблемът Simple Smile

Математика учи допълнително в училище - 2 часа ФУЧ и школа 2 часа. Вкъщи му разпечатвам от минали години състезания и му ги давам. Прави ги супер бързо, не мога да го науча да проверява и да открива грешки, играе му се на детето. И като ми каже "Събота ми е почивен ден, не искам на състезание. Защо ми взимаш почивния ден?", не разбира, че е важно да добие рутина и да не се притеснява.

# 746
На нас ни мина тържеството вчера. Страшно много се забавляваха децата, определено не беше стандартен празник със сумати думички и смутени деца пред толкова родители. Голяма веселба и дивеене падна, думичките друг път.

# 747
Една нощувка наистина е опримално за мен и моите фобии Simple Smile)), а съм сигурна, че за децата е супер преживяване и емоция!

# 748
  • София
Вчера пуснаха вече оферта за лагер. На Боровец с 3 нощувки за 415лв. Отделно ще св плаща вход ако ходят до някакви музеи.
Ще го пускаме, целият клас ще ходи. Макар, че все ме ядосват как надуват цените.
Много е щастлив горкият, все батко му ходи и той се чувства зле. Имаше оферта преди месец-два за лагер от кик бокса на който ходи, но не го записахме. Доста бяха парите и нямаше как да реагираме в срока. Много беше тъжен и ми дожаля 😅
Баща му е по-страхлив от мен и то конкретно за първокласника. Той е глезанчо и баща му все го жали и мисли.
Има няколко деца, които са по-буйни. Той и нашият не е мирен, но се води по тях и се набутва в кофти ситуации. Да не помислите, че съм от майките, които все си жалят собственото-хич не съм и си ги знам моите калпазани. Но първокласникът е деликатен, той е по-скоро с маниери и душевност на момиченце. Палав е(много обича да ръчка, да реже, да разглобява), но се влияе от околните-ако е с момичета си рисува с тях, пее песни, рисува, прави се на русалка и фея 🤣 Ако е с буйни момчета хвърчи и се бие с тях. Има едно дете, което е по-отвързано, трудно му смогват родителите. Аз тях ги харесвам, нормални са, но по мое мнение не се справят с това да устояват на поведението ми.
То се блъска, бута деца в кофата за боклук, влачи моя по коридора, навира му се в лицето, ближе го, опипва го по интимните части, псува като каруцар и на последното общо събиране доста зле се държеше с майка си за един телефон и тя накрая след цялото поведение му го даде Dizzy Face Аз обичам децата и винаги се опитвам да погледна зад поведението, според мен детето има нужда от по-строги правила, а не виждам и какво е у тях-бащата може и да се държи така…нямам идея. Те са си заедно от яслата и сме си симпатични-не правя проблеми и не ми се иска да поставям майката в кофти ситуация. По-скоро се опитвам да накарам моичкия да се отстоява, да не допуска да го докосват, където не му е приятно. Той хем не иска, хем го виждам, че хихика и явно му е смешничко и не му е съвсем неприятно цялото това нещо.
Та ще пиша на учителките и ще помоля да не е с това дете в стая. От една страна, за да няма ексцесии като се мият и спят. От друга-то е буйно и хитро, притеснявам се да не ги подтикне към глупости да запушват тоалетни, да отварят прозорци, да излизат по тераси ако има и да се бутат.

# 749
На Боровец с 3 нощувки за 415лв.
Ехааа, доста е завишена цената, да.

То се блъска, бута деца в кофата за боклук, влачи моя по коридора, навира му се в лицето, ближе го, опипва го по интимните части...
Open Mouth
Няма толкова симпатичен човек на този свят, заради когото да изтрая това.
Не го казвам с упрек, просто не можах да подмина.

Общи условия

Активация на акаунт