Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 300
  • 814
  •   1
Отговори
# 300
Аз съм в Англия.

# 301
Извън ЕС, но европейска държава. Преди години отпускаха. Предполагам, че зависи как е уредено в момента обменът на документи и начините да се събере кредита, ако евентуално спрете да плащате.

# 302
Вече са дали изискванията, те, общо взето, са еднакви за повечето банки. С фишове плюс банкови извлечения, трудов договор и удостоверение от работодател не би следвало човек да има проблем, независимо от държавата.

# 303
  • Sofia
Именно, човека има собствена фирма и няма трудов договор. Очевидно банките държат да работиш за някого.
Примерно работници му няма да имат проблем да вземат кредит.

# 304
Именно, човека има собствена фирма и няма трудов договор. Очевидно банките държат да работиш за някого.
Примерно работници му няма да имат проблем да вземат кредит.

Това често е проблем и тук, а не толкова, че доходите са от чужбина.

# 305
Здравейте, включвам се с въпрос, предстои ни теглене на ипотечен кредит, който ще се тегли само от единия от нас и ми казаха че едва ли не не може да се впише другия като съсобственик, но без да участва в кредита. Говорих и с адвокат каза, че това са глупости, но какво мога да направя в такъв случай?

# 306
  • София
Здравейте, включвам се с въпрос, предстои ни теглене на ипотечен кредит, който ще се тегли само от единия от нас и ми казаха че едва ли не не може да се впише другия като съсобственик, но без да участва в кредита. Говорих и с адвокат каза, че това са глупости, но какво мога да направя в такъв случай?
Ако сте семейство, винаги се включва и партньора и в договора за кредит и в нотариалния акт. Ако не сте женени, нямам идея как става вписването.

# 307
  • София
Най-общо, имате предварително одобрение,  каква сума биха ви дали. Ходите на огледи, харесвате имот. Правите предварителен договор, предоставяте го на банката и организирате оценка. След това взимате всички изискуеми документи от продавача (дълъг списък е) и ги давате на банката, която изготвя правно становище дали биха финансирали този имот. След това в риска и те решават дали първоначалната оферта (предварително одобрение с лихвен % и срок) е подходяща с този имот. Банката ви дава зелена светлина и отивате на нотариус. Минават две сделки - покупко-продажба и ипотека. След вписването на ипотеката, носите документите от нотариуса в банката и усвояват сумата (обикновено вие просто попълвате платежно).
Това колко време отнема и продавачите биха ли отказали този вариант (ако има и други чакащи, но с кеш?).

# 308
Ако сте семейство, винаги се включва и партньора и в договора за кредит и в нотариалния акт. Ако не сте женени, нямам идея как става вписването.

Не сме женени.

# 309

Не сме женени.
Вие не "теглите" ипотечен кредит, а само той. Ако нямате брак и не си съдлъжник и не си вписана като съсобственик, няма как да имаш претенции към имота, дори и да си дала пари за самоучастие, ремонти или обзавеждане. Дори и ти от твоята заплата да плащаш ипотеката. Ако отношенията ви се скапят, си оставаш на улицата и "имала си пари - дала си". Или сключете брак, или плати на адвокат, за да те впишат като съсобственик. Ако пък не желае - не влагай собствени средства в това начинание.  Купи си нещо твое.

# 310
Ще се опитам да го обясня простичко. Когато се тегли ипотечен кредит той е за 100% от жилището. Всеки от съсобствениците има някакъв процент. Ако само единия тегли кредит, то другия ще трябва да даде разрешение и неговата част да бъде ипотекирана… Реално няма значение кой тегли кредита, като съсобственик и ти ще си въвлечен.

# 311
Ще се опитам да го обясня простичко. Когато се тегли ипотечен кредит той е за 100% от жилището. Всеки от съсобствениците има някакъв процент. Ако само единия тегли кредит, то другия ще трябва да даде разрешение и неговата част да бъде ипотекирана… Реално няма значение кой тегли кредита, като съсобственик и ти ще си въвлечен.

Те не са съсобственици. Тоест той и казва, че не могат да я впишат като такава, защото тегли кредита само той. Как е въвлечена тя?

# 312
Аз разбрах въпрос и като може ли да е съсобственик без да участва в кредита.

# 313

Това се опитвам да разбера. Аз ще тегля кредита, но искаме собствеността да е на двамата. Понеже ни казаха че не можело се чудя какво значение има кой тегли кредита. И щом може как се оформят тези документи, нали банката ги приготвя за нотариус как да го впишем и него след като не участва. При самия нотариус ли се случва това. Не сме наясно това е първа покупка.

# 314
Потърсих малко допълнителна информация, понеже имам спомен, че може един човек да е кредитоискател, а двама съсобственици. /тук искам да вметна, че не съм запозната със закона, а само чета допълнителна информация/

https://www.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/ipotechen_kredi … 31a-5a7e90ec9a82/

Предполагам, че може да се обърнете към нотариус за повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт