Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 289
  • 814
  •   1
Отговори
# 585
Преди време в ЦКБ имаше спец.условия и преференции за държавни служители. Не зная в момента как е.

# 586
За държавни служители коя банка е най-добрият кредитодател в момента? Искам да купя една вила за 40к лв. Чудя се има ли смисъл от ипотечен. Потребителски ми се струва по-бързо и чисто. Вие какво мислите? Не съм теглила кредити досега и нямам никакъв опит в сферата на финансите.
за държавни служители нямам представа коя банка може да даде добри условия в момента. Трябва да се искат оферти. Поне аз така правя.
Ние сме с един ипотечен и преди два месеца изтеглихме и потребителски за да си купим къща в едно село. Можехме да направим нова ипотека на апартамента ни, но цялата бумащина около ипотечния кредит, ангажиментите, излизане от работа за вадене на документи, нова оценка на апартамента....ми идваше повече.
Отидох само в две банки в ДСК и Пощенска. В Пощенска банка потребителския кредит ми допадна като оферта. Направиха ми някакви отстъпки, като клиент на банката, като сфера в която работя, промоция на месеца  т.н. в ДСК нямаше такова нещо. За един ден всичко приключи.
Имай предвид, че ипотечни кредити за къщи в села и вилни район по-трудно се дават. Когато се говори със съответната банка и това трябва да се разясни.

# 587
За държавни служители коя банка е най-добрият кредитодател в момента? Искам да купя една вила за 40к лв. Чудя се има ли смисъл от ипотечен. Потребителски ми се струва по-бързо и чисто. Вие какво мислите? Не съм теглила кредити досега и нямам никакъв опит в сферата на финансите.
Защо бягаш от ипотечен? Ипотечният е с много по-ниска лихва, е, вилата ще е ипотекирана, но ти като си плащаш никой няма да ти я вземе, не пишеш за какъв срок ще го теглиш. Изчисли си колко ще платиш на банката в двата случая - потребителски и ипотечен, в интернет има калкулатори. Зависи от сумата, срока на кредита и лихвения процент. По време на инфлация, можеш да си го оставиш кредита и на много дъгъг срок, вноската ще ти е минимална, а вилата накрая ще ти излезе без пари, защото парите се обезценяват, заплатата ти се вдига и след 20 години тия пари, които значат нещо сега, ще ги даваш, все едно купуваш примерно обяд в ресторанта. Не е толкова страшно да имаш ипотека. Е, има повече документи по учредяване и после по заличаване, мисля, че банката трябва да има грижа да заличи ипотеката като си платиш кредита (питай ги). Ако нещо се случи промяна в иконимическите условия, винаги ще можеш да си погасиш набързо кредита, ти си събирай пари за твоя сигурност.

# 588
Не е ли по-добре по-бързо да придобия собственост над имота, за да имам и свобода да го продавам, ако случайно за това време намеря нещо по-хубаво? Ако се ипотекира, реално стойността му ще бъде замразена за един дълъг период от години.

# 589
  • София
Ипотеката не се отразява на стойността на имота, нито на неговата ликвидност. Ипотеката е плюс, доколкото банката също му прави документална проверка. Продажбата на ипотекиран имот се осъществява по абсолютно същия начин, както на неипотекиран. Разликата е, че се пишат две платежни - едното за покриване на остатъка от ипотеката и второ - с каквото остане за продавача. Разбира се, ако продажната цена надскача тази на придобиване. Освен това има някаква такса за заличаване на ипотека, но не е нещо огромно.

# 590
Въобще не пречи да го продаваш. Ти си си собственик през цялото време на ипотечния кредит.
Поинтересувай се имат ли такси при предсрочно изплащане на цялата ипотека. Точно там е работата, че ако не си го ликвидираш кредита - ще ти е много по-лесно да го изплатиш (само по време на инфлация говорим). Но хората, като, че ли бързат да си го изплатят да им се махне от главата.

# 591
amy_nka, като за начало харесайте си 2-3 банки и искайте оферта за кредит за вилата както за потребителски така и за ипотечен. Помислете над тях, ако не ви харесат отидете в други банки или попитайте кредитен консултант.

