Първокласници 2024/2025

• 31 988
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Не знам какви са тези изменения, но никой не ни е питал.
Не разбрах само какво трябва да питат? Референдум сред родителите кога да завършат първи клас?

# 691
Еее все за нещо трябва да се хванете!
Такъв празник за грамотност след "90г нямаше. Както и през 70те, поне в София. Интересно, разкажете как сте го празнували в училище през 80те?

# 692
  • Пловдив
При нас учителките си организират празника. Децата имат думички, няколко песни да научат. Родителите събрахме пари и ще подарим на децата по една книжка с приказки и евентуално ще поръчаме торта с формата на отворена книга. Тържеството на нашия клас ще се проведе в училище, някои от другите класове ще бъдат в залата на кукления театър.
Подарихме подаръци на госпожите за 8-ми Март, за празника на буквите най нищо няма да им подаряваме, поне нищо не съм чула да се коментира между родителите.

# 693

Такъв празник за грамотност след "90г нямаше. Както и през 70те, поне в София. Интересно, разкажете как сте го празнували в училище през 80те?

1989 г. е имало такъв празник, малък провинциален град, имам снимка Simple Smile, че и в различни училища в града се е правел, защото и съпругът ми има снимка и се смеем, как "читанка" и "буквар" се събраха след години. Какво точно сме правили, нямам спомен, вероятно някакви стихчета сме рецитирали.
Вероятно е до желание и възможности на учителките, това е допълнително натоварване и за тях, и за децата.

# 694
  • София
В петък ще е празникът на моето момче.
Мисля, че ще имат кратка пиеска, изненада е.Госпожата си го организира, ние ще занесем почерпка за децата. После ще ви разкажа какво е било.

Моето кенгурче се е шашнало малко за утре, зареди четенето.
Все още му е трудно да чете с разбиране.Особено по-дългите текстови му отнемат много време, докато ги прочете и осмисли.
Четенето при него ще е по-голямо предизвикателство от самите задачи май 🤣

# 695
  • София
Имало е такъв празник. Аз също имам снимки. Нямам спомен как се е празнувал.

# 696
И аз съм от динозаврите - преди 89 бях 1 клас и имам снимка с корона с форма на гълъб с буква Д, на която сме строени целия клас с всички букви пред дъската  и втора снимка от същия празник, на която подарявам цветя на учителя ми. Но мисля, че сме го правили около 24 май, заради празника на слявянската писменост. Нямам спомен дали е било в края на буквара.

# 697
  • Варна
И ние имахме корони с буква. Имаше дете в ролята на Буквар и едно в ролята на Читанка. Изпращахме единия и посрещахме другия. Всяко дете имаше стихче за буквата, която беше на главата му Grinning

# 698

Аз го имах през пролетта на 1988 година (някъде около 24 май). Повечето деца бяха по някоя от буквите, мен ме направиха буквар, имахме момиче, което беше читанка. През 1990 година, заедно с читанката пак бяхме със същите роли, но за две години по - малките от нас първокласници. За след мен не помня дали са имали.

