Първокласници 2024/2025

• 31 999
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Нашите не учат, като другата част от класа е на екскурзия/лагер. Есента имаше, баткото не искаше и трябваше да си стои вкъщи, но в крайна сметка отмениха екскурзията, заради много боледуващи

# 676
При нас не пишат отсъствия на нежелаещите, но в повечето случаи са единици и си остават вкъщи, не се организират сборни класове.

# 677
Вторник се води ден на наукатаи училището го обяви за неучебен, но присъствен ден. Само, че ги искат в 8.30 и да си ги вземем в 11.30. Абсурдна програма в нас и решихме да не ходи.

# 678
Здравейте,
имам едно питане. Как процедират във Вашите училища, с извиняването на отсъствие, ако не запишете детето си на екскурзия
Скрит текст:
, а в същото време не се съберат деца от другите класове за да се направи сборна група, за деня на екскурзията? При нас искат бележка по семейни причини. Не го извиняват по служебен път, както е в детските градини.

Питах - при нас не искат никакъв документ или бележка, просто детето остава вкъщи.

# 679
Здравейте,
Наближава т.нар празник на буквите и ми се иска да съм малко по-подготвена какво се прави. Учителката ни пита какво имаме като виждане за празника, а аз си нямам идея как протича. Когато аз бях 1 клас имам снимка с корона на буква и книга, която ми е подарък и на която пише, че вече мога да чета. И съм сигурна, че беше на 24 май, затова си мислех, че е свързан с датата.
Сега как се процедира? Почерпка? Подарък/цветя за учителката?
При вас вече заформя ли се нещо? Единствено знам, че ще е след ваканцията и в театралната зала на училището (даже не знам дали е само за нашия клас, или за всички първи).

# 680
При нас всичко се организира от учителките,ще имат представление в самото училище в салона,нашият ще бъде неговата си буква,има си и още едно стихче което ще казва,освен краткото обяснение за самата буква.Ще бъдат в народни носии и ще изпълнят и две хора и една ръченица.Почерпка сме организирали ние родителите в един парк,има си и заведение там с детски кът.За подарък сме решили книга за учителките и ваучери за книжарница.Мисля че всичко зависи от самите учители и училище като организация.Цветя няма да подаряваме,и сега за осми март бяха символични,в града ни има болно дете от градината на малкия и се събират от всички училища и градини пари за него,самоинициатива разбира се,има доста сплотеност и съпричастност при болни деца,предимството на малкия град.

# 681
При нас този измислен "Празник на буквите" ще бъде сега на 27 март и даже сутринта от 9,30ч и ще продължи само 30 мин. Директорката не разрешава да са по-дълги тържествата. Децата само ще рецитират стихотворения. Организацията си я правят учителките.
Иначе попитах касиерката, която общува с класната, нали децата ще си получат удостоверенията за завършен 1 клас на 24 май. Понеже и аз съм завършила на 24 май с тържество. И класната е казала, че до края на Май месец са учебни дни. Не знам какви са тези изменения, но никой не ни е питал. Ако има родители, които имат и по-големи деца, те на коя дата са завършили 1 клас? За тържества, почерпки и каквото и да било, още никой нищо не ни е казал, а и има още време до тогава.

# 682
Нямам по-голямо дете,но приятелски деца завършиха миналата година,имаха си тържество на 24 май,и до края на месеца ходиха само за присъствието,обсъждаха ваканцията и книгите,не са учили.Много рано ми се вижда два месеца по рано да е тържеството,явно си е политика на вашето училище.Иначе при нас рано се знае и организира всичко,имаме си няколко амбициозни майки от родителския колектив,а танците и репетициите са веднъж седмично,трябва си подготовка.11 паралелки са в нашето училище първи клас и тържеството няма как да е половин час абсурд,мисля че два часа ще е поне толкова беше коледното.

# 683
То завършването на децата и си е в края на май, на нас ни казаха, че удостоверенията ще получим на 2 юни. Този конкретно празник е свързан с буквите и по-скоро с това, че са взели цялата азбука...по никое време.

# 684
И нашето тържество ще е на 26ти март. Шестте първи класа, ще са разделени в два дни. В ресторант ще е, в 17ч. Празникът е за това, че са взели всички букви и от буквар, минават на читанка.

# 685
Нямам по-голямо дете,но приятелски деца завършиха миналата година,имаха си тържество на 24 май,и до края на месеца ходиха само за присъствието,обсъждаха ваканцията и книгите,не са учили.Много рано ми се вижда два месеца по рано да е тържеството,явно си е политика на вашето училище.Иначе при нас рано се знае и организира всичко,имаме си няколко амбициозни майки от родителския колектив,а танците и репетициите са веднъж седмично,трябва си подготовка.11 паралелки са в нашето училище първи клас и тържеството няма как да е половин час абсурд,мисля че два часа ще е поне толкова беше коледното.
Това тържество на 27 март не е за завършването на 1 клас. То е само за този "Празник на буквите", който за първи път чувам. За завършването на 1 клас се надявам да е на 24май. До колкото разбрах от интернет, този празник е за това, че децата вече могат да четат. Явно всяко училище, го празнува по различен начин и различно време. Странно ми е, да има такъв празник и за първи път го чувам. Но щом и други деца са завършвали на 24май, явно още е част от традицията в бг образование.

# 686
Нов е този празник на буквите, и аз не бях чувала за него допреди няколко години, и то накрая научих от форума Simple Smile
При нас ще бъде нещо като рецитал - т.е. децата ще декламират всяко за по една буква. Организира се от учителите.
За 24 май още не знам нищо, изненадана съм, че ще учат до края на м. май.

# 687

При нас ще бъде нещо като рецитал - т.е. децата ще декламират всяко за по една буква. Организира се от учителите.
За 24 май още не знам нищо, изненадана съм, че ще учат до края на м. май.
Да, и при нас ще бъде като рецитал.
Съмнявам се, буквално да учат до края на Май месец, вероятно ще бъде като забавачница, пълна с много игри. Smiley

# 688
Нашият празник на буквите е утре, имат думички, изненада е какво ще бъде, но съдейки по коледното тържество миналата година, ще е цял спектакъл с музика и т.н.
Не е нов празникът, празнувахме и ние, преди 35+ години всяко дете беше с коронка с буквата си, аз бях читанката с едни бели кордели и нарисувана читанка на картон Simple Smile, а ММ е бил буквар.

Официално учебната година за 1.-3. клас  тази година приключва на 2 юни. Броят от МОН точно дните в двата учебни срока и заради това така се получава.

И сега на правилната седмица - успех утре на всички "кенгурчета" Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 16:21 от merilen

# 689
  • Варна
Е, как ще е нов този празник! Била съм първи клас в средата на 80-те и го помня. "Ние вече сме грамотни!" се казваше. То и сега така се казва в нашето училище.

Общи условия

Активация на акаунт