# 592
  • София
Като цяло аз лично се съмнявам и банките да се занимават с ипотека за 40к лева.
Ресурсите за проверки, време при нотариус и писаници просто няма да се изплатят.
Вижте първо дали може да става въпрос за ипотека, после смятайте кое е по-изгодно.
Аз бих взела (и го направих като купувахме селски имот) потребителски кредит. С добри преференции и като се извадят таксите по ипотека, в крайна сметка е дори по-евтино.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 08:18 от Нелка*

# 593
Май няма разлика за държавните служители. /ние с мъжа ми сме такива/ Гледат риска /дали сте теглили кредити преди и дали са плащани както трябва/ Може и да бъркам някъде.

Относно тегленето на потребителски кредит - аз, като държавен служител не мога да си го позволя. Или мога, но ще го плащам 10г.
Ами и аз си го представям за едни 10 години. Нещо конкретно, което да взема под внимание, при договаряне на потребителския кредит, можете ли да ме посъветвате?

Вземи оферта от различни банки, аз изтеглих 40 000 за 4, но ще го изплатя предсрочно за 2 максимум. Ако ще го изпащаш за 10 г., лихвата ще ти е много висока, а тя се и увеличава (за 1 г се увеличи от 5.8 до 5.99 на два пъти, след нова година очаквам да ми е 6 процента). Така че вземи оферти и за ипотечен и което ти е по-ниско.

# 594
За ипотечните кредити ми се струва, че е обратното. Банките са склонни да дават малко по-високи лихви за по-краткосрочните ипотеки. Дългосрочните са им по-изгодни. Но това е само мое наблюдение от преди 5 години.

# 595
Май няма разлика за държавните служители. /ние с мъжа ми сме такива/ Гледат риска /дали сте теглили кредити преди и дали са плащани както трябва/ Може и да бъркам някъде.

Относно тегленето на потребителски кредит - аз, като държавен служител не мога да си го позволя. Или мога, но ще го плащам 10г.
Ами и аз си го представям за едни 10 години. Нещо конкретно, което да взема под внимание, при договаряне на потребителския кредит, можете ли да ме посъветвате?

Вземи оферта от различни банки, аз изтеглих 40 000 за 4, но ще го изплатя предсрочно за 2 максимум. Ако ще го изпащаш за 10 г., лихвата ще ти е много висока, а тя се и увеличава (за 1 г се увеличи от 5.8 до 5.99 на два пъти, след нова година очаквам да ми е 6 процента). Така че вземи оферти и за ипотечен и което ти е по-ниско.
Уникредит имат в момента промоция - 4,4% плаваща лихва. Там си получавам и заплатата. Надявам се да ми включат преференциални условия в договора. Четох общите кредитни условия и ми възникнаха въпроси. Пише, че плаващата лихва се изчислява на база на някаква рефентна лихва + надбавка, която се договаря. Кое е по-добре - плаваща лихва или фиксиран процент за 10 г.? Rolling Eyes
Също не ми стана ясно, ако се се откажа от кредита в предвидения 14-дневен срок от подписване на договора, какво трябва да върна освен кредита - лихвата за един месец или лихвата за 10 години? Rolling Eyes

# 596
Фиксирай - лихвите ще се вдигат.

# 597
Колко е фиксираният? От това зависи. Ако е сходен - фиксирай, ако е много по-висок по-скоро не. Вдигат се, но плавно, дай ги като % и ще дадем насоки. Например при 5.5% фиксиран (от 4.5 плаваща) по-скоро фиксиран, но ако е нд 6% - плаващ.

# 598
Зависи и от сумата, от годините от самия %. Но пък удоволствието да имаш спокойствие 10 години няма цена

# 599
Благодаря ви, ориентирах се! Оказа се, че Уникредит въртят комерсиален трик, а между плаващата и фиксираната им лихва, разликата е голяма (6% плаваща към 11% фиксирана за сума от 41000). При това положение ЦКБ имат много по-добра оферта от 4,5% фиксирана лихва.

Общи условия

Активация на акаунт