# 699
  • София
Здравейте,
Наближава т.нар празник на буквите и ми се иска да съм малко по-подготвена какво се прави. Учителката ни пита какво имаме като виждане за празника, а аз си нямам идея как протича. Когато аз бях 1 клас имам снимка с корона на буква и книга, която ми е подарък и на която пише, че вече мога да чета. И съм сигурна, че беше на 24 май, затова си мислех, че е свързан с датата.
Сега как се процедира? Почерпка? Подарък/цветя за учителката?
При вас вече заформя ли се нещо? Единствено знам, че ще е след ваканцията и в театралната зала на училището (даже не знам дали е само за нашия клас, или за всички първи).
Това смятам е задача на учителите, Могат да дадат предложения на родителите, но празника на буквите си е учителска задача-така хем децата се изявяват, хем празнуват празника, хем е и като някакво показно как се е справил учителя в този важен първи клас. Като ревю на дизайнер Satisfied
При нас ще имат и са ни дали едни диалози да учим... Tired Face Някакви зайци, мечета...малкият не казва всъщност, дали е за буквите или (пази боже) е през април и ще трябва да питам. Да не се окаже другата седмица, а ние не сме пипвали.
Много ме товарят такива неща. Едно е да решим задачи заедно, обаче това учене на изуст ме убива. С големия учим(4 клас) и той си е внушил, че само с мен и само по определен начин може да ги научи. И са едни караници-защото иска да му помагам, ама да мълча и просто да го гледам Sob С малкото учихме стихче за мама преди 2 седмици..успяхме де, ама не без мъки.
Абе този 8 март, сама питах учителките за оферта за снимки и магнити, сама си ги избрах, платих, сама научих детето да ми рецитира стихотворение, а вчера заедно попълвахме един въпрос за мама Sweat Smile 
Не трябва ли да са изненада Rolling Eyes

Първи клас уж на 2 юни завършва тази година, но имам спомен от големия, че имаха тържество и и на 26 или 27 май се почерпиха и приключи годината. Вчера точно гледах календара, след като големият ме уведоми, че щял д аучи до 16 юни и изпаднах в депресия Tired Face
Ако не сте виждали майка, която живее за лятната ваканция-аз съм.
Утре са на екскурзия до Диканя, ще боядисват дървени яйца и ще пият билков чай. Малко разнообразие от месенето-години наред декември и още 1-2 пъти в годината и двамата ходят все на едни и същи екскурзии да месят хляб. Коледен хляб, великденски хляб...и в градината, и в училище. Та сега поне ще боядисват яйца, после ще се разходят в парк Рила(много го харесвам). Децата, които не са на екскурзията ще са вкъщи, не им ишат отсъствия.

# 700
Аз също съм била с корона с Буква и съм казвала стихче, но това беше за 24 май. Моите родители, учили през 70те, не са имали Празник на Буквите или грамотността. Те са празнували само 24 май. Явно през 80те сте хванали нов празник, който аз през 90те съм пропуснала. През Март, празнувахме 8 март а в началото на Април имахме тържество за Пролетта. Играехме разни пиеси, с пеперуди, калинки и вълци.
Другото, което е че моето дете от началото на уч.година не е имало тържество с присъствие на родителите. Имаха си вътрешни тържества, само в класът, от които ние получавахме някое и друго клипче. Това е първото тържество в което ще присъстваме и то 30мин. Дано Празника на Буквите да е интересно!

# 701
Да, тя каза, че ще си каже предложенията, но пита и нас. Предполагам подаръци за децата и почерпка зависи изцяло от родителите, тя може би това има в предвид. Иначе явно готвят нещо - моят нищо не споделя, но снощи у нас си тананикаше една песничка с текст , че знаел буквите или нещо такова

# 702
  • София
Аз си мисля, че е тръгнало от празнуването на 24 май, но тъй като не винаги е било възможно да е на тази дата, постепенно е започнало да се прави през целия месец или като завършват, за д апокажат какво са научили.

# 703
Много се смях с този празник на буквите, който, обаче, не е празника на славянската писменост, а празник, че били взели всички букви Simple Smile))

# 704
  • София
Еми те са малки Satisfied Определено за тях е по-важно, че са взел всички букви, отколкото някаква друга(макар и много важна) причина. Поне моето е толкова бебесто горкото, че знае там две имена Кирил и Методи, ама какво са направили, ама как, какъв е смисъла на 24 май...хич го няма в тези неща. Въпреки, че сме му обяснявали, както и в училище и в градината са говорили.
Моят вятър го вее на бял кон, всичко му е цветенца, птички, рисуване, да си пише буквичките и хич не се замисля над други неща. Големият повече се връзва на такива неща, иска да поднася цветя, да говорим по темата.

Общи условия

Активация на акаунт