Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 266
  • 814
  •   1
Отговори
# 165
Повече от доволна съм. Мисля, че всички тук, които са ползвали, са доволни. Такса няма, плаща я банката, клиентът не дължи нищо

# 166
  • На топло в неговото сърце.
А дали ще е удобно на ЛС да дадете контакт с такъв посредник?

# 167
Аз не бих ползвала. Ще си проверя на място банките, които ме интересуват, то пък колко банки да има?  И ще си избера. Ще поискам     разписано по месеци и години колко лихва и колко главница плащам и ще си направя простата сметка ако взема Х, колко ще върна на банката Y  и Х-Y (лихвата)  ще гледам да е най-малко.
Консултантът ще ви 'тегли' към банка, която на него лично ще му даде най-висока комисионна.

# 168
Аз бих посъветвала, освен събирането на офертите лично, да пробвате и с консултант. На мен консултанта ми взе по-ниска оферта, отколкото аз си взех от две банки. И така имам кредит за 24 години на 2.18, при оферта от банката на 2.45.

# 169
Не е вярно, че "тегли". Банките дават сходни комисиони, така че няма причина да ви предлага неизгодна оферта към определена банка. И на мен консултанта ми взе по-изгодни условия, отколкото ми даваха индивидуално. Освен това си ценя времето - забърза обработката на документи и усвояването, а това да обикалям по банките да си искам оферти - ами аз работя, времето ми е ценно.

# 170
Има си консултанти, които си работят с конкретна банка, защото получават по-висока комисиона от тях. И смея да го твърдя като човек, работил именно ипотечно кредитиране с такива консултанти преди време. Едва ли са се променили кой знае колко нещата за 6-7 години. И аз бих обиколила читавите банки, започвайки с тази, в която получавам заплатата си, накрая бих сверила офертите. Така или иначе не бих отишла в съмнителна банка, независимо дали ще ми дадат 0.20% по-ниска лихва. Не бих се доверила и на банка с българско участие, честно казано. Ето, давам пример, Инвестбанк започнаха да включват Юрибор като надбавка и за съществуващи кредити в лева, което е абсурдно, защото не би следвало да е приложима за валута, различна от евро. Не и на този етап, когато все още не сме в еврозоната. Не знам друга банка да го прави. Банките не са толкова много, че да е проблем обикалянето, говорим за 4-5 банки, не повече. При всички тях кандидатстването е безплатно и на етап кандидатстване не се носи нищо, попълва се една молба, която в повечето случаи може да се подготви и предварително онлайн. Повечето от тях дори предлагат онлайн консултация, без да се налага да се ходи до клон на банката. Пък и когато говорим за нещо толкова сериозно, обикновено с период до 30 г., бих могла да си отделя един ден. Това не изключва и опит с консултант, просто бих разчитала повече на себе си.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 15:26 от Ambrosia

# 171
  • гр.Пловдив
Цитат
говорим за 4-5 банки, не повече.
Именно.
Дск,Уникредит,Пощенска ,Обб,ПИБ и може да се каже Прокредит ..,оттам нататък е тъмна Индия,не ми се мисли сключването на ипотека със съмнителна "банка" ..Много трябва да се внимава ..

# 172
Интересна дискусия се оформи. Ако искам по - високо финансиране бих пробвала с инвест, пиб, уникредит. Последната ми информация е, че финасират 90%. С лека ръка махнахме д банк и токуда. Слагаме дск, пощенска и обб, имайте предвид, че има разлика в офертата дали ще си прехвърлите пенсионното там или не. В общи линии, малките банки също предлагат финансиране, защо да не съберем и оферти оттам (особено ако си получаваме заплатата там).
P. S. Обикновено и брокера работи с кредитен консултант, така че и той ще ви предложи нещо (при мен предложи 2.22% при оферта от същата банка 2.45 и през кредитния консултант същата оферта на 2.32%).Една и съща банка, еднакъв срок и условия.

# 173
По принцип оценителите масово завишават оценката, така че дали е 80% или 90% няма особено значение, все може да се финансира в пълен размер. Аз си дадох мнението за малките банки, те най-често правят "шашми" и не бих им се доверила. Тъй като наскоро ми изпадна една оферта за жилище до нас, отидох да проверя в ОББ, дадоха ми 2.18 лихва и ниско ГПР, не си спомням точно колко беше, около 2.18 и 85% финансиране, а в сайта условията им са други (мисля към 2.80 видях и 80% финансиране). Без кредитен консултант. Просто конкуренцията на този пазар е убийствена.

# 174
  • София
Според моя опит, ако има замесен кредитен консултант, оценителят дава по-висока цена и финансирането е макс високо, въпрос на договорка е. Ако няма кредитен консултант, оценката е много ниска и искат и потребителски кредит да ти пробутат.
Така, че кредитният консултант е много важен за това и останалите условия.
Ние сами не успяхме да си договорим добри условия за кредита.

# 175
Може и така да е сега, но когато аз теглих не беше и с оценителя се разбрахме, той директно ме попита каква цена търсим. Наскоро познати също финансираха в пълен размер, също бяха договорили с оценител. Някои банки пък валидират оценката и си имат свои отдели, независими от "независимия" оценител, но ако не се получи в една - търсиш друг вариант.

# 176
Ако си без консултант сигурно пък богато възнаграждават служителката, която ти е взела молбата?

# 177
В САЩ искат да съдят Тръмп затова че е завишил цената на имотите си,тук – няма проблем...

# 178
  • Горна Оряховица
Пуснахме запитване за ипотечен в Алианц, дадоха оферта 2.2 без консултант. Преди 2-3 седмици казаха, че можело да отиде сделката и за началото на януари, въпреки всичките готови документи. Доста се моткат и всеки ден измислят нови и нови пречки. На мен исках да си закрия кредитната карта в ДСК, защото не ни стигали някакви суми за кредита...от 100 кладенеца вода. Мъжа ми кандидатсва за 140000, проблема бил че е управител в нашата фирма/и аз съм назначена там/. Искаха девиденти, нотариални актове, договори за наеми /имаме обявени 13000лв от наеми/. Почвам вече да се ориентирам май към друга банка. Не съм  виждала да коментирате Алианц назад в мненията.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 10:17 от Jeini

# 179
Консултантът няма общо с оценителя. Ако се правят такива договорки, е неофициално, да не кажем манипулативно и за санкции. Банките обикновено дават списък с оценители и няма такъв филм "оценяват по-високо". Ако беше така, назад в темата нямаше да има толкова хора, които търсят как да комбинират ипотечен и потребителски.

А това, че някоя банка изчислява лихвите на база Euribor, какъв проблем е? Софибор няма, имаме Валутен борд, обвързан с еврото.

Общи условия

Активация на акаунт