Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 019
  • 814
  •   1
Отговори
# 705
Теоретически е по-по изгодно да намалиш срока, затова и този вариант е с такса. Има и обяснение - срокът на кредита е в степента, (едно е А на трета степен, друго е А на 25 степен). Размерът на кредита е също важен, но той е множител във формулата за сложната лихва.
Банките така са си  изчислили таксите, че с тази таксичка да им върнеш и лихвата на това, което си погасил предсрочно - в повечето случаи. Освен това, най-голяма част от лихвата си я получват в първите години, накрая те оставят на доизживяване.

При нисък %, няма защо да плащаш предсрочно. Инфлацията ги изяжда. След 25 г плащаш целия кредит с 2 твои заплати, да речем.

По време на инфлация се прави бизнес, купи средства за производство - машина за понички,  В сектора на изхранването най-добре, защото все ще се купуват и все по-скъпи  ще стават поничките, хората може да спрат да купуват някои луксозни работи, но храна няма как.

# 706
@Pepina_n3 , имаш право, че е по-разумно тези спестявания да се инвестират в нещо, което би донесло по-голяма доходност, спрямо лихвата, която ще продължа да плащам. Обмислях и този вариант, но гледах разни опции за инвестиции като акции в S&P 500, криптовалути (там е доста рисково) и разни други.

# 707
Ами дръж си парите налични и когато излезе нещо - инвестирай. Кредитът ти няма да стане по-висок, при налични пари винаги можеш да го погасиш, т.е. дори да вдигнат лихвени % ти плащаш единствено главницата, така че лихвата не ти е фактор. Иначе аз, когато погасявам предсрочно, намалявам срока. В моята банка (ОББ) няма такса за това. При пълно погасяване има дребни такси за заличаване на ипотека, не е кой знае какво.

# 708
Чудя се защо лихвата по договорна ипотека  е по-висока от законова? Притежавам вече жилище, не ли е по малък риск на банката в този случай, а и обезпечението си е същото. Според вас към колко сега вървят лихвите?

# 709
  • София
Има ли банки, които гледат 3 месеца назад, доходите? (Освен ЦКБ)?

# 710
Има ли банки, които гледат 3 месеца назад, доходите? (Освен ЦКБ)?

Може и да бъркам но повечето гледат 6 месеца назад Wink

# 711
Към коя банка да се обърна за рефинансиране на ипотека и искам да изтегля допълнителна сума? В момента е към обб и казват че не може. Сегашната остава и се тегли втора ипотека, но така ми става много висока вноската.

# 712
Преди години ЦКБ имаше такава опция,не зная как е сега.
quote author=zwezdi4ka14 link=topic=1586509.msg49224380#msg49224380 date=1738068995]
Към коя банка да се обърна за рефинансиране на ипотека и искам да изтегля допълнителна сума? В момента е към обб и казват че не може. Сегашната остава и се тегли втора ипотека, но така ми става много висока вноската.
[/quote]

# 713
Здравейте, в момента съм в майчинство карам втората си година, та въпроса ми е, ще ми отпуснат ли ипотечен кредит за закупуване на жилище, не съм женена имам дете с баща му живеем на семейни начела

# 714
# 715

Би трябвало във всяка банка да може, конкретно УниКредит и ЦКБ със сигурност могат, но оценката на стойността на жилището трябва да може да покрие разликата...
Вие ако смените банката, така или иначе става рефинансиране, може такива условия да получите, че да ви излезе "безплатна" допълнителната сума (безплатна в смисъл, че ако се понижи лихвата по голяма сума, може да се окаже, че месечната вноска след рефинансиране ще е същата като преди, а ще сте получили допълнителни пари). Случавало се е около мен рефинансирани от УниКредит в ЦКБ и ДСК ипотеки да се окаже, че получателят или може да намали значително месечната вноска, или, ако я запази, да е взел допълнително финансиране.

# 716
Хора, ползващи кредити от ЦКБ, предложиха ми доста добра оферта за потребителски, чак се зачудих защо имат толкова добри условия, пък моята банка не можа да ми предложи нищо, за дето съм ѝ толкова години клиент. Исках да ви питам, нали няма някаква уловка с тази банка? И също да ви попитам как е електронното банкиране на ЦКБ. Можете ли от разплащателната сметка да правите експресни преводи?

# 717
Мисля, че имат само мобилно онлайн банкиране, може да се правят преводи. Аз ползвам само блинк, но има и п2п и други опции.

# 718
Хора, ползващи кредити от ЦКБ, предложиха ми доста добра оферта за потребителски, чак се зачудих защо имат толкова добри условия, пък моята банка не можа да ми предложи нищо, за дето съм ѝ толкова години клиент. Исках да ви питам, нали няма някаква уловка с тази банка? И също да ви попитам как е електронното банкиране на ЦКБ. Можете ли от разплащателната сметка да правите експресни преводи?

Ако не е тайна, твоята банка коя е? Wink

# 719
  • София
ЦКБ са си напълно ОК, имаме ипотека и потребителски кредит при тях. Мобилното банкиране не е фенси и красиво, но работи добре.
При тях трудно одобряват, предлагат пенсионни и застрахователни неща за по-добра лихва, но ако попаднеш на читави служители и профилът ти е добър,  се случват нещата.
Точно това им харесвам, че няма скрити таксички, задължителни застраховки и тн.

Общи условия

Активация на акаунт