Започване на работа като учителка за първи път

• 8 636
  • 157
  •   1
Отговори
# 90
Изпуснат е моментът с магистратурата според мен и не заради възрастта, а заради липсата на стаж. В момента второто е по-належащият проблем, а първото няма да го реши. Ще прекара още едни поне 2 години, заблуждавайки се, че прави нещо за бъдещето си, но никъде няма да е наемат директно само заради факта, че има диплома. Дори и за програмисти вече не е толкова голямо търсенето и не наемат всеки. Единствено може в някой колцентър/аутсорсинг компания, но тя казва, че не се справя с езиците. Ако се помотка още малко, нищо чудно един ден да не и стигне и стажа за пенсия.

Първо да си намери работа и тогава да записва магистратури. Досегашната дупка може да се замаже, на едно бъдещо интевю може да обясни, че местата са ограничени и тя си е дала време да опита навсякъде, работила е поне малко, някои от ангажиментите са се очертавали като по-дългосрочни, но титулярите са се върнали по-рано от предвиденото, в крайна сметка е започнала като продавачка (примерно), защото от нещо трябва да се издържа, и е записала магистратура Х, защото не иска цял живот да е на нискоквалифицирана работа. А ако само учи и отново не работи, как ще го обясни?

Обаче тя си има нейни си причини явно да стои и да чака да се случи чудо. Абсурдно е да обяснява, че в град като Шумен изборът е между учителка и продавачка в хранителен магазин. Не е непременно необходимо продавачките да вдигат тежко, може да работи в магазин за обувки или бижута например. По моловете има и едни щандчета, на които момичета продават ядки, бонбонки, сапуни и други подобни. В магазините на мобилните оператори постоянно се търсят хора, колцентровете на моблините оператори наемат и без езици, само с български. Може да стане касиерка някъде, каса на Изипей, офис на застраховател, офис на интернет доставчик. Мой познат в София това работеше - на каса на интернет доставчик, нищо тежко не е вдигал. Рецепционистка в хотел, фитнес, салон също е вариант. Въобще, да не отварям джобса.

# 91
Ходила съм на психолози, ефвкт мн нямах, защото прибера ли се вкъши, положението е същото, освен аз, те също трябва да отидат, но отказаха

Според мен в това се корени проблема. Авторке, ТЕ никъде не ТРЯБВА да ходят, нито очаквай се променят. Става въпрос за теб и за твоя живот. ТИ си отделен човек и трябва сама да си поемеш живота в ръце и да се погрижиш за себе си. Трудно е, но ако не започнеш, то никога няма да се случи.
И моят съвет е да намериш каквато и да е работа, да спестяваш усилено, и в първия възможен момент да се изнесеш.
Не разбрах как може да ти отнемат спестяванията, но явно проблемите са много дълбоки. Направи си банкова сметка и спестявай там, без да даваш обяснения вкъщи.

# 92
Тази тема все повече ми прилича на пързалка.

# 93
И защо да прилича на пързалка? Виждала съм такива неща в реалния живот.
От авторката зависи какво ще направи.

# 94
Прилича ви на пързалка, защото не можете да разберете, че има хора, които ако ще и на 50 да си, пак искат да командват децата си и да им се бъркат. Проблемът е голям и не е от днес или вчера, ако някои би желал да получи повече инфо бих писала на лично съобщение, но едва ли някой го касае чуждия живот. На последната работа събирах спестявах, бях събрала 5000 лв, не съм си харчила за себе си нищо, нито дрехи си купувах, само от време на време по някое сладко там на работа, защото знам какво е да нямам работа и да се плащат здравни, но след като останах без работното място и особено след детската градина, нашите съвсем се разрървиха спрямо мен и докато не съм била вкъши ми взеха спестяванията, казаха че щом не работя и те ме издържат, парите се полагат на тях, от тях всеки месец ми дават за здравни осигуровки и това е

# 95
Тази тема все повече ми прилича на пързалка.

И на мен. Интересно защо парите не са били в банка, разбирам да е работила някъде, където се плаща в плик, но в детските градини няма такава практика.

# 96
  • Melmak
Вижте, то всякакви хора има по тоя свят, да не казвам по-силни думи.
Аз вярвам, че може и да не е пързалка. Често такива родители са обсебили "детето" и имат огромно влияние върху изборите на младия човек и възгледите въобще. Може да ви се стори странно за банката, защото е ясно, че ДГ плаща по банков път, но много хора от по-старото поколение си теглят цялата заплата и харчат през месеца.
Майка ми не искаше да си държи спестяванията в банка, а вкъщи. Нямате идея колко време ми отне да я убедя да внесе парите, а не да ги държи под дюшека.
Свекърва ми си тегли цялата заплата на банкомата и си харчи през месеца. А жената е счетоводител.

Въобще ... ако са ѝ набили в главата, че банката е нещо лошо и само плаща такси (поддържане на сметка и теглене на банкомат)... нищо чудно да си е държала парите в тях.

Авторке, ако живееш някъде, без значение с мъж, с родители, със съквартиранти... редно е да плащаш и ти сметки, храна и тн. Разбирам, че ти си си заделяла заплатите, спестила си пари, но реално не си давала нищо у вас. За мен не е нормално това, на 30 да те издържат вашите. Здравните са ти най-малкия проблем, те дали имат и 30 лв на месец.

Ти как виждаш бъдещето си? Да седиш при вашите до 40 и после да събереш 20 котки?

# 97
Аз пак казвам - то може да има родители които да обичат да си командорят децата, но ти в случая вече не си дете. В смисъл, както и да го въртиш - ти не си дете. Просто не можеш да го осъзнаеш явно, щото на 30 още си живееш в детската стаичка и си приказваш само с мама и тате. Нещо, което идва с привилегията да си възрастен са последствията от твоите собствени действия.

Понякога си мисля, че аз съм супер зле в тва да се справям с нещата от живота и после чета теми като тази Grinning

# 98
На мен ми е странно такава ниска способност за осмисляне да се показва с такъв приличен изказ.
Като казах изказ, има видима промяна - започна се с километрични объркани изречения и внезапно се премина в структурирани постове.
Абе не е наред нещо в образа.

# 99
На мен ми е странно такава ниска способност за осмисляне да се показва с такъв приличен изказ.
Като казах изказ, има видима промяна - започна се с километрични объркани изречения и внезапно се премина в структурирани постове.
Абе не е наред нещо в образа.

Спряла е да пише от телефон Wink

# 100
Това за телефона минава ли наистина някъде?

# 101
Не се стремя да гледам дали греша или не, но се старая да внимавам как пиша. Все пак редовно пиша статии или стихотворения, не съм толкова зле с езика, работила съм в административни служби, писала съм нормативни документи, заповеди по нареждане на началници и си спазвам препинателните знаци.

# 102
Като нищо може и да не я пускат (или примерно да я възпрепятстват по разни начини ), защото мислят че няма да се справи, ще бъде наранена и подобни.
Засега единствено виждам ако има възможност да се занимаваш с частни уроци дори и да не е постоянно, и да не ти носи кой знае какъв доход.
От една страна ще успокоиш вашите че работиш по професията, а от друга ще придобиеш някаква рутина при работа с децата.
Ако трябва ще имитираш повече заетост, така постепенно да престанат да ти висят на главата и да следят всяка твоя стъпка.
Другото каквото дойде.
Това сигурно е закъсняло и не е обещаващо, но ще е някакви стъпки да си хванеш живота в ръцете.

# 103
Говорих за хореография, нещо свързано с танци, втора педагогика няма да уча. Здравен мениджмънт и медико социални грижи има магистратура, която не е задължително да си лекар, има я и за неспециалисти и освен в нзок, може да се работи и в социалната сфера, но не ме пускат във Варна, нито ми дават пари за магистратура, те искат да работя като учител на всяка цена

Значи с танците нямаш проблеми, въпреки костите, нямаш ТЕЛК и някакви противопоказания за работа, но с работа като продавачка имаш проблеми?

# 104
Като нищо може и да не я пускат (или примерно да я възпрепятстват по разни начини ), защото мислят че няма да се справи, ще бъде наранена и подобни.

Много често, когато родителите са свръхпротективни, имат някакво основание. Просто детето им без тях не може да се справи в живота.
Друг е въпросът кое е първичното – яйцето или кокошката. Родителите ли превръщат детето си в беззащитно и неоправно чрез прекалени грижи, или то си е такова по рождение, а те са принудени да го обгрижват, докато са живи. Случаи всякакви...
Аз лично познавам и от двата вида.

Общи условия

Активация на акаунт