Първокласници 2024/2025

• 31 988
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Не е лесно ЕК, мисля че това, с което основно ще се затрудни моето дете е да си чете условията до край, той стига до някакъв отговор и бърза да отбелязва.
А в тази задача от ЕК 2023 например, условията са няколко.

Ще се научат де 🙂

# 661
Задачите са трудни наистина, но то точно това състезание винаги е било повече логика, отколкото математика. Моята е записана, но нещо я поизплашиха задачите и няма особено желание да решава предварително.

Дали може да споделите образователни игри, от които сте доволни, за таблет? Нашият тотално не ползва устройства, играе си с лего нинджаго и подобни, и гледа филмчетата. Но като дойде време за тетрадки и листове, не е много мотивиран
Намерете начин да го мотивирате. Макар, че реално трябва да разбере, че не всяко нещо ще е лесно и приятно, а просто ще се налага да го прави. Ако всяка трудност се опитвате да я представяте като игра, не мисля, че е съвсем удачно. С комп.игри например не се развива никаква фина моторика и писане. Та колкото и да са "развиващи", децата имат нужда от упражнения и практика в реална среда.
И един съвет към всички, ако позволите - упражнявайте с децата текстови задачи. Във всеки удобен момент. Учител съм /в занималня на 2-ри клас/ и масово децата изпитват трудности само при мисълта за текстова задача. Не е толкова до истинска трудност, а някак психически им действат, че няма да се справят.
Вчера купих на моята 1-вокласничка ето този сборник:
Скрит текст:
Препоръчаха ми го. Тъничък е, само 24 стр., но като за начало е добре.

# 662
ЕК е следващия четвъртък.
Да, нещо съм избързала една седмица, явно ми се ще по-скоро да идва пролетната ваканция Simple Smile
Трудни са задачите на ЕК, виждам и тенденция последните години да са по-трудни сравнено с 3-4 години назад. И коледното беше с доста повече подзадачи в някои от задачите. И при него, както при сестра му, забелязвам, че бърза на лесните задачи, защото са лесни и ги знае и допуска глупави грешки. Невнимателното прочитане на условието е другият препъни-камък.

И в неговия клас играят squid games, обяснява ми вчера с някакво замръзване и някакви топчета трябвало да направят 5 крачета.

# 663
  • София
Попитах сина ми за squid games, каза, че играят и ми обясни какво представлява. Някой играе ролята на кукла и стои с гръб към другите, тананика някаква песничка, а тези зад него пристъпват тихо и когато куклата се обърне-
 трябва да замръзнат. Правилно ли съм разбрала? Зачудих се, защото не видях нещо притеснително от неговите обяснения, но не знам дали ми казва всичко.

# 664
Изгледа целия втори сезон на скуит Геймс. Братовчедка ѝ подари игра. Прави сте, че не е за възрастта. Явно сме либерални с мъжа ми.

Видя ме да гледам последния епизод и позна сериала, имаше идея за сюжета. Не го е гледал, според мен знае за него от сестра си или дете в училище.

# 665
Игрите сами по себе си са нормални детски,в самият сериал обаче убиват несправилите се с играта.
Да има такава игра,по нашему замръзванка,просто корейците я играят по друг начин.
Благодаря за сборника Рали,ще го търся и аз.

# 666
  • София
Аз реално нямам проблем с това да играят самите игри като игри, това със зарчетата само по себе си е интересно,едно време играехме такава игра с топка.
 Притеснява ме това, че той иска да гледа сериала и клипчетата с тези игри, което не мисля че е подходящо за възрастта, колкото и да се смятаме за либерални родители.
Аз и на 34 години съм чувствителна на подобен род съдържание и не ми е приятно да го гледам, пък какво остава за дете с оформяща се сега психика.
Просто исках да видя каква е нагласата на други родители и наистина ли само аз съм толкова лоша и не разрешавам .

# 667
Аз реално нямам проблем с това да играят самите игри като игри, това със зарчетата само по себе си е интересно,едно време играехме такава игра с топка.
 Притеснява ме това, че той иска да гледа сериала и клипчетата с тези игри, което не мисля че е подходящо за възрастта, колкото и да се смятаме за либерални родители.
Аз и на 34 години съм чувствителна на подобен род съдържание и не ми е приятно да го гледам, пък какво остава за дете с оформяща се сега психика.
Просто исках да видя каква е нагласата на други родители и наистина ли само аз съм толкова лоша и не разрешавам .
Скуид гейм е нашенската замръзвания, поне това съм виждала от децата да играят. Иначе и аз не разрешавам да гледа такива филми, не ги е и гледала, но героите ги знае и познава (явно е научено от някого в училище). Ще минат и през скуид гейм, през Баба Грани, кобра и какво ли още не. Само се надявам да успеем да я научим да разбира и осмисля кое е правилно и полезно и кое не е.

# 668
  • София
. Само се надявам да успеем да я научим да разбира и осмисля кое е правилно и полезно и кое не е.
Абсолютно, ние също много говорим вкъщи,не пропускам случай.Моля се да е разумно момче.

Рали, ще го вземем и ние този сборник, благодаря!
Хем ще чете,хем няма да има чувство,че го "мъча" да чете, ще си мисли, че учим по математика.Там поне няма драма, сяда без преговори.

# 669
  • София
Аз нямам идея какви са тези игри, нито тя има, защото никой вкъщи не го е гледал. Нямаме време за такива работи. Ходи на трянировка 3 пъти в седмицата, уикендите най-често има участия... Няма време особено

# 670
  • София
Те научават всичко от съучениците, дори да не гледат. И големият, и първокласникът могат да разкажат някакви неща за видеа, за инфлуенсъри, без никога да са ги гледали вкъщи. Разказват си всякакви подробности, големият снася редовно за всякакви теми и то много обяснително.
Малкият има трудности да разкаже, а и не е много паметлив Joy Та неговите са по-несвързани.
Иначе за игри-първоклансикът е цъкал само такива за научаване на часовника-преди 2 месеца някъде логопеда ни даде задача да учим по-усърдно часовника, та изтеглих няколко приложения, за да не рисувам часовници.
Иначе си пише детето, обича да рисува, да си лепи, да си пише буквите. Малко с четенето изостава, но така беше и с баткото-той се научи да чете сам преди първи клас, но като тръгна в един момент се пказа, че чете по-зле от децата, които тепърва се учеха. Заради проблемите с писането нямаше как да упражнява четенето.
Като дойде ваканцията ще наблегнем на четене. Засега го помръзва 🤣 Но поне едно дете да ми се падне да обича да си пише ченгелите 🥴 Огромно облекчение е, преди години в първи клас на големия бях направо в депресия. Ужасно беше, една година мъки, ревове, драми…

# 671
Ние сваляме най-различни апове, търсим в гугълплей math app, school app, много неща излизат. За математиката има с пазаруване, ловене на риба и какви ли не и са им мн забавни, но всеки ап все пак писва.
Имаме и един ап, който им е от училище, той си е образователен по немската програма, явно в много училища в Германия го ползват като част от образованието, защото и приятелят му, който е в друг бундесланд, го ползва. За мен този апп е много сух, той е като учебника им, но той си го харесва.
Но другите апове, от гугъл плей, са си като компютърни игри, но с математика. Има и просто с някакви логически задачки, пъзели и тн.  Това да се ползва апп за усвояване на часовника е супер идея, защото и ние трябва да наблегнем на познаването му. Познаването на часовника май помага и за интуитивно осмисляне на дроби...

С писането е клинч голям, но и той е почнал да пише свои си неща при игра - прави билети, шофьорски книжки, карти и тн., също така напоследък почна  доста активно самостоятелно да си рисува в занималнята и то много е задобрял на фона на преди, преди не обичаше да рисува, та се надявам това да е сигнал, че се развиват нещата. То и малкият му брат и той почти не рисува, но на 5 знае буквите и вече чете най-прости думи. Понеже с

Иначе и двамата винаги са обичали да работят с глина и пластелин, както и изрязване и лепене.  Има и едни мозайки пак за фина, и тях сме ги правили. 

Но рисуването, писането оцветяването, пунктирите са май най-важни, а точно с тях беше гърч, а с малкия още е.

В Германия децата доста ги стягат на тема интернет явно, защото никой нищо не е споделял за инфлуенсъри и тн., само чинно ми се обяснява, че играенето на много компютърни игри не е полезно за мозъка. Но пък постоянно се дискутират в училище войните. Има съученичета и от Украйна и от Русия и какво ли не чувам вкъщи по темата...Каквито и гадни игри да има, май реалността все пак е най-жестока. 

П.С. Дези, разсмя ме с депресията с писането, много ми е познато. Лошото е, че аз интуитивно наблягам на лесното за него, а не на трудното, за да не се мъча Simple Smile))

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 21:30 от MariyaHris

# 672
Игрите сами по себе си са нормални детски,в самият сериал обаче убиват несправилите се с играта.
Да има такава игра,по нашему замръзванка,просто корейците я играят по друг начин.
Благодаря за сборника Рали,ще го търся и аз.

Разпитах го. Каза, че преди време са играли на замръзванката, на бисквитката, която се ближе и на стъпването по "стъклен под", без да трябва да се пада. Важното е да останат единствено детски забавления, както и реалното упражняване на Among us.

# 673
Здравейте,
имам едно питане. Как процедират във Вашите училища, с извиняването на отсъствие, ако не запишете детето си на екскурзия, а в същото време не се съберат деца от другите класове за да се направи сборна група, за деня на екскурзията? При нас искат бележка по семейни причини. Не го извиняват по служебен път, както е в детските градини.

# 674
Следващата седмица ще пиша как е при нас. Искат да ги водят на място, на което са били организирано в детската градина, доста родители казаха, че няма да пуснат децата си, и предстои да разберем как ще бъде организиран денят - дали в сборен клас, дали ще ни ги върнат вкъщи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт