Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 342
  • 814
  •   1
Отговори
# 180
Пуснахме запитване за ипотечен в Алианц, дадоха оферта 2.2 без консултант. Преди 2-3 седмици казаха, че можело да отиде сделката и за началото на януари, въпреки всичките готови документи. Доста се моткат и всеки ден измислят нови и нови пречки. На мен исках да си закрия кредитната карта в ДСК, защото не ни стигали някакви суми за кредита...от 100 кладенеца вода. Мъжа ми кандидатсва за 140000, проблема бил че е управител в нашата фирма/и аз съм назначена там/. Искаха девиденти, нотариални актове, договори за наеми /имаме обявени 13000лв от наеми/. Почвам вече да се ориентирам май към друга банка. Не съм  виждала да коментирате Алианц назад в мненията.
Ние имаме към Алианц и фирмата, в която работим си е наша. Искаха данъчна декларация от предходната година, справка за внесен ДДС, ОПР за текущата година, тъй като кандидатствахме в края на ноември. На 19.12 вече бяхме приключили с покупката. Не са ни искали договори. Много бързо се случиха нещата. Може би разликата при нас беше, че нашето самоучастие беше малко повече от 50% и ипотеката ни е за максимално краткия срок. Те бяха единствените, които веднага предложиха план с намаляваща лихва. Големите, от които искахме такава оферта, или се правеха, че такова животно няма, или директно отказваха. В офертата имаше включена и безплатна застраховка живот. Първите 2 години съвсем коректно на всеки 6 месеца намаляваха лихвата с по 0.2-0.3 процентни пункта. Тази година веднъж я вдигнаха с 0.1. От как сме сключили договора, не се е налагало да ходим в офиса им нито веднъж. Всяка година ни предлагат да сключим застраховка имущество(не е задължително) за 18лв на година и аз се съгласявам, щото 18лв не е кой знае какво.

# 181
Проблем е, защото официалната валута все още не е евро. Това, че нашата е обвързана не означава, че е друга и няма общо.

# 182
Ми подайте сигнал до БНБ, като смятате, че е такова нарушение. Има над 10 банки на пазара, който не иска Euribor - спокойно може да отиде в друга банка.

Jeini, идете все пак да видите условията и в друга банка. Може би по техните критерии сте рискови - и двамата работите в една компания, мъжът ти е управител, реално ако нещо се случи, оставате и двамата без работа. Аз съм ги преглеждала за условия от любопитство предимно, но нещо не ми допадат. Преди време ОББ ми отказаха кредит, защото работя "в малка фирма с намалели през последната година приходи". След това Уникредит ми дадоха без никакъв проблем.

# 183
И какво ще направи БНБ, методиката за определяне си е на банката. Нарушение няма, има спекула, която директно се отразява върху цената на текущите кредити. Не знам друга банка, поне не и от големите, да си го е позволявала на този етап. Аз не съм клиент на тази и не бих била, това е част и от аргументацията ми защо не бих кандидатствала за кредит в малка банка с българско участие. Дет се вика, всеки сам си "преценя".

# 184
  • Sofia
Още две години вероятно няма да приемем еврото. Не знам как е обвързано с юрибор и лихвите не са 5% Simple Smile
Но ако са по юрибор и са 2% - няма лошо Simple Smile

# 185
Не съм сигурна колко са, няма как да са обвързани и да не са високи. В интерес на инстината в тяхната страница лихвените % са премахнати, в момента е посочено само методиката за определяне, а именно: "Плаващ лихвен процент за целия срок на договора: Съгласно лихвения бюлетин на Банката, за кредити в лева и евро - ЕURIBOR 6М + надбавка, но не по-малко от определената надбавка."

# 186
Euribor 6 -месечен в момента е над 4%, но теоретично надбавката може да е и отрицателна.

# 187
Аз гледам текущото състояние, а то не е ок спрямо клиентите. Няма друга банка, която да го прави за кредити в лева, сигурна съм. И никоя трансгранична не би си позволила това.

# 188
  • Sofia
Не съм сигурна колко са, няма как да са обвързани и да не са високи. В интерес на инстината в тяхната страница лихвените % са премахнати, в момента е посочено само методиката за определяне, а именно: "Плаващ лихвен процент за целия срок на договора: Съгласно лихвения бюлетин на Банката, за кредити в лева и евро - ЕURIBOR 6М + надбавка, но не по-малко от определената надбавка."
Да, НО така пресметнато ще е страшно НЕ конкурентна оферта - примерно 5%. Кой дава такива заеми в момента, в лева, при тази конкуренция?

Евентуално може да е процент от EURIBOR 6M, примерно като коефициент - да речем 0.25 * EURIBOR + надбавка - така пак може да стане 2-2.5% Simple Smile

# 189
Да, всичко е възможно, но така написано изглежда взимат изчислен шестмесечен Юрибор плюс надбавка, а и самия факт, че са премахнали лихвените % от сайта си говори достатъчно за мен.

# 190
Аз гледам текущото състояние, а то не е ок спрямо клиентите. Няма друга банка, която да го прави за кредити в лева, сигурна съм. И никоя трансгранична не би си позволила това.

ПИБ, ипотечен кредит, обвързан с EURIBOR. В лева, подписан на 3.15% преди година, сега лихвата му е почти 6.3%.

Предвид, че е бил погасен предсрочно почти изцяло веднага след усвояването му, длъжникът не иска да се занимава с хамалогиите по предоговарянето му, понеже му остава достатъчно малко от главницата (и затова и лихвата не го събаря в този й вид).

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 23:27 от Country Strong

# 191
с тези кредити в лева, при влизане на еврото (ако не е на фиксирания сега курс по някаква причина, закони се променят), биха могли да се случат и проблеми за хората с кредити, или пък да спечелят много. Но зависи от курса.

# 192
  • Sofia
Ако 1 лев стане 1 евро - да, тогава всички взели 200к лева ще връщат 200к евро.
Разбира се, ако лева се срине - честито на кредитните милионери.

# 193
В проектозакона е посочено, че се влиза на 1.95583, така че не би следвало да има проблеми в тази връзка. Вижте за юрибор, това е друга бира. За ПИБ кредитът вероятно е в евро, защото в лева не са такива условията на страницата им.

# 194
В лева е, изтеглен ноември миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт